Minoritatea armeană 2000

14.01.2000, Bucureşti. Evocare Alexandru Tatos

Le sediul Cinematecii Române a avut loc o evocare a cineastului de origine armeană, Alexandru Tatos, de la a cărui dispariţie s-au împlinit zece ani.

 

29.01.2000, Piteşti. Inaugurarea sediului Filialei U.A.R. Argeş

Filiala Argeş a U.A.R. a fost inaugurată în prezenţa deputatului Varujan Pambuccian care a avut, cu acest prilej, o discuţie şi cu membri ai comunităţii locale. Sediul se află în vecinătatea bisericii armeneşti din Piteşti.

 

04.02.2000, Bucureşti. Invitaţi speciali la Atelierele Culturale Ararat

La Biblioteca Dudian a avut loc o seară cu tema „Despre spiritualitatea armeană", la care au participat Alexandru Paleologu, Barbu Brezeanu şi actorul Dan Puric. Organizarea a fost asigurată de redacţia Ararat şi U.A.R.

 

25.02.2000, Bucureşti. Evocare Mihai Eminescu la 150 de ani de la naştere

Cu ocazia manifestărilor dedicate împlinirii a 150 de ani de la naşterea poetului naţional, la Biblioteca Dudian, a avut loc o seară la care au participat poeta Ana Blandiana, ministrul culturii Ion Caramitru, artista Ilinca Tomoroveanu. S-a recitat din poezia lui Eminescu în română şi în armeană. Acţiunea a fost organizată de U.A.R. şi revista Ararat.

 

15.03.2000, Bucureşti. Evocare Aram Frenkian

În organizarea U.A.R. a avut loc o evocare a filozofului Aram Frenkian, la care au participat acad. Alexandru Surdu, Gheorghe Vlăduţescu şi Constantin Badea.

 

21.03.2000, Bucureşti. S-a stins din viaţă Arşag Bogdan Căuş

Pe numele său adevărat Arşag Bogosian, s-a născut la Constanţa în 1920 şi a fost o personalitate a comunităţii armene şi a culturii române. A fost publicist, regizor, compozitor. Publică încă din copilărie poezii în revista Ararat a lui Mestugian, revistă pe care o reînfiinţează după anul 1990. A fost corespondent de război redactând ziarul Armatei a IV-a, Frontul. A fost secretar general la revistele Rampa, Flacăra, România Liberă, Urzica şi Nor Ghiank. A publicat, în două ediţii, la Editura Ararat, dicţionarul „Figuri de armeni din România". A fost laureat cu Premiul U.A.R. în 1997.

 

5-7.04.2000, Bucureşti. Vizita preşedintelui Armeniei în România

La invitaţia preşedintelui României, Emil Constantinescu, omologul său armean Robert Kocearian, a efectuat o vizită la Bucureşti. În afara întâlnirilor oficiale, preşedintele Armeniei s-a întreţinut şi cu membri ai comunităţii şi Bisericii armene din România şi a vizitat centrul spiritual, Muzeul şi Biblioteca Eparhiei. În cadrul programului, preşedintele Kocearian a asistat la un concert de jazz susţinut de Harry Tavitian la Sala Auditorium.

 

12.05.2000, Cluj. Lansare de carte

La librăria Röser din Cluj a fost lansat volumul în limba maghiară „Din istoria armenilor din Transilvania", de Nicolae Gazdovits (Miklós Gazdovits). După ediţia în limba română acest volum, sponsorizat de un grup de armeni, este o versiune redusă a cărţii apărute la Editura Ararat în anul 1996.

 

04.06.2000, Bucureşti. Alegeri locale

La alegerile locale ce au avut loc pentru funcţia de primar general al municipiului Bucureşti, a candidat şi senatorul Varujan Vosganian din partea UFD. Uniunea Armenilor din România nu a depus candidaturi pentru funcţia de primar sau pentru cea de consilieri în nicio localitate.

 

11-12.06.2000, Bucureşti. Aniversarea IPS Arhiepiscop Dirayr Mardichian

Cu ocazia împlinirii a 40 de ani de activitate în slujba Bisericii Armene din România a IPS Arhiepiscop Dirayr Mardichian, la centrul spiritual din Bucureşti au avut loc manifestări cu caracter aniversar. Au fost trimise telegrame din partea Patriarhului Catolicos Karekin II, a preşedintelui României Emil Constantinescu şi a Preafericitului Patriarh Teoctist. La Biblioteca Dudian, comunitatea armeană l-a sărbătorit pe IPS Arhiepiscop Dirayr Mardichian, la manifestări fiind prezent şi Preafericitul Patriarh Teoctist, Preafericitul Mesrob Mutafian, Patriarh de Constantinopol şi PS Natan Hovhanesian primat al Episcopiei Armene din Ucraina. De asemenea, în cadrul unei ceremonii ce a avut loc la Palatul Cotroceni, IPS Arhiepiscop Dirayr Mardichian a primit din partea preşedintelui României Ordinul Naţional „Serviciul Credincios" în grad de Mare Cruce. Cu acelaşi prilej a fost publicat la Editura Ararat volumul „O viaţă sub semnul Crucii IPS Arhiepiscop Dirayr Mardichian în dialog cu Vartan Arachelian".

