Minoritatea ruteană 2014

20.02.2014, Bucureşti. Reuniunea Comisiei de cultură a Consiliului Minorităţilor Naţionale

La sediul Partidei Romilor şi-a desfășurat activitatea Comisia de cultură de pe lângă Departamentul pentru Relaţii Interetnice. Cu această ocazie s-au făcut propuneri privind programul de activitate ce se va desfăşura pe parcursul anului 2014. Astfel, a fost programată participarea la Târgul de Carte, Presă şi Muzică (activitate organizată în parteneriat cu Amplus Internaţional LTD) în perioada 19-23 martie 2014, târg la care va participa, ca în fiecare an, şi Uniunea Culturală a Rutenilor din România, alături de alte organizaţii ale minorităţilor naţionale membre ale Consiliului Minorităţilor Naţionale. În cadrul acestei întâlniri s-a propus o reuniune cu tema Rolul femeilor în comunităţile minorităţilor naţionale, în cadrul căreia să fie prezentată şi o personalitate deosebită. Uniunea Culturală a Rutenilor din România a prezentat personalitatea, biografia şi activitatea artistei plastice Irina Firczak, menţionându-se colaborarea cu Departamentul pentru Relaţii Interetnice pentru realizarea expoziţiei de artă plastică din luna octombrie a anului trecut de la Palatul Parlamentului. Pentru perioada 9-11 mai au fost programate activităţi cu ocazia Zilei Europei: proiecții de filme documentare, programe artistice, standuri şi expoziții de carte.


03.03.2014, Deva. 3 Martie – Ziua Rutenilor din România

Această zi a fost adoptată de Uniunea Culturală a Rutenilor din România după cel de-al IX-lea Congres Mondial al Rutenilor, desfăşurat la Sighet, în judeţul Maramureş, în anul 2007. Semnificaţia acestei zile este una cu încărcătură istorică deosebită. În perioada 29.12.1913-03.03.1914, la Judecătoria Sighet s-a derulat un proces prin care puterea maghiară a învinuit 94 de credincioşi ruteni, bărbaţi şi femei, cu vârste de la 17 la 64 de ani, de trecerea în masă de la Biserica Greco-Catolică la Biserica Ortodoxă. Învinuiţilor li se atribuia un scop politic: subordonarea rutenilor Bisericii Ortodoxe Ruse şi alipirea la Rusia a unei părţi din teritoriul Ungariei (comitatele Maramureş, Ugoci, Bereg). Pentru acest lucru, 33 de persoane au fost condamnate în data de 3 martie 1914 la 37 ani de temniţă, unica lor „vină” fiind întoarcerea în cadrul bisericii strămoşeşti. Pentru a comemora acest moment al istoriei, rutenii din România organizează în fiecare an diferite manifestări. Atât anul trecut, cât şi în acest an am avut bucuria şi onoarea de a fi gazdele rutenilor de pretutindeni, organizând şedinţele Consiliului Mondial al Rutenilor la Deva. La aceste activităţi au participat şi membri ai Uniunii din Dărmăneşti, Peregu Mare şi Bistra. Pentru cinstirea acestei zile, părintele Vasile Bojsuk a oficiat o slujbă religioasă în biserica greco-catolică din Deva. Pentru mediatizarea acestui eveniment, domnul deputat dr. Gheorghe Firczak a avut intervenţii atât în mass-media locală, cât şi în cea centrală. În urma şedinţei de la Deva, prin vocea deputatului Uniunii s-a prezentat în şedinţa Parlamentului României atât problematica actuală a rutenilor din România şi de pretutindeni, cât şi perspectivele acesteia.


19–23.03.2014, Bucureşti. Salonul de Carte, Presă şi Muzică

În organizarea Amplus Internaţional şi a Departamentului pentru Relaţii Interetnice al Guvernului României, la Palatul Naţional al Copiilor s-a desfășurat această activitate de promovare a istoriei, a culturii, a tradiţiilor şi a folclorului minorităţilor naţionale din România. UCRR a fost reprezentată la acest târg expoziţional de doamna prof. Viorica Igelsky, care a răspuns întrebărilor vizitatorilor şi a oferit în dar publicaţiile Uniunii, pliante, reviste, CD-uri şi DVD-uri.


