Minoritatea romă 2009

 

01.2009. Începe proiectul „Educația de calitate - un pas spre egalitate"

Finanțat de UE cu 5 milioane de euro, proiectul se va derula în perioada ianuarie 2009 - ianuarie 2011 în județele Iași, Bacău, Călărași și Buzău și își propune menținerea în sistemul de învățământ prin metode de incluziune școlară a copiilor romi și din mediile defavorizate. Inițiat de Centrul Romilor „Amare Rromentza" în parteneriat cu Inspectoratele Școlare Județene Iași, Bacău, Călărași și Buzău, proiectul vizează dotarea grădinițelor și aplicarea unui curriculum intercultural în 40 de grădinițe (circa 800 de copii romi și neromi), facilitarea accesului la învățământul preșcolar, crearea unui model de intervenție pentru elevii romi cu risc de abandonare a școlii, acordarea de burse către elevii romi din cele patru județe. (Buletinul Divers nr. 98(385)/01/22/2009).

 

03.02.2009, București. Este publicată în M.O. decizia premierului Emil Boc de a-l înlocui din funcția de președinte al A.N.R. pe Gruia Bumbu (membru PNL) cu Robert Laurențiu Iapornicu (fost membru al Partidei Romilor)

Această măsura nemulțumește cele mai importante organizații rome. Aceeași reactie o are și deputatul Nicolae Păun, președintele P.R., acesta declarând ca Iapornicu îi este necunoscut, nefiind implicat în mișcarea romă. Păun mai afirmă că numirea lui Iapornicu s-a făcut la propunerea primarului Marian Vanghelie, nici P.R., nici romii din PSD (precum Mădălin Voicu sau Costel Bercuș) nefiind consultați în această privință. Este elaborat un protest semnat de: deputatul Nicolae Păun, Partida Romilor, Agenția „Împreună", Agenția „Aven Amentza", Centrul „Amare Romentza", Romani CRISS, „Ruhama", European Roma Grassroots Organisation, Policy Center for Roma wnd Minorities și Comitetul European al Romilor Krisinatori. Aceștia acuză instituțiile statului de lipsă de transparență în ceea ce privește promovarea politicilor față de romi. În protest se mai menționează că la conducerea ANR se impune o persoană capabilă și experimentată, dat fiind ca ANR are responsabilități complexe (participă în numele României la Deceniul de Incluziune a Romilor, oferă expertiză în privința unei viitoare strategii europene față de romi și administrează fondurile europene pentru incluziunea romilor - pentru 2009 fiind vorba de 25 de milioane de euro). Prin urmare, semnatarii anunță ca-și declină responsabilitatea față de efectele dezastruoase ale nereformării ANR și își rezervă dreptul de a recomanda CE să analizeze posibilitatea de a bloca temporar proiectele destinate romilor din România până când situația nu va fi remediată. Protestul este înaintat Președintelui, Premierului, președintelui Senatului, președintelui Camerei Deputaților și tuturor partidelor politice. Iapornicu va fi schimbat abia în 12 octombrie 2009, după ieșirea PSD de la guvernare. (Buletinul Divers nr. 100(387)/02/05/2009; Buletinul Divers nr. 101(388)/02/12/2009; http://www.9am.ro/stiri-revista-presei/Politică/121978/Seful-Agenției-pentru-Romi-necunoscutul-lui-Vanghelie.html).

 

06.02.2009, București. Pe fundalul unor noi atacuri xenofobe îndreptate în Italia împotriva cetățenilor romani, Bogdan Mazuru, secretarul de stat pentru afaceri europene, îi cere lui Mario Cospito, ambasadorul Italiei la București, ca autoritățile italiene să ia măsuri ferme pentru prevenirea și combaterea acestor acte de xenofobie

Mazuru subliniază că autoritățile române își doresc judecarea infractorilor, motiv pentru care și sunt dispuse să acorde asistență în acest sens, dar nu acceptă ca cetățenii români nevinovați să fie afectați în ansamblul lor. Idei similare exprimă în aceasta perioada și Cristian Diaconescu, ministrul român de Externe, dar și premierul Emil Boc. Ultimul declară în 21 februarie că a mandatat miniștrii de Externe, de Interne și al Justiției să discute cu autoritățile italiene pentru ca românii să nu sufere în cauza unor infractori: „Infractorul, oricare ar fi el, din orice țară, trebuie sancționat potrivit legii penale, iar ceilalți români trebuie să beneficieze de protecție și siguranță pentru că asta înseamnă Uniunea Europeană". (Buletinul Divers nr. 101(388)/02/12/2009; Buletinul Divers nr. 102(389)/02/19/2009; Buletinul Divers nr. 103(390)/02/26/2009).

