Minoritatea bulgară 2001

 

26.01.2001, Timişoara/Timišvár. Întâlnire la Consiliul Judeţean Timişoara

Vineri, 26 ianuarie 2001 a avut loc la sediul Consiliului Judeţean din Timişoara/Timišvár o întâlnire între consilierii locali şi parlamentarii de Timiş, care au promis că vor ajuta, după posibilităţi, activităţile CJT. La întâlnire a participat ing. Mirciov Petru, deputatul minorităţii bulgare în Parlamentul Românei, din partea Uniunii Bulgare din Banat - România.

 

27.01.2001, Timişoara/Timišvár. Sărbătoarea „Sfântului Sava" la sârbii din Banat

Sârbii din Banat l-au sărbătorit sâmbătă, 27 ianuarie 2001, pe „Sfântul Sava", cel care a întemeiat biserica şi cultura sârbă precum şi statul sârb. Din partea Uniunii Bulgare din Banat - România au luat parte la aceste festivităţi deputatul minorităţii bulgare din România, ing. Mirciov Petru şi prof. Ivanciov Carol-Matei, preşedinte U.B.B.-R.

 

09.02.2001, Bucureşti/Bukuréš. Deputatul Mirciov Petru în audienţă la Ambasada Bulgariei la Bucureşti

Vineri, 9 februarie 2001, deputatul minorităţii bulgare din România, ing. Mirciov Petru, vicepreşedintele Uniunii Bulgare din Banat - România a fost primit de ambasadorul Republicii Bulgaria la Bucureşti, Kosio Kitipov. Cu acest prilej s-a decis întărirea relaţiilor dintre U.B.B.-R. şi Ambasadă.

 

14.02.2001, Bucureşti/Bukuréš. Expoziţie foto

Miercuri, 14 februarie 2001, deputatul minorităţii bulgare din România, ing. Mirciov Petru şi prof. Ivanciov Carol-Matei, preşedinte U.B.B.-R. au fost invitaţi şi au participat la vernisajul expoziţiei de fotografie organizată de Asociaţia Culturală a Albanezilor din România. Expoziţia a avut loc la sala Ministerului de Interne şi au fost prezentate peisaje din Ohrid şi Pogradeţ (la graniţa dintre Macedonia şi Albania). Autorul fotografiilor este Adrian Fezzolari.

 

24.02.2001, Vinga. Fărşang 2001 la Vinga

Sâmbătă, 24 februarie 2001, filiala Vinga şi filiala Arad/Arád ale Uniunii Bulgare din Banat - România au organizat, la Vinga, un program artistic cu ocazia sărbătorii Fărşangului 2011. Printre invitaţii speciali s-au numărat primarul comunei Vinga, Sârcă Gavril şi directorul şcolii, prof. Lengyel Péter.

 

25.02.2001, Sânnicolau Mare/Smikluš. Fărşang 2001 la Sânnicolau Mare

Duminică, 25 februarie 2001, cu începere de la orele 16:00 la sala Gruner Krantz din Sânnicolau Mare a avut loc un program artistic cu ocazia sărbătorii Fărşangului 2011 Programul artistic a fost realizat de ansamblul „Slávjak" (Privighetoarea) al Uniunii Bulgare din Banat - România împreună cu un ansamblu sârbesc din Sânnicolau Mare.

 

25.02.2001, Breştea/Bréšća. Fărşang 2001 la Breştea

Uniunea Bulgară din Banat - România filiala Breştea, cu ajutorul preotului paroh Velciov Petru, a organizat duminică, 25 februarie 2001, sărbătoarea Fărşangului 2001. Programul artistic s-a ţinut la Căminul Cultural, unde, sub îndrumarea tinerilor învăţători Tapanov Petru, Jugalov Pavel, Salman Iosif şi Calapiş Petru, au fost prezentate câteva scenete şi momente comice

 

25.02.2001, Dudeştii Vechi/Stár Bišnov. Fărşang 2001 la Dudeştii Vechi

Duminică, 25 februarie 2001, cu începere de la orele 19:00, la sala de sport din Dudeştii Vechi/Stár Bišnov s-a organizat sărbătorirea Fărşangului 2001. Programul artistic a fost asigurat de: Todorovici Sebastian, Boboiciov Matei, Mişcu Ianoş, Garaboli Matei, Muller Ioan, Sofran Ioan, Mircovici Marian, Vasilcin Tiberiu, Boboiciov Ioan, Maleşcov Gheorghe, Şerban Valentin, Ghergulov Vincenţiu şi ansamblul „Slávjak" (Privighetoarea) al Uniunii Bulgare din Banat - România.

