Minoritatea ucraineană 2013

12 ianuarie 2013, Sighetu Marmaţiei. Festivalul de Colinde, Datini şi Obiceiuri de Iarnă la Ucraineni

Uniunea Ucrainenilor din România a organizat Festivalul de Colinde, Datini şi Obiceiuri de Iarnă la Ucraineni. Evenimentele au debutat la Biserica Ortodoxă Ucraineană cu hramul „Înălţarea Sfintei Cruci” din Sighetu Marmaţiei, cu o slujbă oficiată de vicarul Ioan Piţura şi de preotul dr. Nicolae Lauruc, la care au participat ca invitaţi reprezentanţii administraţiei locale, membrii Consiliului Uniunii Ucrainenilor din România, membrii televiziunilor locale şi naţionale, reprezentanţi mass-media, precum şi întregul alai de colindători. Festivalul a continuat cu parada costumelor populare specifice ucrainenilor, avându-i în frunte pe Ștefan Buciuta, preşedinte al Uniunii Ucrainenilor din România, Miroslav Petreţchi, preşedinte al filialei Maramureş a Uniunii Ucrainenilor din România, vicarul Ioan Piţura, Horia Scubli, viceprimarul municipiului Sighetu Marmaţiei, Berkela Mykola Mykolaiovyci, preşedintele Administraţiei Raionului Rachiv, Vasile Muste, directorul Casei de Cultură, Mihai Macioca, preşedintele filialei Satu Mare a Uniunii Ucrainenilor din România, Victor Semciuc, preşedintele filialei Botoşani a Uniunii Ucrainenilor din România, Ivan Liber, preşedintele filialei Caraş-Severin a Uniunii Ucrainenilor din România, Vasile Moiş, membru de onoare al Uniunii Ucrainenilor din România, Iaroslava Colotelo, consilier superior în Ministerul Culturii, Nicolae Miroslav Petreţchi, consilier economic al Uniunii Ucrainenilor din România, şi toţi preşedinţii de organizaţii locale ale Uniunii Ucrainenilor din Maramureş. A urmat un program artistic prezentat de Vasile Pasenciuc, preşedintele organizaţiei locale Remeţi a Uniunii Ucrainenilor din România, şi de Simona Malearciuc, inspector şcolar pentru limba şi literatura ucraineană. Pe scenă au evoluat: „Cerleni poţiorky” din Deleakyn, Ucraina, „Huţulski barvy” din Iasinia, Ucraina, „Narodnyi ansambl huţuliv” din Kostelivka, Ucraina, „Rogojeanca” din Rogojeşti, judeţul Botoşani, „Zelena liscina” din Copăcele, judeţul Caraş-Severin, „Maidancik” din Cacica, judeţul Suceava, „Veselka” din Caraorman, judeţul Tulcea, „Grup de copii Școala 4” din Poienile de sub Munte, „Grup de copii Liceul Tehnologic Repedea” din Repedea, judeţul Maramureş, „Rusceanka”, „Viflaim” din Ruscova, judeţul Maramureş, „Țerkivna koleada” din Crasna Vişeului, judeţul Maramureş, „Grup de copii Școala Bistra” din Bistra, judeţul Maramureş, „Huţulskyi plai”, „Viflaim”, „Veselka” din Lunca la Tisa, judeţul Maramureş, „Viflaim” din Crăciuneşti, judeţul Maramureş, „Viflaim” din Bocicoiu Mare, judeţul Maramureş, corul „Roneanski holosy”, „Grupul de copii de la Școala Rona de Sus” din Rona de Sus, judeţul Maramureş, „Corul Bisericii Ortodoxe Ucrainene” din Remeţi, judeţul Maramureş, „Grupul de copii Școala Coştiui” din Coştiui, judeţul Maramureş, şi „Corul Bisericii Ortodoxe Ucrainene” din Sighetu Marmaţiei.

(Curierul ucrainean, nr. 231-232/ianuarie 2013)

 

22 ianuarie 2013, Bucureşti. Sărbătorirea Zilei Ucrainei

La Centrul Cultural al Ambasadei Ucrainei din Bucureşti a fost organizată, sub egida Ambasadei Ucrainei, o manifestare privind semnarea în urmă cu 94 de ani a actului de importanţă istorică prin care s-a consfinţit unirea celor două state ucrainene înfiinţate după revoluţia bolşevică din octombrie 1917, respectiv a Republicii Populare Ucrainene cu Republica Populară Ucraineană de Vest. Această manifestare a fost prezidată de Excelenţa Sa Teofil Bauer, ambasadorul Ucrainei în România. Din partea Uniunii Ucrainenilor din România au participat Iaroslava Colotelo, preşedintă a filialei Bucureşti a Uniunii Ucrainenilor din România şi consilier superior în Ministerul Culturii, Ion Marocico, deputat în Parlamentul României din partea Uniunii Ucrainenilor din România, prof. dr. Ion Robciuc, prim-vicepreşedinte al Uniunii Ucrainenilor din România şi redactor-şef al revistei „Curierul ucrainean”.