 

07.02.2009, Veszprem (Ungaria). Într-un incident petrecut într-o discotecă din orașul Veszprem la a cărui echipa (MKB Veszprem, campioana Ungariei) era legitimat, handbalistul român Marian Cozma este înjunghiat de un etnic rom

Crima produce un val de revoltă împotriva romilor atât în Ungaria, cât și în România. În 12 februarie, la sediul Partidei Romilor, au participat mai mulți reprezentanți ai asociațiilor romilor care au redactat un Comunicat de presă în care își manifestau regretul pentru moartea tragică a handbalistului. În perioada imediat următoare (8-13 februarie) CNA a monitorizat felul în care au fost prezentate stirile despre moartea lui Cozma la principalele televiziuni, urmărind trei indicatori (prezumția de nevinovăție a celor acuzați, respectarea vieții private a familiei Cozma și menționarea originii etnice a celor suspectați de crimă). În majoritatea cazurilor a fost menționata originea etnica a acestora (romi, țigani, „banda de romi înarmați" etc. În 3 martie 2008, CNA decide amendarea Antenei 3 pentru emisiunea „În gura presei" din 8 februarie în care Mircea Badea a utilizat expresii precum „garoi", „țigani borâți". (Buletinul Divers nr. 101(388)/02/12/2009; Buletinul Divers nr. 104(391)/03/05/2009).

 

08.02.2009, Elveția. Are loc un referendum în care elvețienii sunt întrebați cu privire la libera circulație a românilor și bulgarilor în Elveția

În campania pentru referendum, extrema dreaptă populistă din Elveția i-a atacat pe cetățenii bulgari și români, prezentându-i drept hoți sau folosind afișe în care aceștia sunt reprezentați sub forma unor ciori. Maximilian Reimann, seful delegației elvețiene la Consiliul Europei, declară într-un interviu că „din punctul nostru de vedere, 20% de populația romă reprezintă o problemă Avem statistici de la poliție care spun ca mulți romi comit acte criminale în Elveția. În special romii care trăiesc în Alsacia, în Franța, vin și comit infracțiuni. Unii nu au nici măcar 16 ani și nu pot fi condamnați. Nu aș vrea să arunc aceste acuzații asupra tuturor romilor, dar o parte din ei, care comit aceste infracțiuni, reprezintă o problemă pentru noi. Am vazut și în Italia cum niște romi au omorât o femeie anul trecut și știm că și alte țări - Austria, Germania - se confruntă cu dificultăți în privința acestei libertăți de mișcare pentru români". (Buletinul Divers nr. 101(388)/02/12/2009).

 

20.02.2009. La împlinirea a 153 de ani de la dezrobirea ultimilor romi (20 februarie 1856), sunt organizate ceremonii de comemorare

Cu aceasta ocazie, președintele Băsescu afirmă că și după 153 de ani de la proclamarea dezrobirii, incluziunea romilor este departe de a fi realizată întrucât „abolirea formală a robiei nu a generat, în mod automat, adoptarea unor decizii menite să conducă la integrarea acestei minorități, a unor măsuri care să prevină excluziunea socială". Președintele face apel la emanciparea reală a romilor, insistând asupra implicării statului și a societății civile a romilor. Și Biserica Ortodoxă Română se implică. La Biserica Radu Vodă din București, Varsanufie Prahoveanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, îl hirotonește ca diacon pe Daniel Ganga, etnic rom și redactor la postul de radio Trinitas al Patriarhiei. Slujba, ținută în română și romani, conține și o ectenie pentru romii martiri din România. Ganga va sluji într-o parohie din Ferentari și va coordona programele sociale ale Arhiepiscopiei Bucureștiului destinate romilor. Potrivit unui comunicat al Patriarhiei, acest eveniment este parte a unei serii de proiecte intreprinse de BOR pentru romi (carte de rugăciuni-2007, editarea pe suport digital a Liturghiei în romani-2008 și recenta înființare a unui Birou de catehizare a romilor). În continuare, Seminarul teologic găzduiește dezbaterea „Semnificația actuală a abolirii robiei țiganilor". Tot în 20 februarie, în centrul Bucureștiului, este organizat un eveniment la statuia lui Mihail Kogălniceanu, omagiat pentru implicarea sa în dezrobirea romilor. (Buletinul Divers nr. 103(390)/02/26/2009; Buletinul Divers nr. 102(389)/02/19/2009).

 

02.2009. În luna februarie, la editura Polirom, apare cartea „Tragedia romilor deportați în Transnistria, 1942-1945. Mărturii și Documente"

Volumul, editat de Radu Ioanid, Michelle Kelso și Luminița Mihai Cioabă, este o sinteză conținând atât interviuri de istorie orală cu supraviețuitorii romi ai deportărilor în Transnistria, cât și documente de arhivă. Volumul este publicat sub auspiciile
Fundației Social-Culturale a Romilor „Ion Cioabă", USHMM si INSHR-EW. (Buletinul Divers nr. 103(390)/02/26/2009; completare Alexandru Florian).

