Minoritatea germană 2002

 

01.01.2002. Guvernul R.F.G. a suspendat obligativitatea vizelor de intrare pe teritoriul său pentru cetăţenii români

Acest succes s-a datorat şi scrisorii F.D.G.R. către Otto Schily, ministru de interne al R.F.G.

 

18.01.2001, Reşiţa / Reschitza. Comemorarea a 57 de ani de la deportarea în Rusia

La ceremonia de la Monumentul Deportaţilor din Parcul „Cărăşana" au participat doar 25 de supravieţuitori, din cauza zăpezii mari. Ignaz Bernhard Fischer, preşedintele Asociaţiei pe Ţară a Deportaţilor, a ţinut cuvântarea festivă. Decanul József Csaba Pál şi pastorul Makay Botond au rostit rugăciunile. Au depus coroane F.D.G.B.M. şi U.D.M.R. Corul de femei „Franz Stürmer" şi cei prezenţi au intonat cântecul deportaţilor. La sediul local al Forumului a avut loc şi alegerea noii conduceri a Asociaţiei Deportaţilor din judeţul Caraş-Severin. Au fost realeşi Karl Bereznyak, preşedinte şi Adolf Protocsil, locţiitor. Ignaz Bernhard Fischer a comunicat că în ţară mai trăiau 3995 de deportaţi, din care 360 în judeţul Caraş-Severin, 861 în judeţul Timiş, 345 în judeţul Arad.

 

31.01.2002, Sibiu / Hermannstadt. Dezvelirea bustului savantului Hermann Oberth

După o discuţie asupra personalităţii săseşti care să fie reprezentată în faţa fostei primării din Bulevardul Victoriei, s-a ridicat bustul lui Hermann Oberth (1894-1989), pionierul zborului în spaţiul cosmic. Bustul este turnat în bronz şi este creaţia sculptorului sibian Ioan Cândea. La dezvelirea bustului au fost prezenţi primarul Klaus Johannis, consilierii municipali, cosmonautul Dumitru Prunariu.

 

03-04.02.2002, Sibiu / Hermannstadt. Şedinţa conducerii F.D.G.R.

La şedinţă au fost prezenţi conducătorii forumurilor regionale, subsecretarul de stat Ovidiu Ganţ, reprezentantul tineretului şi, ca oaspeţi, senatorul liberal Hermann Fabini şi ataşatul cultural la Ambasada germană, Fries Nielson. Cu acest prilej s-a discutat despre necesitatea unei „Case germane" în Bucureşti / Bukarest. Preşedintele Klaus Johannis a fost rugat să adreseze cancelarului Gerhardt Schröder un protest împotriva diminuării subvenţiilor puse la dispoziţia minorităţii germane din România prin Ministerul de Interne. În legătură cu recensământul care se va face, forumurile trebuiau să-şi lămurească membrii să se declare germani şi nu saşi, şvabi, ţipţeri şi landleri. S-a hotărât ca preşedintele Forumului Central Sibiu / Hermannstadt, Klaus Johannis să fie propus candidat pentru alegerea ca preşedinte al F.D.G.R., în adunarea reprezentanţilor din 06.04.2002, întrucât preşedintele de până atunci, deputatul Wolfgang Wittstock, nu dorea să mai candideze.

 

06.02.2002, Reşiţa / Reschitza. Expoziţie retrospectivă de sculptură şi pictură Jakob Neubauer

Forumul Democrat al Germanilor din Banatul Montan şi Asociaţia Germană de Cultură şi Educaţie a Adulţilor Reşiţa / Reschitza au organizat o expoziţie retrospectivă cu tablouri şi sculpturi în lemn realizate de Jakob Neubauer, la un an de la moartea sa. Au vorbit la vernisaj dr. Dana Antoaneta Bălănescu despre opera artistului, despre omul şi sportivul Neubauer, iar Erwin Josef Ţigla a vorbit despre activitatea lui Neubauer în cadrul Forumului. El înfiinţase un cerc de sculptură în lemn al F.D.G.B.M., a cărui activitate continua.

 

08.02.2002, Timişoara / Temeswar. Vernisajul expoziţiei pictorului reşiţean Franz Binder

La casa „Adam Müller Guttenbrunn" a fost organizată o expoziţie a pictorului reşiţean Franz Binder, fost deportat în U.R.S.S. Despre autor au vorbit Erwin Josef Ţigla, locţiitor al preşedintelui F.D.G.B.M, organizaţie în care a activat din 1990 şi pictorul. El a expus peisaje dar şi imagini din timpul deportării. A mai avut expoziţii în ţară şi în Germania.