26–31.03.2014, Istanbul (Turcia). Pe urmele sultanei Hürrem

Membri ai Uniunii din Pojoga, Dărmăneşti, Bistra, Peregu Mare, Alba Iulia şi Deva au vizitat locuri şi monumente din Istanbul importante prin perspectiva legăturii rutenilor cu Imperiul Otoman. A fost o aducere-aminte a unei personalităţi marcante a Imperiului Otoman din secolul al XVI-lea, şi asta datorită faptului că sultana Hürrem, o ruteancă din Galiţia, a fost cel mai important personaj feminin din viaţa lui Soliman Magnificul.


02–03.05.2014, Pilisszentkereszt (Ungaria). Ședinţa Consiliului Mondial al Rutenilor

Pe ordinea de zi a fost analiza situaţiei actuale a rutenilor din Podkarpatie, Ucraina. Organizaţiile rutene din Podkarpatie membre ale CMR sprijină soluţionarea problemelor doar pe calea paşnică, a discuţiilor democratice, cu sprijinirea autorităţilor şi a Uniunii Europene. Un alt punct a fost cel legat de semnarea unei declaraţii comune a Consiliului Mondial al Rutenilor cu Federaţia Mondială a Maghiarilor cu privire la rezolvarea problemelor celor două minorităţi din Ucraina. Propunerea a fost respinsă, fiecare organizație adoptând o poziţie proprie. S-a analizat activitatea Institutului de Rutenistică de la Universitatea Szeged din localitatea Szarvas din Ungaria şi s-au căutat posibilităţi de implementare a sarcinilor ştiinţifice permanente. S-au numit membrii permanenţi ai comisiilor Congresului Mondial al Rutenilor/Rusnacilor/Lemkilor. Numirile au fost prezentate de Serbia, Ucraina şi România pentru Comisiile pentru învăţământ, cultură, informare şi activitate editorială, istoria rutenilor şi pentru dezvoltarea economică a rutenilor/rusnacilor/lemkilor. Propunerile din partea Slovaciei au fost făcute de noul organ al ROS. Secretarul CMR a prezentat spre dezbaterea CMR structura şi stadiul proiectelor cu bugetele pe anul 2014. Este vorba despre următoarele proiecte: Festivalul Internaţional de Muzică Ruteană, ediţia a II-a – la Festivalul Internaţional de Muzică Ruteană de mai multe genuri, organizat la Preşov, în luna septembrie 2014, vor fi prezenți participanţi din fiecare ţară membră a CMR; Colindele la Ruteni – cântece dedicate Crăciunului – proiect de mare actualitate al CMR, cu participarea tuturor ţărilor membre, având ca rezultat 300 de pagini publicate şi DVD; Holos Rusina – revista cultural-beletristică editată trimestrial de CMR cu susţinerea financiară a ţărilor membre. În continuarea programului membrii CMR au luat parte la depunere de flori la mormântul lui Anton Hodinka, important activist rutean.


0509.06.2014, Deva, Bistra. Vizită a delegaţiei Consiliului Mondial al Rutenilor în România