 

02.03.2009, București. „Jurnalul Național" începe o campanie mediatică pentru înlocuirea termenului „rom" cu cel de „țigan"

Este invocată compromiterea imaginii românilor în străinatate: „recrudescenţa infracțiunilor comise de țigani în Italia şi nu numai, precum și asocierea acestor fapte cu poporul român prezentat ca un popor de violatori, hoţi are efecte negative nu numai asupra ţării noastre ca imagine, ci și asupra românilor de bună-credinţă care merg în străinătate să câştige un ban cinstit" și se simplifică, afirmându-se că „totul porneşte de la o nefericită confuzie de termeni: rom/români". Articolul din 2 martie „Propunere Jurnalul Național: "Țigan" în loc de "rom"" precum și cele care i-au urmat în perioada imediat următoare tot în „Jurnalul Național" primesc mare atenție din partea cititorilor care scriu mii de comentarii, majoritatea favorabile acestei propuneri. Este evidentă ostilitatea față de romi. CNCD emite un comunicat de presă în care anunță că asemenea inițiative sunt discriminatorii, iar numeroase organizații aparținând societății civile condamnă demersul „Jurnalului Național". Ele susțin dreptul romilor de a-și utiliza propriul etnonim și îndeamnă mass-media la responsabilitate. (Buletinul Divers nr. 104(391)/03/05/2009; Petre Matei, Romi sau țigani? Etnonimele - istoria unei neînțelegeri, p. 13-73).

 

04.03.2009, București. 493 de locuri în instituțiile de învățământ superior sunt oferite prin Ordinul nr. 3028 de Ministerul Educației candidaților romi pentru anul universitar 2009/2010. (Buletinul Divers nr. 109(396)/04/09/2009).

 

04.03.2009. București. Este lansată cea de-a doua parte a programului „Burse medicale pentru romi. Leadership în sănătate: o generație de profesioniști în domeniul sănătății"

Participanții la conferința de presă organizată cu acest prilej deplâng condițiile de viață precare ale majorității romilor, impactul negativ asupra sănătății acestora, dar și atitudinea discriminatorie față de romi în spitale. Prezent la lansare, Raed Arafat, subsecretar la Ministerul Sănătății, declară că speră ca aceste burse să-i responsabilizeze pe studenții romi de la Medicină. „Burse medicale pentru romi..." a pornit de la Roma Health Project, un program pentru promovarea accesului egal al romilor la servicii de sănătate de calitate, inițiat de OSI. Roma Health Project se derulează în șase state (Slovacia, România, Bulgaria, Serbia, Macedonia, Ucraina). În România, programul este implementat de Roma Education Found. Dacă în anul 2008 fuseseră acordate doar 35 de burse, se dorește ca până în 2012 de ele să beneficieze cel puțin 350 de studenți mediciniști. Sunt eligibili și romii din Republica Moldova care studiază medicina în România. Bursele pot fi reînnoite de la an la an și acoperă toate cheltuielile legate de studiu. Data limită pentru trimiterea aplicațiilor este 30 mai 2009. Până atunci sunt organizate conferințe de presă pentru prezentarea acestui program în cadrul Universităților de Medicina și Farmacie din mai multe centre universitare (Cluj-Napoca - 25 martie, Timișoara - 31 martie, Iași - 9 aprilie, Craiova - 7 mai). (Buletinul Divers nr. 104(391)/03/05/2009; Buletinul Divers nr. 107(394)/03/26/2009; Buletinul Divers nr. 108(395)/04/02/2009; Buletinul Divers nr. 109(396)/04/09/2009; Buletinul Divers nr. 112(399)/05/07/2009).

 

06-08.03.2009, Timișoara. Are loc o sesiune de pregătire a profesorilor de istorie, axată pe Holocaust, toleranță și antidiscriminare

Se discută despre reprezentarea minorităților în manuale, are loc vernisajul unei expoziții foto documentând viața evreilor înaintea celui de-al doilea război mondial, Smaranda Vultur, Mihai Chioveanu și Anca Ciuciu țin prelegeri și, în ultima zi, este proiectat filmul „Dureri ascunse", un documentar produs de Michelle Kelso despre deportarea romilor în Transnistria. (Buletinul Divers nr. 104(391)/03/05/2009).

 

16.03.2009, București. Palatul Parlamentului găzduiește dezbaterea „Democrație, Populism și Drepturile Minorităților", organizată cu ocazia lansării volumului omonim, publicat de europarlamentarii socialiști Hannes Swoboda și Jan Marinus Wiersma. Cei doi autori critică atât populismul manifestat de partidele care exploatează electoral subiecte precum romi și siguranța, cât și ceea ce consideră a fi insuficienta implicare a Comisiei Europene în soluționarea problemei romilor la nivel european. Cu acest prilej, Mircea Geoană, liderul PSD, își exprimă speranța că, odată ales un nou Parlament European, problemele romilor nu vor mai fi pasate între statele UE și instituțiile europene, ci vor fi abordate în mod temeinic. (Buletinul Divers nr. 106(393)/03/19/2009).

 

18.03.2009, București. Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate - Sastipen, în parteneriat cu Primăria Sectorului 5, inaugurează Centrul de Asistență Medico-Socială „Sastipen"

Situat în parcul Aleea Livezilor, noul Centru beneficiază de un medic primar, o asistentă medicală, un asistent social, trei educatori de sănătate, un psiholog și urmează să ofere locuitorilor din Sectorul 5 servicii medicale și sociale gratuite. (Buletinul Divers nr. 106(393)/03/19/2009).

