Minoritatea germană 2006

 

01.01.2006, Bucureşti / Bukarest. „Allgemeine Deutsche Zeitung für Rumänien" este preluat de F.D.G.R.

Scăderea numărului de cititori ai ziarului a creat probleme mari redacţiei. S-a discutat despre transformarea ziarului într-un săptămânal, dar au apărut reacţii puternice ale cititorilor care au cerut menţinerea statutului de cotidian. Întrucât societatea „ADZ International Press GmbH" nu mai rezista economic, finanţarea ziarului a fost preluată de F.D.G.R.

 

09-13.01.2006, Timişoara / Temeswar, Sibiu / Hermannstadt, Mediaş / Mediasch, Sighişoara / Schäßburg. Vizita unei delegaţii parlamentare austriece

O delegaţie de 4 parlamentari austrieci, însoţită de 2 reprezentanţi ai organizaţiilor germanilor etnici din Austria au vizitat Banatul şi Transilvania. Ei au avut discuţii cu conducătorii forumurilor regionale Banat şi Transilvania, ai unor forumuri locale, cu preşedintele F.D.G.R., Klaus Johannis şi cu subsecretarul de stat la Departamentul pentru Relaţii Interetnice, Zeno Karl Pinter, cu ambasadorul Austriei la Bucureşti / Bukarest, Christian Zeileissen. S-au abordat situaţia minorităţii germane, problemele cu care se confruntă şi posibilităţile de rezolvare a lor.

 

15.01.2006, Sibiu / Hermannstadt. Adunarea conducerii F.D.G.R.

La adunare s-a adoptat bugetul pentru anul 2006, care înseamnă subvenţiile pe care guvernul României le pune la dispoziţia F.D.G.R. Suma va asigura costurile pentru sediile F.D.G.R., pentru manifestările culturale prevăzute. Ziarul „Allgemeine Deutsche Zeitung für Rumänien" va fi finanţat în continuare, dacă Fundaţia pentru Promovarea Literaturii Germane din România, care este editorul publicaţiei până la mijlocul lunii martie, va rezolva preluarea de către F.D.G.R., deoarece încă din august 2005 trebuia efectuată preluarea. În privinţa Comunităţii Organizaţiilor de Tineret German s-a hotărât ca aceasta să nu mai fie considerată reprezentativă şi partener al F.D.G.R. până la alegerea unui nou preşedinte. S-a făcut cunoscut că fundaţiile economice nu trebuie să se transforme în societăţi pe acţiuni.

 

26.01.2006, Roma. Episcopul Bisericii Evanghelice C.A. din România, primit la papa Benedict al XIV-lea

Cu ocazia întâlnirii de la Roma a 160 de reprezentanţi ai unor biserici din 44 de ţări, un grup de episcopi din România a fost primit de papă. Între aceştia s-a aflat şi episcopul Bisericii Evanghelice C.A., Christoph Klein, care i-a relatat papei despre situaţia credincioşilor catolici şi evanghelici din România. Episcopul Klein i-a dăruit papei un volum despre Sibiu / Hermannstadt de Alida şi Hermann Fabini, pentru a putea cunoaşte pe această cale oraşul în care se va desfăşura, în 2007, a III-a adunare ecumenică, dacă nu va putea participa personal la această manifestare. Papa a transmis un salut catolicilor şi evanghelicilor din România.

 

06.02.2006, Agnita / Agnetheln. Reluarea obiceiului lolelor

Sub conducerea învăţătorului Bogdan Pătru, elevii săi din clasa a IV-a a Secţiei Germane de la Şcoala din Agnita / Agnetheln au reluat sărbătoarea lolelor. Ei s-au îmbrăcat în costumele specifice, cu măşti şi bice şi au mărşăluit prin oraş. Şi românii au fost animaţi de idee. Lolele au mers din casă în casă şi au urat noroc şi sănătate, inclusiv la primărie. Obiceiul va fi sărbătorit şi anul viitor.

 

09.02.2006, Satu Mare / Sathmar. Şedinţă a conducerii Comnunităţii Organizaţiilor de Tineret Germane din România

Comunitatea/Arbeitsgemeinschaft Deutscher Jugendorganisationen în Rumänien (ADJ) se compunea din 4 organizaţii: Cercul de Lucru Banat. JA România (Arbeitskreis Banat - JA Rumänien), Forumul German al Tineretului Bănăţean (Deutsche Forum der Banater Jugend), Organizaţia Germană de Tineret Satu Mare / Sathmar, „Împreună" (Deutsche Jugendorganisation Sathmar „Gemeinsam") şi Asociaţia Germană de Tineret din Transilvania (Deutscher Jugendverein in Siebenbürgen). Conducerea se reunea la sediul fiecărei organizaţii pentru mai buna cunoaştere a membrilor. Adunarea a fost salutată de preşedintele Forumului Satu Mare / Sathmar, Josef Hölczli. S-au discutat bugetul pentru 2006 şi probleme curente, în primul rând relaţiile cu F.D.G.R. S-a precizat că ambii locţiitori ai preşedintelui, Sorana Beici (Timişoara / Temeswar) şi dr. Johannes Klein (Făgăraş / Fogarasch) pot reprezenta Comunitatea.

 

11.02.2006, Timişoara / Temeswar. Parada portului german bănăţean

Au participat formaţiunile culturale din Reşiţa / Reschitza-Reschitza, Bocşa / Bokschan-Bokschan, Timişoara / Temeswar-Temeswar, Biled-Billed, Oţelu Roşu / Ferdinandsberg-Ferdinandsberg,Sânnicolau Mare / Großsanktnikolaus, Caransebeş / Karansebesch, Semlac / Semlak, Anina / Steierdorf. Parada se organiza la fiecare 2 ani în sala festivă a Casei „Adam Müller-Guttenbrunn". Un juriu premia cele mai frumoase costume populare. S-au remarcat costumele grupului „Enzian" Reşiţa / Reschitza, primite cadou din Stiria, zonă din care au venit înaintaşii germanilor din Banatul Montan. Juriul a declarat câştigători pe toţi participanţii. A urmat un bal la care a cântat fanfara din Timişoara / Temeswar. În cadrul paradei a fost conferit premiul „Stefan Jäger", pentru anul 2005, Monicăi Renate Urban, pentru meritele sale în viaţa comunităţii şvăbeşti.

