Minoritatea ruteană 2015

16–17.01.2015, Deva. Adunarea Generală a Uniunii Culturale a Rutenilor din România

Adunarea Generală a Uniunii Culturale a Rutenilor din România are ca scop analizarea activităţii anului precedent, precum şi stabilirea acţiunilor culturale şi organizatorice viitoare. Participă delegaţi de la filialele Uniunii din Dărmăneşti (Suceava), Peregu Mare (Arad), Bistra (Maramureş), Alba Iulia şi Deva, precum şi invitaţi din partea autorităţilor locale din localitățile în care UCRR are reprezentanţi în consiliile locale (Peregu Mare, județul Arad, şi Bistra, județul Maramureş). În deschidere au fost intonate imnurile României, al rutenilor de pretutindeni şi al rutenilor din România. Desfăşurarea Adunării Generale a cuprins prezentarea a patru rapoarte de activitate pe ultimii patru ani, apoi au urmat dezbateri legate de modificări, completări la Statutul Uniunii, pentru a permite o extensie a obiectivelor, prin accesarea unor posibile fonduri europene. Au fost rostite alocuţiuni din partea reprezentanţilor filialelor, iar în final a fost ales prin vot deschis noul Comitet director al UCRR, pentru un mandat de patru ani, format din: preşedinte Iulius Firczak, vicepreşedinte Francisc Gal, preşedinte pentru tineret Svetlana Petreţchi şi secretar general Vasile Bojcsuk, preşedinte fondator dr. Gheorghe Firczak.


13–14.02.2015, Baia Mare. Vizita domnului Mikola Bobineţ – reprezentatul Ucrainei în Consiliul Mondial al Rutenilor

Punctul central al discuţiilor au fost organizarea congresului mondial al rutenilor din iunie la Deva, precum şi colaborarea între organizaţii ale rutenilor din ţările membre ale Congresului Mondial al Rutenilor pentru îndeplinirea hotărârilor adoptate atât de congres ca for suprem, cât şi de Consiliu în şedinţele trimestriale.


27.02.2015, Târgu-Mureş. Seminar „Protecţia minorităţilor: practica din România, modele europene şi iniţiativa cetăţenească europeană Mynority SafePack”

Conferinţa a avut ca scop eliminarea unor interpretări eronate ale aspiraţiilor comunităţilor minoritare, combaterea temerilor reciproce şi pregătirea mentalităţilor pentru o convieţuire fructuoasă prin analizarea cadrului actual de convieţuire majoritate-minoritate în România şi prin dezbaterea unor modele europene funcţionale, pe baza prezentării unor exemple concrete. Conferinţa a reunit personalităţi ale sferei politică, civică şi ale mass-mediei româneşti, cum ar fi: Kelemen Hunor – președinte UDMR, Markó Béla – fost lider al UDMR, Laurenţiu Ștefan – consilier prezidenţial, Loránt Vincze – vicepreşedinte FUEN, deputatul Niculae Mircovici – secratarul Camerei Deputaţilor, Laczikó Enikő – secretar de stat în Departamentul pentru Relaţii Interetnice al Guvernului României, Mihai Voicu – vicepreşedintele Partidului Naţional Liberal, Vasile Dîncu – președinte IRES, Meirion Prys Jones – CEO al Network to Promote Linguistic Diversity şi al Consiliului Lingvistic Galez. De asemenea au fost prezenţi specialişti în domeniul minorităţilor naţionale, precum Lucian Mîndruţă – jurnalist, Smaranda Enache – președintă a Ligii ProEuropa. Din partea Uniunii Culturale a Rutenilor din România au luat parte domnul deputat dr. Gheorghe Firczak şi Francisc Gal, vicepreşedinte al UCRR. Prin intervenţia sa, dr. Gheorghe Firczak a evidenţiat problemele cu care se confruntă în principal minorităţile „mici”, precum şi factorul determinant al politicii naţionale de sprijinire a activităţii minorităţilor naţionale pe tărâm cultural pentru păstrarea şi promovarea tradiţiilor, a limbii, a culturii şi a spiritualităţii fiecărei minorităţi naţionale ca o necesitate istorică.