 

20.03.2009, București. Biroul de Informare al Consiliului Europei la București, în parteneriat cu CNCD și CNA lansează în România Campania Consiliului Europei „Spuneti NU discriminării"

Aceasta se va desfășura în perioada 20 martie - 20 iulie 2009 și urmărește să îi pregătească pe jurnaliști să prezinte în mod adecvat diversitatea culturală și cazurile de discriminare, să convingă parlamentarii să nu mai recurgă la un „discurs de ură" și să informeze publicul larg asupra discriminării. (Buletinul Divers nr. 107(394)/03/26/2009).

 

27-28.03.2009, București. În cadrul celei de-a V-a ediții a Festivalului Internațional de Film B-Est (23-30.03.2009), organizatorii festivalului iau decizia de a inuagura o noua secțiune „Romano Cinema and Culture", dedicate filmelor cu și despre romi

Aceasta are loc la Cinema Studio în 27-28 martie. În cadrul acestei secțiuni sunt proiectate filme despre romi („Bahtalo!", „Dureri Ascunse", „Mămăliga te așteaptă" și „When the road bends - Tales of a Gypsy caravan") și, în 27 martie, CNCR organizează masa rotundă intitulată „Contribuția romă în cinematografie. Imaginea romilor în film" în care prezintă Irina Nistor („Gagii de celuloid") și Dinu Adam („Exotism și stereotipii în filmele cu și despre romi"). (Buletinul Divers nr. 107(394)/03/26/2009; Buletinul Divers nr. 108(395)/04/02/2009).

 

04.04.2009, București. În cadrul Târgului Educației al Universității București, se desfășoară masa rotundă „Limba rromani și incluziunea etno-educațională. Priorități, controverse, obstacole, soluții", organizată de Centrul „Amare Rromentza" și Facultatea de Limbi și Literaturi Străine. Participă politicieni, activiști și oameni de cultură romi și nu numai precum: Nicolae Păun, Vasile Ionescu, Estera Hetea, Magda Matache, Gheorghe Sarău, Delia Grigore, Mihai Neacșu etc. Secțiunile mesei rotunde abordează teme precum: Promovarea limbii romani - o prioritate a mișcării romilor din România, Istoricul predării limbii romani în România, Politică de desegregare, Stigmatizare socială și stima de sine etnică, Denominațiile „rrom" versus „țigan" etc. (Buletinul Divers nr. 108(395)/04/02/2009).

 

08.04.2009, București. Ziua internațională a romilor

Au loc cu această ocazie mai multe evenimente. Alianța Civică a Romilor din România organizează la Centrul Cultural American, cu ajutorul Ambasadei SUA, o masa rotundă intitulată „Paralela dintre mișcarea civică de emancipare a afro-americanilor și cea a romilor din România", iar în 9 aprilie, Goethe-Institut, Muzeul Național de Istorie a României, Romani CRISS și Dokumentations- und Kulturzentrum Deutscher Sinti und Roma (Heidelberg) organizează la MNIR vernisajul expoziției „Holocaustul împotriva populatiei rome și sinti. Rasismul în Europa zilelor noastre". Această expoziție, prezentată deja în Ungaria, Cehia și Polonia, poate fi vizitată la MNIR între 9-29 aprilie. (Buletinul Divers nr. 109(396)/04/09/2009).

 

13.04.2009. Theodor Stolojan, candidat PD-L la alegerile europarlamentare, declară că din perspectiva platformei electorale a PD-L „romii sunt o problema europeană, nu numai a României și, în consecintă [...] necesită un răspuns foarte clar din partea Uniunii Europene". Idei asemănătoare exprimă și Roberta Anastase, președintele Camerei Deputaților, care, într-un discurs ținut în 24 aprilie, la Roma, în fața parlamentarilor italieni, susține ca a propus înființarea unei Agenții Europene pentru romi care să coordoneze acțiunile față de romi la nivelul UE și afirmă că este important ca instituțiile europene „să dezvolte o strategie coerentă care să vizeze dimensiunea europeană a acestei populatii". (Buletinul Divers nr. 110(397)/04/23/2009).

 

22-26.04.2009, Timișoara. Are loc a X-a ediție a Olimpiadei naționale de limba romani la care participă 72 de concurenti și 30 de profesori. Olimpiada constă din două secțiuni: limba romani și istoria și tradițiile romilor. (Buletinul Divers nr. 112(399)/05/07/2009; Gheorghe Sarău, Cronica rromă (1990-2011), p. 192).