 

14-15.02.2006, Sibiu / Hermannstadt. Conferinţa anuală pentru planificarea mijloacelor oferite de Germania minorităţii germane

Delegaţia germană a fost condusă de consilierul Ernst Stehl din Ministerul de Interne şi a cuprins reprezentanţi ai Ambasadei Germane, pe consulul general din Sibiu / Hermannstadt, Thomas Gerlach. F.D.G.R. a fost reprezentat de preşedintele Klaus Johannis, subsecretarul de stat Zeno Karl Pinter, episcopul Christoph Klein, preşedinţii Forumurilor regionale. Din bugetul federal al Germaniei se oferă minorităţii germane 1,62 milioane de euro. Aceşti bani sunt destinaţi unor proiecte social-umanitare, economice, ale tineretului. Suma oferită an de an devine mai mică. Era nevoie de găsirea unor surse de cofinanţare din partea autorităţilor române.

 

23.02.2006, Stuttgart. Scriitoarea Herta Müller a primit Premiul Würth pentru Literatură Europeană

Premiul se acordă o dată la 2 ani pentru personalităţi care contribuie la interferenţele unor culturi şi contribuie prin activitatea lor la diversitatea Europei. Premiul este dotat cu 25.000 euro şi a mai fost atribuit unor scriitori ca: Hermann Lenz, Claudio Magris, Claudio Vigee, Harold Hartung.

 

03.03.2006, Sibiu / Hermannstadt. Întâlnirea deputatului F.D.G.R. Ovidiu Ganţ cu simpatizanţii Forumului

Deputatul F.D.G.R., Ovidiu Ganţ, s-a întâlnit la sediul Forumului cu reprezentanţi ai simpatizanţilor Forumului. El le-a vorbit despre activitatea sa în Parlamentul de la Bucureşti / Bukarest, unde este membru în Comisia de Învăţământ şi de observator în Parlamentul European.

 

26-27.03.2006, Reşiţa / Reschitza, Brebu Nou / Weidental. Vizita ambasadorului Germaniei, Wilfried Gruber

Ambasadorul W.Gruber, însoţit de consulul german la Timişoara / Temeswar, Rudolf Maruhn, a vizitat judeţul Caraş-Severin. El a mers în comuna Brebu Nou / Weidental (primar Karl Rank), cu care a discutat despre starea economică a comunei şi a boemienilor germani de aici. A doua zi, la Centrul „Alexander Tietz" din Reşiţa / Reschitza s-a întâlnit cu reprezentanţii germanilor din judeţ, ai bisericilor şi şcolilor, ai vieţii economice; ei au prezentat problemele care-i preocupă. Apoi au avut loc întâlniri cu conducerea Universităţii „Eftimie Murgu" şi cu reprezentanţii autorităţilor locale, în care s-a subliniat rolul deosebit al minorităţii germane din judeţ. În încheiere a avut loc o conferinţă de presă.

 

26.03.2006, Reşiţa / Reschitza. Vernisarea expoziţiei cu lucrările de la cea de a VIII-a ediţie a concursului „Copiii desenează ţinutul natal"

Organizatori ai manifestării: Asociaţia Germană de Cultură şi Educaţie a Adulţilor Reşiţa / Reschitza, cu ajutorul Fondului Cultural Naţional Bucureşti / Bukarest, al Departamentului pentru Relaţii Interetnice, al Ministerului Culturii şi Cultelor, al F.D.G.B. ş.a. Au fost trimise 348 de lucrări, din care s-au reţinut 330 pentru concurs. Au participat elevi din clasele I-VIII, de la şcoli germane din 18 oraşe ale României şi din 4 localităţi din Austria. Juriul a acordat 28 de premii. Expoziţia va fi itinerată în ţară şi în Austria. În 7.06., la Feldbach (Austria) a avut loc o festivitate în care s-au oferit premiile pentru elevii de aici, participanţi la concurs.

 

02.04.2006, Sibiu / Hermannstadt. Prima ediţie a Târgului „Kult. Info"

Târgul a fost organizat la Casa „Teutsch", sub egida administraţiei oraşului, a Consulatului german şi a Forumului cultural austriac. Au fost prezentate standuri informative culturale privind manifestările în limba germană din Sibiu / Hermannstadt. Au avut standuri proprii F.D.G.R., Comunitatea Organizaţiilor Tineretului German, Academia Evanghelică „Transilvania", secţiile germane ale teatrelor „Radu Stanca" şi „Gong", gazetele „Hermannstädter Zeitung" şi „Allgemeine Deutsche Zeitung für Rumänien", lectoratul DAAD. După deschiderea festivă a târgului au urmat spectacole ale celor două teatre.

 

22.04.2006, Sibiu / Hermannstadt. Comemorarea a 70 de ani de la moartea istoricului de artă Viktor Roth

Istoricul de artă Viktor Roth (1874-1936) a fost şi scriitor, a publicat şi lucrări de teologie. Academia Evanghelică „Transilvania" a organizat comemorarea a 70 de ani de la moartea sa, în casa de conferinţe „Hans-Bernd-Haeften". Au prezentat referate despre V. Roth şi opera sa prof. dr. Wolfgang Wünsch şi dr. h.c. Joachim Wittstock.

 

24.04.2006, Timişoara / Temeswar. A II-a ediţie a „Zilei radio-ului în limba germană"

Manifestarea a fost organizată de „Funkforum" (Forumul radio) care cuprinde 9 asociaţii din România, Ungaria, Serbia şi Croaţia şi de F.D.G.B. A fost marcată împlinirea a 5 ani de existenţă a Asociaţiei „Funkforum" şi a 50 de ani ai postului de radio Timişoiara. La festivitatea de deschidere a manifestării din Casa „Adam Müller Guttenbrunn" au participat 200 de persoane. Apoi, la Opera din Timişoara / Temeswar a fost prezentat un concert, la care au asistat 500 de ascultători ai Radio Timişoara / Temeswar, din principalele centre bănăţene.

