Minoritățile slovacă și cehă 2004

 

19.03.2004, Nădlac/Nadlak. Şedinţa Consiliului de redacţie al revistei Dolnozemsky Slovak

În luna martie s-a întâlnit la Nădlac Consiliul de redacţie al revistei Dolnozemsky Slovak. Au participat redactorii din România, Ungaria, Serbia. Au fost realizate schimbări de personal în componenţa redacţiei şi s-a stabilit conţinutul publicaţiei pentru anul curent.

Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 4 din aprilie 2004.

 

28.03.2004, Moldova Nouă/Nova Moldava. Olimpiada de limbă şi literatură cehă

La Moldova Nouă a avut loc cea de-a treia ediţie a Olimpiadei de limbă şi literatură cehă. Au participat 42 de elevi din şcolile din Banatul de Sud.

Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 4 din aprilie 2004.

 

Martie 2004, Nădlac/Nadlak. Apariţia de noi publicaţii

La Editura „Ivan Krasko" au apărut noi publicaţii în limba slovacă: „Conexiunile descoperite/Ponachodene suvislosti" de Ondrej Štefanko (istorie, etnologie, cultură), apoi „Gârnic în anii 1838-1949/Gernik v letech 1838-1949" şi „Reflexii/Uvahy" de Pavel Husarik.

Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 4 din aprilie 2004.

 

06.04.2004, Bucureşti/Bukurešť. Programul ansamblului folcloric „Sálašan"

După Nădlac, ansamblul semiprofesionist al UDSCR, „Sálašan" a avut un spectacol şi la Bucureşti la sala Rapsodia Română. Noul program pregătit de coreograful slovac, M. Urban, sugera metaforic etapele vieţii, de la naştere, copilărie, maturitate, nuntă, armată, sfârşitul vieţii. Sunt intercalate multe obiceiuri şi tradiţii din satele slovace.

Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 5 din mai 2004.

 

17.04.2004, Nădlac/Nadlak. Comitetul de coordonare al UDSCR

În cadrul şedinţei s-au cedat conducerilor zonale competenţele de completare a listei de candidaţi. Pentru oraşul Nădlac a fost nominalizat candidatul pentru postul de primar al oraşului Nădlac, Michal Babinsky.

Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 5 din mai 2004.

 

15-16 mai 2004, Valea Cerului/Čerpotok. Aniversarea a 150 de ani de la venirea slovacilor în localitate

În localitatea bihoreană Valea Cerului a fost organizată aniversarea a 150 de ani de la venirea slovacilor în această localitate. În acelaşi timp, a avut loc şi sfinţirea noii clădiri a căminului cultural. Au participat ansambluri folclorice din ţară şi din străinătate. În afară de membrii conducerii UDSCR, au mai participat autorităţile judeţene, dar şi reprezentanţii Ambasadei Slovace din Bucureşti, în frunte cu Jan Šoth.

Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 6 din iunie 2004.

 

26.06.2004, Moldova Nouă/Nova Moldava. Şedinţa Comitetului de coordonare al UDSCR

La Moldova Nouă a avut loc şedinţa Comitetului de coordonare al UDSCR. S-au discutat mai ales problemele legate de regresul candidaţilor la alegerile din acest an. În loc de 28 de consilieri s-a obţinut doar un număr de 21 şi niciun primar. Principala cauză a fost lipsa alianţei cu alte forţe politice şi convingerea alegătorilor că, minoritarii nu vor putea obţine finanţări pentru proiectele de interes local.

Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 7 din iulie 2004.

 

August 2004, Nădlac/Nadlak. Apariţia unei noi publicaţii

Societatea „Ivan Krasko" a început să editeze o nouă publicaţie cu titlul „Naše snahy plus". Sub redacţia poetului Ondrej Štefanko sunt publicate secvenţe din cărţile pregătite pentru a fi publicate.

Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 8 din august 2004.

