Minoritatea bulgară 2002

 

06.01.2002, Bucureşti/Bukuréš. Depunere de coroane de flori la monumentul lui Hristo Botev

Ca urmare a invitaţiei primite de la Ambasada Republici Bulgaria la Bucureşti, un grup de membri ai Uniunii Bulgare din Banat - România, în frunte cu prof. Ivanciov Carol-Matei, preşedinte, au venit în data de 6 ianuarie 2002 în capitală pentru a depune o coroană de flori la monumentul poetului şi revoluţionarului Hristo Botev din Parcul Herăstrău.

 

05.02.2002, Dudeştii Vechi/Star Bišnov. „Nunta la Dudeştii Vechi"

Orchestra „Nárudni svirci" (Muzicanţii populari) din Dudeştii Vechi/Stár Bišnov a înregistrat o casetă care cuprinde melodiile cântate cu ocazia nunţii, „Svátbata ud Stár Bišnov" (Nunta la Dudeştii Vechi). Orchestra este formată din: Peiov Nicolae, acordeon; Boboiciov Matei, fluier şi voce; Garaboli Matei, saxofon; Calapiş Tiberiu, acordeon; Mişcu Ianoş, vioară; Oster Iosif, orgă electronică; Ghergulov Gheorghe, organizator şi conducător. Pe casetă, care a fost înregistrată în studioul Uniunii Bulgare din Banat -România, sunt 36 melodii populare şi dansuri, legate de obiceiul tradiţional al nunţii la bulgarii bănăţeni.

 

09.03.2002, Timişoara/Timišvár. Simpozion cu tema „Predarea limbii bulgare ca limbă maternă în şcolile din România"

Sâmbătă, 9 martie 2002 a avut loc la sediul central din Timişoara/Timišvár al Uniunii Bulgare din Banat - România un simpozion cu tema „Predarea limbii bulgare ca limbă maternă în şcolile din România". Simpozionul a fost organizat de Uniunea Bulgară din Banat - România împreună cu Ministerul Învăţământului şi Cercetării şi cu Inspectoratul Şcolar Timiş. La lucrările simpozionului au luat parte: prof. Timar Vieroslava, din partea Ministerului Învăţământului şi Cercetării; prof. Dumitru Zavera de la Universitatea din Bucureşti, catedra de limba bulgară; prof. Roncov Gheorghe, directorul Liceului Bulgar din Bucureşti; profesorul de limba bulgară Militaru Adrian; prof. Svetozar Markov, inspector şcolar Timiş; prof. Kiss Ferencz de la Inspectoratul Şcolar Timiş; prof. Lazici Desanka, directoarea Liceului „Dositei Obradovici" din Timişoara/Timišvár; preotul decan Augustinov Gheorghe; preotul paroh Velciov Petru; profesori din şcolile în care se învaţă limba bulgară. La finalul discuţiilor au fost create două Comisii naţionale, care vor realiza programele şcolare pentru predarea limbii şi literaturii bulgare.

 

09-10.03.2002, Bucureşti/Bukuréš. Vizita premierului Republicii Bulgaria în România

Simeon al II-lea de Saxa Coburg Gotha, premierul Republicii Bulgaria şi fost ţar, a vizitat România în perioada 9-10 martie 2002. El a avut întâlniri la Bucureşti, Sinaia şi Braşov cu preşedintele Ion Iliescu, cu premierul Adrian Năstase şi cu fostul rege al României Mihai I de Hohenzollern-Sigmaringen. La întâlnirea de la Sinaia din 9 martie 2002, a participat şi deputatul minorităţii bulgare în Parlamentul României, ing. Mirciov Petru, vicepreşedinte U.B.B.-R.

 

15-17.03.2002, Sighişoara. Seminar cu tema „Managementul proiectelor"

După primul seminar cu tema „Atragerea de fonduri pentru finanţarea festivalului", care s-a ţinut anul trecut, în perioada 15-17 martie 2002 a avut loc la Sighişoara un al doilea seminar, care are drept scop pregătirea festivalului „Pro Etnica 2002". Tema acestui al doilea seminar a fost „Managementul proiectelor". Ca şi la primul, şi la al doilea seminar a fost invitată şi a participat o delegaţie a Uniunii Bulgare din Banat - România, formată din sociolog Burov Georgeta şi Ciocani Sebastian. Seminarul a fost susţinut de profesori de la Universitatea „Babeş-Bolyai" din Cluj Napoca.