 

28.04-05.05.2006, Timişoara / Temeswar. A VII-a ediţie a Festivalului Internaţional de teatru liceal în limba germană

Organizatori: Teatrul German de Stat Timişoara / Temeswar, Liceul „Lenau" sprijiniţi de Fundaţia Culturală a şvabilor bănăţeni din landul Baden-Württemberg. Au participat trupe de teatru liceal în germană, din Bulgaria, Croaţia, Ungaria, România (6 trupe din Braşov / Kronstadt, Bucureşti / Bukarest, Reşiţa / Reschitza, Satu Mare / Sathmar, Sibiu / Hermannstadt, Timişoara / Temeswar).

 

05-07.05.2006, Reşiţa / Reschitza. A XVI-a ediţie a Zilelor literaturii germane la Reşiţa / Reschitza

În Muzeul Banatului Montan a avut loc deschiderea festivă, în cadrul căreia prefectul judeţului Caraş-Severin i-a înmânat lui Erwin Josef Ţigla, preşedintele F.D.G.B.M. şi al Asociaţiei Germane de Cultură şi Educaţie a Adulţilor Reşiţa / Reschitza, ordinul Meritul Cultural în rang de cavaler, care i-a fost conferit prin decret prezidenţial. Tot în acest cadru a fost prezentat volumul Deutsche Literaturtage in Reschitza. 2001-2005. Vorträge, Studien, Berichte, coord. Hans Liebhardt şi E. J. Ţigla, în care sunt reunite conferinţele şi textele prezentate în cei 5 ani.

Au participat la această ediţie: Joachim Wittstock, Edith Guip-Cobilanschy, Michael Astner (Iaşi), Mariana Lăzărescu, Udo Peter Wagner, Friedrich Engelbert (Germania). Invitaţii au susţinut conferinţe şi au citit din creaţia lor. În ultima zi a fost făcută o excursie în Munţii Semenic.

 

06.05.2006, Sibiu / Hermannstadt. Sărbătoarea maialului în Dumbravă

Maialul a fost sărbătorit şi în acest an în prima sâmbătă din luna mai, de către elevii şcolilor şi secţiilor germane din oraş, însoţiţi de profesori şi părinţi. Pe scena în aer liber din pădurea Dumbrava s-au prezentat recitări, coruri, dansuri populare săseşti şi moderne. A evoluat şi ansamblul de dansuri al Forumului de tineret Sibiu / Hermannstadt.

 

14.05.2006, Reşiţa / Reschitza. Sărbătorirea Zilei mamei

În cadrul celei de-a IV-a ediţii a „Primăverii germane" s-a sărbătorit printr-un program cultural Ziua Mamei. Au evoluat pe scena Sălii „Lyra" formaţiile F.D.G.B.M.: corul „Franz Stürmer", trio „Banatul Montan", trupa de teatru „Rolf Bossert", cele două grupe de dansuri „Enzian".

 

26-29.05.2006, Reşiţa / Reschitza. Sărbătorirea a 160 de ani de la primele liturghii din biserica romano-catolică „Maria Zăpezii"

În prima zi a avut loc o liturghie celebrată de vicarul episcopal de la Timişoara / Temeswar, în care au fost pomeniţi preoţii care au slujit în cei 160 de ani şi credincioşii parohiei. A doua zi, la liturghia jubiliară a celebrat episcopul de Timişoara / Temeswar, Martin Roos, împreună cu numeroşi preoţi. Ca oaspete, a fost prezent episcopul de Chişinău, Anton Coşa. De asemenea, au participat parohii de rituri diferite din Reşiţa / Reschitza (ortodox, greco-catolic, evanghelic-luteran, reformat, calvin), reprezentanţi ai autorităţilor, un reprezentant al Organizaţiei Germanilor din Banatul Montan aflaţi în Germania, care a donat o sumă pentru renovarea bisericii. Seara a început un festival coral de cântece religioase pentru tineret, gândit ecumenic. Au participat grupuri din Reşiţa / Reschitza, Timişoara / Temeswar, Lugoj, Cluj-Napoca / Klausenburg, Bucureşti / Bukarest.

 

31.05.2006, Viena. Lideri ai germanilor din România invitaţi la Viena

Preşedintele Consiliului Naţional al Austriei, Andreas Khol, a invitat la Viena reprezentanţi ai minorităţii germane din România, Cehia, Slovenia, Croaţia. Din România au fost invitaţi Erwin Josef Ţigla, preşedintele F.D.G.B.M. şi Daniel Thellmann, primarul Mediaşului. A avut loc o întrunire, la care deputaţii austrieci care au vizitat ţările cu minorităţi germane şi-au comunicat impresiile căpătate. Despre vizitele în România a relatat deputata verzilor, Terezija Stoisits. Germanii din Banatul Montan vor fi sprijiniţi în organizarea unei expoziţii Mozart, în octombrie-noiembrie 2006.

 

02-05.06.2006, Neumarkt (Austria). Delegaţia din Banatul Montan la al 39-lea seminar internaţional pentru minorităţi

La seminarul cu tema Democraţia în oglinda politicii faţă de minorităţi, delegaţia din Banatul Montan a avut o prezenţă activă: E. J. Ţigla, preşedintele F.D.G.B.M., a prezentat referatul 15 ani ai relaţiei dintre Banatul Montan şi Mişcarea Federalistă (Casa Europa Neumarkt), vernisarea expoziţiei cu ouă încondeiate din Bucovina şi prin specialităţile culinare româneşti. De asemenea, la liturghia de Rusalii au concelebrat şi preotul ortodox din Reşiţa / Reschitza, Petru Berbenţia şi colegul său reformat-calvin, Botond Makay. La dezbaterea despre minoritatea rromilor a participat cu o conferinţă despre rromii din România şi fostul reporter al ziarului „ADZ für Rumänien" în Hunedoara / Eisenmarkt, Franz Remmel, un specialist cunoscut în problemele rromilor.

 

04.06.2006, Bad Mitterndorf (Austria). Întâlnirea germanilor din Banatul Montan

Uniunea Germanilor din Banatul Montan, care trăiesc în Austria, Germania şi în alte ţări a aniversat 25 de ani de existenţă. Între cei 400 de participanţi s-a aflat şi un grup de germani din Banatul Montan, condus de Erwin Josef Ţigla, preşedintele F.D.G.B.M., însoţit de grupul de dansuri „Enzian". În cadrul programului cultural a evoluat şi grupul „Enzian", iar E. J. Ţigla a fost declarat membru de onoare al Uniunii.

