Minoritatea armeană 2012

 

10.01.2012, Dumbrăveni. Site dedicat oraşului Elisabethopolis (Dumbrăveni)

Comunitatea armeană din Dumbrăveni (filiala U.A.R. şi Fundaţia Armeană Dumbrăveni) a creat un site dedicat oraşului Elisabethopolis (Dumbrăveni), care poate fi accesat la adresa http://www.elisabethopolis.ro. Site-ul oferă un tur virtual al Catedralei Armene din oraş, precum şi al Castelului Apaffy.

 

31.01.2012, Bucureşti. Întâlnire la Ambasada Franţei

Excelenţa Sa Henri Paul, ambasador al Franţei în România, a primit o delegaţie a comunităţii armene, compusă din preşedintele U.A.R., senatorul Varujan Vosganian, şi I.P.S. episcopul Datev Hagopian. Reprezentanţii comunităţii au înmânat ambasadorului francez scrisori de mulţumire adresate preşedintelui Franţei şi preşedinţilor Adunării Naţionale şi Senatului, pentru sprijinul acordat armenilor la recunoaşterea Genocidului şi ca urmare a deciziei Parlamentul francez de a adoptat, în 23 ianuarie, proiectul de lege privind condamnarea celor care neagă Genocidul armean.

 

26.01.2012, Bucureşti. Lansare de carte

La Librăria Dalles a avut loc lansarea volumului Patrimoniul artistic armenesc în România.

Între nostalgia exilului şi integrarea culturală (Editura Noi Media Print), autor dr. Vlad Bedros.

Au vorbit Ruxandra Demetrescu, Varujan Vosganian, Bedros Horasangian. Plic 23, fila 1.

 

21.04.2012, Erevan. Editura Ararat la Târgul de Carte de la Erevan

În cadrul acţiunilor ce au avut loc la Erevan, oraş declarat în 2012 Capitală Mondială a Cărţii, Editura Ararat a participat cu un consistent stand la Târgul de Carte ce a avut loc. Totodată a fost lansată ediţia în limba armeană a Cărţii şoaptelor de Varujan Vosganian. Au fost prezenţi Kelemen Hunor, ministru al culturii în România, Excelenţele Sale Hamlet Gasparian, ambasador al Armeniei în România, Crina Prunariu, ambasador al României la Erevan, Traian Cristea, ambasadorul Uniunii Europene în Republica Armenia, Sergiu Selian, traducătorul romanului, Levon Ananian, preşedintele Uniunii Scriitorilor din Armenia, David Muradian, scriitor, Hagop Arakelian, preşedintele Asociaţiei Armenia-România, Plic 23, filele 2, 3.

 

24.04.2012, Bucureşti. Comemorarea Genocidului

Pentru prima oară cu ocazia comemorării Genocidului, comunitatea armeană din Bucureşti a organizat un miting în Piaţa Roma pentru a atrage atenţia asupra acestei tragedii. Au fost oferite pliante şi materiale documentare trecătorilor şi au fost realizate mai multe panouri care au amintit de tragedia armeană. Plic 23, fila 4.

 

13.05.2012, Bucureşti. Inaugurarea Centrului Cultural Armean

În fostul sediu al redacţiilor Nor Ghiank şi Ararat din strada Armenească nr. 13 a fost deschis Centrul Cultural Armean pentru a găzdui evenimente culturale, întâlniri cu personalităţi ale comunităţii, seri de muzică şi film. La inaugurare au fost prezenţi reprezentanţi ai conducerii U.A.R., Excelenţa Sa Hamlet Gasparian, ambasador al Armeniei, Hayk Demoyan, director al Institutului şi Muzeului Genocidului din Erevan. A avut loc un scurt moment artistic susţinut de ansamblul de dansuri „Vartavar". Plic 23, fila 5.

 

13.05.2012, Bucureşti. Lansări de carte

În ziua deschiderii Centrului Cultural Armean din Bucureşti au fost lansate volumele Genocidul Armean de Nikolay Hovhannisian (traducere de Tacuhi şi Madeleine Karacaşian) şi Patru ani sub semilună de Rafael de Nogales (traducere de Sergiu Selian).

