Minoritatea armeană 2011

 

28-29.01.2011, Bucureşti. Lucrările U.G.A.B. - filiala Europa

La Bucureşti s-au desfăşurat lucrările Uniunii Generale de Binefacere Armene (U.G.A.B.) - filiala Europa. Delegaţia, compusă din 20 de persoane, a fost condusă de Alexis Govciyan, preşedinte al U.G.A.B. - Europa, şi a avut întâlniri cu reprezentanţi ai Uniunii Armenilor din România, cu prim-ministrul Emil Boc şi cu reprezentanţi ai minorităţilor naţionale din Parlamentul României. Plic 22, fila 1.

 

10.03.2011, Bucureşti. Întâlnirea Comisiei Mixte România-Armenia

La Bucureşti a avut loc cea de-a treia sesiune a Comisiei Mixte Interguvernamentale Româno-Armene de Cooperare Economică şi Tehnico-Ştiinţifică. Cu această ocazie s-a aflat în România o delegaţie armeană condusă de ministrul transporturilor şi telecomunicaţiilor, domnul Manuk Vartanian.

 

28.03.2011, Bucureşti. Premiu pentru Anuşavan Salamanian

Cea de-a cincea ediţie a Galei Premiilor Gopo a adus un omagiu unuia dintre cei mai renumiţi şi mai prolifici ingineri de sunet români, Anuşavan Salamanian, care a fost recompensat cu premiul pentru întreaga activitate. Plic 22, fila 2.

 

04.04.2011, Bucureşti. S-a stins din viaţă Anahid Garabedian

Doamna Anahid Garabedian a făcut parte dintr-o mare familie de profesori şi îndrumători ai tinerilor din comunitatea armeană. A publicat la Editura Ararat un dicţionar armean-român/român-armean, un volum de basme populare armeneşti, o carte de bucate. A îndrumat generaţii de tineri în învăţarea limbii armene şi a lucrat în cadrul redacţiei Nor Ghiank. Plic 22, fila 3.

 

09.04.2011, Bucureşti. A VI-a Conferinţă Naţională a U.A.R.

La Bucureşti a avut loc a VI-a Conferinţă Naţională a Uniunii Armenilor din România. Din noua structură de conducere fac parte: Varujan Vosganian - preşedinte, Varujan Pambuccian, Sirun Terzian, Zare Nazarian, Jean Garabet, Ioan Estegar - vicepreşedinţi. Din comitet mai fac parte 14 membri, 7 supleanţi şi 10 membri onorifici din diasporă. Plic 22, fila 4.

 

25-29.04.2011, Bucureşti. Doi istorici prestigioşi la Bucureşti

La invitaţia U.A.R., s-au aflat la Bucureşti  istoricul Taner Akcam de la Clark University (S.U.A.) şi Raymond Kevorkian de la Université Paris-VIII-Saint-Denis (Franţa), care au conferenţiat pe tema Genocidului în aula Academiei de Studii Economice din Bucureşti. Invitaţii s-au întâlnit cu studenţii Facultăţii de Istorie ai Universităţii Bucureşti şi a fost lansat volumului Un act ruşinos, Genocidul armean şi chestiunea responsabilităţii turce de Taner Akcam (Editura Ararat/Editura Zamca, 2011). Plic 22, fila 5.

 

07-09.07.2011, Tsakhadzor (Armenia). Tineri din România la a doua Adunare a A.C.Y.O.

La a doua Adunare a Organizaţiei Tineretului Creştin Armean (A.C.Y.O.) au participat din România Narine Bogdan Căuş şi Hrant Jaghinyan, care s-au alăturat celor 150 de delegaţi sosiţi în Armenia din 30 de ţări. Timp de două zile au fost discutate direcţiile şi obiectivele acestei organizaţii şi au avut loc o serie de manifestări, organizate sub egida Bisericii Apostolice Armene.

 

11-15.08.2011, Suceava. Tabăra de vară a tineretului armean

În perioada 11-15 august, la Suceava - Zamca a avut loc tabăra de vară pentru tinerii  armeni, cu  mottoul „Voi o să făuriţi viitorul armenilor, al comunităţii armene din România". Cei 70 de tineri au participat la conferinţe cu teme privind Biserica Armeană, istoria, cultura armeană, trecutul şi viitorul comunităţii armene din România, au vizitat Mănăstirea Zamca şi au participat la Hramul Mănăstirii Hagigadar (duminică, 14 august). Plic 22, fila 6.

 

13-21.08.2011, Erevan. Jocurile Pan-Armene (a V-a ediţie)

Din România au fost prezenţi patru tineri: la tenis de masă, Aram Djavadian şi Vardan Avakian, iar la şah, Meri Seiranian şi Mihail  Parseghian. Din Comitetul executiv al Jocurilor Sportive Pan-Armene face parte şi domnul Agop Kirmizyan, care a fost prezent în perioada competiţiei la Erevan.

 

08.09.2011, Bucureşti. Semnarea Programului de colaborare România-Armenia

La Ministerul Afacerilor Externe al României a avut loc semnarea noului Program de colaborare în domeniul culturii, educaţiei şi ştiinţei între Guvernul României şi Guvernul Republicii Armenia. Pentru partea română, documentul a fost semnat de secretarul de stat pentru dezvoltare instituţională şi relaţia cu parlamentul, Anton Niculescu, iar pentru partea armeană, de Excelenţa Sa Hamlet Gasparian, ambasador al Republicii Armenia în România. Plic 22, fila 7.

 

21.09.2011, Erevan. Medalie conferită senatorului Varujan Vosganian

Aflat la Erevan la manifestările prilejuite de împlinirea a 20 de ani de independenţă a Armeniei, senatorului Varujan Vosganian i-a fost conferită, prin decret prezidenţial, medalia  „Movses Khorenaţi" de către preşedintele Armeniei, Serj Sargsyan. Plic 22, fila 8.