 

07.06.2006, Graz (Austria). Delegaţie din Banatul Montan la aniversarea Uniunii Culturale „Südmark"

La adunarea aniversativă au fost prezentate mesaje de salut de la ambasadorii Austriei în România, Christian Zeileissen şi României în Austria, Andrei Corbea-Hoişie. Preşedintele F.D.G.B.M., Erwin Josef Ţigla a vorbit despre succesele Asociaţiei în cei 25 de ani de existenţă şi a oferit o colecţie legată a publicaţiei „Echo der Vortragsreihe" pe care o editează la Reşiţa / Reschitza, ca organ al Asociaţiei Germane de Cultură şi Educaţie a Adulţilor. El a fost distins cu „Acul de aur" de către preşedintele Uniunii, Reinhold Reimann, pentru activitatea sa culturală.

 

10.06.2006, Sibiu / Hermannstadt. Realegerea lui Klaus Johannis ca preşedinte al F.D.G.R.

La adunarea reprezentanţilor celor 5 forumuri regionale, 33 din 35 au votat pentru realegerea lui Klaus Johannis. Nu a existat niciun contracandidat. La prima şedinţă a adunării reprezentanţilor a fost prezent şi consulul Germaniei la Sibiu / Hermannstadt, Thomas Gerlach. Au fost prezenţi: Paul Philippi, preşedinte de onoare, Ovidiu Ganţ, deputat, Karl Zeno Pinter, subsecretar de stat, Martin Bottesch, conducătorul Comisiei şcolare, apoi Klaus Fabritus şi Nikolaus Kleininger (pentru Vechiul Regat), Karl Singer, Ingrid Schiffer, Erwin Josef Ţigla, Michael Szellner (din Banat), Antonia Gheorghiu şi Carmen Moroşanu (din Bucovina), Johann Schwartz, Johann Forstenheizler şi Josef Hölczli (Transilvania de Nord),Paul Jürgen Porr, Hans Klein, Werner Müller şi Wolfgang Wittstock (Transilvania). Preşedintele tineretului nu a fost încă ales. Au fost prezentate rapoarte de către K. Johannis, O. Ganţ, K. Z. Pinter, M. Bottesch, K. Singer, Anita Pavel. S-a discutat despre lipsa cadrelor didactice, problema continuării apariţiei „Allgemeine Deutsche Zeitung" zilnic ş.a.

 

16.06.2006, Reşiţa / Reschitza, Oraviţa / Orawitza, Anina / Steierdorf. Vizita vicepreşedintei Bundestagului german Susanne Kastner

Împreună cu o delegaţie de 28 de persoane, Susanne Kastner a făcut o vizită în România, cu scopul de a o cunoaşte şi de a mai tempera opoziţia faţă de admiterea ţării în U.E. Delegaţia a fost primită de reprezentanţii autorităţilor locale şi de conducerea F.D.G.B.M. Susanne Kastner a călătorit pe calea ferată Oraviţa / Orawitza-Anina / Steierdorf şi a sfătuit să nu fie luată o decizie pripită prin închiderea acestui traseu. Ea a promis să revină în Banatul Montan. Delegaţia a vizitat Muzeul Locomotivelor şi Centrul „Alexandru Tietz" din Reşiţa / Reschitza, unde au fost purtate discuţii despre situaţia germanilor din regiune.

 

25.06.2006, Cârţa / Kerz / Kerz (judeţul Sibiu). Sărbătoarea coroanei (Kronenfest)

Pentru a VI-a oară de la reluarea obiceiului a fost organizată sărbătoarea coroanei. Şi de această dată au sosit mulţi oaspeţi (cca 150) din Sibiu / Hermannstadt şi din alte centre. Între aceştia s-au aflat şi dansatorii Forumului de tineret din Sibiu / Hermannstadt, membrii fanfarei din Stejărişu / Probstdorf. Au fost respectate elementele obiceiului: ridicarea pomului coroanei, liturghia, parada perechilor în port popular, căţăratul pe pom până la coroană, dansul, masa comună.

 

27.06-03.07.2006, Lipova / Lippa. Seminar internaţional pentru elevii şcolilor germane redactori ai emisiunilor radio din pauze

Seminarul a fost organizat de „Funkforum" - Asociaţia emisiunilor radio în limba germană din România, Ungaria, Croaţia, Serbia. Au participat 26 de elevi şi 6 profesori însoţitori din 3 licee germane din România, din şcoli ale germanilor din Croaţia, Ungaria, Polonia. Finanţarea a asigurat-o Fundaţia Culturală a Şvabilor Dunăreni din landul Baden-Württemberg. Elevii şi-au însuşit cunoştinţe teoretice şi practice despre o emisiune radio. Profesori le-au fost jurnalişti de la Deutsche Welle şi Radio Timişoara / Temeswar.

 

29.06.2006, Prod / Preuden (judeţul Sibiu). Resfinţirea bisericii evanghelice

În Prod / Preuden nu mai există o comunitate săsească de la începutul anilor 1990. Dar Comunitatea saşilor din Prod / Preuden care trăiesc în Germania a luat iniţiativa renovării casei parohiale şi a bisericii evanghelice. În 1998, familiile Friedrich şi Nötzold au avut ideea acestui proiect. Comunitatea a făcut muncă voluntară în concedii şi a adunat banii necesari reparaţiilor. De Sf. Petru şi Paul, episcopul Bisericii Evanghelice C.A. din România, Christoph Klein, a resfinţit biserica renovată. 40 de membri ai comunităţii prodenilor din Saxonia au fost prezenţi la eveniment, alături de enoriaşi din satele zonei.

 

29.06-02.07.2006, Osijek (Croaţia). Participare la Festivalul internaţional de teatru

Trupele de teatru ale liceenilor „NiL" din Timişoara / Temeswar şi „Rolf Bossert" din Reşiţa / Reschitza au participat la Festivalul de teatru din Osijek. Pe lângă spectacole, elevii participanţi au avut repetiţii, workshop-uri şi vizite în oraş.