(Curierul ucrainean, nr. 233-234/februarie 2013)

 

16 februarie 2013, Moldova-Suliţa (jud. Suceava). Sărbătoarea Limbii Materne

Școala Gimnazială Moldova-Suliţa a organizat Concursul Naţional „Sărbătoarea limbii materne”. Coordonatoarea concursului este Școala Gimnazială Bălcăuţi, mai precis prof. Anca Știubianu şi prof. Lăcrămioara Grigorciuc, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Judeţean Suceava, filiala Suceava a Uniunii Ucrainenilor din România şi Consulatul General al Ucrainei la Suceava. Cu acest prilej au rostit alocuţiuni prof. Maria Diaconescu, directoare a Școlii Gimnaziale Moldova-Suliţa, prof. Ioan Bodnar, preşedinte al filialei Suceava a Uniunii Ucrainenilor din România, Volodymyr Palesika, viceconsul general al Ucrainei la Suceava, Ștefan Buciuta, preşedintele Uniunii Ucrainenilor din România, prof. Miroslav Petreţchi, preşedinte al filialei Maramureş a Uniunii Ucrainenilor din România, prof. Lucia Mihoc, inspector şcolar pentru limba şi literatura ucraineană în cadrul Inspectoratului Școlar Judeţean Suceava, Nicolae Petreţchi, consilier economic al Uniunii Ucrainenilor din România. Juriul concursului a fost format din poetul Ion Cozmei, preşedinte, Diana Fraseniuc, profesoară la Școala Gimnazială Negostina – Bălcăuţi, Lăcrămioara Grigorciuc, profesoară la Școala Gimnazială Bălcăuţi, şi profesorul Petru-Ștefan Șoiman, instructor al ansamblului „Kozaciok” din Bălcăuţi. Școlile participante la acest concurs au fost: Școala Gimnazială din Bălcăuţi, Negostina, „Petru Muşat” Siret, școlile din Văşcăuţi, Șerbăuţi, Călineşti Cuparencu, Călineşti-Enache, Slobozia-Sucevei, Cacica, Paltinu, Ciumârna, Brodina de Sus, Izvoarele Sucevei, Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” Suceava, Colegiul Tehnic şi Colegiul „Andronic Motrescu” din Rădăuţi şi Școala Gimnazială Moldova-Suliţa.

(Curierul ucrainean, nr. 235-236/martie 2013)


2 martie 2013, Sighetu Marmaţiei. Organizarea olimpiadei judeţene de limba maternă ucraineană

La Liceul Ucrainean „Taras Șevcenko” din Sighetu Marmaţiei a avut loc olimpiada de limba ucraineană maternă, etapa pe judeţ, organizată cu sprijinul Inspectoratului Școlar Judeţean Maramureş şi al filialei Maramureş a Uniunii Ucrainenilor din România. La olimpiadă au participat 70 de elevi din Poienile de sub Munte, Ruscova, Bistra, Valea Vişeului, Rona de Sus, Crăciuneşti, Lunca la Tisa, Remeţi, Sighetu Marmaţiei. La deschiderea festivă a olimpiadei au participat, pe lângă profesori şi elevi, Ștefan Buciuta, preşedintele Uniunii Ucrainenilor din România, prof. Miroslav Petreţchi, preşedinte al filialei Maramureş a Uniunii Ucrainenilor din România, prof. Simona Malearciuc, inspector şcolar pentru limba şi literatura ucraineană în cadrul Inspectoratului Școlar Judeţean Maramureş, prof. Casian Piţura, directorul Liceului Ucrainean „Taras Șevcenko”, şi Nicolae Miroslav Petreţchi, consilier economic al Uniunii Ucrainenilor din România.

(Curierul ucrainean, nr. 235-236/martie 2013)

 

2 martie 2013, Suceava. Organizarea olimpiadei judeţene de limba maternă ucraineană

La Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” din Suceava a fost organizată etapa judeţeană a olimpiadei de limba maternă ucraineană, la care au participat peste 80 de elevi din 18 şcoli din judeţul Suceava. Comisia judeţeană a fost formată din inspectorul pentru limba şi literatura ucraineană Lucia Mihoc, preşedinte, prof. Știubianu Anca, preşedinte executiv, prof. Chindeşa Antoaneta, prof. Mazureac Alina, Plecan Narcisa, Mândrişteanu Loredana, Fraseniuc Diana, Zvîncă Mirabela, Dascaliuc Lidia, membri.

(Curierul ucrainean, nr. 235-236/martie 2013)

 

9 martie 2013, Cluj-Napoca. Clujenii au dat „Bună seara!” Ucrainei şi ucrainenilor din România

Pe scena Operei Române din Cluj-Napoca a avut loc un concert extraordinar, intitulat „Bună seara, Ucraina!”, prin care a fost scos în evidenţă specificul culturii ucrainene. Evenimentul a fost organizat de Opera Română din Cluj-Napoca în parteneriat cu filiala Maramureş a Uniunii Ucrainenilor din România, sub înaltul patronaj al Ambasadei Ucrainei la Bucureşti. După cuvântul de deschidere rostit de Miroslav Petreţchi, preşedintele filialei Maramureş a Uniunii Ucrainenilor din România, a urmat spectacolul susţinut de corul „Vocile Ronei”, condus de profesoara de muzică Geta Petreţchi, și de grupul de dansatori „Sokoly” din comuna Rona de Sus, judeţul Maramureş, pregătit tot de prof. Geta Petreţchi. Următoarea reprezentaţie i-a aparţinut trupei „Huţulski barvy” din Ucraina. În continuare a fost rostit cuvântul de salut din partea filialei Cluj a Uniunii Ucrainenilor din România, după care a urmat ansamblul „Plai” din Cernăuţi. După o pauză de 30 de minute, soliştii Operei clujene, sub bagheta dirijorului Adrian Morar, au interpretat selecţii din operele ucrainene.