27.02–01.03.2015, Deva. Ședinţa Consiliului Mondial al Rutenilor. Ziua Rutenilor din România – 3 Martie

La acestă şedinţă au participat majoritatea membrilor CMR, dată fiind importanţa acestui eveniment. În primul rând, fiecare ţară a prezentat activitatea desfăşurată de la ultima şedinţă a acestui for, apoi s-au discutat probleme legate de organizarea şi desfăşurarea celui de-al XIII-lea Congres Mondial al Rutenilor din luna iunie a acestui an. În paralel cu şedinţa de consiliu mondial s-a desfăşurat şedinţa Comisiei de cultură a CMR. Aici s-au discutat problemele de natură editorială şi de pregătire a numărului următor al revistei congresului, Holos Rusina. Cu această ocazie a fost înmânat Premiul „Vasil Turok Hetes pentru activitatea desfăşurată pe întregul an 2014 domnului Vasile Bojcsuk. S-au stabilit comisiile de specialitate ale congresului, precum şi modalitatea de acordare a Premiului „VasiTurok Hetes, premiu ce se acordă la începutul congresului acelei persoane care în decursul celor doi ani de la precedentul congres a desfăşurat o activitate susţinută pentru promovarea limbii, a culturii, a tradiţiilor sau a spiritualităţii rutene. S-au stabilit şi structura delegaţiilor participante atât la congres, cât şi la cel de-al VII-lea Forum Mondial al Tineretului Rutean. Invitaţii au ţinut să fie alături de rutenii din ţara noastră cu ocazia Zilei Rutenilor din România, care se sărbătoreşte în fiecare an în data de 3 martie.


02.05.2015, Budapesta (Ungaria). Ședinţa Consiliului Mondial al Rutenilor

Ședinţa a avut loc la sediul Autoguvernării Rutene din Budapesta. Programul şedinţei a fost următorul: 1. Deschiderea şedinţei CMR şi aprobarea programului şedinţei; 2. Analiza Propunerii programului pentru prima şedinţă plenară a Congresului al XIII-lea al Rutenilor/Rusnacilor/Lemkilor, la Deva, România, 19.06.2015; 3. Analiza Propunerii programului pentru a doua şedinţă plenară a Congresului al XIII-lea al Rutenilor/Rusnacilor/Lemkilor, la Deva, România, 20.06.2015; 4. Analiza pregătirilor organizatorice şi de cazare pentru Congresul al XIII-lea al Rutenilor, care se va desfăşura în zilele de 18-20 iunie 2015 în oraşul Deva din România, respectiv aprobarea numărului de invitaţi din organizaţiile membre ale CMR, aprobarea numărului de invitaţi ai preşedintelui Consiliului Mondial al Rutenilor, aprobarea datei până la care se trimit listele cu delegaţii, invitaţii şi delegaţii FMTR, aprobarea propunerii pentru preşedinţii comisiilor CMR: pentru învăţământ, pentru cultură, pentru informare şi activitate editorială, pentru colaborarea reciprocă a organizaţiilor membre ale CMR şi dezvoltare turistică, pentru istoria rutenilor, pentru statutul Congresului Mondial al Rutenilor; 5. Discuţia despre posibilitatea şi modurile deschiderii dezbaterii publice privind necesitatea elaborării descrierii heraldice a stemei acceptate a Congresului Mondial al Rutenilor/Rusnacilor/Lemkilor în vederea înregistrării oficiale a acesteia la Ministerul de Interne al Republicii Slovace (ţara în care este înregistrat Congresul Mondial al Rutenilor); 6. Situaţia actuală a achitării obligaţiilor financiare ale organizaţiilor membre ale Congresului Mondial al Rutenilor la proiectul COLINDELE/ CHRISTMAS la ruteni/rusnaci/lemki – cântece dedicate Naşterii Domnului din anul 2014; 7. Analiza concepţiei şi a conţinutului revistei cultural-beletristice Holos Rusina, editate de Congresul Mondial al Rutenilor/Rusnacilor/Lemkilor pentru anul 2015 – prezintă Iuri Şipovici, redactorului-şef nou-numit al Holos Rusina; 8. Analiza raportului Comisiei pentru cultură a Congresului Mondial al Rutenilor/Rusnacilor/Lemkilor şi adoptarea propunerii privind laureatul Premiului Consiliului Mondial al Rutenilor/Rusnacilor/Lemkilor în domeniul culturii Vasil Turok -Hetes pentru anul 2015.


