Minoritatea elenă 2003

1.01.2003, Bruxelles. Preluarea preşedinţiei Uniunii Europene de către Grecia

Grecia preia pentru 6 luni preşedinţia Uniunii Europene. Sub preşedinţia elenă vor continua negocierile de aderare între România şi U.E. Ţări cu o majoritate mare ortodoxă, situate într-o zonă tensionată, România şi Grecia îşi doresc să constituie un pol de stabilitate în Balcani, prin prezenţa lor în U.E. şi N.A.T.O.

 

25-26.01.2003, Bucureşti. Întâlnirea preşedinţilor comunităţilor

La sediul U.E.R. are loc întâlnirea preşedinţilor tuturor comunităţilor elene din România. Se discută proiectele ce urmează să se desfăşoare în acest an şi se taie tradiţionala „Vasilopita".

 

31.01-2.02.2003, Satu Mare. Participarea preşedintelui U.E.R. la Congresul U.D.M.R.

Preşedintele U.E.R., Sotiris Fotopolos, participă la lucrările Congresului U.D.M.R. de la Satu Mare şi are schimburi de opinii cu Markó Béla, Markó Attila şi alţi factori de răspundere ai U.D.M.R.

 

15.02.2003, Bucureşti. Consfătuirea profesorilor de Limba Neogreacă

Are loc la Bucureşti Consfătuirea Cadrelor Didactice ce predau limba neogreacă. Participă pe lângă profesorii stabiliţi în România, şi cadrele didactice detaşate din Grecia. Din partea Ministerului Informaţiilor Publice e invitată doamna Rodica Precupeţu.

 

19.02.2003, Galaţi. Evocări: Nikos Kazantzakis şi Dora d'Istria

La Biblioteca „V. A. Urechia" din Galaţi au fost evocate, în acordurile muzicii geceşti, două personalităţi: Nikos Kazantzakis, cu ocazia împlinirii a 120 de ani de la naşterea scriitorului şi Elena Ghica, cunoscută ca Dora d'Istria, de la naşterea căreia s-au împlinit 175 de ani.

 

28.02-1.03.2003, Grecia. Vizita preşedintelui României în Grecia

Preşedintele României, Ion Iliescu face o vizită de lucru în Grecia. Are întâlniri cu preşedintele Republicii Elene Kostas Stephanopoulos, cu premierul grec Kostas Simitis, cu preşedintele Parlamentului Republicii Elene, domnul Apostolos Kaklamanis, şi cu doamna Dora Bakoyanni, primarul Atenei. După cum declară preşedintele ţării postului naţional de Radio, „Grecia a fost întotdeauna unul din sprijinitorii noştri (...) este o deschidere totală a Greciei pentru a ne sprijini ca această perioadă de preintegrare a României să fie fructuoasă". Preşedintele U.E.R, deputatul Sotiris Fotopolos, face parte din delegaţia ce îl însoţeşte pe şeful statului.

 

8.03.2003, Bucureşti. Inaugurarea grădiniţei greceşti din Bucureşti

Este inaugurată, într-un cadru festiv, Grădiniţa „Scufiţa Roşie" a Comunităţii elene din Bucureşti. Ea îşi începe activitatea funcţionând două zile pe săptămână, având înscrişi 25 de copii între 2 şi 7 ani. Însemnătatea demarării acestei activităţi pentru pregătirea copiilor care vor continua studiul limbii elene, pentru păstrarea tradiţiilor greceşti, este subliniată de Savas Tsorakidis, preşedintele comunităţii şi Vaia Kiplioti, profesoară detaşată din Grecia.