 

26.05.2009, Strasbourg, Franța. Curtea Europeană a Drepturilor Omului declară România vinovată în procesul Tanase vs România

Procesul vizează violențele la adresa romilor din Bolintin Vale, 1991, când 24 de familii rome au fost agresate, alungate din propriile case, nemaipermițându-li-se să revină acasă. Guvernul României este obligat să plătească despăgubiri de 565.000 euro și să implementeze măsuri pentru prevenirea și combaterea discriminării, precum și pentru amliorarea situației romilor. Determinant pentru aducerea cazului în atenția CEDO a fost Emilian Niculae, activist rom și victimă a violențelor din 1991. (http://ihrp.law.utoronto.ca/tanase-v-romania-%E2%80%93-protecting-minority-rights-european-court-human-rights).

 

31.05.2009, Sânmartin (Harghita). Pe fundalul unor tensiuni mai vechi, izbucnește în comuna Sânmartin un conflict între localnicii maghiari și romi

În urma agresării a doi tineri de către câțiva romi, sute de maghiari se adună pentru a-i alunga pe romi. Zeci de case ale acestora sunt avariate, iar geamurile sparte. În 4 iunie, locuința unor romi este incendiată. Mulți dintre romi nu mai îndrăznesc să doarmă acasă și își părăsesc locuințele. Timp de mai multe zile, etnicii maghiari se strâng în grupuri mari, amenințându-i pe cei reveniți, sub protecția Poliției, la casele lor. Se formează o comisie de dialog formată din autorități și reprezentanții celor două etnii unde se fac promisiuni menite detensionării situației. (Buletinul Divers nr. 115(402)/06/11/2009; Buletinul Divers nr. 119(406)/07/09/2009).

 

11.06.2009, București. Romani CRISS și Amare Rromentza organizează la Palatul Parlamentului conferința națională „Calitatea educației romilor din România: între analize și perspective comune"

Pe lângă temele abordate (precum segregarea școlară, participare și abandon școlar, rolul familiei în educație), treizeci de organizații rome propun Parlamentului, Guvernului și Președinției o strategie comună în domeniul educației copiilor romi. (Buletinul Divers nr. 115(402)/06/11/2009).

 

15.06.2009, Belfast (Irlanda de Nord). Un grup de peste 100 de romi din România este atacat de tineri extremisti

Nevoiți să-și părăsească locuințele, aceștia primesc inițial adăpost într-o biserică (și ea atacată). În cele din urmă sunt găzduiți de autorități într-un adăpost provizoriu. La scurt timp, atacatorii sunt arestați, iar populația și politicienii nord-irlandezi condamnă atacurile. Dintre cei atacați la Belfast, 42 revin în România în 24 iunie, autoritățile nord-irlandeze oferindu-se să le acopere costurile de repatriere. (Buletinul Divers nr. 117(404)/06/25/2009).

 

16.06.2009, București. În fața Guvernului circa de 200 de romi tradiționali participă la un protest inițiat de organizația Comitetul European al Romilor Krisinatori

Cei prezenți adresează premierului Emil Boc un Memorandum în care solicită restituirea bunurilor familiilor lor deportate în Transnistria în perioada războiului, includerea comunităților tradiționale în politicile publice, reglementarea statutului krisinitorului (judecător de pace în comunitățile tradiționale), organizarea unor caravane medicale în comunitățile tradiționale. (Buletinul Divers nr. 116(403)/06/18/2009).

 

28.06.2009. Dorin Cioabă, fiul lui Florin Cioabă, propune utilizarea etnonimului „indirom" în locul celui de „rom"

Adoptarea acestui etnonim, calchiat cel mai probabil după „afro-american" și sugerând originea indiană, s-ar impune, potrivit lui Dorin Cioabă, pentru a evita ca imaginea României să fie afectata de infracțiunile comise de unii romi și de apropierea rom-român. Propunerea nu îi convinge însă pe alți lideri precum Iulian Rădulescu sau Mădălin Voicu. (Buletinul Divers nr. 118(405)/07/02/2009).

 

09.07.2009, Roma (Italia). Nicolae Romulus Mailat este condamnat la închisoare pe viață

În 18 ianuarie 2009, nemulțumiți de pedeapsa de 29 de ani primita de Mailat, procurorii italieni contesta senținta și cer detenție pe viață. În recursul judecat în 9 iulie, Mailat este condamnat la închisoare pe viață. (Buletinul Divers nr. 98(385)/01/22/2009; Buletinul Divers nr. 119(406)/07/09/2009).

 

09.07.2009, Sâncrăieni (Harghita). Izbucnește un conflict între localnicii maghiari și romi