În această perioadă UCRR a fost gazda unei delegaţii a Consiliului Mondial al Rutenilor, formată din Djura Papuga, preşedintele de la Ruska Matka, şi preşedintele Consiliului Mondial al Rutenilor/Rusnacilor/Lemkilor, Vladimir Harhaj, din Novi Sad, vicepreşedintele Comisiei Congresului pentru informare şi activitate editorială şi Maria Kovaci Doroşki, poeta din Ruski Kerestur, secretarul de la Ruska Matka. După întâlnirea cu rutenii din oraşul Deva, care a avut loc joi, 5 iunie, şi vizitarea în cursul zilei de vineri a Cetăţii Deva şi a monumentului busturilor gimnastelor, a liceului şi a sălii de sport, vineri, sâmbătă şi duminică, 6, 7 şi 8 iunie, au fost organizate mai multe întâlniri şi discuţii cu rutenii din Sighet, din Bistra şi din alte localităţi din regiunea Maramureş, din nordul României, şi s-au ţinut programe culturale adecvate. În cadrul întâlnirilor au fost prezentate proiectele de anul acesta ale Congresului Mondial al Rutenilor/Rusnacilor/Lemkilor: Culegere de colinde rutene, Holos Rusina – revista cultural-beletristică a tuturor organizaţiilor membre ale Congresului Mondial al Rutenilor/Rusnacilor/Lemkilor, al II-lea Festival Internaţional de Muzică Ruteană de toate genurile „Rusin fest 2014”, precum şi proiectul aflat în curs de pregătire, Datele istorice şi aniversările tuturor rutenilor/rusnacilor/lemkilor. La întâlnirile cu rutenii din România s-a acordat atenţie deosebită şi pregătirii următorului Congres Mondial al Rutenilor/Rusnacilor/Lemkilor, al XIII-lea, şi a celui de-al VII-lea Forum Mondial al Tineretului Rutean, care vor avea loc în iunie 2015 la Deva.


22.06.2014, Bucureşti. Festivalul Grătariada 2014

Duminică, 22 iunie 2014, a avut loc la Bucureşti, în Parcul Lumea Copiilor, a doua ediţie a competiţiei de artă culinară tradiţională axată pe preparate la grătar, adresată minorităţilor naţionale din România. Activitatea a fost organizată de Uniunea Armenilor din România și de Partida Romilor Pro Europa, în parteneriat cu Primăria Sectorului 4. Din partea UCRR au participat Ivan Petreţchi, Vasile Sauciuc şi Marius Comşa.


1012.07.2014, Constanţa. Reuniunea Comisiei de cultură a Consiliului Minorităţilor Naţionale

Ședinţa s-a desfăşurat la sediul Prefecturii Constanţa. La lucrări au participat: Aledin Amet – subsecretar de stat DRI, Constanţa Bârcă – consilier superior al DRI, Osman Fedbi – preşedinte al UDTR, Gelil Eserghep – președinte al UDTTMR. UCRR a fost reprezentată la acest eveniment de doamna prof. Viorica Igelsky.


0410.08.2014, Deva – Cabana Căprioara. Tabăra pentru Copii şi Tineret a Uniunii Culturale a Rutenilor din România

În organizarea UCRR s-a desfăşurat tabăra cu tema Locul şi rolul minorităţilor naţionale în general şi al minorităţii rutene în special în spaţiul cultural românesc. La tabără au luat parte copii şi tineri din filialele Uniunii, astfel: filiala Arad – coordonator doamna Viorica Bojcsuk, filiala Maramureş – coordonator doamna Mariana Petreţchi, filiala Suceava – coordonator doamna prof. Maria Ciornei, filiala Alba – coordonator doamna Maria Comşa, şi filiala din Hunedoara. Copiii au participat la diverse activităţi prin care au promovat identitatea, cultura, limba şi spiritualitatea ruteană. Esenţa acestei întâlniri a fost aceea de cunoaştere şi recunoaştere prin diverse metode (muzică, poezie, dans, jocuri interactive) a tradiţiilor şi a culturii rutene din diverse zone ale ţării. S-au organizat excursii prin care participanţii au avut parte de adevărate lecţii de istorie.


2124.08.2014, Sighişoara. Festivalul Intercultural PROETNICA

În organizarea Centrului Educaţional Interetnic pentru Tineret Sighişoara şi cu sprijinul Departamentului pentru Relaţii Interetnice al Guvernului României, manifestarea a ajuns la cea de-a XII-a ediţie. Participarea Uniunii Culturale a Rutenilor din România a fost una de excepţie. Spectacolele prezentate de ansamblurile „Cervona Ruja” din Bistra, județul Maramureş, instructor doamna Mariana Petreţchi, şi „Holubok” din Peregu Mare, județul Arad, instructor doamna Viorica Bojcsuk, au fost de excepţie, spectatorii fiind impresionaţi de prestaţia artistică şi de frumuseţea costumelor tradiţionale rutene din aceste zone.


