Minoritatea elenă 1998

Ianuarie 1998, România. Sărbătoarea Vasilopitei

Ca la fiecare început de an, membrii comunităţilor elene se adună pentru tăierea Vasilopitei, obicei străvechi datând din vremea episcopului Cesareii, Vasile, mort în anul 379. La numeroase comunităţi, tăierea plăcintei Sfântului Vasile, cu bănuţul ei norocos, coincide cu sărbătorirea Unirii Principatelor Române.

 

Februarie 1998, Braşov. Constituirea grupului „Orfeas"

Se înfiinţează, în cadrul Comunităţii Elene din Braşov, grupul vocal „Orfeas", care în anul următor se va transforma în corul cu acelaşi nume, sub conducerea doamnei Alina Lazăr. De atunci şi până în prezent, corul braşovean a susţinut numeroase concerte în ţară, dar şi în străinătate (Salonic, Halkida, Fthiotida, Lamia, Skiathos etc.).

 

2-15.03.1998, Bucureşti. Emisiuni dedicate Greciei la Radiodifuziunea Română

Radiodifuziunea Română, în colaborare cu U.E.R., transmite o serie de emisiuni dedicate Zilei Naţionale a Republicii Elene: „La început de vis" (cu Virgil Cândea, vicepreşedinte al Academiei Române şi Sotiris Fotopolos, preşedintele U.E.R.); „Laudă Elladei" (cu acad. Alexandru Balaci); „Turismul elen şi importanţa sa în cunoaşterea interumană" (cu Sotiris Fotopolos şi acad. Dan Berindei); „Lupta de eliberare antiotomană a românilor şi grecilor" (cu istoricul Carol Konig); „Din frumuseţile poeziei elene" (actriţa Adela Mărculescu); „Veniţi să mâncăm souflaki cu tzatziki" (cu Ortansa Comănescu şi Andreas Rafailidis); „Ortodoxia, liant de suflet între greci şi români" (cu părintele Galeriu, membru al Sfântului Sinod al B.O.R.); „Pe scena teatrului elen" (cu Olga Mărculescu); „Simboluri mitologice cu adevăr contemporan" (cu Ruxandra Ionescu, Anca Balaci şi Lia Brad Chisacof); „Intelectuali greci la curtea lui Brâncoveanu" (cu prof. dr. Olga Cicanci); „Confluenţe româno-elene în domeniul artei" (cu acad. Adriana Crainic Botez şi pictorul Thanasis Fampas).

 

14-29.03.1998, România. Noi manifestări dedicate Zilei Naţionale a Elladei

14.03.1998, Iaşi. Se desfăşoară a VII-a ediţie a Simpozionului „Relaţii culturale româno-elene" organizat de Comunitatea elenă şi Filiala ieşeană a Societăţii de Studii Clasice din România. Participă cu comunicări istoricul Mihai Răzvan Ungureanu de la Universitatea „Al. Ioan Cuza" din Iaşi, dr. Alexandra Sfini de la Institutul de Studii Neoelene din Atena, prof. Afrodita Apostolopoulou din Atena, dr. Vasile Merticaru, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iaşi. ♦ 18.03.1998, Bucureşti. Ceremonie şi spectacol la sediul Uniunii Elene; ♦ 28.03.1998, Bucureşti. Te Deum la Biserica greacă şi program de dansuri ale formaţiilor comunităţilor Roman şi Bucureşti în curtea Ambasadei Elene din capitală; ♦ 28.03.1998, Galaţi. Spectacol al Comunităţii elene şi la Casa de Cultură a Sindicatelor; ♦ 29.03.1998, Bucureşti. Spectacol omagial la Teatrul de operetă „Ion Lucian", cu corul Bisericii Sf. Gheorghe din Bucureşti, cu orchestra şi Ansamblul de dansuri din Sf. Ilie-Macedonia din Grecia, cu formaţii artistice ale unor comunităţi elene din România. ♦ Muzeul Naţional de Artă al României găzduieşte o expoziţie cu lucrările lui Alexandru Tsipoia, artist originar din Epir, cu preocupări pentru arta decorativă, sculptură, gravură. „Grecul din Alexandru Tsipoia, al cărui arbore genealogic îşi are obârşia în Iannina, capitala Epirului antic, situat în apropierea sanctuarului şi oracolului lui Zeus, îşi trage seva din aceste rădăcini. Cariatidele sale, prin care face să vorbească şi fibrele sufletului românesc (pe filiaţie maternă), conferă chipului femeilor românce cu vase pe cap, puse în tandem cu ruinele Erectheionului natal al strămoşilor săi, o sugestibilitate grăitoare" (Ilie Roşianu, în „Elpis", 4-6, 1998).

