Minoritățile slovacă și cehă 1997

 

01.02.1997, Nădlac/Nadlak. Adunarea generală a Societăţii KVSIK

La Nădlac a avut Adunarea generală a Societăţii Culturale şi Ştiinţifice „Ivan Krasko" (în continuare KVSIK). S-a făcut bilanţul activităţii pe anul precedent şi a fost subliniată importanţa unor reuşite. Au fost considerate reuşite acţiunile organizate de doamna Maria Štefankova: expoziţia cu titlul „Cânepa, cânepa..." şi organizarea unei tabere de creaţie la Nădlac. În total au fost editate 13 cărţi în limba slovacă, una în limba cehă şi una în limba română, una bilingvă, în română şi slovacă. Sunt în pregătire următoarele acţiuni: a treia ediţie a taberei literare şi de creaţie, apariţia Atlasului Etnografic Slovac, publicarea în continuare a revistelor Naše snahy, Rovnobežné zrkadlá, Dolnozemský Slovák şi My. În total se pregăteşte apariţia a 20 de noi titluri de carte.

Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 2 din februarie 1997.

 

14.02.1997, Bratislava. Serată comemorativă

La Bratislava, în incinta Institutului pentru Slovacii din Diasporă a fost organizată comemorarea a 100 de ani de la naşterea scriitorului şi aventurierului slovac, Peter Suchansky, originar din Nădlac, care a trăit mai mulţi ani în Brazilia. Inspirat de continentul american, Peter Suchansky a scris 10 romane din genul ştiinţifico-fantastic.

Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 3 din martie 1997.

 

08.03.1997, Nădlac/Nadlak. Prezidiul UDSCR

La Nădlac a avut loc şedinţa Prezidiului UDSCR, la care s-au discutat probleme financiare şi organizatorice. S-a stabilit ca Matej Heckel să-şi încheie activitatea din cadrul Consiliului Minorităţilor Naţionale. În locul dânsului a fost numită proaspăta angajată a Ministerului Învăţământului, Vieroslava Timar.

Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 4 din aprilie 1997.

 

23.05.1997, Nădlac/Nadlak. Vernisajul expoziţiei de etnografie

Între 23 mai şi 5 iunie a putut fi vizitată la Nădlac expoziţia etnografică cu tema „Împletituri de nuiele şi vopsitorii", pregătită de doamna Maria Štefankova şi Societatea KVSIK.

În acelaşi timp, a avut loc şi cea de-a cincea ediţie a Festivalului Folcloric Ceh, de data aceasta desfăşurat la Şumica.

Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 7-8 din august 1997.

 

06.06.1997, Bucureşti/Bukurešť. Un nou membru al Uniunii Scriitorilor

La palatul Vernescu s-au acordat premiile Uniunii Scriitorilor din România. Printre laureaţi s-a aflat şi poetul slovac din Nădlac, Ivan Miroslav Ambruš, pentru culegerea sa de poezii cu titlul „Poezii din cămara întunecată". Acesta a fost invitatul Ambasadei Slovaciei de la Bucureşti, unde au continuat discuţiile şi felicitările pentru premiul obţinut.

Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 7-8 din august 1997.

 

29-30 octombrie 1997, Nădlac/Nadlak. Vizita preşedintelui slovac

În aceste zile s-a aflat într-o vizită oficială în România preşedintele Republicii Slovacia, Michal Kováč. A doua zi a vizitei a fost consacrată Nădlacului, unde s-a întâlnit cu reprezentanţii UDSCR, ai Liceului Slovac din localitate şi ai Bisericii Evanghelice Slovace. Au fost discutate problemele curente ale comunităţii slovace, cele legate de accesul liber în Slovacia sau de problema recunoaşterii reciproce a diplomelor de studii.

Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 12 din decembrie 1997.

 

12-14 decembrie 1997, Nădlac/Nadlak. Aniversarea a 250 de ani de la colonizarea slovacă a localităţii Mocrea, judeţul Arad

Aniversarea a avut loc la Nădlac, deoarece la Mocrea mai există doar 5 familii slovace. La simpozionul organizat de UDSCR, au participat reprezentanţii autorităţilor locale, judeţene, dar şi oaspeţi din Slovacia, din partea Ministerului Slovac al Culturii (Svatopluk Zeman), din partea Ministerului Român al Culturii (Karol Konig), membri ai Ambasadei Slovace de la Bucureşti şi alţii. Au urmat o serie de referate ce au avut ca temă emigraţia slovacilor din Ţinuturile de Jos. Apoi, reprezentanţii conducerii UDSCR au decernat „Premiul Slovacul din România" mai multor participanţi ce au onorat cu prezenţa lor simpozionul.

Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 1 din ianuarie 1998.