Minoritatea armeană 2005

20.03.2005, Bucureşti. Premiu pentru Garbis Dedeian

Saxofonistul şi compozitorul Garbis Dedian a primit premiul Uniunii Compozitorilor, la secţiunea jazz, pentru lucrarea Două ore la Paris.

 

20.04.2005, Constanţa. Noul sediu al comunităţii din Constanţa

În centrul oraşului Constanţa a fost inaugurat noul sediu al comunităţii armene, care a fost dotat cu cele necesare pentru organizarea unor manifestări culturale şi distractive. Sediul a fost inaugurat de către domnul Hacik Garabet, ales ca preşedinte al filialei Constanţa a U.A.R.

 

20-21.04.2005, Erevan. Conferinţă internaţională asupra Genocidului

La Erevan a avut loc Conferinţa Internaţională cu tema „Crima cea mai gravă, extrema provocare: Genocidul şi drepturile omului". La această conferinţă a participat din România. Istoricul român dr. Andrei Pippidi, a fost delegat de U.A.R., prezentând un referat intitulat „O contribuţie românească la dezbaterea privind Genocidul Armean".

 

22-24.04.2005, Bucureşti, Constanţa, Galaţi, Iaşi, Cluj, Piteşti. Comemorarea a 90 de ani de la declanşarea Genocidului

În mai multe centre, unde există comunităţi armene, au avut loc acţiuni de comemorare a Genocidului cu ocazia împlinirii a 90 de ani. În data de 22 aprilie, în holul Teatrului Naţional din Bucureşti, a avut loc vernisajul expoziţiei „Armenii în România. Mărturii şi Destine". Sâmbătă 23 aprilie, la Institutul de Cercetări Politice de la Universitatea Bucureşti, a avut loc o dezbatere publică cu tema „Un Genocid uitat?", la care au participat istorici şi politologi. Duminică 24 aprilie, la Catedrala Armeană din Bucureşti, a avut loc o slujbă de parastas şi s-a sfinţit Monumentul genocidului ridicat în curtea Catedralei. În seara zilei de 24 aprilie, în faţa Senatului României, s-au aprins lumânări din al căror contur s-a scris 1915. Acţiuni au avut loc şi în principalele centre comunitare. De asemeni, deputatul Varujan Pambuccian a vorbit în Camera Deputaţilor despre semnificaţia acestei drame (26 aprilie), iar senatorul Varujan Vosganian, în plenul Senatului (18 aprilie). Cotidienele Ziua, România Liberă şi Evenimentul Zilei au reflectat în paginile lor despre acest eveniment tragic din istoria armenilor. Revista Ararat a tipărit doua ediţii speciale dedicate Genocidului din 1915. La Editura Ararat a apărut volumul „Istoria unui genocid îndelung ignorat", de Sergiu Selian.

 

29.05.2005, Bucureşti. Aniversarea IPS Arhiepiscop Dirayr Mardichian

Cu ocazia împlinirii a 50 de ani de la hirotonire şi a 75 de ani de viaţă, la Biblioteca Dudian din Bucureşti, a avut loc o manifestare aniversară la care au participat delegaţi ai Arhiepiscopiei Bisericii Armene din toată ţara, enoriaşi şi reprezentanţi ai conducerii U.A.R. S-a dat citire mesajului primit de la Patriarhul Catolicos Karekin II, iar revista Ararat a realizat un supliment dedicat Sfinţiei Sale.

 

15.06.2005, Bucureşti. Aniversarea regizorului Savel Stiopul

La Cinemateca Română a avut loc o seară prilejuită de aniversarea regizorului de film Savel Stiopul. În onoarea maestrului, pe tot parcursul lunii iunie au fost difuzate, de către arhiva Naţională de filme, toate realizările regizorului.