(Curierul ucrainean, nr. 235-236/martie 2013)

 

9 martie 2013, Lugoj (jud. Timiş). Omagierea poetului ucrainean Taras Șevcenko

La Teatrul „Traian Grozăvescu” a fost organizată sărbătorirea a 199 de ani de la naşterea lui Taras Șevcenko. La eveniment au luat parte Ion Marocico, deputat în Parlamentul României din partea Uniunii Ucrainenilor din România, prof. Francisc Boldea, primarul municipiului Lugoj, consilierii judeţului Timiş aparţinând minorităţii ucrainene, Marina Rodica Radu şi Iura Bologa, protopopul Ilie Albiciuc, preotul paroh al Catedralei Ortodoxe Ucrainene din Lugoj şi protopop al Bisericii Ucrainene din Banat, împreună cu toţi preoţii parohiilor ucrainene din judeţul Timiş. Din partea Uniunii Ucrainenilor din România a fost prezentă la eveniment Iaroslava Colotelo, consilier superior în cadrul Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional al României. Concertul dedicat lui Șevcenko a fost deschis de corul „Sovkova trava” din Lugoj, condus de Savana Albiciuc, după care au urmat cuvintele de omagiere rostite de Ioan Covaci, preşedintele organizaţiei Lugoj a Uniunii Ucrainenilor din România, Gheorghe Hleba, preşedintele filialei Timiş a Uniunii Ucrainenilor din România, Ion Marocico, deputat în Parlamentul României din partea Uniunii Ucrainenilor din România, Iaroslava Colotelo, consilier în Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, Ștefan Buciuta, preşedintele Uniunii Ucrainenilor din România, Francisc Boldea, primarul municipiului Lugoj, Gheorghe Hleba, preşedinte al filialei Timiş a Uniunii Ucrainenilor din România, prof. Ioan Câmpeanu, inspector pentru limba şi literatura ucraineană în cadrul Inspectoratului Școlar Judeţean Timiş, Ilie Albiciuc, protopopul ortodox, şi alţii. În continuare a urcat pe scenă grupul de elevi de la secţia ucraineană a Colegiului Naţional „Iulia Hasdeu” din Lugoj, pregătiţi de prof. Violeta Lazarciuc, cu sceneta „Kateryna”. Spectacolul a continuat cu elevii din localitatea Știuca, pregătiţi de prof. Mariana Braşoveanu.

(Curierul ucrainean, nr. 235-236/martie 2013)

 

10 martie 2013, Ruscova (jud. Maramureş). Festivalul dedicat poetului ucrainean Taras Șevcenko

Filiala Maramureş a Uniunii Ucrainenilor din România a organizat festivalul dedicat poetului ucrainean Taras Șevcenko, desfăşurat în cadrul Căminului Cultural al comunei Ruscova, judeţul Maramureş. Au fost prezenţi numeroşi reprezentanţi ai comunităţii ucrainene, alături de Mariciuc Pintea, preşedinte al organizaţiei locale a Uniunii Ucrainenilor din România, Ștefan Buciuta, preşedinte al Uniunii Ucrainenilor din România, Miroslav Petreţchi, preşedinte al filialei Maramureş a Uniunii Ucrainenilor din România, Simona Malearciuc, inspector şcolar pentru limba şi literatura ucraineană în cadrul Inspectoratului Școlar Judeţean Maramureş. După evocarea personalităţii poetului ucrainean, au evoluat pe scenă formaţii artistice din fiecare localitate ucraineană din Maramureş. Din Ucraina au participat membrii ansamblului popular al huţulilor din Kostelivka, însoţiţi de Olha V. Smetaniuk.

(Curierul ucrainean, nr. 235-236/martie 2013)

 

11 martie 2013, Bucureşti. Omagierea poetului ucrainean Taras Șevcenko

Ambasada Ucrainei din România, Uniunea Ucrainenilor din România şi Ministerul Culturii au organizat mai multe manifestări culturale dedicate cinstirii poetului ucrainean Taras Șevcenko. Pentru început, la bustul lui Șevcenko au fost depuse coroane de flori. La această manifestare au rostit alocuţiuni Excelenţa Sa Teofil Bauer, ambasadorul Ucrainei în România, Teofil Rendiuk, ministru-consilier la Ambasada Ucrainei, Ion Robciuc, prim-vicepreşedinte al Uniunii Ucrainenilor din România şi redactor-şef al revistei „Curierul ucrainean”, Iaroslava Colotelo, consilier în Ministerul Culturii şi preşedinte al filialei Bucureşti a Uniunii Ucrainenilor din România, Silvia Zabarcencu, membră a Uniunii Scriitorilor din România.

(Curierul ucrainean, nr. 237-238/aprilie 2013)

 

13–17 martie 2013, Bucureşti. Participarea reprezentanţilor comunităţii ucrainene la Salonul de Carte, Presă şi Muzică, ediţia a XVIII-a

La Palatul Naţional al Copiilor din Bucureşti a fost organizat Salonul de Carte, Presă şi Muzică, ediţia a XVIII-a. Uniunii Ucrainenilor din România i-a fost rezervat un stand unde au fost expuse cele mai recente apariţii, dar şi titluri editate în anii anteriori, precum şi publicaţiile în ucraineană şi română. La finalul manifestării, ansamblul „Zorea”, condus de Iaroslava Colotelo, a susţinut un moment artistic, format din cântece populare ucrainene.

(Curierul ucrainean, nr. 235-236/martie 2013)

 

16 martie 2013, Cluj-Napoca. Organizarea simpozionului cultural-științific dedicat poetului ucrainean Taras Șevcenko

Filiala Cluj a Uniunii Ucrainenilor din România, sub conducerea prof. univ. dr. Ioan Ardelean, în colaborare cu specializarea Limba şi Literatura Ucraineană din cadrul Departamentului de limbi şi literaturi slave al Universităţii „Babeş-Bolyai”, a organizat un simpozion dedicat lui Taras Șevcenko. În cadrul evenimentului, lect. univ. dr. Mihaela Herbil și prof. Motrea Kramar au evocat personalitatea poetului ucrainean alături de studenţi de la secţia Limba și Literatura Ucraineană a Facultăţii de Litere. Spre finalul manifestării, tinerii coralei filialei Cluj a Uniunii Ucrainenilor din România au cântat melodii pe versuri ale lui Taras Șevcenko.