 

11.07.2006, Ulm (Germania). Klaus Johannis la Festivalul „Donaufest"

Primarul Sibiului / Hermannstadt şi preşedintele F.D.G.R., Klaus Johannis, a fost invitat de „Südwest Presse" la Festivalul „Donaufest" din Ulm. La discuţia pe podium care a avut loc, K. Johannis a răspuns la întrebările jurnaliştilor despre Sibiu / Hermannstadt şi despre minoritatea germană, despre intrarea României în U.E.

 

28-30.07.2006, Biserica Albă (Serbia). Participare la festivalul tineretului „Banatul fără graniţe"

Festivalul a fost organizat de autorităţile locale din Voivodina şi judeţul Craş-Severin, de Forumului Democrat al Germanilor din Banatul Montan, cu sprijin din Germania. Din România au fost cca. o sută de participanţi (tineri, lideri politici), între care şi grupurile de dansuri germane „Enzian" Reşiţa / Reschitza şi „Nu-mă-uita" Caransebeş / Karansebesch. Conducătorii au dezbătut probleme ale convieţuirii şi colaborării politice faţă de minorităţi, programe interregionale. La sfârşit a fost adoptat un document final cu concluziile dezbaterilor.

 

29-30.07.2006, Haşag / Haschagen (judeţul Sibiu). Întâlnirea saşilor şi aniversarea unor personalităţi născute în localitate

În 29.07., la Biblioteca „Astra" din Sibiu / Hermannstadt a avut loc un simpozion în care s-a marcat împlinirea a două secole de la naşterea călugărului şi omului de şcoală Nichifor Bălăşescu, a 215 ani de la naşterea oculistului Johann Gottlieb Fabini şi a 145 ani de la naşterea poetului Aron Cotruş. A II-a zi, la Haşag a avut loc o întâlnire a fiilor satului, la care a avut loc şi întâlnirea saşilor. După liturghie au fost dezvelite plăci comemorative pentru două personalităţi din trecutul comunei: poetul Ioan Dordea şi medicul J. G. Fabini. La programul artistic a contribuit şi grupul de dansuri populare al Forumului Tineretului German din Sibiu / Hermannstadt.

 

05-07.08.2006, Vişeu de Sus / Oberwischau. Festival artistic german

La Casa de Cultură au deschis serbarea primarul oraşului şi preşedintele Forumului, Augustin Olear. Au evoluat corul local „Sf. Anna", grupele de dansuri germane din Bistriţa / Bistritz, Reşiţa / Reschitza, Satu Mare / Sathmar, Oradea / Großwardein şi Vişeu de Sus / Oberwischau. A fost prezent şi un grup de dansatori din Zips (Slovacia). A doua zi, pe muzica fanfarei din Foieni / Fienen (judeţul Satu Mare), participanţii s-au îndreptat spre biserică, în parada portului. Ei au asistat la liturghie. În ziua următoare s-a făcut o excursie pe Valea Vaserului, cu mocăniţa.

 

09-10.08.2006, Orşova / Orschowa, Băile Herculane / Herkulesbad, Brebu Nou / Widental, Reşiţa / Reschitza. A doua vizită a vicepreşedintei Bundestag-ului german, Susanne Kastner

Susanne Kastner a revenit în Banat într-o vizită cu scopuri practice. Însoţită de consulul german din Timişoara / Temeswar, a vizitat Orşova / Orschowa, a făcut o croazieră în Clisura Dunării, urmărind cunoaşterea potenţialului turistic al regiunii, a lansat proiectul „Harta traseelor turistice pentru ciclism de-a lungul Dunării". A doua zi a vizitat câteva aşezări din Caraş-Severin şi a avut întâlniri cu autorităţile locale şi cu reprezentanţi ai F.D.G.M. Peste tot a îndemnat la valorificarea potenţialului turistic al regiunii.

 

12.08.2006, Orşova / Orschowa. A II-a ediţie a festivalului interetnic „Otto Alscher"

Organizat de forumul local, în cadrul manifestării „Zilele Orşovei", Festivalul s-a bucurat de participarea grupurilor de dansuri germane din Anina / Steierdorf, Oţelu Roşu / Ferdinandsberg, Orşova / Orschowa şi Satu Mare / Sathmar, alături de ansambluri ale altor minorităţi. În seara zilei de 12.08., în urma unui atac de cord, a decedat preşedintele Forumului Orşova / Orschowa, Horst Vaczy. Festivalul a debutat cu parada portului popular şi a continuat cu spectacolul oferit de formaţiile culturale prezente şi s-a încheiat cu acordarea unor premii.

 

12.08.2006, Reşiţa / Reschitza. A XIII-a ediţie a Paradei portului popular german

Organizatori: F.D.G.B.M. şi Asociaţia Germană de Cultură şi Educaţie a Adulţilor. Au participat 180 de tineri din 7 centre bănăţene şi din Biserica Albă (Serbia). Muzica a fost oferită de fanfara din Anina / Steierdorf. Ca de obicei, tinerii au participat la liturghia din biserica „Maria Zăpezii", apoi au pornit spre centrul Reşiţei, oprindu-se la Monumentul deportaţilor pentru omagiu. Programul cultural s-a desfăşurat în Casa Sindicatelor. Pe lângă grupele de dansuri au evoluat fanfara din Anina / Steierdorf şi corul „Franz Stürmer".

 

18-20.08.2006, Sebeş / Mühlbach (judeäul Alba). „Cultfest 2006"

Festivalul a cuprins vernisarea unor expoziţii, lansări de cărţi, concerte. La parada portului popular au participat români, germani (saşi, germani din Banatul Montan), rromi, evrei, sârbi, bulgari. Aceştia au dansat apoi pe o scenă în aer liber.

 

19-20.08.2006, Gura Humorului / Gura Humora. Întâlnirea germanilor bucovineni - ediţia a IV-a

Manifestarea a fost organizată de Forumul Regional Bucovina şi forumul local. În sala „Steinbacher" preşedinta Forumului Gura Humorului / Gura Humora, Carmen Moroşan, a deschis festivalul. A urmat un referat despre germanii din Bucovina în perioada interbelică, prezentat de Daniel Hrenciuc, locţiitor al inspectorului general şcolar al judeţului Suceava. Deputatul Ovidiu Ganţ a subliniat importanţa manifestării pentru păstrarea identităţii şi a promis sprijin pentru introducerea limbii germane în şcoli (cursuri intensive). Cuvinte de salut au fost transmise din Banatul Montan, apoi de către cercetătorul brazilian dr. Ayrton Celestino, ai cărui strămoşi erau originari din Bucovina şi de preşedinta Forumului Suceava, Maria Antonia Gheorghiu. Au evoluat apoi corurile din Gura Humorului / Gura Humora, Câmpulung şi Suceava. La Muzeul local s-a vernisat o expoziţie cu lucru de mână. În final, oaspeţii au vizitat câteva aşezări din apropierea oraşului.