 

20-30.03.2003, România. Manifestări dedicate Zilei Elladei - 182 de ani de la începutul Revoluţiei de eliberare

20.03., Brăila. Are loc simpozionul cu tema „Etnia greacă - prezenţă activă în relaţiile sociale şi culturale din Brăila de-a lungul timpurilor. Permanenţa relaţiilor de prietenie greco-române. Grecia - deţinătoare a preşedinţiei Uniunii Europene". ♦ Comunitatea Elenă Iaşi, în colaborare cu Universitatea de Arte „George Enescu" şi Complexul Muzeal „Moldova" organizează un Simpozion la Palatul Culturii (21.03) şi un spectacol teatral muzical-coregrafic la Teatrul „Luceafărul" (22.03). Un Te Deum (23.03.) are loc la Biserica Vovidenia, Iaşi. ♦ 23.03. Grecii din Bucureşti sărbătoresc ziua naţională alături de un număr mare de simpatizanţi, în Sala de Festivităţi a Gării de Nord. ♦ 25.03., Galaţi. Enoriaşii eleni şi filoeleni din Galaţi depun coroane la Monumentul eroilor greci şi participă la spectacolul oferit de Comunitatea Elenă în colaborare cu Teatrul Muzical „Nae Leonard" din Galaţi. ♦ 25.03-30.03. La Turnu Severin se desfăşoară „Primăvara culturii elene". ♦ Centrul Cultural din Piteşti şi postul de televiziune „Alpha" realizează o emisiune specială dedicată Zilei Elladei. ♦ Grecii din Iaşi, Roman, Oneşti şi Piatra Neamţ, fac pelerinaje şi depun coroane la mănăstirea Secu, unde, pe 29 martie, se ţine o slujbă de pomenire a eroilor greci. ♦ În cadrul „Sărbătorii primăverii elene" de la Cluj, are loc, la Galeria „Unic-Art" vernisajul Expoziţiei de pictură şi grafică a tinerelor artiste Alice Tokalaki şi Iulia Ciangă. ♦ Manifestări festive au loc şi la sediile comunităţilor elene din Tulcea şi Giurgiu.

 

30.03.2003, Craiova. Festivalul etniilor din Oltenia

La Teatrul „Elena Teodorini" din Craiova, are loc Festivalul etniilor din Oltenia, organizat de Inspectoratul de Cultură Dolj.

 

4-11.05, Calafat. Zilele Calafatului. Redeschiderea Palatului Marincu

Comunitatea Elenă din Calafat participă la manifestările prilejuite de Zilele oraşului. Ca o încununare a acestora, se redeschide Muzeul de Artă din Calafat în clădirea restaurată a Palatului Marincu, donată oraşului de această familie de origine greacă.

 

24.05.2003, Bucureşti. Olimpiada naţională de Limba neoelenă

Are loc la Bucureşti cea de a doua ediţie a Olimpiadei de Limba neogreacă, sub genericul „Să ne însuşim limba părinţilor şi bunicilor noştri". Participă 68 de elevi (38 din anul I se studiu, 22 din anul II şi 8 din anul III). Sunt prezenţi 12 profesori de limba neogreacă din România, dar şi cadrele detaşate din Grecia care au predat în România în acest an şcolar.

 

31.05-1.06.2003, Bucureşti. Festivalul Tineretului Elen

Are loc la Teatrul de Operetă „Ion Dacian" din capitală Festivalul Tineretului Elen, sub genericul „Spirit elen - Porţi deschise către Uniunea Europeană". Pe lângă formaţiile comunităţilor elene, sunt prezente şi ansambluri ale italienilor, germanilor, rromilor şi maghiarilor.

 

2.06.2003, Bucureşti. Concertul lui Dionyssis Savvopoulos

Celebrul cântăreţ susţine un concert pe scena Sălii Palatului, cu ocazia preluării de către Grecia a Preşedinţiei Uniunii Europene şi a Olimpiadei Culturale 2001-2004. Revenit în capitala României după 10 ani, el remarcă: „În 1993 am văzut numai fum şi clădiri dărâmate. Acum am regăsit Bucureştiul ca un oraş care se modernizează, dar nu-şi pierde sufletul" („Curierul Naţional", 3.06.2003).