 

08-10.10.2004, Nădlac/Nadlak. Consfătuirile cadrelor didactice din şcolile slovace

La Nădlac are loc o altă consfătuire a cadrelor didactice din şcolile slovace. Au participat în total 98 de cadre din Arad, Timiş, Bihor şi Sălaj. Prezentările sunt susţinute de către metodistele de la Universitatea „Matej Bel" din Banska Bystrica (Slovacia): Anita Murgašova, Ľubica Toroková, Eva Ďurošová. Cu această ocazie, se face o constatare statistică în ceea ce priveşte starea învăţământului slovac din România:

-                                 Nădlac - 71 de cadre (4 necalificate) şi 313 elevi;

-                                 Şinteu - 18 cadre (2 necalificate) şi 120 de elevi;

-                                 Plopiş - 12 cadre (5 necalificate) şi 103 elevi;

-                                 Şerani - 10 cadre (4 necalificate) şi 70 de elevi.

Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 11 din noiembrie 2004.

 

16.10.2004, Nădlac/Nadlak. Şedinţa Comitetului de coordonare al UDSCR

În primul rând, s-a făcut analiza alegerilor trecute şi s-a hotărât participarea la alegerile parlamentare pe listele judeţene separate, şi nu pe o listă comună. Cu această ocazie a fost elaborată o scrisoare adresată ministrului educaţiei, dar şi premierului guvernului. Se constată că în ultimii 15 ani a fost editat un singur manual (cel de matematică), care să corespundă actualelor programe pentru clasele I-IV, cât şi V-VIII. Situaţia este similară pentru slovaci şi pentru cehi. Manualele sunt scumpe din cauză că sunt publicate singular, treptat, în loc să fie tipărite toate manualele la pachet de către aceeaşi editură. Comitetul cere asigurarea manualelor pentru şcolile slovace şi cehe, la fel cum s-a întâmplat în cele româneşti, maghiare sau germane.

Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 11 din noiembrie 2004.

 

19-21 noiembrie 2004, Nădlac/Nadlak. Festivalul-concurs „Cez Nadlak je..."

La Nădlac s-a desfăşurat cea de-a şasea ediţie a festivalului-concurs al cântecului slovac din România intitulat „Cez Nadlak je...". Piesa principală a fost şi de data aceasta orchestra de profesionişti „Sálašan", în frunte cu dirijorul său, Jozef Zifčák. În afară de concurenţii din România, au participat şi concurenţi din Serbia, Croaţia, Ungaria şi Cehia (în total 27 de participanţi). Ediţia de anul acesta a fost câştigată de Miroslav Hemela din Kysáč (Serbia), premiul doi a fost câştigat de către Miroslav Bela din Pivnica (Serbia) şi premiul trei de Edvina Karkušová, din Nădlac. La diverse categorii au fost acordate şi alte premii.

Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 12 din decembrie 2004.

 

24.11.2004, Bucureşti/Bukurešť. Protocolul pentru sprijinirea guvernului

Cei 18 reprezentanţi ai minorităţilor naţionale din Parlament, inclusiv reprezentantul UDSCR, au semnat un protocol de sprijinire a Alianţei D.A, prin care se angajau să sprijine alianţa în parlament, cât şi guvernul Călin Popescu-Tăriceanu. În schimb, grupul naţionalităţilor a primit promisiuni în vederea realizării următoarelor deziderate: Legea minorităţilor naţionale, reducerea pragului de acces în Parlament la jumătate, înfiinţarea până în anul 2006 a Autorităţii pentru Minorităţi Naţionale, reprezentarea minoritarilor în instituţii centrale şi deconcentrate, rezolvarea problemelor legate de învăţământul în limbile minorităţilor naţionale, restituirea proprietăţilor - mai ales a parohiilor, a emisiunilor radio şi TV în limbile minorităţilor naţionale.

Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 1 din ianuarie 2005.

 

17.12.2004, Bucureşti/Bukurešť. Validarea deputaţilor în Parlamentul României

La Bucureşti au fost validaţi deputaţii nou-aleşi în Parlamentul României. În legislatura ce urmează, UDSCR va fi reprezentată de candidatul judeţului Bihor (ales cu 2 078 de voturi), domnul Adrian Miroslav Merka. În total, Uniunea a obţinut aproape 6 000 de voturi în toate judeţele.

Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 12 din decembrie 2004.