 

26-27.08.2006, Satu Mare / Sathmar. A XVII-a ediţie a Întâlnirii Şvabilor Sătmăreni

Manifestările au debutat cu un simpozion ştiinţific organizat la Muzeul Judeţean Satu Mare / Sathmar despre Soarta şvabilor sătmăreni în perioada interbelică.

La Filarmonică, ansamblul de tineret „Împreună" din Satu Mare / Sathmar a prezentat un program pentru Ziua Recoltei. Au fost prezenţi 250 de tineri din Forumul Regional Transilvania de Nord, dar şi oaspeţi din Orşova / Orschowa şi Tg.Mureş / Neumarkt.

Cel mai important moment s-a consumat la Ardud / Erdeed. După serviciul divin festiv a urmat parada portului pe muzica fanfarei din Beltiug / Bildegg. Programul cultural a fost oferit de grupurile de dansuri germane din 12 centre, 5 coruri germane (unul din Slovacia), 4 fanfare şi trupa de teatru în dialect şvăbesc de la Tiream / Terem.

 

01-03.09.2006, Sibiu / Hermannstadt. A VII-a ediţie a Întâlnirii din Piaţa Huet

Adunarea de început a manifestării a avut loc în Sala oglinzilor de la Forum, cu saluturi din partea preşedintelui Comunităţii Saşilor Sibieni din Germania, Jürgen Schuster, a primarului Klaus Johannis, a subprefectului judeţului Marin Crăciun, a preşedintelui Consiliului Judeţean, Martin Bottesch etc. A doua zi, episcopul Bisericii Evanghelice C.A. din România, Christoph Klein, i-a primit pe oaspeţii din străinătate. Pentru cei care nu au plecat în excursie la Păltiniş / Hoherinne s-a oferit un program artistic: corul „Sälwerfäddem", concert de chitare şi vernisarea expoziţiei Cele mai frumoase şi mai valoroase tezaure ale artei populare săseşti, la Muzeul „Emil Sigerus", iar la Casa Teutsch s-a vernisat expoziţia Păpuşi în port transilvănean săsesc. La Forum s-au prezentat cărţile: Istoria şi tradiţiile minorităţii germane din România, Plantele în decursul anului. Un ghid prin flora Transilvaniei. Au urmat dans, întâlniri ale profesorilor şi elevilor de odinioară. În Piaţa Huet a evoluat Fanfara Ţării Bârsei, grupul de dansatori ai Forumului Tineretului German. De asemenea, a fost proiectat filmul „Sibiu / Hermannstadt- capitală culturală europeană în 2007", de Dumitru Budrală.

 

10.09.2006, Timişoara / Temeswar. Aniversarea Fundaţiei BANATIA

BANATIA a sărbătorit o dublă aniversare: 80 de ani de la înfiinţarea şcolii cu acest nume şi 15 ani de la crearea Asociaţiei bănăţene pentru cooperarea internaţională „Banatia". La adunarea din sala Casei „Adam Müller-Guttenbrunn" au participat şi oaspeţi din Reşiţa / Reschitza, deputatul Ovidiu Ganţ, consulul german la Timişoara / Temeswar, Rolf Maruhn, care au transmis mesaje de salut şi felicitări. Au fost prezentate referate despre unele perioade din istoria „Banatiei". În final, formaţiile culturale au oferit un program artistic.

 

16.09.2006, Biertan / Birthälm (judeţul Sibiu). A 16-a întâlnire a saşilor

Întâlnirea a avut ca motto: „Noi în Europa" şi a fost organizată de Forumul Transilvania. Au fost peste 2000 de participanţi. Liturghia a fost concelebrată de Ulf Ziegler şi Marion Werner. Vicarul episcopal Hans Klein i-a salutat pe toţi cei prezenţi cu speranţa efectelor benefice ale integrării europene. Cuvântări de salut au rostit în Thomas Gerlach, consulul general german de la Sibiu / Hermannstadt, dr. Christian Zeileissen, ambasadorul Austriei, dr. Zeno-Karl Pinter, subsecretar de stat, Volker Petri, preşedintele Organizaţiei Saşilor din Austria, dr. Bernd Fabritius, locţiitorul preşedintelui Organizaţiei Saşilor din Germania, primarul Biertanului / Birthälm, dr. Klaus Fabritius din partea celorlalte forumuri regionale. După liturghie, în piaţa comunei a avut loc parada portului popular la care au participat cele 10 grupe de dansatori din ţară şi din Austria, care au evoluat în faţa sutelor de spectatori. În sala căminului cultural, dr. Thomas Nägler a ţinut cuvântarea festivă despre trecutul şi viitorul saşilor. El a primit apoi medalia „Honterus" pentru meritele sale în viaţa comunităţii săseşti. În piaţa centrală au evoluat fanfarele din Ţara Bârsei, Bistriţa / Bistritz, Stejărişu / Probstdorf şi Traun (Austria). În biserică a fost prezentat muzicalul „Jonathan" de către copiii şi tinerii din Sighişoara / Schäßburg şi Braşov / Kronstadt. În sala căminului cultural a cântat corul Forumului din Piatra Neamţ.

 

19.09.2006, Reşiţa / Reschitza. Vernisajul expoziţiei de pictură Anton Ferenschütz

Organizată la Casa Municipală Reşiţa / Reschitza, expoziţia reunea lucrări mai noi ale pictorului, veniturile urmând să fie donate în scopuri caritabile. Expoziţia marca împlinirea a 15 ani de parteneriat Bielefeld (Germania, unde trăia artistul) - Reşiţa / Reschitza (de unde era originar). La vernisaj au vorbit directorul Direcţiei Judeţene de Cultură Caraş-Severin şi Erwin Josef Ţigla, preşedintele F.D.G.B.M. şi al Asociaţiei Germane de Cultură şi Educaţie a Adulţilor.