 

27.02.2001, Timişoara/Timišvár. Fărşang 2001 la Timişoara

Conform obiceiului, în a treia şi ultima zi de Fărşang, sărbătoarea s-a ţinut şi la Timişoara/Timišvár, la sediul central al Uniuni Bulgare din Banat - România, la care au luat parte nu doar timişorenii, ci şi membri ai celorlalte filiale ale U.B.B.-R. Spectacolul a început cu un recital al ansamblului „Slávjak" (Privighetoarea) al Uniunii Bulgare din Banat - România. Au urmat ansamblurile din Dudeştii Vechi/Stár Bišnov şi din Vinga.

 

02-03.03.2001, Bucureşti. 3 Martie - Ziua Naţională a Bulgariei

Cu prilejul Zilei Naţionale a Bulgariei - 3 Martie, Ambasada Republicii Bulgaria la Bucureşti a organizat o recepţie festivă în data de 2 martie, la care au fost invitaţi preşedintele U.B.B.-R. Ivanciov Carol-Matei, deputatul Mirciov Petru şi preşedinţii filialelor U.B.B.-R. din Timişoara/Timišvár, Dudeştii Vechi/Stár Bišnov, Vinga şi Breştea/Bréšća.

 

16.03.2001, Dudeştii Vechi/Stár Bišnov. Liceul din Dudeştii Vechi s-a înfrăţit cu Liceul Dositei Obradovici din Timişoara

În cadrul proiectului „Educaţie interculturală în comunităţi etnice", vineri 16 martie 2001, Liceul Teoretic (bulgar) din Dudeştii Vechi/Stár Bišnov şi Liceul „Dositei Obradovici" (sârb) din Timişoara/Timišvár s-au înfrăţit. Este vorba despre elevii din clasele a III-a, a VII-a şi a X-a. Coordonatorii proiectului din partea Liceul Teoretic (bulgar) din Dudeştii Vechi/Stár Bišnov sunt Ana Petcov, Stanca Velciov şi Damian Vasilcin.

 

25-27.03.2001, Braşov. Conferinţă cu tema „Diversitate lingvistică - o invitaţie culturală"

Între 25-27 martie 2001, Departamen­tul pentru Relaţii Interetnice din cadrul Ministerul Informaţiilor Publice a organi­zat la Braşov conferinţa cu tema „Diversi­tatea lingvistică - o invitaţie culturală". Evenimentul s-a înscris în seria manifes­tărilor dedicate Anului European al Lim­bilor (AEL) şi s-a bucurat de sprijinul Consiliului Judeţean Braşov şi asistenţa Comitetului Naţional de Coordonare pentru AEL. Comunitatea „Bratstvo" a bulgarilor din România a fost repre­zentată de Mihaela Deşliu, preşedinte şi Florica Popescu. Uniunea Bulgară din Banat - România a fost reprezentată de prof. Ivanciov Carol-Matei, preşedinte şi de Velciov Ştefan, secretar. Primul a participat activ la lucrările atelierului nr. 3 - programe culturale şi relaţia cu mass-media, având chiar şi o propunere acceptată de ceilalţi participanţi, ca emisiunile minorităţilor de pe TVR să se facă în limba acestora şi să fie subtitrate în limba română, iar al doilea a participat la lucrările primelor două ateliere.