 

18-27.03.2002, Bucureşti/Bukuréš. Rezultatele Recensământului din 18-27 martie 2002

În urma Recensământului din 18-27 martie 2002 s-a stabilit că în România trăieşte un număr de 8.025 bulgari, din care 6.468 trăiesc în Banat: judeţul Arad - 819; judeţul Caraş-Severin - 52; judeţul Hunedoara - 35; judeţul Timiş - 5.562. Faţă de ultimul recensământ, din 7 ianuarie 1992, când erau înregistraţi 9.935 bulgari, observăm că numărul bulgarilor din România este în scădere.

 

21-23.03.2002, Veliko Târnovo, Bulgaria. Sărbătoarea oraşului Veliko Târnovo

La invitaţia Agenţiei pentru Bulgarii din Diaspora, prof. Ivanciov Carol-Matei, preşedintele Uniunii Bulgare din Banat - România şi ing. Mirciov Petru, deputat al minorităţii bulgare în Parlamentul României, au luat parte la sărbătorile oraşului Veliko Târnovo, care s-au ţinut între 21 şi 23 martie 2002.

 

28-30.03.2002, Bucureşti/Bukuréš. Vizita oficială a unei delegaţii parlamentare bulgare în România

În perioada 28-30 martie 2002, o delegaţia parlamentară din Bulgaria, condusă de Ognian Gherdjikov, preşedintele Adunării Naţionale (Parlamentul) Republicii Bulgaria a făcut o vizită oficială în România, ca urmare a invitaţiei făcute de Valer Dorneanu, preşedintele Camerei Deputaţilor din Parlamentul României. Delegaţia bulgară a avut discuţii cu Ion Iliescu, preşedintele României, Adrian Năstase, premier, Nicolae Văcăroiu, preşedintele Senatului, Florin Georgescu, preşedintele grupului de prietenie România-Bulgaria. La toate aceste întâlniri a fost prezent şi deputatul Mirciov Petru.

 

13.04.2002, Timişoara/Timišvár. Campionat de fotbal între minorităţile naţionale din Timişoara

La iniţiativa organizaţiei de tineret a Alianţei Civice din Timişoara, la 13 aprilie 2002, s-a organizat un turneu de fotbal între minorităţile naţionale din Timişoara/Timišvár. Uniunea Bulgară din Banat - România a participat cu două echipe: Slavia I şi Slavia II. În urma meciurilor, echipa Slavia II a câştigat campionatul. Pe locul II s-a clasat echipa sârbilor, iar pe locul III, echipa organizatorilor, Alianţa civică.

 

19.04.2002, Dudeştii Vechi/Stár Bišnov. „Cupa prieteniei"

Vineri, 19 aprilie 2002, la Dudeştii Vechi/Stár Bišnov s-a organizat a V-a ediţie a Turneului Internaţional pentru Copii „Cupa Prieteniei". A devenit deja o tradiţia ca din doi în doi ani copii din Paris, cartierul Viry-Catillon, cu care Dudeştii Vechi/Stár Bišnov este înfrăţit, să vină la Dudeştii Vechi/Stár Bišnov şi să joace fotbal. Anul acesta, în afară de „francezi" şi de echipele din România au mai participat echipe de fotbal din Ungaria (Kiszombor) şi Iugoslavia (Cioka).

 

11.05.2002, Waldkraiburg, Germania. A doua întâlnire a Bulgarilor Bănăţeni din Europa de Vest

Sâmbătă, 11 mai 2002, cu începere de la orele 14:00 a avut loc la Waldkraiburg, în Germania (landul Bavaria), a doua întâlnire a Bulgarilor Bănăţeni din Europa de Vest. Cu acest prilej a fost oficiată o liturghie în limba bulgarilor bănăţeni, de către profesorul de religie Augustinov Gheorghe după care a fost prezentat un program artistic format din cântece şi dansuri populare bulgăreşti şi momente vesele.

 

13.05.2002, Ruse, Bulgaria. Declaraţie comună privind integrarea în NATO

Pe data de 13 mai 2002, a fost semnată la Ruse o Declaraţie comună a României şi Bulgariei privind integrarea în NATO a celor două ţări. La semnarea declaraţiei a participat şi ing. Mirciov Petru, deputat din partea Uniunii Bulgare din Banat - România, reprezentantul minorităţii bulgare în Parlament.