 

09.02.2002, Reşiţa / Reschitza. Adunarea generală anuală a Forumului Democrat German din Banatul Montan

Au fost prezenţi reprezentanţii forumurilor locale (cu excepţia a 5 localităţi). Preşedintele F.D.G.B.M, Karl Ludwig Lupşiasca, a prezentat raportul din care reiese că de la începuturile sale au intrat în organizaţie 9.692 de membri, dar în anul 2001 erau 1.185 de membri şi 245 de simpatizanţi. De la înfiinţare au decedat 904 membri, iar alţii 1.442 au emigrat. Activitatea economică, socială, culturală este apreciată ca fiind bună şi foarte bună. A fost realeasă conducerea: K.L. Lupşiasca (preşedinte), Erwin Josef Ţigla (locţiitor), Werner Kremm, Karl Schmiedinger, Gerhard Chwoika (membri). A fost prezent Karl Singer, locţiitor al preşedintelui F.D.G.R.

 

09.03.2002, Timişoara / Temeswar. Adunarea generală a F.D.G.B.

La adunare au participat 38 de preşedinţi ai forumurilor locale şi reprezentanţi aleşi (unul la 200 de membri). După prezentarea raportului de activitate şi dezbaterea lui s-a trecut la alegerea conducerii. Preşedinte a fost reales prof. univ. Karl Singer, iar locţiitori Michael Szellner, Erwin Josef Ţigla şi Horst Martin. Din conducere fac parte 22 de membri care au desemnat o conducere executivă, din 9 membri. De asemenea, au fost aleşi reprezentaţii în Adunarea generală a F.D.G.R (11 persoane).

 

15.03.2002, Berlin. Reuniune a comisiei guvernamentale germano-române pentru problemele minorităţii germane

Comisia a dezbătut mai ales problemele economice şi a urmărit modul în care cele două părţi şi-au îndeplinit angajamentele. Partea germană, prin Jochen Welt, însărcinat pentru emigranţi în Ministerul de Interne, a dat un comunicat de presă în care se precizează că partea română s-a angajat expres să nu dezavantajeze pe membrii minorităţii germane în aplicarea legii 1/2001 prin care se retrocedează pământul. Cei 5 prefecţi membri ai comisiei s-au angajat să respecte drepturile germanilor, întrucât modificările solicitate în lege vor intra în vigoare în curând.

 

20.03.2002, Sibiu / Hermannstadt. Vizita preşedintelui Germaniei, Johannes Rau

Preşedintele Germaniei, Johannes Rau, a făcut o vizită în România în 19-20.03.2002. În prima zi el a avut întrevederi la Bucureşti / Bukarest cu preşedintele Ion Iliescu, primul-ministru Adrian Năstase şi cu alte oficialităţi. A doua zi, 20.03., preşedintele Germaniei şi soţia sa au vizitat Sibiu / Hermannstadtl, unde s-au întâlnit cu Klaus Johannis, primarul Sibiului / Hermannstadt şi preşedintele Forumului Central Sibiu, la Primărie, cu episcopul Bisericii Evanghelice Cristoph Klein, la Palatul episcopal. Oaspeţii au vizitat catedrala evanghelică unde au fost întâmpinaţi de parohul oraşului, Kilian Dörr. La Liceul Brukenthal, aflat în curtea bisericii, elevii au prezentat un scurt spectacol. După masă a avut loc o întâlnire cu conducerea F.D.G.R. Preşedintele F.D.G.R., deputatul Wolfgang Wittstock, a mulţumit pentru ajutoarele primite, dar a subliniat că acestea s-au diminuat. El a subliniat că ajutorul este o bună investiţie, deoarece promovează dialogul româno-german.

 

23.03.2002, Reşiţa / Reschitza. A VI-a ediţie a concursului „Copiii desenează ţinutul natal"

În această ediţie au trimis lucrări 398 de copii din România, Austria, Italia, Polonia. La vernisajul expoziţiei, în sala Casei de Cultură a Sindicatelor Reşiţa / Reschitza, au participat K.L. Lupşiasca, preşedintele F.D.G.B.M, Erwin Josef Ţigla, preşedintele Asociaţiei Germane de Cultură şi Educaţie a Adulţilor. Cele 23 de premii acordate au fost înmânate câştigătorilor de Elisabeth Bell, referent pentru cultură al F.D.G.B.M şi Helene Hirschvogel, locţiitor al preşedintelui Asociaţiei Germane de Cultură.