 

28.04.2001, Waldkraiburg, Germania. Prima întâlnire a bulgarilor bănăţeni din Europa de Vest

Pe 28 aprilie 2001, cu începere de la orele 15:00, la Waldkraiburg, în Germania a avut loc Prima întâlnire a bulgarilor bănăţeni din Europa de Vest. La întâlnire au participat bulgari bănăţeni din Germania, Austria, Olanda, Franţa.

 

01.05.2001, Bucureşti/Bukuréš. Uniunea Bulgară din Banat - România este singura organizaţie reprezentativă pentru minoritatea bulgară din România

Consiliul Minorităţilor Naţionale de pe lângă Ministerul Informaţiilor Publice, Departamentul pentru Apărarea Minorităţilor Naţionale, a recunoscut Uniunea Bulgară din Banat - România ca fiind singura organizaţie care reprezintă oficial minoritatea bulgară din România, în faţa autorităţilor româneşti şi în faţa instituţiilor internaţionale.

 

01.05.2001, Sofia, Bulgaria. Locuri pentru studenţi bulgari din România la instituţii de învăţământ superior din Bulgaria

Pentru anul şcolar 2001-2001 Ministerul Învăţământului şi Ştiinţei din Bulgaria are următoarele locuri disponibile pentru studenţii români de origine bulgară, care doresc să studieze în Bulgaria: medicină - 1 loc, Plevna; filologie bulgară - 1 loc, Şumen; psihologie - 1 loc, Veliko Târnovo; jurnalism - 1 loc, Sofia; politologie - 1 loc, Sofia; pedagogie specială - 1 loc, Şumen; relaţii internaţionale - 1 loc, Ruse; marketing - 1 loc, Sviştov; arhitectură - 1 loc, Sofia; computere şi tehnologie - 1 loc, Ruse; arte - 1 loc, Sofia; sport - 1 loc, Sofia. Examenul de limba bulgară va avea loc între 20-21 iunie la Liceul Bulgar din Bucureşti.

 

04.05.2001, Bucureşti/Bukuréš. Ziua Armatei bulgare

La invitaţia Ambasadei Republicii Bulgaria la Bucureşti, în ziua de 4 mai 2001 o delegaţia a Uniunii Bulgare din Banat - România, printre care deputatul Petru Mirciov, prof. Ivanciov Carol-Matei, preşedinte U.B.B.-R şi redactorul Náša glás (Glasul nostru) Ghergulov Petru au participat, cu prilejul Zilei Armatei Republicii Bulgaria la ceremonia de depuneri de coroane la cimitirul „Pro Patria" din Bucureşti. La ceremonie au mai fost prezenţi, printre alţii: ambasadorul Republici Bulgaria la Bucureşti Kosio Kitipov şi ataşatul militar Rumen Medanov. Ceremonia a început cu o liturghie oficiată de părintele Petăr Totev, reprezentantul patriarhie Bulgare la Bucureşti, după care au urmat depunerile de coroane. Seara a fost organizat un dineu oficial la Clubul generalilor din cartierul Băneasa.

 

09.05.2001, Bucureşti/Bukuréš. Întâlnire oficială cu delegaţia Comisiei Europene împotriva rasismului şi intoleranţei

Miercuri, 9 mai 2001, la sediul Guvernului român (Palatul Victoria), cu începere de la orele 11:00 a avut loc întâlnirea preşedinţilor organizaţiilor minorităţilor naţionale din România cu membrii delegaţiei Comisiei Europene împotriva rasismului şi intoleranţei. Din partea Uniunii Bulgare din Banat - România a participat prof. Ivanciov Carol-Matei, preşedinte U.B.B.-R.

 

07-13.05.2001, Timişoara/Timišvár. „Picture Diversity"

Asociaţia Studenţilor Europeni a organizat la Timişoara/Timišvár proiectul „Picture Diversity", în care s-a discutat despre situaţia grupurile etnice din Banat, relaţiile dintre acestea şi grupul majoritar. Au participat 40 de studenţi din Olanda, Germania, Bulgaria, Turcia, Italia, România. Din partea Uniunii Bulgare din Banat - România au participat prof. Topciov Petru, din Dudeştii Vechi/Stár Bišnov şi studentul Deciov Ioan din Breştea/Bréšća, care au prezentat situaţia minorităţii bulgarilor din Banat.

