ŞTIRI SEEMIG

 

  • În perioada 6-8 mai 2014 a fost organizată întâlnirea partenerilor SEEMIG și Masa rotundă ESE - Data system reform for Managing Migration Effects in South-East Europe [Reforma sistemelor de date pentru gestionarea migraţiei în Europa de Sud-Est], evenimente ce au avut loc în Trento, Italia. Pe de o parte, întâlnirea partenerilor SEEMIG a avut scopul de a discuta rezultatele cercetărilor derulate în cadrul proiectului. Pe de altă parte, masa rotundă a avut drept scop facilitarea dialogului transnaţional între partenerii proiectului SEEMIG, partenerii altor proiecte şi alţi actori care operează în zona ESE şi se confruntă cu provocări similare cu cele abordate de SEEMIG. În cadrul mesei rotunde au fost prezentate concluziile SEEMIG legate de problemele identificate precum şi acţiunile adecvate pentru îmbunătăţirea seturilor de date şi bazelor de date ca precondiţii pentru o mai bună gestionare a migraţiei. Astfel, împreună cu partenerii SEEMIG, reprezentanţii proiectului transnaţional MMWD (Making Migration Work for Development), cercetătorii mai multor institute de statistică şi ai Universităţii din Trento, respectiv reprezentanţii autorităţilor locale s-au concentrat asupra provocărilor şi au analizat impactul lor la nivel local, naţional şi transnaţional. Agenda precum și comunicatul de presă (limba engleză și italiană) pot fi accesate pe pagina web SEEMIG, aici.

 

  • În martie 2014, cercetătorii Tamás Kiss și Grigore Barna au elaborat Planul de acțiune privind îmbunătățirea sistemelor de producere a datelor referitoare la migrație din România. Planul de acțiune a fost dezbătut în cadrul unui master class organizat de către Consiliul Județean Harghita, partener SEEMIG, la Miercurea Ciuc la data de 23 mai 2014. (Articolul de presă al CJH aici)

 

 

  • În perioada 27-30 ianuarie 2014, a avut loc o întâlnire de lucru în cadrul proiectului. Evenimentul a fost organizat de către partenerii din Bulgaria la Sofia. Pe lângă evaluarea rezultatelor şi discuţii referitoare la metodologia cercetărilor care urmeză să fie derulate în etapele următoare ale proiectului o atenţie sporită a fost acordată elaborării planurilor naţionale de acţiune. Aceste planuri de acţiune vizează perfecţionarea sistemelor de înregistrare şi administrare a datelor referitoare la migraţie, problemele specifice fiecărei ţări fiind şi ele identificate în cadrul proiectului SEEMIG. Agenda de lucru poate fi consultat aici.

 

  • În luna noiembrie a fost publicat în seria Studii de atelier ISPMN (Nr. 52/2013) studiul lui Kiss Tamás realizat în cadrul proiectului SEEMIG, cu titlul Analysis of Existing Migratory Data Production Systems and Major Data Sources in Romania  [Analiza caracteristicilor principale ale sistemului de colectare şi gestionare a datelor despre migraţia din România]. Lucrarea poate fi consultată aici. Studiul a fost lansat în cadrul unei conferinţe de presă organizată împreună cu ceilalţi parteneri din România, la data de 28 noiembrie 2013, la Sfântu Gheorghe. Cu această ocazie a fost prezentat şi portalul Sepsinet, proiect iniţiat de către Primăria Municipilului Sfântu Gheorghe şi dedicat emigranţilor originari din Sfântu Gheorghe.

 

  • În cursul lunii octombrie 2013, au fost făcute accesibile publicului larg 8 rapoarte de ţară elaborate în cadrul proiectului SEEMIG despre sursele de date administrative şi statistice referitoare la migraţie. Autorul raportului pe România este Kiss Tamás. Cu studiile de caz despre uzul şi accesibilitatea datelor la nivel local (judeţul Harghita şi Municipiul Sfântu Gheorghe) au contribuit Andrea Beke şi Julianna Bodó. Rapoartele în limba engleză şi rezumatele în limba naţională pot fi consultate pe pagina web SEEMIG, aici.