 

30.03.2002, Cisnădioara / Michelsberg (judeţul Sibiu). Resfinţirea bazilicii romanice

Bazilica de la Cisnădioara a fost construită în urmă cu 500 de ani. După ultima renovare a fost resfinţită în prezenţa unui public sosit din Sibiu / Hermannstadt, Cisnădie / Heltau şi din localitate. Alături de episcopul Bisericii Evanghelice C.A., Christoph Klein, preotul local Dietmar Schmidtmann a arătat că biserica este printre cele mai vechi construcţii romanice din România şi îşi recapătă acum rostul de loc pentru rugăciune. El face un scurt istoric al bisericii, care a fost subiect de dispute aprige şi a fost folosită ca depozi şi loc de comemorare a celor căzuţi în războaie. Resfinţirea bisericii a readus-o la destinaţia iniţială de loc de cult.

 

06.04.2002, Sibiu / Hermannstadt. Klaus Werner Johannis ales preşedinte al F.D.G.R.

La prima adunare a reprezentanţilor F.D.G.R. din anul 2002, cei cca 40 de participanţi au ales ca preşedinte al organizaţiei pe Klaus Werner Johannis, primarul Sibiului / Hermannstadt şi preşedintele Forumului Central Sibiu / Hermannstadt. El era născut la Sibiu / Hermannstadt, în 1959 şi a fost profesor de fizică şi inspector şcolar general al judeţului Sibiu până în anul 2000, când a fost ales primar. Preşedintele de până atunci (1998-2002), deputatul Wolfgang Wittstock nu a dorit să mai candideze. Noul preşedinte a rostit un discurs despre apărarea identităţii minorităţii germane. Adunarea a ascultat raportul preşedintelui W. Wittstock şi a discutat acordul de cooperare a F.D.G.R. cu P.S.D. Nu existau însă propuneri oficiale, concrete, ci doar discuţii. Se constată că dacă acordul va fi folositor F.D.G.R, ar trebui semnat.

 

12.04.2002, Sibiu / Hermannstadt. Vizita ministrului de Interne al Germaniei, Otto Schily.

În cadrul vizitei în România, Otto Schily a sosit şi la Sibiu / Hermannstadt. Aici a avut o întâlnire cu primarul şi preşedintele F.D.G.R., Klaus Johannis. În Palatul Brukenthal lui Schily i s-a conferit titlul de cetăţean de onoare al Sibiului / Hermannstadt. El l-a vizitat în comuna Roşia pe preotul şi scriitorul Eginald Schlattner, împreună cu Ioan Rus, ministrul de Interne al României. Schlattner a declarat că el nu va emigra din România, că aici abecedarul se editează în 12 limbi, că satul său, Roşia, era mai vechi decât Berlinul. El a mai afirmat că minoritatea germană trebuia să se bazeze mai întâi pe forţele sale, căci Germania şi-a diminuat ajutoarele. E. Schlattner i-a dăruit oaspetului cele două romane ale ale „Der geköpfte Hahn" (Cocoşul decapitat) şi „Rote Handschuhe" (Mănuşile roşii).

 

14.04.2002, Reşiţa / Reschitza. Al II-lea turneu de şah la Reşiţa / Reschitza pentru copii şi tineret.

Turneul a fost organizat de F.D.G.B.M, Forumul Tineretului German din Reşiţa / Reschitza şi Asociaţia Germană de Cultură şi Educaţie a Adulţilor. Participanţii trebuiau să fie numai amatori, cu excluderea câştigătorilor din alte turnee. Ei au fost împărţiţi în două categorii de vârstă.

 

15-17.04.2002, Reşiţa / Reschitza. Zilele Europei în Banatul Montan

Pentru a III-a oară, Wolfgang Wratschgo, locţiitor al preşedintelui Mişcării Federaliste din Austria, a venit în Banatul Montan, la Reşiţa / Reschitza şi Anina / Steierdorf, la invitaţia F.D.G.B.M şi a Asociaţiei Germane de Cultură şi Educaţie a Adulţilor Reşiţa / Reschitza. El a ţinut conferinţe şi a condus dezbateri despre Uniunea Europeană. A fost la sediile locale ale forumurilor, dar şi la Direcţia pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Naţional a judeţului Caraş-Severin. De asemenea, a ţinut două ore, pe aceeaşi temă a Uniunii Europene, la liceele „Diaconovici Tietz" din Reşiţa / Reschitza şi „C.D. Loga" din Caransebeş / Karansebesch.