(Curierul ucrainean, nr. 237-238/aprilie 2013)

 

23 martie 2013, Bucureşti. Organizarea conferinţei de omagiere a poetului ucrainean Taras Șevcenko

La Centrul Cultural Informaţional al Ambasadei Ucrainei în România a avut loc o manifestare culturală dedicată omagierii lui Taras Șevcenko, ce a implicat o conferinţă pe tema vieţii şi a operei lui Taras Șevcenko şi un spectacol literar-artistic. În cadrul conferinţei au avut intervenţii Excelenţa Sa Teofil Bauer, ambasadorul Ucrainei în România, Iaroslava Colotelo, consilier în Ministerul Culturii şi preşedinte al filialei Bucureşti a Uniunii Ucrainenilor din România, prof. dr. Ion Robciuc, prim-vicepreşedinte al Uniunii Ucrainenilor din România, Tatalia Hromova, directoarea Liceului de Muzică din oraşul Ujgorod. În partea a doua a evenimentului, ansamblul „Zorea” al filialei Bucureşti a Uniunii Ucrainenilor din România a interpretat cântece ucrainene şi a recitat poezii ale lui Taras Șevcenko.

(Curierul ucrainean, nr. 237-238/aprilie 2013)

 

23 martie 2013, Bucureşti. Lansare de carte

În cadrul Centrului Cultural Informaţional al Ambasadei Ucrainei din Bucureşti, în prezenţa ministrului-consilier al Ambasadei Ucrainei în România, Teofil Rendiuk, a unor personalităţi în domeniul cultural-literar şi a unui public numeros, a fost organizată lansarea cărţii Basme din patru zări, a cărei autoare este Olga Andrici.

(Curierul ucrainean, nr. 239-240/mai 2013)

 

31 martie 2013, Arad. Omagierea poetului ucrainean Taras Șevcenko

La sediul filialei Arad a Uniunii Ucrainenilor din România s-a desfăşurat o activitate culturală cu titlul „Șevcenko, iar şi iar, început de calendar, 199 de ani de la naşterea Cobzarului”. Gavrilă Miculaiciuc, preşedintele filialei Arad a Uniunii Ucrainenilor din România, a condus întreaga manifestare culturală împreună cu prof. Anna Hanţig. La sfârşitul programului, grupul „Lileia”, pregătit de prof. Anna Hanţig, a interpretat cântece reprezentative pentru etnia ucraineană.

(Curierul ucrainean, nr. 237-238/aprilie 2013)

 

2–5 aprilie 2013, Caransebeş (jud. Caraş-Severin). Organizarea Olimpiadei Naţionale de Limba şi Literatura Ucraineană

La Liceul Teoretic „Traian Doda” din municipiul Caransebeş a fost organizată a XXI-a ediţie a Olimpiadei Naţionale de Limba şi Literatura Ucraineană, la care au participat 37 de elevi din judeţele Botoşani, Caraş-Severin, Maramureş, Suceava şi Timiş. Comisia Naţională de Evaluare a fost formată din: preşedinte – prof. dr. Ion Robciuc, Facultatea de Litere şi Știinţe din Ploieşti, secretar – prof. Ion Câmpeanu, inspector de specialitate la Inspectoratul Școlar Judeţean Timiş, membru – prof. Lucia Mihoc, inspector şcolar pentru limba şi literatura ucraineană în cadrul Inspectoratului Școlar Judeţean Suceava, membru – prof. Simona Malearciuc, inspector pentru limba şi literatura ucraineană în cadrul Inspectoratului Școlar Judeţean Maramureş, membru – prof. Emilia Codrea, Liceul Pedagogic „Taras Șevcenko”, Sighetu Marmaţiei, membru – prof. Livia Roman, Școala Gimnazială din Remeţi, membru – prof. Anca Știubianu, Școala Gimnazială din Bălcăuţi, membru – prof. Antoaneta Chideşa, Colegiul Tehnic „Laţcu Vodă” din Siret, membru – prof. Mihaela Șimonea, Școala Gimnazială din Cornuţel-Banat.

(Curierul ucrainean, nr. 237-238/aprilie 2013)

 

20 aprilie 2013, Paltinu (jud. Suceava). Organizarea Comitetului Uniunii Femeilor Ucrainene din România

În cadrul evenimentului cultural „Obiceiuri pascale la ucrainenii huţuli din Bucovina”, care s-a desfăşurat în localitatea Paltinu din judeţul Suceava, a avut loc prima întâlnire a Comitetului Uniunii Femeilor Ucrainene din România în cadrul unei şedinţe de lucru, cu următoarea ordine de zi: analiza Planului de acţiune cultural-educative al organizaţiei de femei pe anul 2013; organizarea excursiei la Kaniv (Ucraina); diverse probleme organizatorice. La această întâlnire au participat majoritatea membrelor Comitetului de conducere: Ileana Dan – vicepreşedinte, Bumbuc Veronica – secretar, Vatamaniuc Iuliana – membru, Buciuta Veronica – membru şi Mihoc Lucia – preşedinte. Invitata de onoare a fost Liuba Horvat, secretar general al Uniunii Ucrainenilor din România.

