Minoritatea armeană 2002

18.01.2002, Bucureşti. Concert aniversar Eduard Tumageanian

Cu ocazia împlinirii a 60 de ani de viaţă a baritonului Eduard Tumageanian, la Sala „Mihail Jora" a Radiodifuziunii a avut loc un concert aniversar. Cu acest prilej, maestrul Tumageanian a primit din partea preşedintelui României, Ion Iliescu, Ordinul Naţional pentru Merit în grad de Comandor pentru întreaga sa carieră interpretativă pe plan naţional şi internaţional şi pentru promovarea culturii muzicale româneşti.

 

28.01.2002, Bucureşti. Sfârşit de mandat

Excelenţa sa doamna Karine Kazinian, ambasador al Republicii Armenia în România şi-a încheiat misiunea diplomatică după o activitate de 5 ani. În anul 1997 doamna Kazinian a fost numită Charge d'affaires al Armeniei la Bucureşti, iar din 1999 - ambasador. Duminică 27 ianuarie la Biblioteca Dudian a avut loc o întâlnire de rămas bun cu membrii comunităţii armene din Bucureşti.

 

02-03.02.2002, Paris. Forumul Juriştilor Armeni

Forumul Asociaţiilor Armene din Europa a organizat la Paris primul Forum al Juriştilor Armeni din Armenia şi Diaspora. Din România a participat Varujan Vosganian, preşedinte al U.A.R., în calitate de membru al consiliului FAAE.

 

05.02.2002, Bucureşti. Premiile U.A.R.

La Biblioteca Dudian a avut loc festivitatea de decernare a premiilor U.A.R. pentru anul 2001. Laureaţi au fost Arhim. dr. Zareh Baronian şi baritonul Eduard Tumageanian. La festivitate au fost prezenţi şi au vorbit Arhim. Iustin Marchiş, soprana Mariana Nicolesco, compozitorul Doru Popovici, criticul Viorel Cosma, baritonul Dan Iordăchescu, dirijorul Răzvan Cernat.

 

17.03.2002, Bucureşti. Prezentarea noului ambasador al Armeniei în România

La Biblioteca Dudian a avut loc prezentarea noului ambasador al Republicii Armenia în România, Excelenţa sa domnul Yeghishe Sargsyan. Diplomat de carieră, domnul Sargsyan a fost numit ambasador la Bucureşti ocupând anterior diferite funcţii în Ministerul de Externe şi în ambasade ale Armeniei din Bangladesh şi Germania.

 

18-27.03.2002, Bucureşti. Recensământul general al populaţiei

La recensământul general al populaţiei, armeni declaraţi au fost în număr de 1780, iar după limbă 762. La capitolul Religia Armeană s-au declarat 775 de persoane. Vezi tabele la http://www.recensamant.ro

 

30.03.2002, Bucureşti. 10 ani de activitate a şcolii „Misakian-Kesimian" din Bucureşti

În sala de festivităţi a Şcolii Generale nr. 71, a avut loc spectacolul organizat cu ocazia împlinirii a 10 ani de activitate a Şcolii Armene „Misakian-Kesimian", din Bucureşti. Spectacolul a cuprins recitări de poezii din lirica armeană, cântece şi dansuri interpretate de copiii şcolii. Realizator - prof. Ulnia Blănaru Maganian, coregrafia - Bella Mardighian, costume - Simona Cazazian.

 

24.04.2002, Bucureşti. Dezvelirea Monumentului Genocidului

La Cimitirul armenesc din Bucureşti a avut o slujbă de comemorare a victimelor Genocidului din 1915. Cu acest prilej a fost dezvelit şi s-a sfinţit un khacikar ca monument dedicat victimelor Genocidului din 1915. Monumentul a fost adus din Armenia cu sprijinul material al fraţilor Anuş şi Agop Kirmizian. La dezvelirea monumentului au fost prezenţi IPS Arhiepiscop Dirayr Mardichian, Varujan Vosganian, ambasadorul Armeniei Yeghishe Sargsyan, fraţii Kirmizian şi un numeros public.