 

26.05.2002, Vinga. Catedrala din Vinga a împlinit 110 ani

Pe data de 26 mai 2002, s-a sărbătorit la Vinga hramul bisericii „Sfânta Treime", care a împlinit 110 ani. Uniunea Bulgară din Banat - România a fost reprezentată de ansamblul „Slávjak" (Privighetoarea). La sărbătorire au participat prof. Ivanciov Carol-Matei, preşedinte U.B.B.-R., ing. Mirciov Petru, deputat, precum şi membri ai filialelor U.B.B.-R. Vinga şi Timişoara/Timišvár.

 

02.06.2002, Timişoara/Timišvár. A V-a ediţie a Festivalului minorităţilor din Banat

Duminică, 2 iunie 2002, la Muzeul Satului din Timişoara/Timišvár a avut loc a V-a ediţie a Festivalului minorităţilor din Banat, organizat de Centrul pentru Cultură şi Artă al judeţului Timiş împreună cu Consiliul Judeţean Timiş. Naşii festivalului au fost slovacii, reprezentaţi de Excelenţa Sa Jan Soth, ambasadorul Slovaciei la Bucureşti şi de Excelenţa Sa Jan Hovorka, consulul Slovaciei la Bucureşti. Au participat: ansamblul sârbesc „Mladost" din Timişoara/Timišvár, ansamblul maghiarilor din Tormac, ansamblul german „Banater Rosmarein", două ansambluri bulgăreşti din Dudeştii Vechi/Stár Bišnov, ansamblul „Slávjak" (Privighetoarea) al Uniunii Bulgare din Banat - România, orchestra rromilor din Comloşu Mare, ansamblul ucrainean din Ştiuca, fanfara din Recaş, ansamblul slovacilor din Sinteu, judeţul Bihor, ansamblul cehilor „Helovanka" din Sfânta Elena, judeţul Caraş-Severin ş.a. Dintre cele două ansambluri bulgăreşti din Dudeştii Vechi/Stár Bišnov, unul a prezentat dansuri populare, iar celălalt - obiceiul nunţii la bulgarii bănăţeni.

 

14-16.06.2002, Bankia, Bulgaria. Premiu special pentru bulgarii bănăţeni la festivalul internaţional „Milioane de minuni"

În perioada 14-16 iunie 2002, s-a desfăşurat în staţiunea Bankia, lângă Sofia, Festivalul internaţional de muzica pentru copii „Milioane de minuni", la care au participat copii din mai multe ţări: Italia, Malta, România şi din ţări din Asia. Din partea Uniunii Bulgare din Banat - România au participat două membre ale ansamblului „Slávjak" (Privighetoarea): Doriana Talpeş şi Olivera Petcov. Ambele concurente s-a prezentat foarte bine, astfel încât au primit ambele câte o diplomă specială, iar Doriana Talpeş a primit în plus şi o diplomă din partea sponsorului principal al festivalului.

 

04.07.2002, Timişoara/Timišvár. „Festivalul Inimilor" - ediţia a XIII-a

Se pare totuşi că numărul 13 aduce ghinion - este concluzia la care s-a ajuns datorită faptului că la cea de-a XIII-a ediţie a Festivalului Inimilor de la Timişoara/Timišvár nu a participat, din motive mai mult sau mai puţin obiective, niciun ansamblu din Bulgaria. Bulgarii au fost totuşi reprezentaţi pe scena festivalului de un ansamblu din Dudeştii Vechi/Stár Bišnov, care au pregătit câteva dansuri populare.