(Curierul ucrainean, nr. 239-240/mai 2013)

 

26 mai 2013, Cluj-Napoca. Organizarea celei de-a VI-a ediţii a Zilelor Culturii Slave

Evenimentul a fost organizat de Departamentul de limbi şi literaturi slave al Facultăţii de Litere din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai”, în parteneriat şi cu sprijinul Uniunii Ucrainenilor din România, filiala Cluj, în colaborare cu Centrul Cultural Rus al Universităţii „Babeş-Bolyai” şi având ca partener media TVR Cluj, și a cuprins: Simpozionul Internaţional „Dialogul slaviştilor la începutul secolului al XXI-lea, diverse manifestări cultural-artistice şi o excursie în împrejurimile oraşului. La deschiderea evenimentului a participat din partea Uniunii Ucrainenilor din România prof. dr. Ion Robciuc. După prezentarea lucrărilor pe secţiuni, pe scena amfiteatrului „Mihai Eminescu” de la Facultatea de Litere au evoluat corul „Vocile Ronei” şi ansamblul de dans „Sokoly”, ambele din Rona de Sus, judeţul Maramureş, sub coordonarea profesoarei de muzică Geta Petreţchi.

(Curierul ucrainean, nr. 241-242/iunie 2013)


28 mai 2013, Suceava. Filiala Suceava a Uniunii Ucrainenilor din România are un nou preşedinte

În cadrul conferinţei judeţene a filialei Suceava a Uniunii Ucrainenilor din România a fost ales un nou preşedinte în urma revocării preşedintelui Ioan Bodnar. La conferinţă au participat Ștefan Buciuta, preşedintele Uniunii Ucrainenilor din România, Ion Marocico, deputat în Parlamentul României din partea Uniunii Ucrainenilor din România, Miroslav Petreţchi, prim-vicepreşedinte al Uniunii Ucrainenilor din România, Ion Robciuc, prim-vicepreşedinte al Uniunii Ucrainenilor din România, Liuba Horvat, secretar general al Uniunii Ucrainenilor din România, Nicolae Miroslav Petreţchi, consilier economic al Uniunii Ucrainenilor din România, Vasyl Boieciko, consulul general al Ucrainei la Suceava. La competiţie au participat doi candidaţi: Lucia Mihoc şi Boreslaw-Ștefan Petraşuc. În urma voturilor a fost ales noul preşedinte al filialei Suceava a Uniunii Ucrainenilor din România, în persoana domnului Boreslaw-Ștefan Petraşuc.

(Curierul ucrainean, nr. 245-246/august 2013)

 

7–9 iunie 2013, Sighetu Marmaţiei. Organizarea etapei naţionale a concursului de recitare a poeziei ucrainene

Filiala Maramureş a Uniunii Ucrainenilor din România, în colaborare cu Ministerul Educaţiei Naţionale, cu Inspectoratul Școlar Judeţean Maramureş şi cu administrația locală, a organizat a VII-a ediţie a concursului de recitare a poeziei ucrainene, desfăşurată la Casa de Cultură din Sighetu Marmaţiei. La deschiderea concursului au participat Vasyl Boieciko, consulul general al Ucrainei la Suceava, Ion Covaci, redactor-şef al ziarului „Vilne slovo”, prof. Elvira Codrea, consilier în cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale, prof. dr. Valeria Bilţ, inspector şcolar pentru limba şi literatura română în cadrul Inspectoratului Școlar Judeţean Maramureş, prof. Simona Malearciuc, inspector şcolar pentru limba şi literatura ucraineană în cadrul Inspectoratului Școlar Judeţean Maramureş, Pralea Spiridon, reprezentant al Primăriei Sighetu Marmaţiei, dr. Liuba Horvat, secretar general al Uniunii Ucrainenilor din România, av. Vasile Moiş, membru de onoare al Uniunii Ucrainenilor din România, Irina Covaci, redactor la „Vilne slovo”, prof. drd. Roman Petraşuc, redactor la „Vilne slovo”, Nicolae Miroslav Petreţchi, consilier economic al Uniunii Ucrainenilor din România, Mihai Traista, secretar al redacţiei „Naş holos”, Victor Semciuc, preşedinte al filialei Botoşani a Uniunii Ucrainenilor din România, Vasile Pasenciuc, trezorier al filialei Maramureş a Uniunii Ucrainenilor din România, Elek Oprişan, preşedintele organizaţiei locale a Uniunii Ucrainenilor din România Rona de Sus, Ion Ruscovan, viceprimar al comunei Rona de Sus, Ileana Dan, vicepreşedinta Organizaţiei de Femei a Uniunii Ucrainenilor din România, şi alţii. În deschiderea concursului au fost rostite alocuțiuni, apoi corul „Vocile Ronei” din Rona de Sus şi ansamblul de dansuri „Sokoly”, sub îndrumarea profesoarei Geta Petreţchi, au susținut un program artistic. Comisia de jurizare a fost formată din: Ivan Covaci – preşedinte; Simona Malearciuc – vicepreşedinte; Liuba Horvat – secretar; Mihai Traista – membru; Roman Petraşuc – membru.

(Curierul ucrainean, nr. 241-242/ iunie 2013)

 

16 iunie 2013, Ulma (jud. Suceava). Organizarea Festivalului Interetnic „Convieţuiri”

În localitatea Ulma a fost organizată parada formaţiilor „Huţulka” şi „Liceenii” – Ulma, „Nehostynka” şi „Vocile negostinene” din Negostina, „Kolomyika” şi „Nadiia Zamku” – Siret, „Cereşenka” – Lipoveni, „Veselka” – Văşcăuţi, „Soacrele” – Suceava, „Polonynka” – Paltinu şi „Kozaciok” – Bălcăuţi. Înainte de spectacolul festiv invitaţii au vizitat Muzeul Satului. La Festivalul Interetnic „Convieţuiri” au fost prezenţi prof. Ioan Bodnar, deputatul Ion Marocico, Gheorghe Cega, Nadia Boieciko, Iaroslava Colotelo şi o numeroasă asistenţă alcătuită din etnici ucraineni.

