Minoritatea italiană 2005

 

Mai 2005, Greci (jud. Tulcea). Comunităţi locale aderă la RO.AS.IT.

Asociaţia Italienilor din România - RO.AS.IT. susţine comunităţile locale din ţară. Ca urmare a solicitărilor  primite din partea lor, comunităţile se integrează în RO.AS.IT. şi sunt sprijinite logistic şi financiar. Deputatul Mircea Grosaru colaborează cu actorii locali (Primăria, Şcoala şi Biserica), acordând susţinere instituţiilor şi etnicilor din mai multe localităţi printre care: Greci (jud. Tulcea), Câmpulung Muscel, Iaşi, Bacău, Galaţi, Brezoi, Craiova, Timişoara sau Oţelul Roşu.

 

09.06.2005, Bucureşti. Întâlnire între Gianfranco Fini şi deputatul minorităţii italiene

Vicepremierul şi ministrul de externe al Italiei, Gianfranco Fini, a întreprins o vizită de lucru la Bucureşti. Cu acest prilej, deputatul minorităţii italiene din România, Mircea Grosaru, a fost prezentat ministrului italian de către ambasadorul Stefano Ronca. Ca urmare a acestui eveniment ia naştere o strânsă şi durabilă legătură între Guvernul Italiei şi Asociaţia Italienilor din România - RO.AS.IT.

 

Iulie 2005, Câmpulung Muscel. Înfiinţarea primei filiale a RO.AS.IT.

La Câmpulung Muscel se înfiinţează prima filială a Asociaţiei Italienilor din România - RO.AS.IT., fiind înregistrate sute de adeziuni. Astfel, RO.AS.IT. iniţiază proiectul de unificare a tuturor comunităţilor de etnici italieni din ţară. Filiala italienilor din Câmpulung Muscel, judeţul Argeş, este prima comunitate - nou înfiinţată - care aderă la Asociaţia Italienilor din România - RO.AS.IT. Unele dintre comunităţile formate imediat după 1990, ca de exemplu „Friulana" din comuna Greci, judeţul Tulcea, a fost prima dintre formaţiunile etnicilor italieni din ţară care a semnat şi un acord de colaborare cu RO.AS.IT.

Vezi plic 1, fila 4, fotocopie din „Istorioare din viaţa etnicilor italieni în România".

 

August 2005, Bucureşti. Se lansează cartea „Istorioare din viaţa etnicilor italieni în România"

Jurnalistul Modesto Gino Ferrarini îşi lansează cartea „Istorioare din viaţa etnicilor italieni în România", cu sprijinul Asociaţiei Italienilor din România - RO.AS.IT. şi al Institutului Italian de Cultură.

 

Septembrie 2005, Bucureşti. Clase cu predare în limba italiană ca limbă maternă la Liceul „Dante Alighieri"

Urmare a eforturilor depuse de către deputatul Mircea Grosaru, s-a reuşit introducerea, după 60 de ani, a claselor cu studiu în limba italiană ca limbă maternă în cadrul Liceului „Dante Alighieri" din Bucureşti. Încă după alegerile din 2004, între RO.AS.IT. şi Liceul „Dante Alighieri" se semnase un protocol de colaborare având ca scop principal reintroducerea şi consolidarea învăţământului în limba maternă italiană. Acest protocol s-a materializat şi în susţinerea unităţii de învăţământ în dezvoltarea infrastructurii.

 

Septembrie 2005, Bucureşti. Membrii Comisiei de la Veneţia s-au întâlnit cu reprezentanţii CMN

În prima săptămână a lunii septembrie, la sediul Ministerului Afacerilor Externe din Bucureşti, a avut loc o întâlnire între europarlamentarii Sergio Bartole şi Alaili Chablais, membri ai Comisiei de la Veneţia, şi reprezentanţi ai Consiliului Minorităţilor Naţionale din România. La sediul MAE, minoritatea italiană din România a fost reprezentată de deputatul Mircea Grosaru.

Vezi plic 5 fila 1, Di nuovo insieme.

 

Octombrie 2005, Suceava. Cursuri de limbă italiană

Asociaţia Italienilor din România - RO.AS.IT. organizează cursuri gratuite de limbă italiană pentru membrii săi, cu scopul de a revitaliza utilizarea limbii materne în familiile de etnici italieni.

 

04.11.2005, Bucureşti. Depunere de coroane la Cimitirul Militar Italian şi la Monumentul Eroilor Italieni din Galaţi

Cu ocazia Sărbătorii Forţelor Armate Italiene, reprezentanţii Asociaţiei Italienilor din România - RO.AS.IT. au depus coroane de flori la Cimitirul Militar Italian, din incinta Cimitirului Militar Ghencea. La ceremonia în memoria ostaşilor italieni căzuţi pe teritoriul României au participat înalţi oficiali români şi italieni. Coroane de flori s-au depus, de asemenea, şi la Monumentul Eroilor Italieni de la Galaţi.

 

15.11.2005, Bucureşti. Daniele Mancini prezintă scrisoarea de acreditare

Încă de la instalarea sa în România, ambasadorul Daniele Mancini a ţinut să îl cunoască pe reprezentantul minorităţii italiene în Parlament, Mircea Grosaru, alături de care, ulterior, a făcut numeroase vizite în teritoriu.

 

Noiembrie 2005, Iaşi. Acord pentru deschiderea unui Consulat al Italiei la Iaşi

În urma unor întrevederi şi convorbiri între deputatul minorităţii italiene din România, Mircea Grosaru, ambasadorul Republicii Italiene la Bucureşti, Excelenţa Sa Stefano Ronca, şi consulul Italiei la Bucureşti, Gabriella Gambacurta, s-a obţinut acordul de principiu al Ambasadei Italiei în vederea deschiderii unui Consulat Italian în municipiul Iaşi. Acest subiect s-a aflat şi pe agenda convorbirilor de la Roma dintre prim-ministrul român Călin Popescu Tăriceanu şi premierul Italiei, Silvio Berlusconi.

 

Decembrie 2005. Italia ratifică Tratatul de aderare a României la UE

Italia a ratificat Tratatul de aderare a României la UE. Vestea a făcut obiectul unui comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Externe al României, care sublinia faptul că Italia este primul dintre statele fondatoare ale UE care ratifică acest document.