 

14.05.2012, Bucureşti. Conferinţă despre Genocidul Armean

La Facultatea de Drept din cadrul Universităţii Bucureşti a avut loc conferinţa pe tema Geno-cidului Armean susţinută de Hayk Demoyan, director al Institutului şi Muzeului Genocidului din Erevan. Au participat studenţi şi profesori, precum şi membri ai comunităţii armene. Plic 23, fila 6.

 

17.05.2012, Roman. Parteneriat între oraşele Roman şi Dilijan

Primarii oraşelor Roman şi Dilijan (Armenia) au semnat un pact de amiciţie ce presupune colaborarea în domeniul cultural, ştiinţific, artistic şi sportiv, care să evidenţieze spiritul comun al comunităţilor, realizarea unor programe de colaborare între tineri şi promovarea de relaţii economice reciproc avantajoase.

 

22.06.2012, Bucureşti. Premiile revistei „Viaţa medicală"

Cu prilejul Galei Viaţa Medicală- 2011, ziaristei Madeleine Karacaşian i-a fost conferit premiul „Pana de aur"pentru îndelungata şi excepţionala sa activitate jurnalistică desfăşurată la săptămânalul Viaţa medicală.

 

23.06.2012, Gherla. Lansare de carte

Cu ocazia sărbătorii anuale de Sfântul Grigore Luminătorula fost lansată cartea Metropola armeano-maghiară, cel de-al treilea volum al amplei monografii Oraşul liber regal Gherla (1700-1900) de Kristóf Szongott (Editura Ararat, traducere de Andreea Ghiţă). Plic 23, filele 7, 8.

 

10-14.08.2012, Bucureşti/Suceava. Vizită pastorală

Sanctitatea Sa Karekin al II-lea, patriarh catolicos al tuturor armenilor, a efectuat o vizită pastorală în România pentru a participa la evenimentele legate de împlinirea a 500 de ani de la târnosirea bisericii Mănăstirii Hagigadar de lângă Suceava. În cadrul vizitei, Sanctitatea Sa a fost primit de preafericitul părinte patriarh Daniel şi a participat la ceremonia prezentării emisiunii filatelice România-Armenia „Biserica Mănăstirii Armeneşti Hagigadar - 500 de ani", eveniment găzduit de Academia Română. Plic 23, filele 9, 10.

 

15.08.2012, Bucureşti. Noi apariţii editoriale

Cu ocazia aniversării de 500 de ani a Mănăstirii Hagigadar au fost lansate volumele: Biserica Armeană pe pământ românesc de Dj. Siruni (Editura Zamca), albumul Hagigadar 500 (Editura Zamca), 500 de ani de tipar armean (Editura Ararat), Schiţă istorică a comunităţii armene din România de Sergiu Selian (Editura Ararat, reeditare), albumul Hagigadar - Împlinitoarea dorinţelor (editat de Arhivele Naţionale Suceava şi U.A.R.).

 

21-23.09.2012, Bucureşti. Zilele Culturii Armene

La Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti" au avut loc „Zilele Culturii Armene la Muzeul Satului", organizate de tineretul armean, cu sprijinul U.A.R. şi sub patronajul Ambasadei Armeniei în România. Manifestarea a constat în spectacole de muzică şi dansuri tradiţionale armeneşti, expoziţii de fotografie şi obiecte vechi, dedicate tuturor categoriilor de vârstă. Plic 23, filele 11, 12.

 

29-30.09.2012, Cluj-Napoca. Zilele Culturii Armene

La Muzeul Etnografic al Transilvaniei au avut loc Zilele Culturii Armene. A fost organizată o expoziţie de carte veche şi de pictură, au fost lansate volume apărute la Editura Ararat, iar momentele artistice au fost susţinute de armeni din Cluj-Napoca. Organizator: U.A.R. - Cluj-Napoca.