 

11-13.05.2001, Timişoara/Timišvár. Zilele culturii germane în Banat

Sub deviza „Unitate, Forţă, Viitor", în perioada 11-13 mai au fost organizată la Timişoara a V-a ediţie a Zilelor Culturii Germane în Banat. La festivităţi au participat, din partea Uniunii Bulgare din Banat - România prof. Ivanciov Carol-Matei, preşedinte U.B.B.-R. şi ing. Velciov Ştefan, redactor Náša glás (Glasul nostru).

 

12.05.2001, Bucureşti/Bukuréš. Dezvelirea statuii lui Vasil Levski la Bucureşti

Sâmbătă, 12 mai 2001, a fost dezvelită la Bucureşti/Bukuréš, în parcul Herăstrău, statuia apostolului libertăţii, Vasil Levski. Statuia se află imediat lângă statuia lui Hristo Botev. La ceremonie au participat, din partea Uniunii Bulgare din Banat - România: ing. Mirciov Petru, deputat; prof. Ivanciov Carol-Matei, preşedinte U.B.B.-R.; prof. Mirciov Rafael şi Ciocani Petru.

 

20.05.2001, Timişoara/Timišvár. A IV-a ediţie a Festivalului Minorităţilor

Duminică, 20 mai 2001, cu începere de la orele 15:00, la Muzeul Satului Bănăţean din Timişoara/Timišvár a avut loc a IV-a ediţie a Festivalului Minorităţilor. Festivalul a fost organizat de Centrul de Cultură şi Artă al judeţului Timiş. Gazdele festivalului au fost cehii şi slovacii, aşa încât spectacolul a fost deschis de Peter Kopecky, ambasadorul Slovaciei la Bucureşti. La festival au participat: ansamblul ceh „Helovanka", ansamblul slovacilor „Sláviček", ansamblul maghiar „Rezeda" de la liceul Béla Bartók din Timişoara/Timišvár, ansamblul german „Heiderose" din Biled, ansamblul sârbesc „Mladost", ansamblul ucrainean „Berizka", ansamblul rromilor din Satchinez, ansamblul bulgarilor bănăţeni „Mládust" de la Liceul Teoretic din Dudeştii Vechi/Stár Bišnov şi ansamblul „Banatul" din Timişoara/Timišvár.

 

30.05-02.06.2001, Sibiu. „Copiii în primul rând"

Cu prilejul Zilei de 1 iunie - Ziua internaţională a copilului, Teatrul naţional pentru copii, Fundaţia Abracadabra şi Ministerul Informaţiilor Publice, Departamentul pentru Relaţii Interetnice şi Muzeul „Astra" din Sibiu au organizat acţiunea „Copiii în primul rând" în cadrul căreia, la Muzeul „Dumbrava Sibiului" din Sibiu au fost invitate să participe toate minorităţile din România. Din partea minorităţii bulgare au participat prof. Ivanciov Carol-Matei, preşedinte U.B.B.-R. şi un grup de copii de la Filiala Breştea/Bréšća a Uniunii Bulgare din Banat - România.

 

04.06.2001, Dudeştii Vechi/Stár Bišnov. „Obiceiuri, port popular şi mâncăruri tradiţionale la bulgarii din Dudeştii Vechi"

Luni, 4 iunie 2001, la Dudeştii Vechi/Stár Bišnov a avut loc proiectul „Obiceiuri, port popular şi mâncăruri tradiţionale la bulgarii din Dudeştii Vechi", organizat de Liceul Teoretic din Dudeştii Vechi/Stár Bišnov, Uniunea Bulgară din Banat - România şi Institutul Intercultural din Timişoara/Timišvár.