27.08.2014, Ruski Krstur (Serbia). Declaraţia preşedintelui Consiliului Mondial al Rutenilor/Rusnacilor/Lemkilor cu privire la situaţia actuală a rutenilor din Podkarpatia – Ucraina

„Consiliul Mondial al Rutenilor (Rusnacilor/Lemkilor), în calitate de organ central al Congresului Mondial al Rutenilor/Rusnacilor/Lemkilor, susţine pe deplin SOLICITAREA organizaţiilor naţional-culturale din Podkarpatie, cu scopul păstrării integrităţii teritoriale a Ucrainei, a raporturilor internaţionale tolerante, prieteneşti şi raţionale legat de evenimentele din Estul Ucrainei, care la data de 23 august 2014 a fost semnată în oraşul Ujgorod de 30 (treizeci) preşedinţi sau reprezentanţi ai acestor organizaţii. Consiliul Mondial al Rutenilor (Rusnacilor/Lemkilor) a analizat până în prezent situaţia actuală a rutenilor din Podkarpatie, Ucraina la trei şedinţe: la şedinţa a 3-a a Cons. MR care s-a ţinut la 1 martie în oraşul Deva din România, la şedinţa a 4-a a Cons. MR care s-a ţinut la 2 mai la Pilisszenkereszt din Ungaria şi la şedinţa a 5-a a Cons. MR care s-a ţinut la 29 iunie la Medzilaborce din Slovacia. La toate cele trei şedinţe de anul acesta membrii Consiliului Mondial al Rutenilor (Rusnacilor/Lemkilor) au susţinut soluţionarea paşnică, nemilitară, tolerantă, raţională a relaţiilor internaţionale din Podkarpatie, Ucraina şi implicarea Parlamentului European şi a tuturor celorlalte organe superioare ale Uniunii Europene, precum şi Consiliului Europei în soluţionarea problemelor armate apărute în Estul Ucrainei. La Congresul XII al Rutenilor/Rusnacilor/Lemkilor, care s-a desfăşurat din 12 până în 14 iulie 2013 la Mukacevo, Ujgorod şi Svaleava din Podkarpatie, Ucraina, s-a proclamat şi adoptat Declaraţia delegaţilor celui de-al XII-lea Congres Mondial al Rutenilor/Rusnacilor/Lemkilor în legătură cu recunoaşterea rutenilor din Podkarpatie, Ucraina ca un popor aparte, respectiv ca minoritate naţională aparte, recunoaşterea limbii rutene ca limba aparte a minorităţii naţionale şi crearea drepturilor la învăţământ, cultură, informare şi folosirea oficială a limbii rutene, în baza Cartei Europene a limbilor regionale care a fost semnată şi de Ucraina.” Semnat: Djura Papuga, Preşedintele Consiliului Mondial al Rutenilor (Rusnacilor/Lemkilor).


31.0801.09.2014, Peregu Mare (județul Arad). Zilele Comunei Peregu Mare

S-a desfăşurat o manifestare aparte, care an de an reuşeşte să coaguleze în jurul autorităţilor locale membrii comunităţii. Alături de oficialităţile locale au fost şi invitaţi de onoare, printre care primarii din localităţile Șeitin şi Mezőhegyes din Ungaria. La aceste manifestări, alături de membrii comunităţii au fost prezenţi şi oaspeţi din localităţile învecinate. După o slujbă ecumenică oficiată de preoţii comunei, pe scenă au evoluat într-un spectacol deosebit, susţinut de elevii şcolii din localitate, majoretele din Nădlac și elevii Liceului de Arte „Sabin Drăgoi”. Uniunea Culturală a Rutenilor din România a fost reprezentată de Iulius Firczak. La eveniment au fost prezentate şi momente culturale susținute de filiala din Peregu Mare, atât prin tânărul Casian Bojcsuk, care a avut momente de virtuozitate la marimbă, precum şi prin corul „Holubok”, coordonat de doamna Viorica Bojcsuk.