 

3-11.06.2003, Bucureşti. Vizite oficiale în România a unor delegaţii elene

Între 3 şi 6 iunie are loc vizita delegaţiei parlamentare conduse de Anastasios Choremis, preşedintele Grupului Parlamentar de Prietenie Grecia-România din Parlamentul Elen. Oaspeţii s-au întâlnit cu Preafericitul Teoctist, Patriarhul României, cu membrii Grupului parlamentar român de prietenie România-Grecia, cu conducerea Ministerului Integrării Europene, cu Valer Dorneanu, preşedintele Camerei Deputaţilor, cu E.S. doamna Dora Grosomanidou, Ambasadoare a Greciei în România. Într-o atmosferă frăţească s-a desfăşurat întâlnirea cu membrii conducerii U.E.R. la sediul acesteia din Bucureşti. ♦ În perioada 4-11 iunie Arhiepiscopul Atenei şi al întregii Ellade, Preafericitul părinte Hristodoulos, a vizitat România, însoţit de o delegaţie a Bisericii Ortodoxe Greceşti. După vizitele la Patriarhie, Preşedinţie şi Guvernul României, vizita a continuat la Craiova şi Iaşi. Înaltului prelat grec i-a fost conferit ordinul naţional „Steaua României" în grad de mare cruce, pentru contribuţia la promovarea şi dezvoltarea bunelor relaţii româno-elene. ♦ La 11 iunie 2003, ministrul adjunct al Apărării din Grecia, Loukas Apostolidis, aflat în vizită la Bucureşti, este oaspetele U.E.R.

 

18.06.2003, Ploieşti. Manifestare dedicată lui Nichita Stănescu

La Teatrul „Toma Caragiu" din Ploieşti are loc o manifestare omagială, dedicată lui Nichita Stănescu, organizată de Clubul Rotary. Clubul oferă cu acest prilej medalii jubiliare, iar printre medaliaţii de onoare se numără preşedintele şi vicepreşedintele U.E.R. Sotiris Fotopolos şi Dragoş Gabriel Zisopol.

 

Vara anului 2003, Grecia. Programe de găzduire în Grecia oferite de statul elen

U.E.R. a beneficiat, din partea Greciei, de numeroase locuri în 11 tabere de vacanţă din Grecia. S-au bucurat de vacanţe în Grecia, în locuri de mare atracţie turistică, cu vestigii arheologice, 290 de copii şi tineri de origine elenă din diferite comunităţi. De asemeni, 82 de pensionari din diferite comunităţi au fost găzduiţi în diferite tabere.

 

11-13.09.2003, Bucureşti. Seminar pentru profesorii de limba neoelenă

Are loc la Bucureşti Consfătuirea cadrelor didactice care predau limba elenă, cu participarea profesorilor Vasiliki Papadioti Athanasiou şi Leonidas Athanasiou de la Universitatea din Ioannina. S-au discutat probleme ale predării şi evaluării, aspectele comunicării, metodele de predare, manualele şi materialele didactice folosite, relaţia profesor-elev etc.

 

20-21.09.2003, Cahul. Forum interetnic

Comunitatea Elenă din Galaţi participă la cea de a treia ediţie a Forumului Interetnic organizat în Republica Moldova. .

 

18-19.10. 2003, România. Referendum naţional pentru adoptarea noii forme a Constituţiei României

Noua formă a Constituţiei este adoptată prin referendum naţional (ultima modificare se face prin Legea de revizuire 429/2003). Modificările cuprind şi unele reglementări cu privire la minorităţile naţionale. Se garantează dreptul la exprimarea, păstrarea şi dezvoltarea identităţii lor etnice, culturale, lingvistice şi religioase (art. 6 alin. 1,2); sunt protejaţi, de asemenea, apatrizii, cărora li se recunoaşte „protecţia generală a persoanelor şi a averilor". Este interzisă naţionalizarea ori trecerea silită, sub orice formă, în proprietatea statului a bunurilor minoritarilor datorită apartenenţei lor etnice (art. 44 alin. 4). Cetăţenii unei minorităţi pot fi reprezentaţi de o singură organizaţie, li se garantează un loc în Parlament, indiferent dacă e întrunit sau nu numărul necesar de voturi pentru a asigura reprezentarea (art. 62 alin. 2).

 

28.10-2.11. 2003, Turnu Severin. Zilele Culturii Elene

Comunitatea Elenă organizează în colaborare cu Muzeul de Artă din Turnu Severin o serie de manifestări dedicate sărbătorii de 28 Octombrie. Sunt lansate cărţile „Rolul diplomatic al fanarioţilor" de I. C. Filitti (trad. G. Filitti) şi „Grecii din România" de Paula Scalcău, tinerele Carmen Paulescu şi Andreea Cernăianu susţin un mic concert cu muzică clasică şi se organizează o expoziţie de artă culinară grecească.