 

18.04.2002, Sibiu / Hermannstadt. Hans Klein, noul preşedinte al Forumului Central Sibiu / Hermannstadt

După alegerea lui Klaus Johannis ca preşedinte al F.D.G.R., postul de preşedinte al Forumului Central Sibiu / Hermannstadt a rămas liber. Conducerea organizaţiei l-a ales în această funcţie pe Hans Klein, decanul Facultăţii de Teologie Evanghelică, iar ca locţiitori pe Martin Bottesch şi Kurt Klemens. H. Klein a declarat că trebuie reconsiderate criteriile pentru stabilirea calităţii de membru. Se pune problema acceptării unor membri de altă naţionalitate. Forumul Sibiu / Hermannstadt are 1.225 membri plătitori şi 500 de simpatizanţi. Numărul plătitorilor a scăzut după ce s-a desfiinţat viza pentru Germania, a cărei obţinere era facilitată de Forum.

 

21.04.2002, Sibiu / Hermannstadt. Întâlnire a conducerii F.D.G.R. cu lideri ai P.S.D.

Întâlnirea a avut loc la sediul Forumului şi s-a discutat posibilitatea încheierii unui protocol de cooperare. F.D.G.R. a fost reprezentat de preşedintele Klaus Johannis, subsecretarul de stat Ovidiu Ganţ, preşedintele F.D.G.B., Karl Singer, preşedintele Forumului Transilvania, Paul Jürgen Porr, preşedintele organizaţiilor tineretului, Benjamin Józsa. Din partea P.S.D. au fost prezenţi: Vasile Dâncu, ministrul Informaţiilor, prefectul judeţului Sibiu / Hermannstadt, Silvestru Lup. V. Dâncu a mulţumit pentru intervenţia F.D.G.R. către miniştrii de interne şi justiţie ai Austriei, în favoarea suspendării vizei pentru intrarea în această ţară. Preşedintele F.D.G.R. a dat asigurări P.S.D. că organizaţia îşi va menţine „loialitatea critică".

 

24.04.2002, Bucureşti / Bukarest. Deputatul F.D.G.R. Wolfgang Wittstock a vorbit în Parlament la a 10-a aniversare a tratatului româno-german

Tratatul româno-german a fost semnat la Bucureşti / Bukarest, la 21.04.1992, de miniştrii de externe, Adrian Năstase şi Hans-Dietrich Genscher. Deputatul F.D.G.R. a marcat acest moment printr-o intervenţie în care a subliniat colaborarea dintre cele două ţări în cultură, economie şi înnoire democratică a României. Tratatul a avut o mare importanţă şi pentru rămânerea pe loc a minorităţii germane, deoarece s-au conceput programe concrete de stabilizare. El a citat declaraţia ministrului Otto Schily, făcută chiar în Parlamentul României, reafirmând sprijinul Germaniei pentru intrarea României în NATO şi UE.

 

25-28.04.2002, Reşiţa / Reschitza. A XII-a ediţie a Zilelor literaturii germane din Reşiţa / Reschitza

La sediul F.D.G.B.M, la Muzeul Banatului Montan, la Centrul pentru timpul liber „Arsenal", au citit din creaţiile lor şi au discutat cu publicul prezent, au ţinut conferinţe, scriitorii: Eginald Schlattner, Carmen Elisabeth Puchianu, Hans Liebhardt, Eduard Schneider, Walter Engel, Joachim Wittstock, Friedrich Engelbert, Maria Magdalena Kumher ş.a. În final a fost organizată o excursie la Ocna de Fier / Eisenstein. În total, au participat 18 referenţi şi autori din România şi Germania.

 

26-30.04.2002, Bistriţa / Bistritz. A II-a ediţie a Festivalului de Teatru Şcolar în Limba Germană

La Liceul „Liviu Rebreanu" din Bistriţa / Bistritz s-au reunit 7 formaţii de teatru (5 din România: Agnita / Agnetheln, Reşiţa / Reschitza, Satu-Mare / Sathmar, Sântana / Sanktanna, Deva / Diemrich, una din Ungaria şi una din Croaţia). Pe lângă spectacolele prezentate au avut loc 6 workshop-uri pe diferite teme privind arta actorului şi dramaturgia.