(Curierul ucrainean, nr. 243-244/iulie 2013)

 

20–22 august 2013, Lvov (Ucraina). Organizarea Congresului Mondial al Ucrainenilor

La Universitatea Naţională „Politehnica din Lvov”, Ucraina, s-a desfăşurat cel de-a X-lea Congres Mondial al Ucrainenilor, la care au participat peste 200 de delegaţi şi peste 300 de invitaţi din 33 de ţări ale lumii. Uniunea Ucrainenilor din România a fost reprezentată de Ștefan Buciuta – preşedinte, însoţit de Mihai Macioca, Ion Robciuc, Miroslav Petreţchi, Liuba Horvat, Lucia Mihoc, Elvira Codrea şi Nicolae Miroslav Petreţchi.

(Curierul ucrainean, nr. 241-242/iunie 2013)

 

27 octombrie 2013, Crasna Vişeului (jud. Maramureş). Sărbătoarea cântecului şi dansului ucrainean

Organizată de Uniunea Ucrainenilor din România împreună cu organizaţia locală a Uniunii Ucrainenilor din România din Crasna Vişeului, „Sărbătoarea cântecului şi dansului ucrainean”, ediţia a IV-a, a adunat formaţii artistice din localităţile ucrainene ale judeţului: Ruscova, Rona de Sus, Repedea, Bistra, Poienile de sub Munte, Crăciuneşti şi Crasna Vişeului. Programul artistic a fost deschis de grupul vocal „Krasneanka” din Crasna Vişeului, urmat de corul mixt pe patru voci „Vocile Ronei” din Rona de Sus, sub coordonarea profesoarei Geta Petreţchi, de formaţia de dans „Sokoleata”, pregătită tot de prof. Geta Petreţchi, de grupul vocal de fete „Rusceanka” din Ruscova, sub conducerea prof. Mihaela Miculaiciuc, de grupul vocal „Krevleanka” din Repedea, condus de Ana Țudic, de corul mixt pe patru voci din Poienile de sub Munte, sub conducerea prof. Stela Songot, de grupul vocal de eleve „Veselka” din Bistra, pregătit de prof. Lucia Glodean, şi de grupul vocal „Barvinok” din Crăciuneşti, pregătit de înv. Ioan Șerban.

(Curierul ucrainean, nr. 251-252/noiembrie 2013)

 

2 noiembrie 2013, Târnova (judeţul Arad). Organizarea manifestării culturale „Meşteşuguri şi tradiţii ale ucrainenilor”

La sediul filialei Arad a Uniunii Ucrainenilor din România a avut loc evenimentul cultural sub genericul „Meşteşuguri şi tradiţii ale ucrainenilor”. Din partea Uniunii Ucrainenilor din România au fost prezenţi Ion Marocico, deputat în Parlamentul României din partea Uniunii Ucrainenilor din România, Gheorghe Hleba, prim-vicepreşedinte al Uniunii Ucrainenilor din România, Dorel Jiva, viceprimarul localităţii, Gavrilă Miculaiciuc, preşedinte al Uniunii Ucrainenilor din România, gazda evenimentului, precum şi cadre didactice. În cadrul manifestării a fost organizată o „Șezătoare”, prezentată de elevii claselor V-VIII şi de grupul vocal „Lileia” din localitate, pregătiţi de prof. Anna Hanţig.

(Curierul ucrainean, nr. 251-252/noiembrie 2013)

 

14–17 noiembrie 2013, Sibiu, Braşov. Organizarea vizitei de documentare în cadrul programului „Rolul cadrelor didactice în educaţia pentru toleranţă”

Iniţiat de DRI, programul cu tema „Rolul cadrelor didactice în educaţia pentru toleranţă” este adresat profesorilor care au obţinut rezultate remarcabile la olimpiadele de limba maternă, faza pe ţară, ediţia 2013. Manifestarea s-a desfăşurat sub forma unei vizite de documentare în două oraşe, Sibiu şi Braşov, şi a vizat un schimb de experienţă între cadre didactice. Totodată, prin acest program, Departamentul pentru Relaţii Interetnice a dorit să marcheze Ziua Internaţională a Toleranţei. Au participat treizeci de profesori din întreaga ţară, doi reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei Naţionale şi doi ai DRI, iar limbile materne reprezentate au fost: ucraineana, maghiara, germana, rusa, croata, turca, tătara, sârba şi romani. Din partea ucrainenilor au fost desemnate trei persoane: prof. Elvira Codrea, consilier în cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale, prof. Lucia Mihoc de la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” din Suceava şi prof. Antoneta Cornelia Crainiciuc de la Colegiul Tehnic „Laţcu Vodă” din Siret.

(Curierul ucrainean, nr. 255-256/ianuarie 2014)

 

17 noiembrie 2013, Rona de Sus (jud. Maramureş). Organizarea manifestării culturale „Istoria, tradiţiile, portul şi cultura ucrainenilor”

Manifestarea culturală „Istoria, tradiţiile, portul şi cultura ucrainenilor” a fost deschisă de preşedintele organizaţiei locale a Uniunii Ucrainenilor din România din comuna Rona de Sus. Cu acest prilej au rostit alocuţiuni Ștefan Buciuta, Miroslav Petreţchi, Gheorghe Albiciuc, Ion Ruscovan şi alţii, după care au fost prezentate costumele populare din Rona de Sus, Remeţi. În partea a doua a manifestării a fost organizat un program artistic susţinut de corul „Vocile Ronei”, de ansamblul de dansuri „Sokoleata” şi de alte formaţii din Crasna Vişeului, Ruscova, Bistra, Lunca la Tisa, Crăciuneşti şi Poienile de sub Munte.