 

  • În perioada 19-20 septembrie 2013, la Belgrad, s-a desfăşurat a treia întâlnire de lucru în cadrul proiectului SEEMIG. Din partea ISPMN au participat Kiss Tamás (expert tematic) şi Kiss Ágnes (manager comunicare). Agenda de lucru poate fi consultat pe pagina web SEEMIG, aici, iar comunicatul de presă ISPMN în legătură cu acest eveniment aici.

 

  • În zilele 22 şi 23 mai 2013, în cadrul proiectului transnaţional SEEMIG, a fost organizată conferinţa intitulată Demographic change, migratory and labour market processes in South East Europe [Schimbare demografică, procese în domeniul pieţei forţei de muncă şi migraţie în Europa de Sud-est], găzduită de Institutul Central de Statistică din Ungaria (Budapesta). Echipa ISPMN [Horváth István, Kiss Tamás experţi tematici, Kiss Ágnes responsabil pentru comunicare] a contribuit la lucrările conferinţei cu prezentarea situaţiei cercetărilor centrate pe gestionarea migraţiei şi a efectelor sale în România, respectiv Horváth István a fost moderatorul discuţiilor în atelierul intitulat Population, migration and labour market - evidence based strategy building [Populaţie, migraţie şi forţa de muncă - dezvoltarea strategiilor fundamentate la nivel naţional şi local]. Programul conferinţei precum şi unele prezentări pot fi consultat pe pagina web SEEMIG.

 

  • În cursul lunii aprilie, partenerii proiectului SEEMIG au predat două rapoarte de ţară: unul despre evaluarea pe termen lung a proceselor migratorii, dinamica forţei de muncă şi a capitalului uman, iar iar celălalt despre culegerea de date şi sistemele de colectare a datelor referitoare la populaţie şi migraţie. Rapoartele despre România sunt intitulate: Dynamic Historical Analysis of Longer Term Migratory,Labour Market and Human Capital Processes in Romania [Evaluarea pe termen lung a proceselor migratorii, dinamica forţei de muncă şi a capitalului uman în România], respectiv Analysis on existing data production systems and major data sources in Romania [Analiza sistemelor de colectare a datelor şi sursele principale de date în România].

 

  • La sfârşitul lunii februarie 2013 au fost făcute public două lucrări elaborate de către partenerii din Austria. Heinz Fassmann şi Elisabeth Musil: Conceptual framework for modelling longer term migratory, labour market and human capital processes [Cadru conceptual pentru analiza pe termen lung a proceselor migratorii, dinamica forţei de muncă şi a capitalului uman], respectiv Heinz Fassmann şi Elisabeth Musil: Data requirement paper for measuring longer term migratory,labour market and human capital processes [Date necesare pentru evaluarea pe termen lung a proceselor migratorii, dinamica forţei de muncă şi a capitalului uman]. Documentele pot fi descărcate de pe pagina web SEEMIG, de aici şi aici.

 

  • 11-13 februarie 2013, a avut loc la Viena (Austria) a doua întâlnire de lucru a partenerilor SEEMIG. Din partea ISPMN au susţinut comunicări Horváth IstvánData Requirement Paper for Measuring Longer Term Migratory, Labour Market and Human Capital Processes [Surse de date pentru evaluarea pe termen lung a proceselor migratorii, dinamica forţei de muncă şi a capitalului uman] şi Kiss Tamás - Romania: Inconsistencies of the Main Internal Data Sources on Population Stock and Migration [Discrepanţe între sursele de date referitoare la populaţie şi migraţie - România]. Mai multe informaţii găşiti pe pagina web SEEMIG, aici.

 

  • 8 noiembrie 2012, a avut loc la Sfântu Gheorghe o conferinţă de presă cu privire la proiectul SEEMIG - Creşterea capacităţii autorităţilor locale în evaluarea datelor demografice. În cadrul conferinţei a fost prezentat proiectul SEEMIG, principalele obiective ale acestuia cât şi rezultatele preconizate ale colaborării dintre diferiţii parteneri implicaţi în proiect. Anunţul conferinţei de presă găsiţi aici.

 

  • 19-20 septembrie 2012, a avut loc la Bratislava (Slovacia) conferinţa de lansare a proiectului, eveniment intitulat Migration, demography and labour markets. Long term processes and linkages[Migraţie, demografie şi piaţa muncii - Procese pe termen lung şi conexiunile acestora]. Pentru mai multe informaţii, precum programul evenimentului şi prezentări, accesaţi pagina web seemig, aici.