Minoritatea armeană 2014

 

24.01.2014, Bucureşti. Propunere pentru Premiul Nobel

Comitetul Director al Uniunii Scriitorilor din România i-a nominalizat pe scriitorii Nicolae Breban, Mircea Cărtărescu, Norman Manea şi Varujan Vosganian pentru Premiul Nobel pentru literatură. Varujan Vosganian a mai fost nominalizat la Premiul Nobel în anul 2013, fiind propus, simultan, de  Uniunea Scriitorilor din România, Uniunea Scriitorilor din Armenia şi Asociaţia de Limbă Ebraică din Israel.

 

09.02.2014, Cluj-Napoca. S-a stins din viaţă Debreczeni Botond

Debreczeni Botond, membru al comunităţii din Transilvania, artist plastic şi fotograf, s-a stins din viaţă. A avut o contribuţie însemnată la activitatea comunităţii din Gherla şi Cluj-Napoca. Plic 25, fila 1.

 

01-03.03.2014, Bucureşti. Vizita lui Vasgen Manukian

La invitaţia U.A.R. şi cu sprijinul Ambasadei Armeniei, s-a aflat la Bucureşti domnul Vazgen Manukian, fost prim-ministru şi ministru al apărării al Armeniei. În timpul vizitei, domnul Manukian a susţinut prelegeri la Institutul de Studii Sud-Est Europene, la Centrul Cultural Armean şi la Fundaţia Europeană „Titulescu". Plic 25, fila 2.

 

09.04.2014, Bucureşti. Manifestaţie împotriva acţiunilor Turciei în Kesab

Un grup de armeni din România a organizat o manifestaţie în faţa ambasadei turce din Bucureşti, pentru a protesta împotriva implicării active a Turciei în atacul lansat asupra oraşului Kesab (din nord-estul Siriei), locuit de armeni. De asemenea, în Parlamentul României au făcut declaraţii politice senatorul Varujan Vosganian şi deputatul Varujan Pambuccian.

 

24.04.2014, Bucureşti, Bacău, Constanţa, Cluj-Napoca, Iaşi. Comemorarea Genocidului

În comunităţile armeneşti din România au avut loc manifestări prilejuite de comemorarea Genocidului. La Bucureşti acţiunea a avut loc în Piaţa Revoluţiei, iar la Bacău, în Piaţa Tricolorului. La TVR 1 şi TVR Cluj au avut loc dezbateri pe tema Genocidului armean. Plic 25, fila 3.

 

27.04.2014, Bucureşti. Premiile U.A.R.

La Biblioteca „Dudian" a avut loc festivitatea de decernare a Premiului Uniunii Armenilor pentru anul 2014 domnului ing. Antranig Salgian, personalitate în domeniul energeticii, turbinele proiectate de el pentru centralele electrice fiind recunoscute la nivel mondial. În cadrul aceleiaşi festivităţi a fost conferită Medalia de aur din partea Ministerului Diasporei de la Erevan domnului Berci Margarian, pentru întreaga sa activitate desfăşurată ca secretar general al U.A.R. Plic 25, filele 4, 5.

 

29.04.2014, Ruse (Bulgaria). Întâlnire intercomunitară

La Ruse (Bulgaria) a avut loc întâlnirea dintre reprezentanţii  organizaţiilor armeneşti din Bulgaria şi reprezentanţi ai Uniunii Armenilor din România. Această reuniune de lucru face parte dintr-un program mai amplu care vizează crearea unei organizaţii a comunităţilor armene din Europa.Din partea comunităţii armene din România au participat senatorul Varujan Vosganian, Sirun Terzian, Hacik Garabet, Nşan Bogdan Căuş, Garo Haceaturian, Sergiu Vartan, Mihai Stepan Cazazian. Plic 25, fila 6.

 

03.05.2014, Los Angeles. Aniversarea Asociaţiei Culturale „Raffi"

Asociaţia Culturală „Raffi" a armenilor originari din România a împlinit 50 de ani. Asociaţia Culturală a fost iniţial înfiinţată la Bucureşti în anii '20 şi a renăscut în decembrie 1963 la Los Angeles. Scopul organizaţiei este acela de a păstra şi a transmite valorile culturale, spirituale precum şi educaţional-sportive ale armenilor originari din România. Labanchetul aniversar organizat la Los Angeles au fost invitaţi din România P.S. episcopul Datev Hagopian şi senatorul Varujan Vosganian, preşedintele U.A.R.Plic 25, fila 7.

 

09.05.2014, Bucureşti. Decoraţie pentrucriticul muzical Dumitru Avakian

Criticului muzical Dumitru Avakian i-a fost conferit Ordinul Naţional „Pentru Merit" în grad de Cavaler în semn de înaltă apreciere pentru competenţa şi profesionalismul dovedite de-a lungul timpului în promovarea valorilor perene ale culturii române.

 

26.05.2014, Bucureşti. S-a stins din viaţă pictorul Ervant Nicogosian

S-a stins din viaţă, la vârsta de 86 de ani, pictorul Ervant Nicogosian.În ultimii ani de viaţă pictorul şi-a pierdut vederea şi a fost pus în imposibilitatea de a mai lucra, dar nu a renunţat şi cu ajutorul unui prieten a revenit la pictură. Plic 25, fila 8.