 

14.07.2005, Craiova. S-a stins graficianul şi caricaturistul Garabet Papazian

Garabet (Garo) Papazian s-a născut la Silistra în anul 1919. A lucrat ca grafician şi apoi caricaturist la ziarele din Craiova. A avut o rubrică permanentă la ziarul local Înainte, cu titlul „Pilule amare" şi apoi „Repere cetăţeneşti". A realizat o expoziţie de autor la Biblioteca Dudian din Bucureşti şi a colaborat cu caricaturi şi la revista Ararat.

 

23.07.2005, Constanţa. Simpozion dedicat alfabetului armean

Filiala Constanţa a U.A.R. a organizat la Biblioteca Judeţeană, un simpozion cu tema „1600 de ani de la crearea Alfabetului Armean". Au participat personalităţi ale vieţii culturale constănţene, deputatul Varujan Pambuccian.

 

08.08.2005, Bucureşti. Expoziţie Manuc Bei

La Muzeul Municipiului Bucureşti, a fost deschisă expoziţia de documente şi mărturii intitulată „Manuc Bei, negustor şi diplomat". La vernisaj au vorbit senatorul Varujan Vosganian, ambasadorul Armeniei, Yeghishe Sargsyan şi Ionel Ioniţă, director al Muzeului.

 

13.08.2005, Suceava. Hirotonirea diaconului Radu Holca

La mănăstirea Zamca a fost hirotonit, de către IPS Arhiepiscop Dirayr Mardichian, diaconul Radu Holca, primind numele preoţesc de Krikor. El devine preot al parohiei Botoşani şi al mănăstirii Zamca. Născut în anul 1968, Radu Holca a urmat cursurile Seminarului Teologic din cadrul Patriarhiei Armene din Ierusalim, fiind hirotonit diacon în anul 1992. A fost diacon al Bisericii Armene din România începând cu anul 2000.

 

18.09.2005, Bucureşti. Aniversare graficiana Aida Taşgian

La Biblioteca Dudian a avut loc o întâlnire cu graficiana Aida Taşgian, care până la pensionare a lucrat ca machetator de timbre, zeci de serii purtând semnătura sa. La festivitate au participat Leonard Paşcanu, preşedintele Federaţiei Filateliştilor din România, Ara Baltazar, preşedinte al Filateliştilor armeni din S.U.A .

 

07-12.10.2005, Erevan. Conferinţa scriitorilor armeni

Prima conferinţă a scriitorilor armeni de limbă străină a avut loc la Erevan, cu participarea a 32 de oaspeţi din 12 ţări. Din România a participat ziarista Madeleine Karacaşian.

 

06.11.2005, Bucureşti. Catedrala armeană din Bucureşti - 90 de ani

Cu ocazia aniversării a 90 de ani de la târnosirea Catedralei armene din Bucureşti, a avut loc o slujbă la care au participat un sobor de preoţi în frunte cu IPS Arhiepiscop Dirayr Mardichian. A fost prezent PC Episcop Vicar Patriarhal Vincenţiu Ploieşteanul, care a transmis un mesaj din partea Preafericitului Patriarh Teoctist, ambasadorul Armeniei, membri ai conducerii U.A.R., credincioşi.

 

04.12.2005, Bucureşti. Premiile U.A.R.

La Biblioteca Dudian au fost acordate premiile U.A.R. pentru anul 2004. Laureaţii au fost inginerul de sunet Anuşavan Salamanian, publicistul şi scriitorul Simion Tavitian. Premiile au fost acordate de către senatorul Varujan Vosganian.

 

18.12.2005, Bucureşti. Lansare de carte

La Biblioteca Dudian a avut loc lansarea volumului „Cu şi despre armeni (vol. II)", semnat de ziarista Madeleine Karacaşian care a fost şi sărbătorită cu ocazia zilei de naştere. Au vorbit Varujan Vosganian, Varujan Pambuccian, David Ohanesian, Anais Nersesian şi ambasadorul Armeniei, Yeghishe Sargsyan.