Minoritatea italiană 2010

 

04.03.2010, Bucureşti. Lansarea noului imn al RO.AS.IT.

Asociaţia Italienilor din România - RO.AS.IT. a participat la cea de-a XV-a ediţie aniversară a Salonului de Carte, Presă şi Muzică. Invitaţia a venit din partea Departamentului pentru Relaţii Interetnice din cadrul Guvernului României.

În 4 martie a avut loc lansarea albumului cu cele mai frumoase melodii interpretate de tenorul Antonio Furnari. Cuvântul introductiv al ceremoniei a fost rostit de Ioana Grosaru, vicepreşedintele RO.AS.IT., care i-a mulţumit artistului pentru gestul prin care acesta a cesionat Asociaţiei drepturile de autor ale albumului. Prima melodie de pe album, „Frumoasă eşti, Italie!", a fost aleasă ca imn oficial al Asociaţiei Italienilor din România. (Vezi plic 2, copertă album.)

 

04-05.06.2010. Vizita la Bucureşti a primarului Romei

Primarul Romei, Gianni Alemanno, a efectuat o vizită la Bucureşti, în timpul căreia s-a întâlnit cu prim-ministrul şi cu primarul general al capitalei României. Cei doi primari au inaugurat noua locaţie a copiei Lupoaicei, donată de Roma în anul 1906. Cu această ocazie, piaţa unde acum se găseşte statuia a fost numită Piaţa Roma.

 

09-10.06.2010. Vizita la Bucureşti a viceministrului italian al dezvoltării economice

Paolo Romani, viceministrul dezvoltării economice, delegat pentru comunicaţii, a efectuat o vizită la Bucureşti, în cadrul căreia a semnat un acord bilateral în domeniul comunicaţiilor cu omologul său român, ministrul comunicaţiilor.

 

28.07.2010. Copii din comunitatea italiană din Greci în vizită la Palatul Parlamentului

Un grup de copii de origine italiană din comuna tulceană Greci, însoţiţi de câţiva părinţi şi de preotul comunei, au vizitat încăperile Palatului Parlamentului, printre care şi sala unde se ţin şedinţele camerelor reunite ale Parlamentului. (Vezi plic 3, fila 2, Romulus şi Remus.)

 

22-28.08.2010, Cheile Râşnoavei. Tabără interetnică

Asociaţia Italienilor din România - RO.AS.IT. a organizat o tabără interetnică la Cheile Râşnoavei, la care au participat 20 de copii etnici. Scopul proiectului a fost de a cultiva buna cunoaştere, înţelegerea şi respectul reciproc între tinerii aparţinând unor minorităţi naţionale diferite, precum şi între tinerii aparţinând majorităţii şi cei aparţinând minorităţilor naţionale din România.

 

25.08.2010, Bucureşti. Apare primul număr al ziarului „Piazza Romana"

Asociaţia Italienilor din România - RO.AS.IT. lansează publicaţia lunară „Piazza Romana" (care iniţial s-a numit „Romulus şi Remus"). Spre deosebire de revista „Siamo di nuovo insieme", cealaltă publicaţie a asociaţiei, Piazza Romana, care are profil eminamente cultural, urmează să abordeze şi domeniile social, economic sau politic.

 

04-10.09.2010, Roma. Istoria care ne desparte. Istoriile care ne unesc

Asociaţia Italienilor din România - RO.AS.IT. şi Asociaţia „Spirit Românesc" din Roma au organizat o întâlnire faţă în faţă între două colectivităţi care s-au format în cele două state europene - comunitatea italiană din România şi comunitatea română din Italia -, în cadrul proiectului „Istoria care ne desparte. Istoriile care ne unesc". Cu acest prilej, în incinta Accademiei di Romania din Roma s-au desfăşurat manifestări cultural-artistice, care au urmărit să contribuie la promovarea ideii de continuitate şi ciclicitate a istoriei, cu referire la fenomenul migraţiei, punând alături două comunităţi cu destine asemănătoare. (Vezi plic 3, fila 3, Romulus şi Remus.)

 

01.10.2010, România. Este lansat blogul minorităţii italiene din România

Mijloacele de comunicare în masă ale minorităţii italiene s-au îmbogăţit cu blogul care poate fi accesat la adresa http://romulussiremus.wordpress.com, un blog pe care sunt postate ştiri şi informaţii despre etnici.

 

09.11.2010, Bucureşti. Vizita în România a preşedintelui Camerei Deputaţilor din Italia

Preşedintele Camerei Deputaţilor din Italia, Gianfranco Fini, a efectuat o vizită oficială la Bucureşti. Domnia sa a avut întrevederi cu preşedintele Traian Băsescu şi cu premierul Emil Boc, cu Roberta Anastase, preşedintele Camerei Deputaţilor din România, dar şi cu oameni de afaceri italieni care îşi desfăşoară activitatea aici. Ca reprezentant al etnicilor italieni în Parlamentul României, Mircea Grosaru l-a însoţit pe Gianfranco Fini la întâlnirile cu oficialităţile statului român. (Vezi plic 6, fila 8, Piazza Romana.)

 

10.11.2010, Bucureşti. Vernisajul expoziţiei „De la emigrare la integrare"

Asociaţia Italienilor din România - RO.AS.IT. a organizat expoziţia-eveniment „De la emigrare la integrare". Timp de o lună, cei care au călcat pragul Muzeului Naţional de Istorie a României au avut prilejul să cunoască istoria în imagini a unei colectivităţi etnice despre a cărei existenţă, mult timp, s-a vorbit prea puţin. A unei etnii cu o poveste aparte, dat fiind şi specificul ei foarte apropiat de cel al populaţiei majoritare. Au fost expuse fotografii unice, originale, de însemnătate deosebită, adunate de RO.AS.IT. chiar de la descendenţii italienilor sosiţi pe aceste meleaguri acum aproape două secole. Expoziţia s-a bucurat de înaltul patronaj al Ambasadei Italiei la Bucureşti. (Vezi plic 5, fila 5, Romulus şi Remus.)

 

11.11.2010, Bucureşti. Întâlnire cu liderii comunităţilor locale

La sediul Asociaţiei Italienilor din România - RO.AS.IT. a avut loc o întâlnire a deputatului Mircea Grosaru cu lideri ai comunităţilor etnicilor italieni din ţară. Aceştia au prezentat activitatea filialelor pe care le conduc şi au expus principalele probleme cu care se confruntă.

 

26.11.2010, Bucureşti. S-a acordat premiul pentru prima ediţie a concursului „Italienii din România. O etnie cu rădăcini străvechi"

Dominic Rodeanu din Piteşti, urmaşul lui Vicenzo Conedera, un arhitect italian din Udine care a participat la construirea primei căi ferate din România, a câştigat premiul I la concursul de fotografie „Italienii din România. O etnie cu rădăcini străvechi", concurs organizat de RO.AS.IT. cu scopul evidenţierii contribuţiei avute de italieni la progresul arhitecturii şi al infrastructurii din România.