 

16-22.03.1998, Bucureşti. Interviu al preşedintelui U.E.R. în „Românul"

Săptămânalul „Românul" titrează „În rezolvarea problemelor minorităţilor, nu există Constituţie mai democrată decât cea din România", citând pe Sotiris Fotopolos, preşedintele U.E.R. În interviul acordat acestei publicaţii, acesta se referă la istoria minorităţii elene din România, la realizările din ultimii ani, în special la învăţământul în limba elenă, dar şi la nevoia rezolvării problemei bunurilor comunităţilor confiscate în mod abuziv şi a retrocedării acestora.

 

4.04.1998, Paris. Moartea cercetătoarei Cornelia Papacostea Danielopolu.

S-a stins din viaţă Cornelia Papacostea Danielopolu, cercetătoare a istoriei sud-estului european, ale cărei studii scot în relief rolul elenismului din acest spaţiu, ducând mai departe opera tatălui ei, Victor Papacostea, fondatorul Institutului de Studii şi Cercetări Balcanice din Bucureşti. „Repunând în drepturile lor rolul elenismului în sud-estul Europei şi valoarea contactelor române-greceşti, înlăturând prejudecăţi şi restaurând în respectul adevărului un trecut care a fost şi de fructuoasă colaborare, nu doar de dureroase înfruntări, Cornelia Papacostea Danielopolu ilustra, în felul ei inconfundabil, fermecător şi demn, tradiţia unei familii balcanice".

 

8.04.1998, Bucureşti. Simpozion Rigas Velestinlis

Are loc, în cadrul Anului Rigas Velestinlis, un simpozion dedicat marelui cărturar şi revoluţionar, organizat de Societatea Română de Studii Neoelene şi Institutul de Studii Sud-Est Europene. Prezintă comunicări profesorii şi cercetătorii Olga Cicanci, Nicolae Tanaşoca, Lia Brad Chisacof, Constantin Iordan. Sunt prezenţi E.S. Styliynos Mallikourtis, Ambasadorul Elladei la Bucureşti, consilierul Ambasadei Dimitris Hronopoulos, cercetători, profesori, studenţi şi numeroşi membri ai Uniunii Elene din România. ♦ La 200 de ani de la moartea vizionarului grec, Uniunea Elenă din România îi dedică o serie de manifestări. Printre acestea, ridicarea monumentului din curtea Bisericii greceşti „Buna Vestire" din Bucureşti, operă a artistului Thanasis Fampas.

 

12.05.1998, Constanţa şi 15.05.1998, Bucureşti. Teatru grec în România

Trupa de teatru a actriţei elene Anna Vaghena prezintă două spectacole în România, primul la Teatrul „Fantasio" din Constanţa şi al doilea la Teatrul „Nottara" din Bucureşti, cu piesa „Nunta", de Vasa Solomou-Xanthaki, în regia lui Kostas Tsianos. Alături de renumita actriţă, au evoluat interpreţi talentaţi ca Hristina Tsafou, Panos Panopoulos, Anthoula Kalaki, Kostas Tzouvaras, Vasilis Vasilakis, Emanuela Alexiou, Ilias Hristopoulos. „Tulburătoare revelaţie pentru publicul acestei ţări cu bogate şi autentice tradiţii teatrale", tragedia prezentată a fost de natură să „contribuie decisiv la comunicarea culturală a popoarelor din Peninsula Balcanică" („Elpis", 4-6, 1998).

 

11.06.1998, Ploieşti. Dobândirea personalităţii juridice de către Comunitatea elenă Prahova

Comunitatea elenă Prahova, înfiinţată de facto în aprilie 1990 fără statut juridic, dobândeşte personalitate juridică şi este înregistrată la Tribunalul jud. Prahova.

 

6-15.07.1998, Năvodari. Program de vacanţă oferit de Guvernul României

4 copii de origine elenă din Piteşti, Craiova, Bucureşti, alături de alţi 120 de copii aparţinând unui număr de 16 minorităţi naţionale din România, participă la Programul de vacanţă organizat de D.P.M.N. la Năvodari, sub genericul „Toţi diferiţi - toţi egali".

 

7.07.1998, Constanţa. Restituirea Teatrului „Elpis" din Constanţa

Este emisă Ordonanţa de urgenţă nr. 13 din 7.07.1998, semnată de premierul Radu Vasile (publicată în „Monitorul oficial" 255, din 8.07.1998), prin care se restituie Comunităţii elene Constanţa Teatrul „Elpis", confiscat abuziv de statul român în urmă cu o jumătate de secol.