În 8 iulie, un maghiar este rănit cu cuțitul de un etnic rom. Autorul este eliberat din arest, urmând să fie cercetat în stare de libertate. Nemulțumiți, sute de locuitori maghiari se adună pentru pedepsirea etnicului rom. Sunt incendiate două grajduri și o șură aparținând romilor. Speriați, aceștia își părăsesc locuințele și se refugiază în împrejurimi. Aproximativ 150 de jandarmi și polițiști sunt mobilizați și reușesc să evite escaladarea situației formând un cordon între romi și maghiari. Locuitorii maghiari amenință că romii vor fi izgoniți din comună dacă nu încearcă să se integreze. În 13 iulie, reprezentanții Primăriei Sâncraieni și ai comunității rome încheie un protocol prin care romilor li se impun 11 reguli, fixându-li-se și termene limită pentru îndeplinirea acestor obligații (precum legarea și vaccinarea câinilor, marcarea cailor, clarificarea juridică a proprietăților imobiliare, școlarizarea copiilor, încetarea furturilor etc). Reprezentanții Romani CRISS consideră că semnarea acestui protocol nu va rezolva problemele întrucât nu sunt menționate și obligațiile autorităților, iar problemele de fond ale romilor rămân (absența locurilor de muncă și lipsa de educație). În replică, în 23 iulie, la București, circa 60 de activiști romi protestează în fata sediului UDMR și semnează la modul ironic un protocol conținând „11 porunci pentru maghiari" (să pronunțe cuvinte „dacice" precum barză, brânză, viezure, să renunțe la mustața care ar fi fost patentată de romi etc). În 30 iulie, la Miercurea Ciuc, are loc al doilea protest la care participă aproape 70 de activiști romi. Aceștia vorbesc despre conflicte interetnice și poartă bannere precum: „Epurare etnică, primul pas spre autonomie teritorială?"; „Preveniți extinderea conflictelor interetnice!"; „Nu justiției populare într-un stat de drept! Totuși, la acest protest nu participă nici reprezentanții Partidei Romilor din Harghita, nici reprezentanții romilor din Sânmartin sau Sâncraieni. Președintele Partidei Romilor din HG își motivează neparticiparea la acest protest susținând că nu se poate vorbi de conflicte etnice, ci de probleme sociale grave. (Buletinul Divers nr. 120(407)/07/16/2009; http://www.hotnews.ro/stiri-esential-5961661-cele-11-porunci-ale-maghiarilor-din-Sâncraieni-către-țigani-lege-cainii-faca-gospodarie-înregistreze-caii-nu-mai-fure-adune-lemne.htm; http://www.mediafax.ro/social/protocolul-celor-11-porunci-pentru-maghiari-semnat-de-organizații-de-romi-la-uniunea-maghiarilor-4684424).

 

23-26.07.2009, Timișoara. Are loc cea de-a III-a ediție a International Romani Art Festival

Evenimentele cuprind proiecții de film, lansări de carte, concerte, mese rotunde, târguri de meșteșugari, la ele participând artiști din România, Moldova, Serbia, Ungaria, Austria, Germania, Franța, Spania și SUA. (Buletinul Divers nr. 121(408)/07/30/2009).

 

02.08.2009. Ziua Holocaustului Romilor este comemorată și în România printr-o serie de manifestări la București și Sibiu organizate la București de Partida Romilor și la Sibiu de Centrul Creștin al Romilor. Cu această ocazie au loc prezentarea unei cărți despre deportările romilor și prezentarea unui film documentar cu aceeași tematică, ambele semnate de Luminița Cioabă. Data de 2 august a fost stabilită de Forumul European al Romilor și Nomazilor, la Strasbourg, în 27-30 iunie 2009. (Buletinul Divers nr. 122(409)/08/06/2009).

 

14-22.08.2009, Sighișoara. Are loc cea de-a IX-a ediție a Festivalului Intercultural ProEtnica 2009 la care participă și romii (Ansamblul de dans „Asul de Trefla", Fanfara „10 Prăjini", Ansamblul „Angle Rromalen!", Ansamblul Gypsy Eye, există o expoziție foto a Asociației Thumende, se țin prelegeri, inclusiv despre politicile educaționale pentru romi) etc. (Buletinul Divers nr. 122(409)/08/06/2009).

 

17-18.08.2008, Târgu Mureș. Se desfășoară un atelier de lucru cu tema „Responsabilitate împărtăşită- Riscuri comune"

Pornind de la recentele violențe îndreptate împotriva romilor din România și Ungaria, evenimentul este organizat la inițiativa unui grup de militanți pentru drepturile omului (precum prof. Eniko Vincze, sociologul Nicolae Gheorghe, Andras Biro, Smaranda Enache, co-preşedinta Ligii ProEuropa). Atelierul este sprijinit de un grup de inițiativă civică (Asociaţia Divers, Liga Pro Europa din Târgu-Mureş şi Agenţia de Monitorizare a Presei). La întâlnire participă Orban Kolompan, preşedintele Consiliului Naţional al Autoguvernării Minorităţii Romilor din Ungaria, Florin Cioabă, preşedintele Centrului Creştin al Romilor, alături de reprezentanţi ai mediului academic şi ai organizaţiilor societăţii civile din România și Ungaria. Participanţii au ajuns la o poziţie comună privind cauzele actelor de violenţă și posibilele soluții de rezolvare. Participanții solicită ca politicienii să condamne ferm discursul și acțiunile extremiste, intervenția societății civile și implicarea autorităților pentru garantarea egalității în fața justiției. (comunicare Laszlo Foszto).