16–17.05.2015, Odorheiu Secuiesc. Festivalul Folcloric SZEJKE

Primăria Municipiului Odorheiu Secuiesc, în colaborare cu Casa de Cultură Municipală, a organizat în perioada 16-17 mai 2015 a 49-a ediţie a Festivalului Folcloric Szejke. Cu această ocazie Uniunea Culturală a Rutenilor din România a participat cu grupul folcloric „Cervona Ruja” din Bistra. Grupul a fost însoţit la eveniment de doamna Mariana Petreţchi. Uniunea noastă este la cea de-a treia participare la acest eveniment, de fiecare dată reprezentanţii noştri fiind apreciaţi la superlativ. Păstrând obiceiul programului, activitatea a debutat cu o serată de dansuri tradiționale ale minorităţilor. A doua zi s-a desfăşurat parada portului popular, apoi la Băile Szejke, în apropierea municipiului Odorheiu-Secuiesc, a avut loc spectacolul de gală.


11.06.2015, Deva. Lansare de carte – dr. Gheorghe Firczak

La Teatrul de Artă din Deva, mai multe personalităţi din sfera culturală, politică şi religioasă au luat parte la o acţiune festivă în cadrul căreia s-a lansat volumul Studii de istorie, sociologie, etnografie şi retrologie agrară. Volumul apărut în condiţii grafice de excepţie, cu sprijinul Editurii Cetate din Deva, cuprinde o serie de studii care fac referire la ţinutul hunedorean, surprinzând de la tradiţii, spiritualitate, învăţământ în limba maternă şi viaţă politică, până la relaţia om-mediu, moravuri în societatea interbelică şi aspecte ce ţin de diplomaţie. Autorii sunt persoane care au colaborat cu istoricul Gheorghe Firczak de-a lungul activităţii sale, precum Adela Herban, Ioachim Lazăr, Liviu Lazăr, Marcela Balázs, Sebastian Bara sau Dumitru Tâlvescu. Despre o parte din activitatea din Parlamentul României a deputatului Gheorghe Firczak a vorbit domnul Amet Aledin, subsecretar de stat în cadrul Departamentului pentru Relaţii Interetnice.


11.06.2015, Deva. Al XIII-lea Congres Mondial al Rutenilor şi al VII-lea Forum Mondial al Tineretului Rutean

Au participat câte 10 delegaţi adulţi şi 5 delegaţi la tineret din partea organizaţiilor rutene din Cehia, Croaţia, Polonia, România, Serbia, Slovacia, Statele Unite ale Americii/Canada, Ucraina şi Ungaria. Lucrările au determinat un dialog fructuos pentru continuarea şi dezvoltarea colaborării rutenilor de pretutindeni în vederea afirmării identităţii rutene prin limbă, tradiţii, istorie şi cultură. Deschiderea lucrărilor a marcat mesajele autorităţilor centrale şi locale din ţara noastră: preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, prim-ministrul Victor Ponta, președintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, preşedintele Grupului Parlamentar al UDMR, Kelemen Hunor, şi vicepreședintele Grupului Parlamentar al Minorităţilor Naţionale, Dragoş Zisopol, reprezentanți ai Prefecturii Judeţului Hunedoara, ai Primăriei şi ai Consiliul Local al Municipiului Deva. A fost ales noul Consiliu Mondial al Rutenilor, format din câte un reprezentant al organizaţiilor rutene din ţările mai sus menţionate, la care se adaugă reprezentantul tineretului. Noul preşedinte este dr. Stepan Lavinec, rutean din Ungaria. Vicepreşedinţi: Iulius Firczak, rutean din România, şi Milo Sajtos, rutean din Croaţia. Ivan Petreţchi, rutean din România, este preşedintele Comisiei de revizie a Consiliului Mondial al Rutenilor. În comisiile de specialitate au fost alese Cristina Bodnariuc, preşedintă a Comisiei de învăţământ, şi Maria Saghin, preşedintă a Comisiei de cultură, ambele rutence din România. Svetlana Petreţchi, ruteancă din România, a fost aleasă preşedintă a Consiliului Mondial al Tineretului Rutean. În foaierul Teatrului de Artă din Deva a fost vernisată expoziţia de fotografii „UCRR, 15 ani de activitate, 2000-2015”. Ansambluri folclorice rutene din Dărmăneşti – Suceava, Peregu Mare – Arad şi Bistra – Maramureş, dar şi din Croaţia, Slovacia şi Ucraina, au prezentat un frumos spectacol cu cântece şi dansuri populare rutene. O menţiune specială se cuvine ansamblului folcloric al Colegiului Naţional „Decebal” din Deva, care a prezentat cântece şi dansuri populare româneşti, iar la final toți artiștii au intonat „Cânt ruteneşte”, imnul rutenilor din România.