 

01.07.2000, Gherla. 300 de ani de la fondarea oraşului Armenopolis

Sărbătoarea de la Gherla a avut o dublă semnificaţie. În afară de aniversarea tradiţională a Sfântului Grigore Luminătorul a fost evocată împlinirea a 300 de ani de la fondarea oraşului Armenopolis, singurul oraş creat de armeni în Diaspora. Cu acest prilej a fost tipărită o ediţie specială a revistei Ararat, în armeană, română şi maghiară.

 

15.07.2000, Bucureşti. Redeschiderea Capelei Sfântul Grigore Luminătorul

Capela din Cimitirul armenesc din Bucureşti a fost ridicată în anul 1920 de Malvina Melik, în memoria soţului şi fiicei lor. În urma unor lucrări de renovare interioară Capela a fost pictată de diaconul pictor-restaurator Haik Azarian. Lucrările au fost finanţate de către fraţii Agop şi Anuş Kîrmîzian care au dorit, astfel, să aducă un omagiu părinţilor lor Vahram şi Şnorig. Redeschiderea Capelei a avut loc în prezenţa IPS Arhiepiscop Dirayr Mardichian şi a unui numeros public.

 

18-20.09.2000, Bucureşti. Vizita Patriarhului Catolicos Karekin II la Bucureşti

La invitaţia Preafericitului Teoctist, Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române a sosit la Bucureşti Patriarhul Catolicos Karekine II al tuturor armenilor. Oaspetele a vizitat aşezăminte monahale din judeţele Vâlcea şi Argeş. La Catedrala Armeană din Bucureşti a fost întâmpinat de IPS Arhiepiscop Dirayr Mardichian şi PC Arhim. dr. Zareh Baronian precum şi de un mare număr de credincioşi. Preşedintele României Emil Constantinescu a oferit Patriarhului Catolicos Karekin II, la propunerea U.A.R., Ordinul Naţional „Steaua României" în grad de Mare Cruce.

 

15.11.2000, Bucureşti. Eveniment editorial

La Editura Ararat apare, în traducere, un volum document „Ambasador la Constantinopol", de Henry Morgenthau cu o prefaţă de James Rosapepe, ambasador al S.U.A- la Bucureşti între anii 1998-2001. În mărturiile sale Henry Morgenthau, care a fost ambasador al S.U.A. la Constantinopol între anii 1913-1916, vorbeşte despre genocidul planificat împotriva poporului armean de către autorităţile otomane.

 

26.11.2000, Bucureşti. Alegeri Parlamentare

La alegerile parlamentare ce au avut loc, U.A.R. a depus liste în 19 judeţe, plus municipiul Bucureşti, conform OU nr.165 din 13 octombrie 2000, care a completat Legea nr. 68 din 1992 la articolul 5. Astfel, organizaţiile minorităţilor naţionale au putut opta să depună listă de candidaţi pentru Camera Deputaţilor în mai multe circumscripţii electorale.

Lista a fost deschisă de Varujan Pambuccian, urmat de Jirair Ghiulbenghian, Harry Tavitian, Azaduhi Varduca, Maricel Agop, Eduard Asadurian şi Irinel Altiocaian. În urma voturilor pe ţară, U.A.R. a obţinut 21.302 voturi şi un loc în Camera Deputaţilor în persoana lui Varujan Pambuccian.

 

17.12.2000, Bucureşti. 10 ani de la reînfiinţarea U.A.R.

În cadrul unei reuniuni ce a avut loc la Biblioteca Dudian a fost evocată activitatea de la reînfiinţare a U.A.R. şi direcţiile de urmat pe viitor. Au luat cuvântul membri ai conducerii Uniunii şi ai Bisericii Armene.

 

20.12.2000, Bucureşti. Lansare de carte

La librăria Mihail Sadoveanu a fost lansat volumul „Radio grafii", de Paul Grigoriu, apărut la Editura Ararat. La lansare au vorbit Varujan Vosganian, Madeleine Karacaşian şi Vartan Arachelian.