 

16-17.06.2001, Timişoara/Timišvár. 50 de ani de la deportarea în Bărăgan

Sâmbătă, 16 iunie şi duminică, 17 iunie 2001, au avut loc la Timişoara/Timišvár manifestări legate de împlinirea a 50 de ani de la deportarea în Bărăgan. Cu acest prilej, sâmbătă a fost organizat un simpozion la Casa Adam Müller Guttenbrunn, la care au participat ing. drd. Silviu Sarafoleanu, preşedintele Asociaţiei foştilor deportaţi în Bărăgan, prof. Mirciov Rafael, care a prezentat un material despre deportaţii bulgari bănăţeni, Ignaz B. Fischer, mitropolitul Nicolae Corneanu, poeta Ana Blandiana, preşedinta fundaţiei „Academia Civică", scriitorul Romulus Rusan iar duminică, 17 iunie, au fost depuse coroane de flori la Monumentul Deportaţilor în Bărăgan. O coroană de flori a fost depusă şi de Uniunea Bulgară din Banat - România, prin deputatul Mirciov Petru. În continuare, la Muzeul Satului Bănăţean din Timişoara/Timišvár a fost binecuvântată „Casa neuitării - Bărăgan".

 

10.07.2001, Bucureşti/Bukuréš. Prima întrunire a Consiliului Minorităţilor Naţionale

Marţi, 10 iulie 2001, la sala „Nicolae Iorga" de la Parlamentul României, s-a ţinut prima întrunire a Consiliului Minorităţilor Naţionale, la care au fost invitaţi reprezentanţi ai celor 19 minorităţi recunoscute oficial în România. Din partea minorităţii bulgare au participat prof. Ivanciov Carol-Matei, preşedintele Uniunii Bulgare din Banat - România, ing. Petru Mirciov, deputat şi Pavel Uzun, vicepreşedinte U.B.B.-R. Printre altele, s-a votat şi regulamentul de ordine interioară care menţionează, că nu pot face parte din Consiliul Minorităţilor Naţionale decât organizaţiile care au reprezentant în Parlamentul României şi doar acestora li se asigură fonduri pentru finanţare.

 

18-30.07.2001, Ravda, Bulgaria. Un grup de copii bulgari bănăţeni îşi petrece o parte din vacanţa de vară în Bulgaria

Un grup de copii bulgari bănăţeni, elevi din Dudeştii Vechi/Stár Bišnov, Sânnicolau Mare/Smikluš şi Timişoara/Timišvár, şi-au petrecut câteva zile din vacanţa de vară în staţiunea Ravda, în Bulgaria. Imediat după primul grup de bulgari bănăţeni a urmat un al doilea, format din copii din Breştea/Bréšća, care au stat acolo în perioada 30 iulie-8 august 2001.

 

03-04.09.2001, Timişoara/Timišvár. Vizita ambasadorului dr. Nikolai Milkov în Banat

Luni, 3 septembrie şi marţi, 4 septembrie 2001 Excelenţa Sa dr. Nikolai Milkov, ambasadorul Republicii Bulgaria la Bucureşti, împreună cu soţia şi fiica, i-au vizitat pe bulgarii bănăţeni. Cu acest prilej ei a fost primiţi la sediul central din Timişoara/Timišvár al Uniunii Bulgare din Banat - România, unde ansamblul „Slávjak" (Privighetoarea) a prezentat un scurt program artistic. A doua zi Excelenţa Sa s-a întâlnit cu deputatul Petru Mirciov, cu prof. Ivanciov Carol-Matei, preşedintele U.B.B.-R. şi cu redactorii publicaţiilor U.B.B.-R., prilej cu care a făcut cunoştinţă cu istoria, cultura şi tradiţiile bulgarilor bănăţeni precum şi cu problemele cu care aceştia se confruntă zi de zi. În timpul discuţiilor s-a ridicat problema înfiinţării unui Centru Cultural Bulgar în România, care s-a propus a fi înfiinţat la Timişoara/Timišvár, întrucât în Banat trăiesc cei mai mulţi etnici bulgari din ţară. Vizita a fost una neoficială.

 

24.08-08.09.2001, Timişoara/Timišvár. Bulgari la Cursurile de vară pentru învăţarea limbii române

În perioada 24 august-8 septembrie 2001 au avut loc la Universitatea de Vest din Timişoara/Timišvár Cursurile de vară pentru învăţarea limbii române, la care au participat 29 de studenţi din diferite ţări: Bulgaria, Elveţia, Finlanda, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie, Republica Moldova, Spania şi SUA.