0407.09.2014, Deva. Al XXV-lea Simpozion Naţional de Istorie şi Retrologie Agrară din România

Uniunea Culturală a Rutenilor din România, având un sprijin deosebit din partea Secretariatului General al Guvernului prin Departamentul pentru Relaţii Interetnice şi Societatea de Istorie şi Retrologie Agrară din România, care este o organizaţie ştiinţifică şi cultural-educativă, cu caracter pluri- şi interdisciplinar, cu scop nepatrimonial, formată din specialişti care activează în domeniul ştiinţelor sociale, economice şi tehnice, a organizat un simpozion de o înaltă ţinută ştiinţifică. Deoarece SIRAR are ca obiect studiul istoriei agriculturii şi silviculturii, al instituţiilor, al relaţiilor şi al vieţii rurale din România, organizaţii ale minorităţilor naţionale au prezentat atât în secţiunile simpozionului, cât şi prin materialele publicate lucrări ştiinţifice despre tradiţiile, cultura şi viaţa spirituală ale acestora în spaţiul românesc.


19–21.09.2014, Petrovci (Croaţia). Ședinţa Consiliului Mondial al Rutenilor şi reuniunea Comisiei de cultură a CMR

Reuniunea extraordinară a Consiliului Mondial al Rutenilor a fost convocată pentru a analiza situaţia creată în Podkarpatska Rus-Ucraina. Discuţiile au determinat punctul de vedere al Consiliului Mondial al Rutenilor. O primă idee este aceea că viitorul rutenilor trebuie concretizat în cadrul Uniunii Europene. Cvasitotalitatea etniei rutenilor, cu excepţia celor din Ucraina, trăiesc în ţări membre ale Uniunii Europene. Consiliul Mondial al Rutenilor salută începerea negocierilor UE-Ucraina şi aşteaptă concretizarea lor prin aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană, fără afectarea integrităţii sale teritoriale. S-a precizat foarte clar că statutul rutenilor din Ucraina, pentru afirmarea identităţii etnice prin tradiţii, limbă şi cultură, nu trebuie să fie diferit de al rutenilor din România, Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, Croaţia şi Serbia. Uniunea Culturală a Rutenilor din România, prin reprezentantul său, a propus acest punct de vedere Consiliului Mondial al Rutenilor, care în urma discuţiilor a fost concretizat ca poziţie oficială a forului mondial. În paralel cu desfăşurarea acestei întâlniri, s-a desfăşurat şi întâlnirea Comisiei de cultură şi publicaţii a organismului mondial al rutenilor. În această comisie, din partea Uniunii Culturale a Rutenilor din România a participat secretarul general pr. Vasile Bojcsuk. S-au discutat programele editoriale ale fiecărei organizaţii, dar şi programele comune aflate în derulare. Astfel s-a finalizat culegerea, prelucrarea şi editarea unui volum cu colinde rutene din cele nouă ţări membre ale Consiliului Mondial al Rutenilor.


27.11.2014, Bucureşti. Reuniunea Comisiei de cultură a Consiliului Minorităţilor Naţionale

Cu ocazia aniversării Marii Uniri din 1 Decembrie 1918, Comisia de cultură a Consiliului Minorităţilor Naţionale și-a desfăşurat activitatea în cadrul Bibliotecii Centrale Universitare din Bucureşti.

Alături de reprezentanţii minorităţilor naţionale care fac parte din Comisia de cultură a Consiliului Minorităţilor Naţionale au fost prezenţi: Christiane Gertrud Cosmatu, subsecretar de stat, Amet Aledin, subsecretar de stat, şi Dragoş Zisopol, deputatul minorităţi elene. Reprezentanta UCRR în această comisie, doamna prof. Viorica Igelsky, a subliniat evoluţia conştiinţei de neam şi apoi a conştiinţei naţionale care au constituit premise interne ale realizării în etape a idealului de veacuri al românilor, respectiv în anii 1600, 1859 şi 1918.