 

20.07.2002, Mississauga, Canada. Prima întâlnire a bulgarilor bănăţeni din Canada şi SUA

Sâmbătă, 20 iulie 2002, a avut loc la Mississauga, în Canada, prima întâlnire a bulgarilor bănăţeni care locuiesc în Canada şi SUA. La întâlnire au participat: Petrov Pavel, Neagu Maria şi Marius, Haizer Ioan, Jigalov Nicolae, Peiov Gheorghe, Telbis Nicolae, Tranculov Ioan, Budur Ana şi Ioan, Mirciov Rafael, Topciov Petru (din SUA) şi Maniov Nicolae, Cherciov Matei, Pencov Heidi şi Bono, Pathenaude Adela şi Mathieu, Vrabie Anca şi Ion, Bezna Petronela şi Daniel, Maniov Mirela şi Daniel, Baciu Monica şi Daniel, Ghergulov Diana şi Gheorghe, Dusciuc Ana şi Gheorghe, Tuca Petronela şi Antonie (din Canada). S-a luat hotărârea ca a doua întâlnire să aibă loc în anul 2004 la Las Vegas, Nevada, SUA.

 

22-25.08.2002, Sighişoara. „ProEtnica 2002"

Între 22-25 august 2002, a avut loc la Sighişoara festivalul minorităţilor naţionale din România „ProEtnica 2002" la care bulgarii au fost reprezentaţi de ansamblul „Slávjak" (Privighetoarea) al Uniunii Bulgare din Banat - România. De menţionat că ansamblul „Slávjak" (Privighetoarea) a fost „cel mai tânăr" ansamblu, toate celelalte fiind alcătuite din oameni mai vârstnici. În urma prestaţiei, Liana Turcu, directoarea executivă a festivalului, şi-a exprimat dorinţa ca ansamblul să participe şi la ediţia din 2003. În timpul festivalului a fost editată publicaţia „Agora", în care bulgarii au avut un loc de cinste.

 

14.09.2002, Breştea/Bréšća. Biserica din Breştea a împlinit 100 de ani

Sâmbătă, 14 septembrie 2002, la orele 10:00 au început să sosească la Casa Bulgară din Breştea/Bréšća oaspeţi din Vinga, Timişoara/Timišvár, Dudeştii Vechi/Stár Bišnov, Deta/Dédva şi Denta/Dénta, după care oaspeţi şi gazde au participat la liturghia solemnă oficiată de preoţii Velciov Petru, Vasilcin Ioan şi nonagenarul Egi Johann. După liturghie s-au deplasat cu toţii la fostul Cămin Cultural, acum renovatul sediu al Uniunii Bulgare, unde preoţii au citit o slujbă şi au binecuvântat noua „Casă Bulgară" şi Kitka - coşul cu fructe şi dulciuri - după care au fost invitaţi cu toţii de către U.B.B.-R. la un prânz oficial în sediul abia binecuvântat. După-amiaza a urmat un program artistic, susţinut de ansamblul „Slávjak" (Privighetoarea) al Uniunii Bulgare din Banat - România, iar apoi a urmat tombola Kitkăi, câştigată de Ciocani Paul. Seara, după cină, pe scena casei Bulgare din Breştea a fost prezentat un nou program artistic, susţinut de ansamblurile din Breştea/Bréšća, Deta/Dédva, Denta/Dénta şi Dudeştii Vechi/Stár Bišnov.

 

23.09.2002, Timişoara/Timišvár. Preotul Augustinov Gheorghe a fost numit canonic

Luni, 23 septembrie 2002, în timpul liturghiei de seară Vespera Solemmnis oficiată în Domul Catolic din Timişoara/Timišvár, preotul bulgar bănăţean Augustinov Gheorghe, paroh şi decan, a primit titlul de canonic arhidiacon. El este primul preot din rândul bulgarilor bănăţeni care a primit acest titlu.

 

05-06.10.2002, Copenhaga, Danemarca. Conferinţă parlamentară pentru minorităţile naţionale din Europa şi din Uniunea Europeană lărgită

Între 5 şi 6 noiembrie 2002, a avut loc la Copenhaga, în Danemarca, Conferinţa parlamentară pentru minorităţile naţionale din Europa şi din Uniunea Europeană lărgită, la care au participat atât parlamentari din ţări membre ale Uniunii Europene, precum Germania, Franţa, Danemarca, Italia, cât şi parlamentari din ţările candidate la Uniunea Europeană: Bulgari, România, Estonia, Lituania, Cehia, Slovenia şi Ungaria. Din partea României au participat ing. Mirciov Petru, deputat din partea Uniunii Bulgare din Banat - România, reprezentantul minorităţii bulgare din România, deputatul Sali Negiat, reprezentantul minorităţii tătarilor din România, senatorul Antonia Iorgovan şi senatorul György Frunda.