 

29.11.2003, Bârlad. Constituirea Comunităţii Elene Bârlad

Se înfiinţează, în urma unei Adunări la care participă 25 de persoane de origine elenă, o nouă filială a Uniunii Elene din România, Comunitatea Elenă Bârlad. Din partea U.E.R. participă preşedintele Comunităţii Roman, Boris Cepalis. Este ales comitetul comunităţii având în frunte ca preşedintă pe doamna Siriopol Afrodita. Din anul următor (aprilie 2004) se organizează la sediul comunităţii de pe strada Pârvan nr. 28, primele cursuri de limba greacă cu profesorul Panaiotis Tavdaris.

 

10.12.2003, Bucureşti. Plenara Consiliului Minorităţilor Naţionale

Are loc, la Palatul Parlamentului, Plenara festivă a Consiliului Minorităţilor Naţionale, dedicată aniversării a 10 ani de existenţă a acestui organism al minorităţilor naţionale din România. Deputatul U.E.R., Sotiris Fotopolos, ţine un discurs în numele grupului parlamentar al minorităţilor din Camera Deputaţilor.

 

11-14.12.2003, Salonic. Adunare Generală a Consiliului Grecilor din Diasporă

Are loc la Salonic a 5-a Adunare Generală a Consiliului Grecilor din Diasporă. Din partea U.E.R. participă Sotiris Fotopolos, preşedintele Uniunii şi vicepreşedintele Haralambie Karavia. Mesajul delegaţilor români a adresat un îndemn la colaborare grecilor de pretutindeni, a subliniat deschiderea Uniunii şi disponibilitatea grecilor din România pentru colaborare în toate domeniile. Cu ocazia acestui eveniment, o linie telefonică este pusă la dispoziţia diasporei. Este actualizată pagina web şi reţeaua de comunicare a tinerilor, dând posibilitatea unei colaborări mai strânse. Ca urmare a alegerilor, preşedinte al Consiliului Grecilor Diasporei (S.A.E.) a fost ales Andrew Athens, locţiitor al preşedintelui a fost ales Stefanos Tamvakis iar vicepreşedinte şi coordonator al zonei Europa a fost ales Anghelos Aslanidis.

 

Decembrie 2003, România. Manifestări tradiţionale de iarnă în cadrul comunităţilor

20.12, Bucureşti. La sediul U.E.R. are loc un spectacol al corului „Aezi" şi ale ansamblurilor de dansuri „Elliniki Armonia" şi „Ta pitsirikia", conduse de prof. Codruţ Dumitrache şi de preşcolarii de la Grădiniţa greacă, pregătiţi de doamnele educatoare Hagicu A. şi C. Mihăilescu.

♦ La Brăila, peste 80 de greci s-au adunat să sărbătorească într-un restaurant cu specific grecesc, iar conducerea comunităţii a pregătit daruri simbolice pentru 60 de membrii nevoiaşi. ♦ 23.12, Galaţi. 18 tineri greci, în frunte cu preşedintele comunităţii, Dimitrios Zamfiropol, au pornit cu colindele greceşti la oficialităţile locale, la Episcopia Dunării de Jos, la diferite familii şi societăţi comerciale. Pe 25.12, grupul de colindători a venit la Biserica greacă unde a cântat colinde româneşti şi greceşti.♦ 26.12, Iaşi. Sala Fundaţiei Alexandrescu din Grădina Copou a găzduit sărbătorirea Crăciunului în marea familie a Comunităţii Elene din Iaşi. ♦ La Izvoarele, ca în fiecare an, tinerii se împart în două cete sub conducerea unui „draguman", îşi împart satul în două şi pleacă în colindat. ♦ La Turnu Severin, concursul organizat de Cercul de Cultură şi Civilizaţie are ca temă „Ortodoxia-punte de legătură între două civilizaţii". ♦ Manifestări asemănătoare, cu serbări în jurul pomului de iarnă au loc şi la Constanţa, Craiova, Tulcea, Piteşti, Târgovişte, Ploieşti, Roman, Giurgiu, Calafat, Braşov.