 

22.09.2011, Cluj-Napoca. Aniversarea pictorului Jakobovits Miklós

Pictorul, sculptorul, restauratorul şi graficianul Jakobovits Miklós a fost sărbătorit cu ocazia împlinirii a 75 de ani de viaţă la sediul Uniunii Armenilor din România, Filiala Cluj, împărtăşind cu comunitatea viziunea sa despre lume, om, timp şi spaţiu. Plic 22, fila 9.

 

22.09.2011, Bucureşti. Vizita prim-ministrului Armeniei, Tigran Sargsyan

Premierul Emil Boc a avut, la Palatul Victoria, o întâlnire cu prim-ministrul Republicii Armenia, Tigran Sargsyan. În cadrul întrevederii, cei doi oficiali au discutat despre necesitatea consolidării relaţiilor politice şi economice bilaterale, în special în domeniul agriculturii, al turismului şi al transportului. Prim-ministrul armean s-a întâlnit şi cu comunitatea armeană şi a vizita catedrala, centrul cultural şi sediul U.A.R.

 

28.09.2011, Bucureşti. Concert la Ateneul Român

Cu ocazia împlinirii a 20 de ani de independenţă a Armeniei, la Ateneului Român a avut loc un concert susţinut de bass-baritonul Barsegh Tumanian, pianista Lusine Khachaturian şi jazzmanul Harry Tavitian. Au participat reprezentanţi ai Guvernului, ai Parlamentului României, ambasadori, personalităţi culturale, membri ai comunităţii armene. Plic 22, fila 10.

 

02.10.2011, Bucureşti. Aniversarea P.C. arhim. dr. Zareh Baronian

La Catedrala Armeană din Bucureşti a fost aniversat P.C. arhim. dr. Zareh Baronian cu ocazia împlinirii vârstei de 70 de ani. Apoi, la Biblioteca „Dudian" a fost închinat un pahar de şampanie în onoarea celui sărbătorit şi a fost felicitat de membri comunităţii. Plic 22, fila 11.

 

11.10.2011, Erevan. Distincţie pentru jurnalista Madeleine Karacaşian

Cu prilejul şedinţei festive de inaugurare a celei de-a 4-a Conferinţe a Scriitorilor Armeni de Limbi Străine, care a avut loc la Erevan, jurnalistei şi traducătoarei Madeleine Karacaşian i s-a decernat, din partea d-nei Hranush Hagopyan, ministru al diasporei din Republica Armeană, medalia „William Saroyan".

 

20-31.10.2011, Bucureşti. Recensământul populaţiei şi al locuinţelor

La recensământul populaţiei şi al locuinţelor, armenii declaraţi au fost în număr de 1 361, iar după limbă, 739. La capitolul „Religia armeană" s-au declarat 393 de persoane. Vezi tabele la http://www.recensamantromania.ro/.

 

06.11.2011, Ecimiadzin (Armenia). Hirotonirea ca episcop a P.S. Datev Hagopian

În Sfânta Catedrală Armeană de la Ecimiadzin, Sanctitatea Sa Karekin al II-lea, patriarh suprem şi catolicos al tuturor armenilor, a hirotonit ca episcopi un număr de şase arhimandriţi, printre care s-a numărat şi arhimandritul Datev Hagopian, primat al Bisericii Armene din România. La ceremonie a participat şi o delegaţie din România, compusă din membri ai Comitetului Eparhial şi ai Comitetului de conducere al Uniunii Armenilor din România, în frunte cu senatorul Varujan Vosganian. Plic 22, fila 12.

 

24.11.2011, New York. Aniversarea magazinului de delicatese Baruir

Magazinul de delicatese Baruir din New York, al soţilor Baruir şi Mannig Nersessian, originari din România, a împlinit 45 de ani de existenţă. Este locul unde nu doar că se vând cafea şi delicatese, ci este şi un loc de întâlnire al armenilor plecaţi din România şi stabiliţi la New York. Cu acest prilej, revista Ararat a realizat un supliment aniversar. Plic 22, fila 13.

 

15.12.2011, Bucureşti. Premiul Academiei Române

În Aula Academiei Române a avut loc ceremonia de decernare a premiilor Academiei Române pe anul 2009. La secţiunea filologie şi literatură, premiul„Ion Creangă" a fost acordat scriitorului Varujan Vosganian pentru romanul Cartea şoaptelor, apărut la Editura Polirom în anul 2009. Premiul a fost înmânat autorului de academicianul Eugen Simion, în prezenţa preşedintelui Academiei Române, acad. Ionel Haiduc, şi a membrilor reuniţi. Plic 22, fila 14.

 

16-23.12.2011, Sinaia.Şcoala de Iarnă a Tineretului Armean

40 de tineri au participat, la Sinaia, la Şcoala de Iarnă a Tineretului Armean, cu mottoul „Limba armeană pentru toţi!", care a cuprins un bogat program educaţional şi recreativ.

 

22.12.2011, Bucureşti. Premii pentru armenii din România

La Ambasada Republicii Armenia din Bucureşti a avut loc o festivitate la care Excelenţa Sa ambasadorul Hamlet Gasparian a înmânat unui număr de 21 de personalităţi ale comunităţii armene din România medalii şi diplome oferite de Ministerul Diasporei şi de Ministerul Culturii din Armenia. Acţiunea a fost prilejuită de împlinirea a 20 de ani de la proclamarea independenţei Republicii Armenia, astfel de manifestări având loc şi în alte comunităţi armene din diasporă.Plic 22, fila 15.