(Curierul ucrainean, nr. 253-254/decembrie 2013)

 

27 noiembrie 2013, Gura Humorului (jud. Suceava). Omagierea personalităţii scriitoarei ucrainene Olha Kobyleanska

În oraşul natal al Olgăi Kobyleanska a fost organizată o amplă manifestare de omagiere a personalităţii ei. La eveniment a participat o delegaţie numeroasă din Ucraina, formată din invitaţi din partea Administraţiei de Stat a regiunii Cernăuţi, a Universităţii „Iuri Fedkovyci”, a Editurii „Bukrek”, precum şi din personalităţi din domeniul artei şi al culturii. De asemenea au fost prezenţi membrii Consulatului General al Ucrainei la Suceava, în frunte cu Excelenţa Sa Vasyl Boieciko, consulul general al Ucrainei la Suceava, și reprezentanţi ai Uniunii Ucrainenilor din România. După evocarea personalităţii scriitoarei, a urmat un moment cultural-muzical susţinut de solistul ucrainean Ivan Derda, de grupul vocal format din studenţii Facultăţii de Teologie din cadrul Universităţii din Cernăuţi şi de solista humoreană Elena Verenca. Programul a continuat cu prezentarea proiectului „Olha Kobyleanska – Opera literară în 10 volume” de Tamara Marusyk, prorector al Universităţii „Iuri Fedkovyci” din Cernăuţi, prof. dr. Volodymyr Antoficiuk, de la aceeaşi universitate, şi Daryna Maksymeţ, director al Editurii „Bukrek” din Cernăuţi. La finalul programului invitaţii au avut ocazia de a vedea pe scena Casei de Cultură a oraşului piesa de teatru „Prinţesa”, tradusă în limba română de profesorul Ion Chindeşciuc, după o nuvelă a Olhăi Kobyleanska, autorul piesei de teatru fiind dramaturgul Vasyl Dovhyi din Cernăuţi. Piesa a fost prezentată de Teatrul „Mihai Eminescu” din Botoşani.

(Curierul ucrainean, nr. 253-254/decembrie 2013)

 

9 decembrie 2013, Baia Mare (jud. Maramureş). Corul „Vocile Ronei” la Ziua Mondială Corală

În acest an, Ziua Mondială Corală a fost organizată de Asociaţia Prietenii Armoniei, la Sala Sporturilor din municipiul Baia Mare, judeţul Maramureş, având ca temă integrarea. La eveniment a fost invitat şi corul „Vocile Ronei” din comuna Rona de Sus, judeţul Maramureş, dirijor prof. Geta Petreţchi.

(Curierul ucrainean, nr. 255-256/ianuarie 2014)

 

15, 18 decembrie 2013, Iaşi. Ziua Minorităţilor Naţionale

La Iaşi a fost organizată o manifestare culturală de către minorităţile etnice din Iaşi, sub patronajul Primăriei municipiului Iaşi şi al Prefecturii Iaşi. Filiala Iaşi a Uniunii Ucrainenilor din România s-a prezentat cu cele două formaţii artistice, „Veselka” şi „Bukovynka”.

(Curierul ucrainean, nr. 255-256/ianuarie 2014)

 

18 decembrie 2013, Rădăuţi (jud. Suceava). Ziua Minorităţilor Naţionale

În cadrul Școlii Gimnaziale „Bogdan Vodă” din Rădăuţi s-a sărbătorit Ziua Minorităţilor Naţionale. La eveniment au participat consulul general al Ucrainei la Suceava, Excelenţa Sa Vasyl Boieciko, preşedintele filialei Suceava a Uniunii Ucrainenilor din România, ing. Boreslaw Petraşuc, preşedinta organizaţiei din municipiul Rădăuţi a Comunităţii Ruşilor Lipoveni din România, prof. Alexandrina Coca, preşedintele comunităţii evreieşti, Igo Sigi Koffer, viceprimarul municipiului Rădăuţi, Dumitru Ciubotariu, inspectorul şcolar pentru minoritatea ucraineană, prof. Ilie Sauciuc, consilierul local Traian Andronachi, consilierul deputatului Uniunii Ucrainenilor din Parlamentul României, prof. Ioan Bodnar, directorul Școlii Gimnaziale „Bogdan Vodă”, prof. Petru Nicuţă, cadre didactice, elevi şi invitaţi.

(Curierul ucrainean, nr. 255-256/ianuarie 2014)


18 decembrie 2013, Galaţi. Sărbătorirea Zilei Minorităţilor Naţionale

Consiliul Judeţean Galaţi a organizat sărbătorirea Zilei Minorităţilor Naţionale, la care au fost reuniţi reprezentanţi şi membri ai celor zece comunităţi etnice care trăiesc şi activează în judeţul Galaţi. La eveniment a fost prezent Vichentie Nicolaiciuc-Kontuş, preşedinte al filialei Galaţi a Uniunii Ucrainenilor din România, împreună cu alţi reprezentanţi ai comunităţii ucrainene. În acest cadru, Alexandru Gherbănescu, responsabil cu mass-media, a expus un fotomontaj prin care a înfăţişat momente importante din acţiunile culturale organizate în cadrul comunităţii ucrainenilor din Galaţi și a realizat o expoziţie de carte şi publicaţii ale Uniunii Ucrainenilor din România.

