Minoritatea sârbă 2012

 

9 martie 2012, Timişoara. Analiza datelor preliminare ale recensământului populaţiei

Fără a aştepta datele oficiale definitive, ziarul „Наша реч" face o analiză sumară a datelor preliminare ale recensământului populaţiei şi locuinţelor. Se constată micşorarea numărului total al populaţiei pe ţară, dar şi scăderea numărului pe etnii, în afară de etnia romă. Drept cauze indică numărul redus de căsătorii, sistemul de planificare a familiei, dar mai ales migraţia forţei de muncă în perioada cea mai activă a vieţii.

 

15 martie 2012, Belgrad. Întâlnire cu preşedintele Serbiei

Reprezentanţii minorităţii sârbe din Albania, Ungaria, Macedonia, Serbia, România, Slovenia, Muntenegru şi Croaţia au avut prilejul să-l informeze direct pe preşedintele Boris Tadić despre problemele cu care se confruntă. Reprezentantul sârbilor din România, Slavomir Gvozdenovici, a evidenţiat o colaborare bună cu românii din Voivodina, iar în problema ivită a vlahilor, a declarat că sârbii din România vor accepta soluţia care va fi adoptată la nivel statal.

 

21 aprilie 2012, Timişoara. Adunarea generală anuală a USR

La adunare au fost prezenţi 230 de delegaţi din 48 de organizaţii locale. La invitaţie au răspuns PS Sa Lukijan, episcop administrator al Episcopiei Ortodoxe Sârbe din Timişoara, alte personalităţi, reprezentanţi ai organizaţiilor minorităţilor naţionale din Banat. În cuvântul de salut, consulul general al Serbiei, Lazar Manojlović, a comunicat că Guvernul Serbiei a adoptat o hotărâre cu privire la facilitarea obţinerii cetăţeniei Serbiei de către sârbii din Regiune (eliminarea taxelor şi în perspectivă simplificarea procedurii). Pe ordinea de zi fiind şi alegerea preşedintelui organizaţiei pentru următorul mandat, a fost propus şi ales Ognean Crîstici. A fost adoptată strategia de participare la alegerile locale din 10 iunie 2012.

 

26 aprilie - 2 iunie 2012, Timişoara. Coaliţii electorale

La alegerile din 10 iunie 2012 pentru Primăria Timişoara şi pentru Consiliul Judeţean Timiş, USR a intrat în coaliţie pentru a candida pe listă comună cu UDMR şi cu organizaţiile minoritare ale ucrainenilor şi bulgarilor. Pentru localităţile în care USR nu are candidaţi proprii a fost semnat un protocol de susţinere a Alianţei Social-Liberale.

 

11 mai 2012, Timişoara. Interviul preşedintelui Ognean Crîstici

În interviul acordat ziarului „Наша реч", Ognean Crîstici şi-a definit programul de acţiune, jaloanele esenţiale fiind: USR să fie deschisă pentru toţi, trebuie atrase şi activate forţe tinere, este de dorit să existe o confruntare de idei, precum şi o rezolvare democratică a confruntărilor. Optează pentru menţinerea tuturor implicărilor organizaţiei de până acum şi solicită de la toţi seriozitate şi responsabilitate.

 

3 iunie 2012, Timişoara. Casa tradiţională sârbească

La Muzeul Satului din Timişoara a avut loc cel de al XV-lea Festival al Minorităţilor Naţionale. În cadrul programului a fost deschisă festiv casa tradiţională sârbească autentică, adusă din satul Gad. Inaugurarea s-a făcut tradiţional, prin sfinţire.

 

10 iunie 2012, România. Alegerile locale

USR a avut candidaţi proprii în 11 unităţi electorale. S-a reuşit obţinerea a 12 posturi de consilieri în localităţile Sviniţa, Moldova Nouă, Pojejena, Naidăş (jud. Caraş-Severin), Sânpetru Mare, Cenei, Peciu Nou (jud. Timiş), Felnac (jud. Arad).

 

20 iunie 2012, Timişoara. Scriitorul Cedomir Milenovici

A murit Cedomir Milenovici (n. 1940), literat, membru al Uniunii Scriitorilor din România, membru onorific al Asociaţiei Scriitorilor din Serbia, redactor al ziarului „Банатске новине".

 

9 august 2012, Timişoara. Şedinţa Comisiei pentru Buget şi Finanţe a Consiliului Minorităţilor Naţionale

Şedinţa a avut loc la sediul din Timişoara al USR. Au participat economiştii-contabili din 13 organizaţii minoritare. Lucrările au fost conduse de Carmen Stamate, director financiar în cadrul Departamentului pentru Relaţii Interetnice al Guvernului României. A fost subliniat faptul că activitatea financiară trebuie să respecte strict legislaţia şi termenele. Activitatea USR a fost citată ca fiind exemplară.