 

25.09.2006, Bucureşti / Bukarest. Ovidiu Ganţ, desemnat parlamentar european

Deputatul F.D.G.R., Ovidiu Ganţ, a fost ales de membrii Parlamentului României în Parlamentul European.

 

30.09.2006, Sibiu / Hermannstadt. Întâlnirea primarilor germani

La invitaţia lui Klaus Johannis, primarul Sibiului / Hermannstadt şi preşedintele F.D.G.R, au sosit la Sibiu / Hermannstadt, la o întâlnire a primarilor germani: Daniel Thellmann (Mediaş / Mediasch), Johann Krech (Cisnădie / Heltau), Karl Rank (Brebu Nou - Weidental). Nu au sosit cei 5 primari şvabi din judeţul Satu Mare / Sathmar. Au mai participat Martin Bottesch, preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu şi Ovidiu Ganţ, deputatul F.D.G.R. Primarii s-au cunoscut mai bine şi au făcut un schimb de experienţă în privinţa relaţiilor cu reprezentanţii autorităţilor şi ai partidelor politice, a elaborării proiectelor pentru finanţări de infrastructură ş.a.

 

06-15.10.2006, Reşiţa / Reschitza, Oraviţa / Orawitza, Anina / Steierdorf, Caransebeş / Karansebesch ş.a. A XVI-a ediţie a Decadei Culturii Germane din Banatul Montan

Decada a debutat la Bocşa / Bokschan cu ziua ţinutului natal al germanilor din Banatul Montan (parada portului popular, program cultural). În acest cadru, cea mai înaltă distincţie a F.D.G.B.M. a fost conferită dr. Herwig Brandstetter (Graz). Manifestările (în număr de 44) au continuat în 14 aşezări din Banatul Montan. Au avut loc conferinţe, întâlniri ale corpului didactic din şcolile germane, spectacole de teatru, dans, vernisaje, concerte, expoziţii, lansări de cărţi. Momente deosebite: expoziţia cu lucrări ale artistului Hans Stedl, de la Muzeul Banatului Montan şi lansarea albumului cu desenele sale, expoziţia jubiliară Mozart (Oraviţa / Orawitza), lansarea volumului despre istoria Banatului Montan în anii 1920-1948, de Karl Ludwig Lupşiasca, festivalul fanfarelor de la Anina / Steierdorf, dezvelirea monumentului dedicat soldaţilor căzuţi în Valea Almaşului în toamna anului 1944.

 

10.10.2006, Sibiu / Hermannstadt. Înaltă distincţie a R.F.G. pentru Klaus Johannis

Preşedintele R.F.G., Horst Köhler, a decernat lui Klaus Johannis, preşedintele F.D.G.R. şi primarul Sibiului / Hermannstadt, Crucea de merit cu panglicile Ordinului de merit. Ambasadorul R.F.G. la Bucureşti / Bukarest, Roland Lohkamp, a înmânat înalta distincţie lui K. Johannis în Sala Oglinzilor de la sediul Forumului, în prezenţa a 250 de oaspeţi. Ambasadorul a subliniat în discursul său că Forumul este o punte puternică între România şi Germania, iar K. Johannis s-a angajat să întărească această construcţie. Primarul K. Johannis a mulţumit şi a declarat că anul 2007, când Sibiu / Hermannstadt va fi capitală culturală europeană va fi folosit pentru îmbunătăţirea imaginii României.

 

11.10.2006. Frankfurt / M. Decesul poetului Oskar Pastior

Oskar Pastior s-a născut la Sibiu / Hermannstadt, în 20.10.1926. Din 1969 a trăit în R.F.G. La 75 de ani, Universitatea „Lucian Blaga" din Sibiu / Hermannstadt i-a decernat titlul de doctor honoris causa. A câştigat multe premii literare şi a fost un poet cu numeroşi cititori.

 

14.10.2006, Reghin / Sächsisch-Reen. A 16-a ediţie a Zilei învăţătorului german

Gazda manifestării a fost Şcoala „Augustin Maior" din Reghin / Sächsisch-Reen care are o secţie cu predare în limba germană la clasele I-VIII şi Forumul Reghin / Sächsisch-Reen. Au participat 130 de membri ai corpului didactic din şcolile germane transilvănene. Tema manifestării a fost „Germana ca limbă de comunicare în Europa". Referatele prezentate au fost urmate de discuţii.

 

14-15.10.2006, Sibiu / Hermannstadt. Sesiune omagială: 50 de ani de la înfiinţarea Institutului de Cercetări Socio-Umane

În şedinţa de deschidere a sesiunii ştiinţifice consacrate cercetării relaţiilor interetnice, au luat cuvântul: acad. Dan Berindei, vicepreşedinte al Academiei Române, acad. Camil Mureşan, preşedintele Filialei Cluj a Academiei, dr. Ulrich Wien, preşedintele Arbeitskreis für Siebenbürgische Landeskunde e.V. Heidelberg, prof. dr. dr. h. c. Paul Philippi, preşedinte de onoare al F.D.G.R. şi Zeno-Karl Pinter, subsecretar de stat la Departamentul pentru Relaţii Interetnice. Dr. Paul Niedermaier, membru corespondent al Academiei şi directorul Institutului a prezentat un scurt istoric al Institutului. Institutul a fost înfiinţat ca o măsură reparatorie pentru germanii din România, în urma abuzurilor, exproprierilor şi deportării din anii 1944-1950 şi a avut ca misiune cercetarea trecutului, etnografiei, limbii, culturii germanilor din România şi a românilor din sudul Transilvaniei. Au urmat comunicări ştiinţifice ale unor cercetători din ţară şi din Germania.

 

20.10.2006, Bucureşti / Bukarest. Declaraţie politică a deputatului F.D.G.R. Ovidiu Ganţ

La 26.09.2006 s-a anunţat că România va deveni membru al U.E. de la 1.01.2007. Deputatul F.D.G.R. consideră că trebuie făcuţi, neapărat, 3 paşi: 1) numirea unui candidat competent pentru un post de comisar european. 2) aplicarea legilor europene cu privire la alegerea europarlamentarilor (35) şi 3) transformarea Comitetului pentru integrarea europeană din Parlamentul României, în Comitetul Europa, după exemplul celorlalte parlamente ale statelor europene.