(Curierul ucrainean, nr. 257-258/februarie 2014)

 

20–22 decembrie 2013, România. Lumina Păcii de la Betleem adusă comunităţii ucrainene din România

Lumina Păcii de la Bethleem a fost adusă comunităţii ucrainene din România de o delegaţie a cercetaşilor ucraineni, iar anul acesta din delegaţia ucraineană au făcut parte cercetaşii Andri Rebryk, Viktoria Doievi, Vadym Petruk, Rostyslav Doboş şi Taras Joldak. În acest an, aducerea Luminii Păcii de la Bethleem ucrainenilor din România a început în data de 20 decembrie, la Cluj-Napoca, şi a avut loc în direct la TVR Cluj, în cadrul emisiunii „Bună dimineaţa”. În ziua următoare cercetaşii şi-au continuat călătoria la Bucureşti, unde au transmis Lumina la filiala Bucureşti a Uniunii Ucrainenilor din România, prin Iaroslava Colotelo, Bogdan Clempuş şi Vasile Hoşciuc. A treia zi Lumina a ajuns la Timişoara, fiind predată preşedintelui filialei Timiş a Uniunii Ucrainenilor din România, Gheorghe Hleba, doamnei Mihaela Bumbuc şi deputatului din partea comunităţii ucrainene în Parlamentul României, Ion Marocico. În acest periplu, din partea comunităţii ucrainene a fost implicat studentul Alexandru Ivan Greceniuc.

(Curierul ucrainean, nr. 255-256/ianuarie 2014)

 

21 decembrie 2013, Timişoara. Festivalul de Colinde Ucrainene din Banat

Filiala Timiş a Uniunii Ucrainenilor din România a organizat la Casa de Cultură a Ucrainenilor Festivalul de Colinde Ucrainene din Banat. La eveniment au participat: deputatul Ion Marocico, reprezentantul comunităţii ucrainene în Parlamentul României, Ștefan Buciuta, preşedinte al Uniunii Ucrainenilor din România, Iura Pauliş, scriitor şi membru al Uniunii Scriitorilor din România şi din Ucraina, Nicolae Miroslav Petreţchi, deputatul croaţilor din România, Slobodan Ghera, deputatul sârbilor din România, Slavomir Gvozdenovici, preşedintele cehilor şi slovacilor din judeţul Timiş, Karol Kusca, deputatul bulgarilor din România, Niculae Mircovici, secretar al Camerei Deputaţilor, deputatul Cătălin Tiuch, directorul Departamentului de Cultură al Consiliului Judeţean Timiş, Răzvan Hrenoschi. Pe scena Casei de Cultură a Ucrainenilor s-au perindat peste 250 de colindători sosiţi din Iaşi, Arad, Caraş-Severin şi Timiş.

(Curierul ucrainean, nr. 257-258/februarie 2014)

 

26 decembrie 2013, Bucureşti. Manifestare cultural-religioasă la filiala Bucureşti a Uniunii Ucrainenilor din România

La sediul filialei Bucureşti a Uniunii Ucrainenilor din România a fost organizată o întâlnire în cadrul comunităţii ucrainene bucureştene pentru a sărbători a doua zi de Crăciun. Au participat la această manifestare cultural-religioasă Teofil Rendiuk, ministru-consilier al Ambasadei Ucrainei în România, C. König, fost director la Ministerul Culturii, Mihai Pocorschi, general de brigadă (r), Iaroslava Colotelo, organizator şi preşedinte al filialei Bucureşti a Uniunii Ucrainenilor din România. După alocuţiuni, ansamblul „Zorea” al filialei Bucureşti a Uniunii Ucrainenilor din România a interpretat colinde în limba ucraineană.

(Curierul ucrainean, nr. 255-256/ianuarie 2014)

 

2013, Bucureşti. Realizări editoriale sub sprijinul Uniunii Ucrainenilor din România

Cu sprijinul Uniunii Ucrainenilor din România au apărut următoarele cărţi: Paul Romaniuc, „Cai roşii ai inimii”, poezii, redactor Mihai Traista; Mihai Voloşciuc, „Lumea dincolo de prag”, poezii, redactor Mihai Mihailiuc; Iuri Pavliş, „Cuvânt matern”, poezii pentru copii, redactor Ivan Covaci; Ivan Covaci, „Rădăcini şi vârfuri”, poezii noi şi poezii prelucrate; Ivan Rebuşapcă, „Universul literaturii orale şi scrise”, cartea a II-a, dedicată aniversării a 200 de ani de la naşterea lui Taras Șevcenko; Iuri Parascineţ, „Gruppetto”, antologie de cântece populare pe versuri de autori; Stepan Buciuta, „Prin cuvânt şi faptă”, carte-document, redactor Mihai Mihailiuc; Taras Șevcenko, Un apostol al neamului ucrainean”, antologator Mihai Macioca, redactor Vasile Moiş, culegere dedicată aniversării a 200 de ani de la naşterea lui Taras Șevcenko; Ioan Herbil şi alţii, „Dialogul slaviştilor la începutul secolului al XXI-lea”, editori Katalin Balazs şi Ioan Herbil, Editura Cărţii de Știinţă, Cluj-Napoca; volumul conţine lucrările ştiinţifice ale participanţilor la simpozionul desfăşurat în cadrul manifestării Zilele Culturii Slave (ediţia a V-a) în perioada 11-12 mai 2012 la Cluj-Napoca; Pavlo Zaiţev, „Viaţa lui Taras Șevcenko”, 2 volume, traducere din limba ucraineană, note şi prefaţă la ediţia românească de Corneliu Irod; Gheorghe Cega, „Ulma – o comună de etnie huţulă”, Studiu monografic, ediţia a II-a, revizuită şi adăugită, referent ştiinţific, conf. univ. dr. Aspazia Reguş, Suceava; Elvira Codrea, „Învăţ să scriu în ucraineană”, Caiet pentru clasa a I-a, material didactic auxiliar; Irina Bairac, „Zori înfrigurate”; Mihaela şi Ioan Herbil, „Ghid de conversaţie român-ucrainean”; Mihai Hafia Traista, „Zâmbete maramureşene”; Ivan Chudeşciuc, „Limba ucraineană”, manual pentru clasa a IX-a, material didactic auxiliar.

(Curierul ucrainean, nr. 257-258/februarie 2014)