 

15 septembrie 2012, România. Învăţământul în limba sârbă la începutul anului şcolar 2012/2013:

o   secţii cu clasele I-IV în mediul rural: 7 (total: 40 de elevi);

o   la Liceul Teoretic „Dositei Obradovici" din Timişoara: clasele I-IV (total: 47 de elevi); clasele V-VIII (total: 59 de elevi); clasele IX-XII (total: 106 elevi);

o   la Sârbistica de la Universitatea de Vest din Timişoara au fost admişi 15 studenţi;

o   la Sârbistica de la Universitatea Bucureşti au fost admişi 15 studenţi.

 

22 septembrie 2012, Arad. Simpozionul „Valea Mureşului şi Tekelija"

Simpozionul s-a bucurat de prezentarea referatelor cu privire la manuscrisele slavone din Valea Mureşului (Jiva Milin, România), la pelerinajele populaţiei din satele din jurul Caraşovei la Basilica „Maria Radna" (preotul catolic Nikola Lauš, România), la arhimandritul Mănăstirii Bezdin, Sergije Kaćanski (Pavle Orbović, Serbia), la seria „Caiete de Deska" (Borivoj Rusz, Ungaria), la relaţiile Kikindei cu comunele mureşene (Dušan Dejanac, Serbia), la sârbii din Sânnicolau Mare (Liubomir Stepanov, România), respectiv din Satu Mare (Deian Popov, România). A fost vizitată Mănăstirea ortodoxă sârbă Bezdin.

 

6 octombrie 2012, Timişoara. Adunarea generală extraordinară a USR

Cu participarea a 77 de delegaţi (din totalul potenţial de 90), a avut loc Adunarea generală extraordinară pentru desemnarea candidatului USR la alegerile parlamentare din 9 decembrie 2012. Au fost necesare două tururi de scrutin pentru departajarea celor trei candidaţi propuşi şi a fost desemnat candidatul Slavomir Gvozdenovici.

 

6 noiembrie - 6 decembrie 2012, Timişoara. Zilele Culturii Sârbe

Deschiderea festivă a manifestării tradiţionale Zilele Culturii Sârbe la Timişoara a avut loc în Sala Capitol. Au participat personalităţi ale vieţii politice şi culturale din România şi din Serbia. Manifestarea a durat o lună şi a cuprins proiecţii de filme, expoziţii, concerte, serate literare, spectacole de teatru, sesiuni de comunicări.

 

9 decembrie 2012, România. Alegerile parlamentare

Obţinând 8.327 de voturi, candidatul USR, Slavomir Gvozdenovici, este ales în Camera Deputaţilor pentru următorul mandat de patru ani.

 

21 decembrie 2012, Bucureşti. Declaraţia deputatului nou ales al sârbilor

În perioada imediat următoare alegerilor, deputatul Slavomir Gvozdenovici a susţinut o conferinţă de presă în care a expus direcţiile în care se va implica. Printre altele, a afirmat că minoritatea pe care o reprezintă se confruntă cu aceleaşi probleme ca şi naţiunea majoritară.

 

27 decembrie 2012, Belgrad. Reprezentanţii USR la Comitetul pentru Diaspora

La şedinţa ordinară a Comitetului au participat deputatul Slavomir Gvozenovici şi preşedintele Ognean Crîstici. Slavomir Gvozdenovici a informat că demisionează din postul de preşedinte al Adunării Diasporei şi se retrage din componenţa acesteia, USR urmând să fie reprezentată în continuare de Raico Cornea.

 

Anul 2012. Activitatea editorială

La Editura Uniunii Sârbilor din România:

o   „Наша реч" [„Cuvântul nostru"], ISSN 1223-0383, (săptămânal), nr. 1143-1193;

o   „Књижевни живот" [„Viaţa literară"], ISSN 1222-8346, (semestrial), nr. 1(165)-2(166);

o   „Огледало/Oglindă", ISSN 1452-486, coeditor Primăria Sečanj (Serbia); nr. 44-45;

o   „Нови темишварски весник" [„Noul Vestitor timişorean"], ISSN 1844-9123, coeditor Centrul de Dezvoltare Sârbo-Român; nr. 105-106;

o    „Банатски алманах" [„Almanahul bănăţean"], ISSN 2069-5845, (anual);

o    „Арад кроз време/Aradul de-a lungul timpului", ISSN 1843-3642, (anual), vol. 13;

o   cărţi, 10 volume din domeniile: lexicografie (1), istorie (2), beletristică (7). De evidenţiat: Mile Tomici, Dicţionar frazeologic român-sârb;

o   Calendar de perete.

În ediţia Parohiei Ortodoxe Sârbe din Timişoara (Fabrik): „Фабрички благовесник" [„Binevestitorul din Fabric"]; nr. 27-31.

În ediţia Eparhiei Ortodoxe Sârbe a Timişoarei:

o   „Гласник. Црквени часопис" [„Mesagerul. Revista bisericească"] (anual);

o   Calendar bisericesc, format de perete.