 

10.11.2006, Sibiu / Hermannstadt. Recupararea de către Muzeul Brukenthal a tablourilor duse la Bucureşti / Bukarest în 1948

19 din cele mai valoroase tablouri din Muzeul Brukenthal, unele din secolele XV-XVI, au fost luate în 1948 şi au fost duse la Muzeul Naţional de Artă din Bucureşti / Bukarest. Acum tablourile au revenit la Sibiu / Hermannstadt şi vor fi prezentate vizitatorilor muzeului. Între acestea se află opere de Pieter Breugel d. J. (1444-1493), Hans Memmling (1440-1494), Jan van Eyck (1390-1441).

 

20-21.11.2006, Sighişoara / Schäßburg. Simpozion despre şcolile cu limba de predare germană din România

Simpozionul a ales ca studiu de caz Liceul „Joseph Haltrich" din Sighişoara / Schäßburg. Organizatori: Asociaţia „Şcoala din Deal" Sighişoara / Schäßburg, respectiv din Germania şi Casa Germanilor din Răsărit München. Referenţii au fost din România şi din Germania şi au abordat problemele învăţământului în limba germană din România şi îndeosebi ale liceului gazdă a manifestării.

 

22.11.2006, Sibiu / Hermannstadt. Împlinirea a 75 de ani de la înfiinţarea corului „Bach"

În urmă cu 75 de ani corul „Bach", înfiinţat la Sibiu / Hermannstadt, a avut primul său concert public în catedrala evanghelică din oraş. N-a avut loc însă un concert jubiliar, deoarece se apropia anul 2007, în care corul avea un program încărcat. La 75 de ani au fost invitaţi foştii membri ai corului, în faţa cărora s-a interpretat melodia Bucură-te suflete al meu!, pe un text scris de Kurt Philippi.

 

25.11.2006, Sibiu / Hermannstadt. Adunarea reprezentanţilor F.D.G.R.

Adunarea a avut loc în Sala Oglinzilor de la sediul F.D.G.R. Preşedintele F.D.G.R., Klaus Johannis, a prezentat un raport asupra activităţii F.D.G.R. de la ultima adunare a reprezentanţilor. De asemenea, a raportat despre numeroasele întâlniri politice pe care le-a avut la Sibiu / Hermannstadt şi în Germania, unde a fost în delegaţiile primului ministru Călin Popescu-Tăriceanu şi preşedintelui Traian Băsescu. Cu aceste ocazii s-a discutat şi problema minorităţilor cu cancelarul Angela Merkel şi cu Christoph Berner, însărcinatul guvernului federal pentru problemele emigranţilor şi ale minorităţilor naţionale, pe care l-a invitat la Sibiu / Hermannstadt, în 2007. Au prezentat apoi rapoarte deputatul Ovidiu Ganţ şi subsecretarul de stat Zeno-Karl Pinter. Martin Bottesch, preşedintele comisiei şcolare şi dr. Karl Singer, preşedintele Comisiei economice au prezentat problemele cu care se confruntă.

 

27.11.2006, Sibiu / Hermannstadt. 50 de ani de la înfiinţarea Secţiei germane a Teatrului „Radu Stanca"

Aniversarea a 425 ani de la primul spectacol de teatru la Sibiu / Hermannstadt şi a 50 de ani de la înfiinţarea Secţiei germane a Teatrului de Stat din Sibiu / Hermannstadt a fost sărbătorită printr-o sesiune internaţională de comunicări ştiinţifice, organizată la Cluj-Napoca / Klausenburg, o expoziţie organizată de Muzeul Şvăbesc din Ulm, la Sala „Thalia" din Sibiu / Hermannstadt şi 3 premiere, două ale teatrului sărbătorit şi una a Teatrului German de Stat din Timişoara / Temeswar.

 

30.11-03.12.2006, Reşiţa / Reschitza. A X-a ediţie a seminarului cu redactorii revistelor şcolare în limba germană

Seminarul a fost organizat de Asociaţia Germană de Cultură şi Educaţie a Adulţilor, „Allgemeine Deutsche Zeitung für Rumänien" şi „Banater Zeitung", cu finanţarea de la Institutul pentru Relaţii cu Străinătatea din Stuttgart. Au participat 15 elevi din liceele germane din Banat. Referenţi au fost ziariştii Werner Kremm, Siegfried Thiel şi Raluca Nelepcu. Elevii şi-au însuşit cunoştinţe despre documentare şi alcătuirea unui ziar. În final, ei au redactat o nouă ediţie a ziarului „Tolles Team", care apare ca supliment la „Allgemeine Deutsche Zeitung für Rumänien".

 

08-10.12.2006, Sibiu / Hermannstadt. Întâlnire a referenţilor culturali ai forumurilor de tineret

Referenţii culturali şi reprezentanţi ai forumurilor de tineret din Banat, Bucureşti / Bukarest şi din Transilvania s-au întâlnit la Academia Evanghelică „Transilvania" din Sibiu / Hermannstadt. Manifestarea a fost organizată de Forumul Transilvania, de Institutul pentru Germanii din Străinătate şi de Comunitatea Organizaţiilor de Tineret. Au fost 30 de participanţi care s-au instruit în elaborarea şi managementul proiectelor. Participanţii au prezentat proiecte proprii şi au primit sfaturi şi răspunsuri la întrebări.

 

15.12.2006, Reşiţa / Reschitza. Întâlnire a reprezentanţilor tineretului minorităţilor din Banatul Montan

F.D.G.B.M. a organizat, cu sprijinul Institutului pentru Relaţii cu Străinătatea din Stuttgart, o întâlnire a reprezentanţilor tineretului minorităţilor din Banatul Montan, la Biblioteca „Alexander Tietz". Tema întâlnirii au fost obiceiurile de Crăciun şi de iarnă ale etniilor din Banatul Montan. Au fost prezenţi reprezentanţi ai românilor, care au prezentat un film despre obiceiurile de iarnă, ai germanilor, maghiarilor, sârbilor şi romilor. Aceste întâlniri vor continua pe diverse teme.