 

2003, Bucureşti. Apariţia Manualului de Limba Neogreacă

Uniunea Elenă din România editează, cu aprobarea Ministerului Educaţiei şi Cercetării, manualul bilingv Învăţ greceşte - Mαθαίνω Ελληνικά (autor Savas Tsorakidis), care se adresează celor ce învaţă şi celor ce predau limba greacă. El poate fi folosit atât pentru clasele mixte de limba neogreacă (ca limbă maternă) care funcţionează în cadrul sistemului de învăţământ românesc, cât şi pentru grupele serale sau de duminică ce funcţionează în cadrul comunităţilor elene.

 

2003, România. Alte apariţii editoriale

Apar la Editura Omonia volumele Grecii din România, de Paula Scalcău, cu un Cuvânt înainte de Georgeta Filitti şi Elenismul în Transilvania de Athanasios E. Karathanasis. ♦ Tot la Editura Omonia, apare o Istorie cronologică a relaţiilor româno-elene, din Antichitate până în 2003, realizată de un grup de specialişti români (S. Brezeanu, Const. Iordan, Horia C. Matei, G. Zbuchea), prefaţată de acad. Virgil Cândea. ♦ Editura Omonia publică totodată Dicţionarul Capodopere ale literaturii neoelene de Elena Lazăr şi noi traduceri din autori greci ca: Tasos Athanasiadis (Sala tronului), Kostas Uranis (Poeme), Eleni Ladia (Graţia), Kavafis (Poeme), Niki Ladaki - Filippou (Poemele iubirii), Lia Megalou - Seferiadi (Dulce seară de vară) ♦ Editura Domino publică lucrarea lui I.C. Filitti Rolul diplomatic al fanarioţilor ♦ Apare la Iaşi, sub egida Academiei Române şi a Institutului de Istorie „A. D. Xenopol", volumul Interferenţe româno-elene. Îngrijită de Leonidas Rados, lucrarea reuneşte studii ce tratează legăturile româno-elene din sec.XV până în zilele noastre. ♦ La Editura Meronia apar traduceri din autori greci: Kostas Asimakopoulos (Râul ciocârliilor. Poveste despre vremuri de odinioară şi despre altele din viitor) şi Kostas Steryopoulos (În negru şi alb. Poeme alese). ♦ Editura Pegasus Press lansează în acest an colecţia „Elenismul în România", cu Antologia de literatură greacă din Principatele Române. Proză şi teatru, lucrare îngrijită de Lia Brad Chisacof şi Antologia Poeţi greci contemporani realizată de Ion Brad. ♦ Editura Humanitas publică în colecţia „Cartea de pe noptieră" Unchiul Petros şi conjectura lui Goldbach de Apostolos Doxiadis. ♦ Apare la Editura Polirom din Iaşi a doua ediţie a Dicţionarului român-neogrec al neoelenistului Valeriu Mardare (ediţia a III-a, revizuită şi adăugită, apare în 2009). ♦ Editura Cronica din Iaşi publică Soarele Verghinei - poeţi contemporani din Salonic (trad. Andreas Rados şi Leonida Maniu). ♦ La Libripress (Bucureşti) apare manualul bilingv Gramatica Limbii Române (autor Savas Tsorakidis), destinat întreprinzătorilor greci din România şi în genere, vorbitorilor de limba greacă ce doresc să înveţe limba română, aflaţi în număr din ce în ce mai mare în România. ♦ Apare primul număr (iulie 2003) al revistei „Οι Ολυμπιακές Αγώνες Αθήνα 2004"/Jocurile Olimpice Atena 2004", editată de U.E.R., cu informaţii, comentarii, reportaje despre acţiunile de organizare a Jocurilor din Ellada, despre manifestările din România şi din alte ţări dedicate Jocurilor Olimpice (au urmat alte două numere în ianuarie şi august 2004). ♦ „Formula AS", nr. 552, din februarie 2003, dedică două pagini Comunităţii Elene din comuna Izvoarele, titrând: „Olimpul din ograda Dobrogei. La Izvoarele, nu departe de Tulcea, supravieţuieşte singura comunitate compactă de greci de pe teritoriul României: o Elladă pe malul Dunării".