 

10.10.2012, Bucureşti.Lansare de carte

La Centrul Cultural Armean a avut loc lansarea cărţii Lumea homerică de Aram Frenkian, publicată de Editura Herald în cadrul colecţiei „Cogito". Au participat Bedros Horasangian, scriitor, prof. univ. dr.Andrei Pippidi (Facultatea de Istorie), Nicolae-Şerban Tanaşoca, director al Institutului de Studii Sud-Est Europene, Liviu Franga, decan al Facultăţii de Litere, Varujan Vosganian, preşedinte U.A.R., şi Aurelian Scrima, director al Editurii Herald. Plic 23, fila 13.

 

17-18.10.2012, Bucureşti. Preşedintele Armeniei la Congresul P.P.E.

Preşedintele Armeniei, Serj Sarksian, a sosit la Bucureşti pentru a participa la lucrările Congresului Partidului Popular European. Agenda fiind încărcată, preşedintele armean a avut o scurtă întrevedere cu câţiva reprezentanţi ai comunităţii armene care l-au întâmpinat la Aeroportul Otopeni. Plic 23, fila 14.

 

25.10.2012, Budapesta. Medalii pentru Mircea Tivadar

Autoguvernarea Armenilor din Ungaria i-a acordat lui Mircea Tivadar din Cluj-Napoca medaliile „Kiss Ernő" şi „Lázár Vilmos"pentru activitatea depusă în slujba armenilor din Transilvania şi Ungaria în anul 2012. Mircea Tivadar a contribuit la conservarea patrimoniului armenilor catolici din Transilvania şi a fost iniţiatorul redeschiderii Asociaţiei Muzeului Armean din Gherla în anul 2006. Plic 23, fila 15.

 

27-28.10.2012, Focşani/Gherla/Piteşti. Acorduri de colaborare

În urma iniţiativei ambasadorului Armeniei, Hamlet Gasparian, oraşul Focşani s-a înfrăţit cu oraşul Berd (Armenia), Gherla, cu oraşul Idjevan, iar Piteşti a semnat un pact de amiciţie cu oraşul Gyumri. Primari şi reprezentanţi ai respectivelor oraşe din Armenia s-au aflat în România pentru semnarea înţelegerilor.

 

31.10.2012, Bucureşti. Aniversarea arhitectului Eduard Sagatelian

Centrul Cultural Armean din Bucureşti a găzduit o întâlnire cu arhitectul Eduard Sagatelian cu ocazia împlinirii vârstei de 65 de ani şi a 40 de ani de activitate. Senatorul Varujan Vosganian i-a oferit din partea Uniunii Armenilor o diplomă şi o plachetă aniversară.

 

15.11.2012, Bucureşti. H. Dj. Siruni, membru post-mortem al Academiei Române

În cadrul adunării generale a membrilor Academiei Române au fost aleşi, prin vot secret, patru noi membri corespondenţi şi şapte membri post-mortem, printre aceştia din urmă aflându-se şi Hagop Djololian Siruni, la Secţia de filozofie, teologie, psihologie şi pedagogie. Plic 23, fila 16.

 

18.11.2012, Târgu Ocna. Lansare de carte

Târgu Ocna a fost gazda lansării cărţii Istoria comunităţii armene din Botoşani (Editura Ararat), scrisă de Florin Egner şi Viorica Popa. Lansarea a avut loc cu ocazia pelerinajului la biserica armeană din localitate.

 

19-20.11.2012, Erevan. Două zile de prezentare a „Cărţii şoaptelor"

Scriitorul Varujan Vosganian a prezenta la Erevan o ediţie revizuită, în limba armeană, a Cărţii şoaptelor (traducere de Sergiu Selian), publicată şi tipărită de Editura Ararat.Prezentările au avut loc la Universitatea de Stat din Erevan şi la Teatrul de Cameră.

 

16.12.2012, Oradea.S-a stins din viaţă pictorul Miklós Jakobovits

De-a lungul carierei sale, Miklós (Nicolae) Jakobovits, a cărui origine era armeană, a transpus pe pânze „amprentele sufleteşti ale umanităţii", după cum singur spunea, şi s-a aplecat, în domeniul restaurării, spre refacerea şi conservarea valorilor armeneşti de la Gherla şi Dumbrăveni, pe care le-a preţuit în mod deosebit. A fost laureate al Premiilor U.A.R. Plic 23, fila 17.