03–08.08.2014, Deva – Cabana Căprioara. Tabăra pentru Copii şi Tineret a Uniunii Culturale a Rutenilor din România

În perioada acestei acţiunii, copiii din filialele din Peregu Mare, judeţul Arad, Dărmăneşti, judeţul Suceava, Pojoga, judeţul Hunedoara, Alba Iulia, precum şi reprezentanţi ai majorităţii române din mai multe locuri din ţară au avut ocazia de a cunoaşte sau a recunoaşte particularităţile minorităţii rutene din diferite zone ale ţării, precum şi aspecte ale istoriei uneia dintre cele mai încărcate de semnificaţii zone din ţară: judeţul Hunedoara. Pe parcursul desfăşurării taberei copiii au participat la activităţi specifice: desene pe asfalt, pictură, concursuri sportive şi de dans, activităţi culturale, activităţi de dezvoltare interpersonală şi colectivă, prin care s-a dorit crearea unor adevărate punţi de legătură între participanţii din diferitele zone ale ţării.


20–23.08.2015, Sighişoara. Festivalul Intercultural PROETNICA

În organizarea Centrului Educaţional Interetnic pentru Tineret Sighişoara şi cu sprijinul Departamentului pentru Relaţii Interetnice al Guvernului României, manifestarea a ajuns la cea de-a XIII-a ediţie. În cadrul spectacolelor prezentate de ansamblurile „Cervona Ruja” din Bistra, județul Maramureş, instructor doamna Mariana Petreţchi, şi „Holubok” din Peregu Mare, județul Arad, instructor doamna Viorica Bojcsuk, spectatorii au fost plăcut impresionaţi de prestaţia artistică şi de frumuseţea costumelor tradiţionale rutene din aceste zone.


08.09.2015, Lugoj. Pelerinaj la Catedrala Greco-Catolică şi vizită la sediul episcopal

Preotul Vasile Bojcsuk de la filiala Arad a Uniunii a organizat un pelerinaj la Catedrala Greco-Catolică din Lugoj, la sediul episcopal, şi la Biserica din Scăiuş, această activitate având un impact deosebit asupra copiilor din comunitate. Un moment emoţionant şi plin de încărcătură spirituală a fost întâlnirea copiilor cu Preasfinţitul Alexandru, episcop de Lugoj, care le-a vorbit acestora despre importanţa bisericii în familie şi în societate, precum şi despre importanţa credinţei creştine greco-catolice în păstrarea tradiţiilor, a culturii, a folclorului şi a limbii minorităţii noastre rutene.


18–20.09.2015, Bucureşti. Cupa Diversităţii 2015

Turneul de fotbal al minorităţilor a fost o colaborare deosebită între Departamentul pentru Relaţii Interetnice şi Federaţia Română de Fotbal. În aceeaşi perioadă s-a desfăşurat în paralel activitatea Satul minorităților, în cadrul căreia au fost organizate ateliere despre tradiţiile minorităţilor, expoziţii legate de meşteşuguri, port, tradiţii, obiceiuri. Au fost organizate discuţii interactive cu persoane din domeniul fotbalistic pe tema prevenirii şi a eliminării rasismului din sport şi a modalităţilor de promovare a schimbului de bune practici în combaterea discriminării. UCRR s-a prezentat la această competiţie cu o echipă de fotbal din Peregu Mare, sub îndrumarea părintelui Vasile Bojcsuk.