 

06.06.2014, Bucureşti. Seară aniversară

La Biblioteca „Dudian" a avut loc o acţiune prilejuită de aniversarea a 90 de ani de viaţă a marelui cântăreţ şi actor de film Charles Aznavour. Despre viaţa şi cariera unuia dintre cei mai mari interpreţi ai scenei franceze, dar şi un remarcabil actor, au vorbit ziarista Madeleine Karacaşian şi criticului de film Irina Margareta Nistor. Plic 25, fila 9.

 

14.06.2014, Bucureşti. Adunarea Generală a U.A.R.

La Bucureşti a avut loc Adunarea Generală a U.A.R. Conform Statutului, astfel de adunări au loc anual pentru a face un bilanţ al activităţilor realizate de Uniune şi al perspectivelor pentru anul ce urmează. La această reuniune au participat 100 de delegaţi din toate filialele şi din Bucureşti. Plic 25, fila 10.

 

01-03.08.2014, Bucureşti. Festivalul Strada Armenească (ediţia a II-a)

Timp de trei zile, în Cartierul Armenesc din Bucureşti s-au împrăştiat culorile şi aromele armeneşti, au răsunat cântecele şi dansurile, vorbele, râsetele şi aplauzele. Drapelului armenesc i s-au alăturat cel grecesc şi cel israelian, iar ritmurilor ameţitoare rome le-au urmat sirtaki-ul grecesc şi Hava Nagila evreiască. Plic 25, filele 11,12,13.

 

09.08.2014, Suceava. Expoziţie - 190 de ani de la întemeierea şcolii armeneşti

Filiala Suceava a U.A.R. şi Direcţia Judeţeană Suceava a Arhivelor Naţionale au deschis, în imobilul în care a funcţionat Şcoala Armenească din curtea Bisericii „Sf. Cruce" din Suceava, o expoziţie dedicată împlinirii a 190 de ani de la întemeierea acestei şcoli. Cu acest prilej a fost lansat şi Ghidul spiritualităţii armeneşti din Bucovina istorică.

 

16.08.2014, Botoşani. Resfinţirea Bisericii armene „Sfânta Maria"

Biserica armeană „Sfânta Maria" din Botoşani, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului", a fost resfinţită. Lăcaşul de cult a fost reabilitat, fiind alocate de la stat 1,5 milioane de lei. Slujba a fost oficiată de P.S. episcopul Datev Hagopian, alături de un sobor de preoţi, în prezenţa credincioşilor armeni.

 

20-30.08.2014, Erevan. Programul pentru tineri „Ari Tun" („Vino acasă")

Din 2009 se organizează programul „Ari Tun" de către Ministerul Diasporei din Republica Armenia, iar pe parcursul acestor ani au participat mii de tineri armeni din diferite ţări ale lumii. În acest an au participat şi 10 tineri armeni din România, care au fost trimişi de Uniunea Armenilor din România.

 

02.09.2014, Bucureşti. S-a stins din viaţă Alice Moagăr Poladian

A lucrat peste 27 ani ca pictor restaurator la Muzeul de Naţional de Artă din Bucureşti, devenind în timp cel mai bun specialist din ţară în domeniu şi printre cei mai buni pictori restauratori din Europa de Sud-Est. A tradus cărţi având ca subiect arta armeană, cum ar fi Miniatura armeană de L.A. Turnovo, a realizat ilustraţie de carte pentru edituri precum Corint, Sigma şi Ararat (volumul lui Avedik Isahakyan - Abu-Lala Mahari), a transpus în imagini şi repovestire cele patru ramuri ale epopeii naţionale armene Vitejii din Sasun,publicată la Editura Ararat.

 

10.09.2014, Galaţi. Vernisaj expoziţie

Muzeul de Istorie „Paul Păltănea" Galaţi, în colaborare cu U.A.R.- Filiala Galaţi, Biblioteca „V.A. Urechia" Galaţi şi Serviciul Judeţean Galaţi al Arhivelor Naţionale, au organizat în lunile septembrie şi octombrie expoziţia „Valori culturale armene la Dunărea de Jos". Expoziţia readuce în atenţia publicului tradiţia şi diversitatea culturală a comunităţii armene, care a avut în decursul vremurilor, alături de alte comunităţi etnice locale, un rol important în conturarea vieţii sociale, religioase, economice şi politice a oraşului Galaţi.

 

15.09.2014, Dobrici (Bulgaria). Lansare de carte

În oraşul Dobrici (fostul Bazargic) a avut loc prezentarea ediţiei în limba bulgară a monografiei Armenii din Bazargicul de altădată de Edvard Jeamgocian (ediţia în limba română a apărut în anul 2011 la Editura Ararat). Lucrarea, finanţată de comunitatea armeană din Dobrici, a fost tiparită la Tipografia Ararat a U.A.R. Au fost prezenţi membri ai comunităţii armene din Dobrici, iar din România au participat deputatul Varujan Pambuccian, Garo Haciaturian şi Mihai Stepan Cazazian. Plic 25, filele 14, 15.