 

15.09.2001, Augsburg, Germania. Prima întâlnire a Comitetului Asociaţiei Bulgarilor bănăţeni din Europa de vest

Sâmbătă, 15 septembrie 2001 a avut loc în Germania, la Augsburg (Bavaria), prima întâlnire a Comitetului Asociaţiei Bulgarilor bănăţeni din Europa de Vest. Comitetul este format din: 1. Griech Petronela (Augsburg), 2. dr. Thuma Ecaterina (Reutlingen), 3. Petcov Petru (Bebersdorf), 4. Boboiciov Sebastian (Augsburg) şi 5. Augustinov Gheorghe (Mühldorf). La această primă întâlnire s-au luat următoarele hotărâri: 1. A fost ales Augustinov Gheorghe în funcţia de preşedinte al Asociaţiei Bulgarilor Bănăţeni din Europa de Vest; 2. Deschiderea unui cont, în care să se adune cotizaţiile membrilor Asociaţiei (răspund Griech Petronela şi Boboiciov Sebastian); 3. Se va întocmi un statut şi se va înscrie Asociaţia în mod legal (răspunde Thuma Ecaterina cu soţul); 4. A doua întâlnire a bulgarilor bănăţeni din Europa de Vest va avea loc în luna mai 2002 la Augsburg, prilej cu care se va oficia şi o liturghie în limba bulgarilor bănăţeni; 5. Editarea unei foi informative a Asociaţiei; 6. Editarea unui volum care să conţină biografiile bulgarilor bănăţeni care trăiesc în Europa de Vest.

 

29.09.2001, Caraşova. Simpozion cu tema „Şansele socio-culturale ale comunităţilor etnice din Caraş-Severin"

Sâmbătă, 29 septembrie, prof. Ivanciov Carol-Matei, preşedintele Uniunii Bulgare din Banat - România, împreună cu ing. Petru Mirciov, deputatul minorităţii bulgare în Parlamentul României, au participat la simpozionul cu tema „Şansele socio-culturale ale comunităţilor etnice din Caraş-Severin", care s-a ţinut la Caraşova, la sediul Uniunii Croaţilor din România.

 

03.10.2001, Timişoara/Timišvár. Expoziţie de fotografie bulgară la centrul Cultural Francez din Timişoara

Miercuri, 3 octombrie 2001 la Centrul Cultural Francez din Timişoara/Timišvár, cu începere de la orele 17:00, a fost vernisată expoziţia de fotografii „Să trăim împreună depănând amintiri". Expoziţia a prezentat fotografii din a doua jumătatea a secolului al XX-lea, din Timişoara/Timišvár şi din Plovdiv, Bulgaria. La vernisaj au participat: conf. Smaranda Vultur, as. Ciprian Vălcan, as. Gilda Vălcan, Joel Roman, redactor al revistei Espirit ş.a. Fotografiile bulgăreşti, din Plovdiv, în număr de 38, au fost realizate de dr. Krasimira Krăstanova, dr. Irena Bokova, Stoian Antonov, Vladimir Belcev şi Meglena Zlatcova şi reprezintă diferite obiceiuri tradiţionale.

 

20-21.10.2001, Timişoara/Timišvár. A opta ediţie a Festivalului dansului, cântecului şi portului popular al bulgarilor din Banat

A opta ediţie a „Festivalului dansului, cântecului şi portului popular al bulgarilor din Banat" s-a ţinut cu ocazia Zilelor bulgarilor din Timişoara/Timišvár şi a fost organizat de Uniunea Bulgară din Banat - România.