 

27-28.05.2002, Erevan. A doua Conferinţă Panarmeană

La Erevan au avut loc lucrările celei de-a doua Conferinţe Panarmene la care au participat cca. 3000 de delegaţi din Armenia şi Diaspora. Din partea comunităţii armene din România au participat Varujan Vosganian, preşedinte U.A.R. Jirair Ghiulbenghian, vicepreşedinte U.A.R. şi Berci Margarian, secretar general al U.A.R. Lucrările s-au axat pe discuţii legate de refacerea Armeniei şi Karabagh-ului şi sprijinul pe care Diaspora îl poate oferi în acest sens. Una din temele principale a fost şi recunoaşterea internaţională a Genocidului.

 

15.06.2002, Piteşti. Aniversarea a 150 de ani de la ctitorirea Bisericii Armene din Piteşti

La Piteşti au avut loc o serie de acţiuni legate de aniversarea a 150 de ani de la ctitorirea Bisericii armene Sfântul Ioan Botezătorul. La manifestări au fost prezenţi un mare număr de enoriaşi din Piteşti şi Bucureşti. Au fost prezenţi IPS Arhiepiscop Dirayr Mardichian, Varujan Vosganian, Yeghishe Sargsyan, ambasador al Armeniei în România. Au fost primite mesaje din partea Catolicosului Karekin II şi a Primarului oraşului Piteşti, dl. Tudor Pendiuc.

 

27.07.2002, Constanţa. Aram Agop, cetăţean de onoare al Constanţei

În cadrul şedinţei Consiliului Local al Municipiului Constanţa s-a conferit, prin Hotărârea 338/27 iulie, titlul de Cetăţean de Onoare avocatului Aram Agop, în vârstă de 89 de ani, personalitate a oraşului şi fondator, în anul 1934 al PNL.

 

22-25.08.2002, Sighişoara. Festivalul ProEtnica

La Festivalul Interetnic ce are loc în fiecare vară la Sighişoara, armenii au fost prezenţi cu ansamblul de dansuri al Şcolii Armene „Misakian Kesimian" din Bucureşti şi ansamblu de dansuri „Vartavar" din Cluj. A fost prezentată expoziţia intitulată Ritmuri Armene cu lucrări de pictură realizate de Azaduhi Varduca Horenian şi un stand de bijuterii realizate de Mircea Tivadar.

 

21.09.2002, New York. S-a stins din viaţă marele tenor Garbis Zobian

S-a stins din viaţă la New York tenorul Garbis Zobian. Născut în România, a avut o carieră strălucită la Opera Naţională din Bucureşti. A plecat din ţară în anul 1970. A interpretat roluri memorabile din opere ca Paiaţe, Aida, Carmen, Trubadurul, Tosca.

 

7-9.10.2002, Moscova. Conferinţă internaţională

La Moscova a avut loc o conferinţă internaţională cu tema „Armenia la graniţa dintre secole şi problemele actuale ale relaţiilor internaţionale". La secţiunea Armenia-Diaspora, căi şi mijloace de asigurare a drepturilor şi intereselor comunităţilor armene a vorbit şi Varujan Vosganian, prezent la lucrări.

 

18-20.10.2002, Geneva. Forumul Asociaţiilor Armene din Europa

La Geneva a avut loc prima reuniune a Consiliului Politic al FAAE. Din consiliu fac parte reprezentanţi ai armenilor din Franţa, Germania, Anglia, Elveţia, România (Varujan Vosganian) Cipru şi Belgia.

 

25-30.11.2002, Erevan. Prima consfătuire panarmeană de tineret

La Erevan, sub egida Ministerului de Externe, a fost organizată prima consfătuire a tinerilor armeni din toată lumea. Au fost prezenţi 102 tineri. Din România a participat Vartan Haciaturian, responsabil cu problemele de tineret din cadrul U.A.R.

 

17-18.12.2002, Iaşi. Zilele Minorităţilor Naţionale din România

În cadrul Zilelor Minorităţilor Naţionale ce au avut loc la Iaşi, a fost organizată o expoziţie cu titlul „De secole Împreună", în care comunitatea armeană a prezentat documente, cărţi, scrisori, fotografii care ilustrează viaţa comunităţii din zona Moldovei.