 

18.08.2009. Constantin Ninel Potârcă, președinte al Patronatului Oamenilor de Afaceri Romi din România, își anunță intenția de a-și înscrie candidatura ca independent la alegerile prezidențiale. (Buletinul Divers nr. 124(411)/08/20/2009).

 

02-23.08.2009, Costinești. Are loc ediția a XV-a a Cursurilor de vară de limba și metodica predării limbii romani la care participa 52 de cursanți și patru profesori. De-a lungul 1998-2008, la inițiativa Ministerului Educației., au fost organizate 14 ediții ale acestei școli de vara, la care au participat peste 700 de cursanți, în vederea formării lor intensive ca potențiali profesori de limba romani. (Buletinul Divers nr. 125(412)/08/27/2009).

 

26.08.2009, București. Aflată în turneul mondial „Sticky and Sweet", Madonna susține un concert de două ore în Parcul Izvor la care asistă circa 60.000 de spectatori

În timpul concertului, cântăreața rostește câteva cuvinte despre discriminarea romilor și a homosexualilor: „Am aflat că există multe cazuri de discriminare a țiganilor în Europa de Est și acest lucru mă întristează foarte tare [...]. Noi credem în acceptarea țiganilor, a homosexualilor, a oamenilor care sunt diferiți. Toți trebuie tratați la fel, nu uitați asta". Mii de spectatori huiduie acest discurs. Explicațiile pentru huiduieli variază între țiganofobie și intoleranța până la iritarea de a ți se tine prelegeri la un concert. (Buletinul Divers nr. 126(413)/09/03/2009; http://www.ziare.com/stiri/wikileaks/wikileaks-diplomatii-sua-despre-huiduielile-primite-de-madonna-la-București-1118272).

 

08.09.2009, Costești (Vâlcea). Circa o mie de romi tradiționali participă la Festivalul Romilor de la Costești

Invitat de onoare este președintele Traian Băsescu, însoțit de Maria Băsescu, soția sa. Florin Cioabă îi mulțumește președintelui pentru demersurile făcute în scopul includerii romilor în definiția Holocaustului. Președintele declară că romii au fost de-a lungul timpului victime ale diferitelor forme de persecuție și îi îndeamnă să-și declare apartenența etnică și să-și școlarizeze copiii. (Buletinul Divers nr. 127(414)/09/10/2009).

 

21.09.2009. S.G.G. relansează, prin programul S.P.E.R., campania socială „Discriminarea romilor se învață acasă. Cunoaște-i înainte să-i judeci" ce are ca scop ameliorarea percepției majoritarilor față de romi. (Buletinul Divers nr. 129(416)/09/24/2009).

 

08.10.2009, București. Este inaugurat Memorialul Victimelor Holocaustului, realizat de sculptorul Peter Jacobi, la sugestia Comisiei Wiesel

Comisia, în Raportul din 2004, relevă ca numeroși evrei (între 280.000 și 380.000) și romi (circa 11.000 din cei 25.000 deportați) au fost uciși sub administrația românească în perioada războiului. Una dintre cele cinci componente ale complexului memorial este „Roata Țiganilor" care amintește de victimele din rândul romilor. Alături de Liviu Beris (supraviețuitor evreu) se afla Dumitru Trancă, supraviețuitor rom al deportărilor în Transnistria. Cei doi vorbesc despre deportări, după care dezvelesc placa Memorialului. Pe lângă reprezentanții comunităților evreiești și rome, la eveniment mai participa Președintele Băsescu, politicieni de vârf, membri ai corpului diplomatic, jurnaliști etc. Președintele omagiază în numele statului român victimele Holocaustului: „Cu prilejul comemorării zilei Holocaustului în România inaugurăm memorialul victimelor Holocaustului, expresia cinstirii memoriei membrilor comunității evreiești și ai comunității roma, victime ale persecuțiilor sistematice și ale ideologiei urii din timpul celui de-al doilea război mondial". În aceeași zi, la Palatul Cotroceni, președintele Băsescu susține că Holocaustul trebuie inclus cât mai repede în manualele de istorie a României și îi decorează pe membrii Comisiei Wiesel, dar și pe câțiva evrei și romi, supraviețuitori ai Holocaustului. Următorii supraviețuitori romi primesc de la președinte Crucea Națională „Serviciul Credincios" clasa a III-a: Justinian Badea, Marchidan Berescu, Mihai Bratu, Maria Dumitru, Ion Hangaleț, Ion Iancu, Mihai Iorga, Melania Marian, Marin Porogeanu, Alexandrina Radu, Ion Stoica și Paulina Vasile. (Buletinul Divers nr. 131(418)/10/08/2009; Buletinul Divers nr. 132(419)/10/15/2009).