 

10.11.2001, Caraşova. Întâlnirea membrilor Comisiei financiare a Consiliului Minorităţilor Naţionale

Sâmbătă, 10 noiembrie 2001, a avut loc la Caraşova, întâlnirea membrilor Comisiei financiare a Consiliului Minorităţilor Naţionale. Întâlnirea s-a ţinut la sediul Uniunii Croaţilor din România. Din partea Departamentului pentru relaţii interetnice a participat Carmen Petrescu. Înainte de începerea lucrărilor cei prezenţi au fost salutaţi de primarul localităţii, prof. Bogdan Petru. Lucrările comisiei, conduse de Iosif Czedely, au fost deschise de prof. Mihai Radan, preşedintele Uniunii Croaţilor din România. La lucrările comisiei au participat, din partea Uniunii Bulgare din Banat - România prof. Ivanciov Carol-Matei, preşedintele Uniunii şi ing. Velciov Ştefan, secretar şi redactor la publicaţiile U.B.B.-R.

 

11-18.11.2001, Timişoara/Timišvár. Secţie de votare la Timişoara/Timišvár pentru alegerile prezidenţiale din Bulgaria

Cu prilejul alegerilor prezidenţiale din Bulgaria, care au avut loc pe 11 noiembrie 2001 (turul I) şi 18 noiembrie (turul II), cu sprijinul Ambasadei Republicii Bulgaria la Bucureşti, a fost organizată o secţie de votare şi la Timişoara/Timišvár, la sediul central al Uniunii Bulgare din Banat - România, din Piaţa Unirii, nr. 14, la care au votat toţi cetăţenii români care au şi cetăţenie bulgară precum şi cetăţenii bulgari aflaţi în Banat în acel moment. După turul doi a fost ales cuplul Gheorghi Pârvanov, preşedinte (din partea Partidului Socialist Bulgar - BSP) şi Anghel Marin, vicepreşedinte (premier).

 

23-25.11.2001, Ciprovţi, Bulgaria. 400 de ani de la naşterea arhiepiscopului Petăr Bogdan Bakşev

La invitaţia Primăriei din Ciprovţi, Bulgaria, un grup de bulgari bănăţeni din Vinga, Dudeştii Vechi/Stár Bišnov şi Timişoara/Timišvár, împreună cu ansamblul „Slávjak" (Privighetoarea) al Uniunii Bulgare din Banat - România, au vizitat în perioada 23-25 noiembrie 2001 oraşul Ciprovţi. Prilejul a fost sărbătorirea a 400 de ani de la naşterea arhiepiscopului Petăr Bogdan Bakşev, istoric, cărturar şi patriot. Din partea Uniunii Bulgare din Banat - România au participat: prof. Ivanciov Carol-Matei, preşedinte U.B.B.-R., Nicolae Markov, redactor la publicaţiile U.B.B.-R.; Fermendjin Iosif, preşedintele filialei Vinga, împreună cu mai mulţi membri U.B.B.-R. de la filialele Vinga, Dudeştii Vechi/Stár Bišnov şi Timişoara/Timišvár.

 

23-25.11.2001, Sighişoara. Seminar pentru pregătirea festivalului „ProEtnica 2002"

În luna august 2002 va avea loc la Sighişoara a doua ediţie a Festivalului „ProEtnica 2002", la care sunt invitate să participe toate cele 19 minorităţi naţionale din România. Fiecare minoritate va prezenta cântece, dansuri populare şi obiceiuri specifice. La seminarul pentru pregătirea festivalului, care a avut loc între 23-25 noiembrie 2001, din partea Uniunii Bulgare din Banat - România au participat sociolog Burov Georgeta şi Ciocani Sebastian.

 

15.12.2001, Timişoara/Timišvár. Festivalul „Obiceiuri de Crăciun ale ucrainenilor din Banat"

La invitaţia organizatorilor Festivalului „Obiceiuri de Crăciun ale ucrainenilor din Banat", care s-au ţinut la Timişoara/Timišvár între 15-16 decembrie 2001, au fost invitaţi şi bulgarii bănăţeni. Aceştia au fost reprezentaţi de un grup de „Betlemaşi" din Dudeştii Vechi/Stár Bišnov: Leban Nicolae, Vlada Dorin, Şerban Petru şi Ciocani Gheorghe, care au arătat pe viu obiceiul mersului cu Betleemul la bulgari.