Minoritatea ruteană 2007

 

22-24.02.2007, Sighetul Marmaţiei. Şedinţa Consiliului Mondial al Rutenilor

Pentru organizarea în condiţii superioare a celui de-al IX-lea Congres Mondial al Rutenilor şi a celui de-al III-lea Forum Mondial al Tineretului Rutean, s-a desfăşurat o şedinţă pregătitoare cu participarea tuturor membrilor Consiliului Mondial din cele nouă ţări membre. S-au stabilit documentele congresului şi s-au finalizat toate aspectele derulării acestuia.

 

02-03.03.2007, Arad. Al VIII-lea Congres UDMR

La invitaţia Uniunii Democrate Maghiare din România, UCRR participă la congresul UDMR prin dr. Firczak Gheorghe - preşedinte şi Gal Francisc Oscar - vicepreşedinte.

 

20-22.04.2007, Prešov (Slovacia). Vizită de lucru la sediul Uniunii Mondiale a Rutenilor

La invitaţia secretarului general al CMR, domnul Aleksander Zozulak, o delegaţie a UCRR, compusă din dr. Firczak Gheorghe - preşedinte, Gal Francisc Oscar - vicepreşedinte şi Bojcsuk Vasile - secretar general, a făcut o vizită informală pentru discutarea agendei pregătirii celui de-al IX-lea Congres Mondial al Rutenilor şi a celui de-al III-lea Forum Mondial al Tineretului Rutean de la Sighetu Marmaţiei.

 

14-16.05.2007, Sighetu Marmaţiei. Vizita secretarului general al Consiliului Mondial al Rutenilor

Are loc vizita secretarului general al CMR, domnul Aleksander Zozulak din Slovacia, cu scopul de a verifica stadiului lucrărilor de pregătire a congresului rutenilor de pretutindeni de la Sighetu Marmaţiei.

 

01-03.06.2007, Sighetu Marmaţiei. Şedinţa Consiliului Mondial al Rutenilor

Pentru desfăşurarea în condiţii optime a celui de-al IX-lea Congres Mondial al Rutenilor s-a desfăşurat o ultimă şedinţă pregătitoare, cu participarea tuturor membrilor Consiliului Mondial din cele 9 ţări. S-au stabilit documentele congresului şi s-au finalizat toate aspectele derulării acestuia.

 

21-24.06.2007, Sighetu Marmaţiei. Al IX-lea Congres Mondial al Rutenilor şi al III-lea Forum Mondial al Tineretului Rutean pentru rutenii de pretutindeni în general şi pentru rutenii din România în mod special, Congresul este acţiunea  cu cea mai mare amploare organizată de UCRR de la înfiinţare. Prima zi este rezervată sosirii oaspeţilor, apoi urmează lansarea unor cărţi editate de organizaţii din diferite ţări. Următoarea zi debutează cu o slujbă religioasă în biserica greco-catolică din Sighet, oficiată de 4 preoţi din tot atâtea ţări. Lucrările congresului au loc în sala de spectacole a liceului de muzică din localitate. Cuvântul de deschidere îl are gazda congresului, preşedintele UCRR dr. Firczak Gheorghe; urmează cuvintele de salut din partea autorităţilor locale şi centrale. După prima parte a lucrărilor, în plen, se desfăşoară şedinţele pe secţiuni. În paralel se desfăşoară al III-lea Forum al Tineretului Rutean. Un punct aparte în desfăşurarea acestui eveniment îl are prezentarea plăcilor comemorative în cinstea martiriului celor 33 de ruteni condamnaţi de statul Austro-Ungar pentru revenirea lor la Biserica Ortodoxă. La sala de spectacole urmează un concert folcloric cu muzică ruteană din toate ţările participante. Din partea UCRR participă formaţiile „Lastivocica" din Dărmăneşti şi „Holubok" din Peregu Mare. Un moment deosebit este asigurat de prof. Silviu Baciu şi corul „Prichindel" al Liceului de Artă din Baia Mare. În următoarea zi se vernisează o expoziţie cu imagini din activitatea organizaţiilor în ultimii doi ani. Pentru cunoaşterea şi recunoaşterea în zonă a Consiliului Mondial al Rutenilor s-au organizat vizite în satele rutene din jurul oraşului Sighet, unde rutenii din celelalte ţări au descoperit tradiţiile rutenilor din această zonă. Înainte de începerea lucrărilor în plen s-a prezentat cartea Poporul de niciunde a acad. Paul Robert Magocsi, volum editat de UCRR în limba română. Acad. Paul Robert Magocsi a fost reales în funcţia de preşedinte al Consiliului Mondial al Rutenilor. Vicepreşedinte a fost ales Djura Papuga, reprezentantul rutenilor din Serbia. În componenţa Consiliului Mondial al Rutenilor mai intră: Mihailo Almasi - Ucraina, Marianna Lavinec - Ungaria, Agata Pilatova - Cehia, Gheorghe Firczak - România, Vladimir Protivneak - Slovacia, Andrej Kopcsa - Polonia, Natalia Hnatko - Croaţia, Aleksander Zozulak - secretar.

 

10-12.08.2007, Komlóska (Ungaria). Sărbătoarea rutenilor din Komlóska

La această sărbătoare rutenii din România au participat în urma invitaţiei autoguvernării rutene locale. UCRR a participat cu o delegaţie numeroasă, implicându-se şi în desfăşurarea activităţilor culturale. Părintele Vasile Bojcsuk a condus liturghia din biserica din localitate. Momentele artistice ale gazdelor au fost completate cu o suită de cântece rutene ale grupului folcloric „Holubok" din Peregu Mare, apoi gazdele au făcut cunoştinţă cu folclorul românesc prin recitalul grupului folcloric „Poieniţa" al Colegiului Naţional „Decebal" din Deva.

 

13-16.09.2007, Cracovia (Polonia). Al III-lea Congres Mondial al Limbii Rutene

La Cracovia, vechi centru universitar, unde exista şi o catedră de limba ruteană, s-a desfăşurat al III-lea Congres Mondial al Limbii Rutene. UCRR a participat cu o delegaţie formată din dr. Firczak Gheorge - preşedinte, Gal Francisc Oscar - vicepreşedinte, prof. Saghin Maria, înv. Ciornei Maria. Congresul a avut un ecou deosebit pentru că a determinat pornirea unui proces de codificare a limbii rutene în ţările unde se foloseşte această limbă, acest for fiind astfel un substitut al unei academii de profil.

 

21-23.09.2007, Budaörs (Ungaria). Zilele Culturii Rutenilor din Ungaria

La Budaörs, în apropierea capitalei ungare, UCRR a participat cu o delegaţie la o acţiune de promovare a culturii rutene în Ungaria, la invitaţia domnului Gábor Hattinger-Klebasko, preşedinte al autoguvernării rutene locale. Preşedintele şi deputatul UCRR, dr. Gheorghe Firczak, a transmis un salut al rutenilor din România.

 

19-21.10.2007, Rusky Krstur (Serbia). Reuniunea Consiliului Mondial al Rutenilor

La Rusky Krstur are loc prima reuniune a CMR după congresul de la Sighetu Marmaţiei. S-a făcut o analiză a activităţilor desfăşurate pe perioada congresului. Uniunea Culturală a Rutenilor din România a fost apreciată pentru activitatea de organizare şi pentru modul de desfăşurare a congresului.