 

10.10.2002, Dudeştii Vechi/Stár Bišnov. Lansarea în Dudeştii Vechi a volumului „Lagărul deportaţilor. Pagini din lagărul Bărăganului 1951-1956" de Mirciov Rafael

Duminică, 10 noiembrie 2002, cu începere de la orele 16:00 a avut loc la sediul filialei din Dudeştii Vechi/Stár Bišnov a Uniunii Bulgare din Banat - România prezentarea oficială a volumului Lágera na deportirvanjétu. Starni ud Baragánsćija láger 1951-1956/Lagărul deportaţilor. Pagini din lagărul Bărăganului 1951-1956 de prof. Mirciov Rafael. Volumul apare bilingv, atât în limba bulgarilor bănăţeni, cât şi în limba română şi conţine amintirile autorului legate de acele timpuri, amintirile câtorva alţi deportaţi, documente şi fotografii din Bărăgan. Volumul este editat de Uniunea Bulgară din Banat - România, cu sprijinul Oficiului pentru Relaţii Interetnice din Ministerul Informaţiilor Publice.

 

20.10.2002, Timişoara/Timišvár. Kirvai - Ziua bulgarilor bănăţeni din Timişoara

Pe 20 octombrie bulgarii bănăţeni din Timişoara/Timišvár şi-au sărbătorit Ziua lor - Kirvai. Sărbătoarea a debutat cu o liturghie oficiată la biserica Notre Dame din Cartierul Iosefin de către preotul Augustinov Gheorghe. După-amiaza, de la orele 16:00, în curtea parohiei din cartierul Mehala, a fost ridicată Kitka (un coş cu fructe şi dulciuri specific sărbătorii) şi a început programul artistic, susţinut de ansamblul „Slávjak" (Privighetoarea) al Uniunii Bulgare din Banat - România, ansamblul „Palućenka" (Pavlikeanca) din Dudeştii Vechi/Stár Bišnov şi formaţia muzicală din Vinga.

 

28.10.2002, Bucureşti/Bukuréš. Primul meci dintre echipele parlamentarilor din România şi Bulgaria

Luni, 28 octombrie 2002, a avut loc pe stadionul „Lia Manoliu" (fost 23 August) din Bucureşti/Bukuréš primul meci dintre echipele parlamentarilor din România şi din Bulgaria. În echipa „Pro NATO" a deputaţilor din Parlamentul României a jucat şi ing. Mirciov Petru, deputat din partea Uniunii Bulgare din Banat - România, reprezentantul minorităţii bulgare în Parlamentul României. Meciul s-a încheiat cu scorul de 6-2 pentru echipa parlamentarilor români. Revanşa se va juca la Sofia, după ce ambele ţări vor fi primite în NATO.

 

28-29.10.2002, Sinaia. Seminarul „Aplicarea Convenţiei-cadru pentru apărarea drepturilor minorităţilor naţionale din România. Primele rezultate"

Între 28-29 octombrie 2002, a avut loc la Sinaia seminarul cu tema „Aplicarea Convenţiei - cadru pentru apărarea drepturilor minorităţilor naţionale din România. Primele rezultate". Din partea Uniunii Bulgare din Banat - România a participat activ la lucrările simpozionului prof. Ivanciov Carol-Matei, preşedinte U.B.B.-R.

 

29.10.2002, Sofia, Bulgaria. O delegaţie oficială română, în frunte cu premierul Adrian Năstase, a vizitat Bulgaria

Marţi, 29 octombrie 2002, o delegaţie oficială română, în frunte cu premierul Adrian Năstase, a efectuat o vizită în Republica Bulgaria. Delegaţia oficială a fost alcătuită din 19 persoane (fără jurnalişti), printre membri aflându-se şi deputatul din partea Uniunii Bulgare din Banat - România ing. Mirciov Petru, reprezentantul minorităţii bulgare din România în Parlamentul României. Delegaţia a avut întâlniri cu premierul bulgar, Simeon al II-lea de Saxa Coburg Gottha, cu preşedintele Adunării Naţionale a Bulgariei, Ognian Ghergikov şi cu preşedintele Bulgariei, Gheorghi Părvanov. Cu acest prilej au fost semnate mai multe documente şi a fost depusă o coroană de flori la Monumentul Eroului Necunoscut din Sofia.