02.12.2014, Deva. Simpozion – 96 de ani de la Marea Unire

Uniunea Culturală a Rutenilor din România a organizat un simpozion tematic, în parteneriat cu Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva şi cu Colegiul Naţional „Decebal”. Scopul evenimentului a fost acela de a îndruma tânăra generație să conştientizeze valorile şi istoria poporului român. Manifestarea, care a avut loc în sala de festivităţi a Colegiului Naţional „Decebal” din Deva, a adunat atât elevi, cât şi cadre didactice. Participanţii au avut ocazia să rememoreze file importante din istoria poporului nostru, dar şi să afle lucruri noi. Pe lângă lecţia de istorie, s-au prezentat costume tradiţionale din diverse regiuni, s-a recitat şi s-a cântat „La Mulţi Ani, România!”. Simpozionul s-a încheiat cu un moment artistic susţinut de grupul folcloric „Poieniţa” al Colegiului Naţional „Decebal” din Deva, condus de profesoara Olivia Niţescu.


11.12.2014, Bistra, Dărmăneşti. Sărbătorile de iarnă

La mijlocul lunii decembrie, Uniunea Culturală a Rutenilor din România a participat ca şi coorganizator la un seminar organizat de Școala Generală din Bistra, alături de autorităţile locale şi de Parcul Naţional Munţii Maramureşului, având ca temă Bradul. Implicarea copiilor în acest eveniment a fost deplină. La sfârşit evenimentului elevii au prezentat un mic program artistic dedicat sărbătorilor de iarnă, apoi în încheiere s-au acordat diplome, premii şi cadouri de către organizatori, toţi mulţumind gazdelor, în frunte cu directorul instituţiei, domnul profesor Vasile Oniujec. La nivelul filialelor au fost organizate manifestări culturale de prezentare a tradiţiilor din diferitele locuri ale ţării unde există comunităţi rutene. O surpriză deosebită a fost organizarea de doamna prof. Cristina Bodnariuc a unui mic recital de cântece şi colinde rutene, prin copii aducând un suflu proaspăt grupului Lastivocica din Dărmăneşti.


19.12.2014, Deva. Manifestări cu ocazia a 25 de ani de la Revoluţia din Decembrie 1989

În Piața Operei din Deva au început manifestările organizate cu ocazia împlinirii a 25 de ani de la Revoluţia Română din Decembrie 1989. Manifestările au debutat cu o ceremonie religioasă dedicată eroilor Revoluției din Decembrie 1989. Ceremonia, desfaşurată în apropierea monumentului închinat memoriei eroilor martiri ai Revoluţiei din 1989, a debutat cu intonarea imnului naţional. Apoi un sobor de preoţi, în frunte cu episcopul Devei și Hunedoarei, Preasfinţia Sa Gurie, a oficiat o slujbă de pomenire. Au urmat alocuţiuni ale reprezentanţilor autorităţilor locale şi judeţene, precum şi ai organizaţiilor revoluţionarilor. Activitatea a fost condusă de domnul deputat dr. Gheorghe Firczak. Reprezentanţi ai principalelor institutii ale judeţului şi ai organizaţiilor revoluţionarilor au depus coroane de flori la monumentul eroilor martiri. Acţiunea s-a încheiat cu defilarea Gărzii de Onoare. Manifestările au continuat la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva, unde a fost vernisată expoziția „25 de ani de la căderea comunismului”. În cadrul expoziţiei au fost prezentate publicului vechi pagini din cronicile vremii, manuscrise şi diverse documente tematice de mare interes istoric ale perioadei comuniste. În continuare a avut loc lansarea volumului Comunism şi anticomunism în judeţul Hunedoara 1944-1989, semnat de istoricii dr. Gheorghe Firczak şi dr. Liviu Lazăr. În deschidere, doamna dr. Adela Herban a prezentat cartea, iar prefectul Sorin Vasilescu a înmânat mai multe plachete şi insigne omagiale urmaşilor eroilor Revoluţiei din 1989 din partea Asociaţiei Judeţene a Răniţilor Revoluţiei şi Urmaşilor Eroilor Martiri Decembrie 1989 Hunedoara – Deva şi a Prefecturii Hunedoara. Grupul folcloric „Poieniţa” al Colegiului Naţional „Decebal” din Deva, grup condus de 15 ani de doamna Olivia Nițescu, a primit o diplomă de excelenţă pentru întreaga activitate. Cei prezenţi la manifestare au fost încântaţi în încheierea activităţii zilei de o serie de colinde tradiţionale din zona Hunedoarei, colinde interpretate deosebit de grupul folcloric „Poieniţa”.