 

09-10.10.2009, Cluj-Napoca. Are loc conferința internațională „Două decade de cercetări despre romii din România (1989-2009)", organizată de ISMPN, în parteneriat cu DRI, ANR și Universitatea Babeș-Bolyai

Găzduită de Hotelul Belvedere, conferința beneficiază de prezența unor specialiști din țară și străinătate, antropologi, lingviști, sociologi, istorici etc. Cu această ocazie, sunt lansate cele mai recente publicatii ale ISPMN despre romi (Kiss Tamás, Fosztó László, Fleck Gábor (ed): „Incluziune și excluziune. Studii de caz asupra comunităților de romi din România" și Petre Petcuț: „Romii din România. Documente". Tot aici, mai este lansat și primul număr din „Nevi Sara Kali. Revista Femeilor Rome", editat de Asociația Femeilor Țigănci „Pentru Copiii Noștri". (Buletinul Divers nr. 131(418)/10/08/2009).

 

12.10.2009, București. Premierul Emil Boc îl înlocuiește din funcția de președinte al ANR pe Robert Laurențiu Iapornicu cu Ilie Dincă

Acest lucru se întâmplă la doar câteva zile după ieșirea PSD de la guvernare (1 octombrie). (Buletinul Divers nr. 132(419)/10/15/2009).

 

26.10.2009, Franța. Este creat fișierul OSCAR (Outil de statistique et de contrôle de l'aide au retour)

Urmând să fie administrat de Oficiul francez pentru imigrare și integrare, OSCAR își propune să funcționeze sub forma unei bănci de date biometrice privind identitatea persoanelor care beneficiază de ajutoare pentru repatriere voluntară. Sunt vizați îndeosebi romii din România și Bulgaria, suspectați că își arogă identități false pentru a beneficia în mod repetat de ajutoarele pentru repatriere (300 euro/adult, 100 euro/copil și biletul de avion). În 2008 și 2009, autoritățile franceze au acordat 18 milioane de euro în acest fel. În 5 octombrie 2009, Pierre Lellouche, ministrul francez de Interne, ceruse o armonizare a reglementărilor statelor UE în ceea ce privește imigrația ilegala și declarase că libertatea de circulație în UE nu trebuie să fie un alibi pentru plecări și reveniri continue, iar „primirea de ajutoare pentru repatriere și revenirea nu poate dura la nesfârșit". Se intenționează punerea în practică a proiectului OSCAR începând cu 1 octombrie 2010. Organizațiile pentru drepturile omului critică acest proiect. (Buletinul Divers nr. 131(418)/10/08/2009; Buletinul Divers nr. 127(414)/09/10/2009; http://www.lefigaro.fr/actualite-france/2010/08/17/01016-20100817ARTFIG00534-roms-un-fichier-pour-eviter-la-fraude-de-l-aide-au-retour.php ; http://www.Românialibera.ro/actualitate/europa/Franța-începe-amprentarea-romilor-care-primesc-bani-pentru-repatriere-201031.html).

 

28.10.2009. București. În cadrul proiectului S.P.E.R. (Stop Prejudecăților despre Etnia Romă), debutează la Radio România o noua serie a emisiunii „Rom European"

Emisiunea își propune informarea romilor cu privire la drepturile și obligațiile cetățenești, educație, asistență medicală, oportunități de angajare, tradiții și personalități rome etc. (Buletinul Divers nr. 130(417)/10/01/2009).

 

29.10.2009, București. Are loc lansarea cărții și a filmului documentar „De ce nu plâng?... Holocaustul rromilor și povestea lui adevărata", organizată la Muzeul Satului „Dimitrie Gusti", de către Centrul „Amare Rromentza" în parteneriat cu Departamentul de Limba și Literatura Romani (Universitatea București). Cartea și documentarul se bazează pe interviuri de istorie orală cu supraviețuitorii romi. De altfel, lansarea se și face în prezența câtorva supraviețuitori. Ulterior, documentarul este proiectat în câteva universități din țară (București - 8 decembrie 2009, Iași - 10 decembrie, Timișoara - 14 decembrie, Cluj-Napoca - 15 decembrie). (Buletinul Divers nr. 141(428)/12/17/2009).

 

14.11.2009. București. Programul Stop Prejudecăților despre Etnia Roma se încheie prin organizarea de către SGG a Roma Cult Fest, festival de artă, cultură și tradiții rome. Sunt organizate mai multe evenimente precum: expoziție fotografică cu accent pe anti-discriminare, târgul meșteșugarilor romi, proiecții de filme cu și despre romi și concert extraordinar Damian & Brothers. Ulterior, în 19 noiembrie, la Institutul Național de Statistică, SGG organizează conferința finală a programului S.P.E.R. care a reprezentat prima campanie naționala de combatere a prejudecăților față de romi, inițiata de Guvernul României. Aceasta a debutat în mai 2007, în cadrul programului PHARE 2004 și a fost continuată prin programul PHARE 2006, în 2009 fiind a doua ediție. (Buletinul Divers nr. 138(425)/11/26/2009).

 

16-18.12.2009, București. Se desfășoară Gala „Superlativele Romilor", organizată de ANR în parteneriat cu PR și DRI. Spre deosebire de anii precedenți, ediția din 2009 cuprinde câteva noi secțiuni precum educație, artistică și culte, unde sunt premiați elevii romi merituoși, preotul rom Daniel Ganga etc.