 

Iulie-septembrie 1998, Grecia. Programe de vacanţă oferite de statul grec

Numeroşi copii, tineri şi pensionari din comunităţile elene participă la Programele U.E.R. organizate în Grecia cu sprijinul statului elen, având posibilitatea de a cunoaşte patria de origine şi de a se întâlni cu compatrioţi din cele 5 continente.

 

3-12.09.1998, Grecia. Excursie a elevilor olimpici în Grecia

Se desfăşoară în Grecia primul program la care participă elevii premiaţi cu premiul I la faza naţională a olimpiadelor de limba maternă, clasele VII-XI. Jurnalul acestei călătorii este publicat de doamna Rodica Precupeţu, participant din partea Departamentului pentru Protecţia Minorităţilor Naţionale („Elpis", 7-9, 1998).

 

27-28.09.1998, Bucureşti. Trenul Culturii şi păcii poposeşte în România.

Poposeşte în gara Băneasa din Bucureşti „Trenul Culturii şi Păcii". Organizat de Asociaţia „Artişti fără frontiere", în colaborare cu Căile Ferate din Grecia, trenul aduce din Grecia un mesaj de prietenie, pe itinerariul: Atena, Volos, Salonic, Sofia, Bucureşti, Leipzig, Berlin, Amsterdam, Bruxelles, Strasbourg, Milano, Ljubljana, Zagreb, Sarajevo, Belgrad, Skopje. Bucureştenii au putut vizita expoziţiile amenajate în cele 6 vagoane ale trenului: „Democraţia, Teatrul, Comerţul şi Industria, Tehnologia, Ideea Olimpică, Drepturile omului".

 

28.10.1998, România. Manifestări dedicate sărbătorii greceşti a „Marelui Nu" („Megalo Ohi")

Grecii din România sărbătoresc a 58-a aniversare a istoricului „Nu" al poporului grec împotriva fascismului. În cadrul comunităţilor se desfăşoară întâlniri omagiale, Te Deum-uri, programe artistice, emisiuni la posturile centrale şi locale, cu participarea a numeroşi simpatizanţi din rândul majorităţii şi a altor minorităţi. ♦ La invitaţia Ambasadei Republicii Elene din România, pianistul grec Dimitris Sgouros, susţine în luna octombrie o serie de recitaluri la Bucureşti, Iaşi, Constanţa, Cluj, care impresionează publicul românesc.

 

1.11.1998, Cluj. Constituirea Comunităţii Elene Cluj

Se organizează Comunitatea Elenă din Cluj, ca nouă filială a Uniunii Elene din România, având ca preşedintă pe doamna profesoară Eleni Idu. Printre membrii fondatori se numără şi Fotis Iliopoulos, Dimitrios Stamatiou, Elvira Tokalaki, Harilaos Torofias.

 

30.11-6.12.1998, România. Manifestări dedicate Zilei Naţionale a României

Comunităţile elene sărbătoresc Ziua naţională a României. Seria evocărilor începe pe 30.11. la Piteşti, unde sunt evidenţiate momente ale Războiului de Întregire şi elogiaţi argeşenii şi muscelenii ce au contribuit la obţinerea victoriei. ♦ La sediul U.E.R. din Bucureşti are loc pe 6.12. o ceremonie urmată de un spectacol susţinut de orchestra Liceului de Muzică „Dinu Lipatti" şi de Ansamblul de copii al Comunităţii elene. ♦ La Piatra Neamţ, elenii sărbătoresc la Asociaţia Filateliştilor, alături de prietenii de la Forumul German şi de membrii Asociaţiei „Ceahlău-Olimp".

 

1998, Bucureşti, Iaşi. Apariţii editoriale

Lia Brad Chisacof editează volumul bilingv Rigas, Scrieri inedite, apărut la Bucureşti sub egida Academiei Române şi a Institutului de Studii Sud-Est Europene. ♦ La Editura Omonia din Bucureşti apare Antologia Eseul Elen (trad. Elena Lazăr, Cristina Băcanu, Valeriu Mardare). ♦ La Editura Junimea din Iaşi apare Literatura neogreacă contemporană din România, volum bibliografic coordonat de Andreas Rados. ♦ Editura Meronia publică Oraşul violet de Anghelos Terzakis şi Fiul Soarelui. Viaţa Împăratului Iulian Apostatul de Tasos Athanasiadis (ambele traduse de Elena Lazăr). ♦ În colecţia „33" a Editurii Seara din Bucureşti, apar Rătăcirile unui necălător de Nasos Vayenas (traducere de Victor Ivanovici).