 

11.11.2002, Timişoara/Timišvár. Vizita în Timişoara a fostului preşedinte al Bulgariei, Petăr Stoianov

Sâmbătă, 9 noiembrie 2002, a sosit la Timişoara/Timišvár Excelenţa Sa Nikolai Milkov, ambasadorul Republicii Bulgaria la Bucureşti. Împreună cu prof. Ivanciov Carol-Matei, preşedintele Uniunii Bulgare din Banat - România şi cu ing. Mirciov Petru, deputat, reprezentantul minorităţii bulgare în Parlamentul României, au vizitat localitate Vinga. Aici au fost întâmpinaţi în nou amenajata Casă bulgară - sediul Filialei Vinga a U.B.B.-R., unde au avut o întâlnire cu bulgarii bănăţeni din localitate, după care au vizitat catedrala romano-catolică. În continuare Excelenţa Sa a avut o întrevedere cu primarul comunei Vinga şi cu prefectul adjunct al oraşului Arad. Seara s-a încheiat cu o cină şi un mic spectacol folcloric la casa bulgară din Vinga.

 

15.11.2002, Denta/Dénta. Simpozion la Denta

Vineri, 15 noiembrie 2002, cu începere de la orele 13:00 a avut loc la Denta/Dénta un simpozion dedicat Zilei naţionale a României, la care au fost invitaţi şi reprezentanţi ai Uniunii Bulgare din Banat - România. Delegaţia U.B.B.-R. a fost formată din: prof. Ivanciov Carol-Matei, preşedinte U.B.B.-R., ing. Petru Mirciov, deputatul minorităţii bulgare din România, Topciov Ştefan secretar, Ivanciov Ana-Carolina şi Velciov Ştefan, redactori. Simpozionul a fost organizat de Consiliul local Denta, Asociaţia istoricilor din Banat şi Şcoala din Denta (director Chelciov Petru).

 

16.11.2002, Timişoara/Timišvár. Vizita unor elevi de la Colegiul Bănăţean din Timişoara la Uniunea Bulgară din Banat - România

Sâmbătă, 16 noiembrie 2002, un grup de elevi a vizitat sediul central din Timişoara/Timišvár al Uniunii Bulgare din Banat - România, unde s-au întâlnit cu preşedintele Ivanciov Carol-Matei, cu deputatul Mirciov Petru şi cu redactorii publicaţiilor U.B.B.-R. Scopul vizitei a fost acela de a familiariza tinerii cu obiceiurile, cultura şi tradiţiile minorităţilor care trăiesc şi locuiesc alături de ei. Astfel, tinerii elevi au avut ocazia să vizioneze câteva casete video şi fotografii cu portul popular al bulgarilor din Banat, cu cântecele şi dansurile lor populare şi au răsfoit publicaţiile Náša glás (Glasul nostru) şi Literaturna miselj (Gândul literar).

 

05.12.2002, Timişoara/Timišvár. Lansarea în Timişoara a volumului „Lagărul deportaţilor. Pagini din lagărul Bărăganului 1951-1956" de Mirciov Rafael

Joi, 5 decembrie 2002, cu începere de la orele 17:00, la sediul central din Timişoara/Timišvár al Uniunii Bulgare din Banat - România a avut loc lansarea volumului bilingv Lágera na deportirvanjétu. Starni ud Baragánsćija láger 1951-1956/Lagărul deportaţilor. Pagini din lagărul Bărăganului 1951-1956 de prof. Mirciov Rafael.

 

10.12.2002, Timişoara/Timišvár. Ziua europeană a limbilor

Cu prilejul Zilei europene a limbilor, marţi 10 decembrie 2002, a avut loc la Universitatea de Vest din Timişoara/Timišvár (UVT) o expoziţie de carte şi publicaţii ale diverselor minorităţi din România. Uniunea Bulgară din Banat - România a fost prezentă cu un stand în care au fost expuse ziarul Náša glás (Glasul nostru), revista Literaturna miselj (Gând literar), Buletin informativ U.B.B.-R. precum şi toate cărţile editate până acum de către U.B.B.-R. Scopul principal al expoziţiei a fost acela ca oamenii să facă cunoştinţă cu diversele limbi care se vorbesc în Europa şi cu prezentarea diverselor minorităţi care trăiesc în Europa.