11.10.2015, Peregu Mare (județul Arad). Hramul Bisericii Greco-Catolice

În ziua de 11 octombrie, printr-o slujbă impunătoare, s-a sărbătorit hramul Bisericii Greco-Catolice – Acoperământul Maicii Domnului din localitate. Pe lângă însemnătatea acestui moment, în tradiţia localităţii se serbează plecarea recruţilor, o sărbătoare a tinerilor care au devenit majori în anul respectiv. Astfel de manifestări transmit tradiţiile moştenite către generaţiile următoare.


17.11.2015, Bucureşti. Intervenţia dr. Gheorghe Firczak, deputat UCRR, în plenul şedinţei reunite a Camerei Deputaţilor şi Senatului

Ședinţa a fost organizată pentru prezentarea programului şi a listei Guvernului de către domnul Dacian Cioloş, candidat desemnat pentru funcţia de prim-ministru, dezbateri asupra programului şi a listei Guvernului, votul asupra cererii de acordare a încrederii Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului. În deschiderea şedinţei, Gheorghe Firczak a solicitat păstrarea unui moment de reculegere ca manifestare a solidarităţii faţă de victimele tragicelor evenimente de la Paris. În ziua de 2 decembrie 2015 a primit o serie de mesaje pentru a nu respinge legea privind interzicerea folosirii cianurilor în minerit. Deputatul a declarat că nu este adeptul folosirii cianurii în minerit deoarece se pot ivi în acest proces disfuncționalități care să ducă la catastrofe. De altfel aceasta este şi poziţia Grupului Parlamentar al Minorităţilor Naţionale. Pe de altă parte, a menţionat că nu este de acord cu presiunile exercitate prin mesaje.


20–23.11.2015, Bucureşti. Școala de radio: Minorităţile în direct

Tinerii participanţi la proiect aparţin diferitelor minorităţi naţionale din toate colţurile ţării şi au avut posibilitatea să fie prezenţi la diferite ateliere de lucru care vizau tehnica de realizare a unei emisiuni radio, conceperea ideii, structurarea informaţiei, prelucrarea tehnică şi difuzarea pe frecvenţa radio. S-au vizitat Studiourile TVR, acolo unde, după un tur al diferitelor platouri de filmare, jurnalista Irina Szasz şi Teodora Pop Drăgoi, redactor colaborator şi prezentatoare TVR, le-au împărtăşit celor prezenţi din experienţa lor în televiziune, le-au dat sfaturi pentru a reuşi în acest domeniu şi au răspuns întrebărilor adresate de participanţi. Uniunea Culturală a Rutenilor din România a fost reprezentată de patru membri din filialele Maramureş şi Arad, care, printre cei 125 de tineri dornici să pună în valoare tradiţiile specifice rutene, au reuşit să prezinte tradiţiile şi obiceiurile de Crăciun pe stil vechi la ruteni într-o emisiune înregistrată la radio, aplicând cunoştinţele dobândite pe parcursul celor trei zile.


04–07.12.2015, Sinaia. Activităţi desfăşurate cu ocazia zilei de 18 Decembrie – Ziua Minorităţilor

 UCRR a participat alături de alte 17 minorităţi naţionale la această activitate organizată de Departamentul pentru Relaţii Interetnice din cadrul Guvernului României. Prima zi a debutat cu o serie de seminarii, coordonate de domnul secretar de stat Amet Aledin, doamna Carmen Stamate de la Serviciul Financiar şi doamna Rodica Precupeţu, consilier al secretarului de stat, în cadrul cărora s-au conturat obiectivele şi ariile tematice prioritare pentru activitatea departamentului în anul 2016. Prezentarea costumelor populare ale celor 18 minorităţi din România a fost una dintre cele mai deosebite şi bogate din punct de vedere cultural. Programul a continuat cu un moment artistic numit Vocile diversităţii – refrene de iarnă, la care au participat solişti, interpreţi şi ansambluri artistice ale minorităţilor naţionale din toate zonele ţării şi care a constat în dansuri şi cântece tradiţionale. Un loc aparte l-a avut masa rotundă cu participarea reprezentanţilor Consiliului Minorităţilor Naţionale şi ai DRI, cu tema