 

18-21.09.2014, Sulina. Tabăra Tineretului Armean

U.A.R. - Filiala Tulcea, împreună cu Organizaţia Tineretului Armean din România - A.Y.O., au organizat la Sulina a IV-a ediţie a Taberei Tineretului Armean din România. Tinerii au avut ocazia să afle cât mai multe lucruri despre Delta Dunării şi au fost în excursie în Pădurea Letea. Tabăra a reprezentat şi un mijloc prin care tinerii armeni au avut ocazia să se revadă, să socializeze şi să discute despre proiectele pentru anul 2015.

 

22.09.2014, Erevan. Prezentarea „Cărţii şoaptelor"

Universitatea „" din Erevan a organizat lansarea reeditării Cărţii şoaptelor în limba armeană. Au vorbit Armen Martyrossian, directorul Editurii Antares, Eduard Militonyan, preşedintele Uniunii Scritorilor din Armenia, Sorin Vasile, ambasadorul României la Erevan, Yeghise Sargsyan, fost ambasador al Armeniei la Bucureşti, precum şi alţi critici literari din capitala Armeniei.

 

23.09.2014, Bucureşti. Întâlnire la Centrul Cultural Armean

La Centrul Cultural Armean din Bucureşti a avut loc o întâlnire cu tema „20 de ani de la deschiderea Ambasadei Armeniei în România". A fost prezent Excelenţa Sa Hamlet Gasparian, ambasador al Republicii Armenia în România.

 

26.09.2014, Piteşti. Dezvelirea unui khacikar

La Piteşti a fost dezvelit un khacikar oferit de Comunitatea Armeană din România ca semn al prieteniei dintre poporul armean şi cel român. De asemenea, la Primăria din Piteşti s-a inaugurat expoziţia „Istoria comunităţii armene din Piteşti". Pe soclul khacikarului scrie în limbile armeană şi română: „S-a ridicat această cruce în amintirea celor 1.500.000 de fii şi fiice ale neamului armean ucişi în Armenia de Apus în timpul genocidului din anul Domnului 1915. Rugăciune şi binecuvântare pentru martirii noştri." Plic 25, fila 16.

 

26-28.09.2014, Bucureşti. Conferinţă internaţională

Organizată din iniţiativa Arhiepiscopiei Bisericii Armene din România, conferinţa internaţională cu tema „Primul Război Mondial şi influenţa sa asupra formării diasporei armene" s-a bucurat de prezenţa unor personalităţi internaţionale marcante, prelaţi, istorici sau activişti pentru cauza armeană din diasporă. Plic 25, fila 17.

 

26-28.09.2014, Cluj-Napoca. Zilele Culturii Armene

La Muzeul Etnografic al Transilvaniei a fost vernisată expoziţia de obiecte şi costume „Din lada de zestre armenească" , realizată de Mircea Tivadar în cadrul Zilelor Culturii Armene. Plic 25, fila 18.

 

10-11.10.2014, Constanţa. Zilele Culturii Armene

Filiala Constanţa a U.A.R. a organizat a III-a ediţie a Zilelor Culturii Armene. A fost lansate volumele Flori de laur de Luiza Terzian (Editura Ararat) şi Jocul celor o sută de frunze şi alte povestiri de Varujan Vosganian (Editura Polirom). Un spectacol de muzică şi dans a întregit manifestările.

 

07.11.2014, Cluj-Napoca. Înfiinţarea Institutului de Armenologie

În cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca a fost inaugurat Institutului de Armenologie, primul institut de acest gen din spaţiul central şi est-european. La eveniment au luat cuvântul acad. prof. univ. dr. Ioan-Aurel Pop, rectorul Universităţii „Babeş-Bolyai", E.S. Hamlet Gasparian, ambasador al Armeniei, Eminenţa Sa msgr. György Jakubinyi, arhiepiscop al Diecezei Romano-Catolice din Transilvania, Varujan Vosganian, preşedintele U.A.R., Vákár István, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, prof. univ. dr. Aram Simonyan, rectorul Universităţii de Stat din Erevan. Plic 25, fila 19.

 

07.12.2014, Cluj-Napoca. Întâlnire între prieteni

Armenii din Cluj-Napoca şi Gherla au venit în vizită la evreii clujeni. Evenimentul ajuns la a patra ediţie. Oaspeţii au fost salutaţi din partea gazdelor de Robert Schwartz, preşedintele Comunităţii Evreilor Cluj-Napoca, iar din partea armenilor, de Azaduhi Varduca-Horenian, preşedinte U.A.R. Cluj-Napoca, şi de Ioan Esztegar, preşedintele U.A.R. Transilvania. Au urmat moment artistice susţinute de membrii celor două comunităţi.

 

12.12.2014, Bucureşti. Lansare de carte

La Librăria „Sadoveanu" a fost lansat volumul Armenia după atacul terorist din Parlament - Misiune diplomatică la Erevan 2002-2005, semnat de Dorin Cimpoeşu, care în anii 2000 a activat ca diplomat la Ambasada României din Erevan.