Minoritatea armeană 1996

25-28.01.1996, Cluj. Conferinţă internaţională pe probleme etnice

Fundaţiei „Heltai Gáspár" şi Fundaţia Soros au organizat Conferinţa Internaţională cu tema „Comunităţi etnice - Identitatea Culturală în pericol". La conferinţă au participat reprezentanţi ai comunităţilor din România, Serbia şi Germania. Din partea armenilor a participat scriitorul Bedros Horasangian şi ziaristul Mihai Stepan-Cazazian. Referatele vorbitorilor au fost publicate într-un volum.

 

06.05.1996, Gherla. S-a stins din viaţă istoricul János Gabányi

S-a născut la 7 aprilie 1910, la Gherla. Profesor de istorie şi geografie la Liceul „Petru Maior" din oraşul natal, János Gabányi a fost preocupat de istoria armenilor din Transilvania. A scris zeci de studii pe această temă şi a fost recompensat cu premiul U.A.R. pe anul 1994.

 

02.06.1996, Bucureşti. Candidaţi de origine armeană la alegerile locale

La alegerile locale pentru funcţia de consilieri la Primăria Capitalei, U.A.R. a înscris trei candidaţi: ing. Jirair Ghiulbenghian, avocat Magdalena Udrea şi ing.Garabet Haciaturian.

Au mai candidat, din partea altor formaţiuni politice, dr. Berdj Aşgian (U.S.D.) la funcţia de primar la Târgu Mureş, Mihai Chircor (P.S.) pentru funcţia de primar la Constanţa, Jean Garabet (independent) pentru funcţia de primar la Constanţa şi Cornel Sarchisian (P.S.M.) pentru cea de primar la sector 4, Bucureşti. Niciun candidat nu a obţinut mandat.

 

09.06.1996, Bucureşti. Sărbătorirea prof. dr. Krikor Pambuccian

La Biblioteca Dudian din Bucureşti, a fost aniversat prof. dr. Krikor Pambuccian, cu ocazia împlinirii vârstei de 80 de ani. La manifestare au participat, pe lângă membri ai comunităţii şi doctori, colegi şi foşti studenţi. Pe lângă activitatea sa ca doctor, anatomopatolog şi profesor la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Bucureşti, Krikor Pambuccian a fost, timp de 40 de ani, vicepreşedinte al Consiliului Eparhial al Bisericii Armene din România. În cariera sa a pregătit peste 20.000 de studenţi.

 

14.06.1996, Bucureşti. A încetat din viaţă prof. dr. Krikor Pambuccian

La doar şase zile după ce a fost aniversat de comunitate şi prieteni, prof. dr. Krikor Pambuccian se stinge din viaţă, în urma unei congestii.

 

6-9.06.1996, Nisa. Primul Congres al profesorilor din diaspora

În Franţa, la Nisa, a avut loc primul congres al profesorilor de limba armeană din diaspora. Au participat peste 80 de cadre didactice. Din partea Şcolii Armene din Bucureşti a participat prof. Ulnia Blănaru Maganian.

 

13.07.1996, Bucureşti. A treia conferinţă pe ţară a U.A.R.

La Sala Bibliotecii Dudian au avut loc lucrările celei de-a III-a Conferinţe pe ţară a U.A.R. Au participat 167 de delegaţi din toată ţara. La lucrări a participat, din partea Consiliului pentru Minorităţi Naţionale, dl. Ivan Truţer. În funcţia de preşedinte al U.A.R. a fost reales Varujan Vosganian. Vicepreşedinţi au fost aleşi Setin Maganian, Varujan Pambuccian şi Jirair Ghiulbenghian, iar secretar general Bergi Margarian. Comitetul Director este compus din 13 membri din Bucureşti şi câte doi din zona Dobrogea, Moldova şi Transilvania. La congres a fost adoptat noul statul al U.A.R.

 

6.09.1996, Bucureşti. Varujan Pambuccian, candidat al U.A.R. pentru Camera Deputaţilor

În cadrul unei şedinţe a Comitetului Director al U.A.R. s-a votat ca Varujan Pambuccian, vicepreşedinte al U.A.R., să fie desemnat candidatul Uniunii la alegerile generale din 3 noiembrie pentru Camera Deputaţilor. Varujan Pambuccian este cadru universitar şi a absolvit Facultatea de Matematică a Universităţii Bucureşti.

 

10.10.1996, Bucureşti. Lansarea cărţii „Istoria Armenilor din Transilvania", de Nicolae Gazdovits (Miklós Gazdovits)

La Casa de Cultură „Petőfi Sándor" din Bucureşti a avut loc lansarea volumului „Istoria armenilor din Transilvania", de Nicolae Gazdovits (Miklós Gazdovits), carte apărută la Editura Ararat. Este primul volum pe această temă editat după anul 1990.

 

24.10.1996, Bucureşti. Seară omagială Anda Călugăreanu

La Biblioteca Dudian a avut loc o seară specială, organizată de U.A.R., dedicată actriţei şi interpretei Anda Călugăreanu (decedată în anul 1992) care ar fi împlinit în această zi 50 de ani. Au participat Florian Pittiş, Doru Stănculescu, Cornel Fugaru, Sorin Mingheat, asist. univ. Mircea Constantinescu. Evenimentul a fost prezentat la TVR şi ProTV.

 

03.11.1996, Cluj. S-a stins Zoltán Keresztes

Născut la Alba Iulia într-o familie de origine armeană a fost licenţiat în drept şi ştiinţe economice. A reînfiinţat, după anul 1990 revista „Armenia", în limba maghiară, revistă care a apărut între anii 1887-1907 sub conducerea lui Kristóf Szongott. A militat pentru unitatea armenilor din Transilvania şi regăsirea identităţii lor.

 

03.11.1996, Bucureşti. Alegeri Generale pentru Camera Deputaţilor şi Senat

La alegerile ce au avut loc, U.A.R. a obţinut 11.543 de voturi pentru candidatul Varujan Pambuccian care a obţinut un mandat de deputat în Camera Deputaţilor. U.A.R. a depus liste de candidaţi la Bucureşti şi în judeţele Constanţa, Argeş, Iaşi, Bacău, Galaţi, Cluj, Botoşani, Suceava, Prahova şi Vrancea. La aceste alegeri Varujan Vosganian a obţinut, pe listele Convenţiei Democrate Române, un mandat de senator în judeţul Iaşi.

 

19.11.1996, Bucureşti. S-a stins Beatrice Avakian

Sora pictorului Hrandt Avakian a contribuit, alături de fratele ei, la realizarea Muzeului situat pe str. Arh. Ion Mincu nr. 19, muzeu ce le poartă numele. A instituit „Bursa anuală Beatrice Avachian" pe care o oferea unor tineri de la Academia de Arte Frumoase.

 

21.11.1996, Bucureşti. Redeschiderea Muzeului Krikor H.Zambaccian

După aproape două decenii, Colecţia de artă a lui Krikor H. Zambaccian revine în casa care i-a aparţinut. Reamintim că, începând cu anul 1977, colecţia de artă a fost mutată la Muzeul Colecţiilor din Bucureşti. Este considerat unul dintre cele mai valoroase muzee din România care cuprinde zeci de lucrări de artişti români şi străini. U.A.R. a făcut după 1990 numeroase adrese prin care a cerut readucerea colecţiei în casa care i-a aparţinut lui Zambaccian.