 

04.2002, Reşiţa / Reschitza. Catalogul cărţilor de/despre germanii din România 1990-2002

Revista „Echo der Vortragsreihe" din Reşiţa / Reschitza, publicaţie lunară a Asociaţiei Germane de Cultură şi Educaţie a Adulţilor, redactată de Erwin Josef Ţigla, a consacrat suplimentul de 90 pagini al numărului său pe luna aprilie, catalogului cărţilor de şi despre germanii din România. Autorul acestei bibliografii, E. J. Ţigla, relevă că în cadrul celei de a VI-a ediţii din 1996 a zilelor literaturii germane la Reşiţa / Reschitza, s-a organizat o expoziţie de carte sub acest generic. Acestor cărţi li s-au adăugat altele, constituindu-se un adevărat centru documentar cu lucrări apărute după 1990, la Biblioteca „Alexander Tietz" din Reşiţa / Reschitza, condusă de E. J. Ţigla. În catalog sunt prezentate în ordinea alfabetică a numelui autorului imaginile foto ale coperţilor cărţilor cu toate datele bibliografice necesare regăsirii lor. Sunt cărţi de literatură, de ştiinţă, de amintiri, culegeri de studii, albume etc. apărute în ţară şi în străinătate.

 

05.05-07.05.2002, Sibiu / Hermannstadt, Sighişoara / Schäßburg, Viscri /Deutsch- Weißkirch ş.a. Vizita particulară a moştenitorului tronului Regatului Unit, prinţul Charles

Vizita prinţului Charles a început la Sighişoara / Schäßburg şi a continuat la Sibiu / Hermannstadt şi la câteva biserici săseşti fortificate. Prinţul a făcut cunoscut în 7.05., printr-un comunicat al Fundaţiei „Mihai Eminescu" din Londra, pe care o patronează, că este îngrijorat de intenţia distrugerii zonei Breite de la Sighişoara / Schäßburg, prin construirea Parcului Dracula. La Biertan / Birthälm, prinţul a fost întâmpinat de episcopul Bisericii Evanghelice C.A., Christoph Klein şi de arh. Hermann Fabini, senator liberal. H. Fabini i-a înmânat prinţului cărţile sale despre bisericile săseşti şi declaraţia sa din 29.04., din Senat, prin care arăta că saşii consideră construirea Parcului Dracula de la Sighişoara / Schäßburg, drept un atac la moştenirea lor culturală. Prinţul a mai vizitat Mălâncrav / Malmkrog (unde este sediul Fundaţiei Eminescu), Noul Săsesc / Neudorf, Floreşti / Felsendorf (judeţul Sibiu) şi Bonţida / Bruck (judeţul Cluj), unde este Castelul Bánffy.

 

17-20.05.2002, Sibiu / Hermannstadt. A V-a întâlnire a saşilor din Piaţa Huet

Întâlnirea a debutat cu adunarea de la Casa Sindicatelor. În 19.05., la liturghia din biserica evanghelică au fost cca 500 de participanţi. În 18.05. 40 de persoane au făcut o excursie la hidrocentrala Sadu V. La Liceul Brukenthal, directorul Gerold Hermann a vorbit despre trecutul şi prezentul şcolii. Programul artistic a cuprins: muzica oferită de fanfara „Ţara Bârsei", concertele corului „Cantores Juvenes" şi al orchestrei şcolii Brukentheal în aula Liceului, spectacole de teatru din cadrul Festivalului „La Strada", expoziţii de acuarele, de cărţi ale editurilor hora şi Monumenta etc. Bucuria întâlnirii saşilor sibieni, depănarea amintirilor comune au fost cele mai mari satisfacţii ale acestei întâlniri.

 

17-20.05 2002, Austria. Delegaţie a F.D.G.B.M. în Steiermark

O delegaţie a F.D.G.B.M. a făcut o vizită cu multiple obiective în Austria. Delegaţia a participat la cel de-al 35-lea seminar pentru minorităţi la castelul Casa Europei „Karl Brunner" din Forchtenstein, unde s-a făcut o prezentare a Banatului Montan şi a reprezentării parlamentare a germanilor din România. Trio „Banatul Montan" a cântat în holul şi în curtea castelului. La Feldbach bei Neumarkt, Erwin Josef Ţigla a susţinut o conferinţă despre Banatul Montan şi germanii din România şi apoi a cântat trio „Banatul Montan". Pe 22.05. în şcoala din Feldbach a fost vernisată expoziţia cu tablourile trimise de elevi la concursul „Copiii desenează ţinutul natal" şi au fost înmânate premiile. În acest cadru, K.L. Lupşiasca şi E. J. Ţigla au înmânat premiul „Alexander Tietz" preşedintelui Uniunii Culturale din Zona Alpină Südmark, profesorul universitar dr. Reinhold Reimann, pentru merite deosebite în relaţiile cu Banatul Montan. În 26.05. a fost vizitată biblioteca landului Steiermark din Graz

Delegaţia a fost formată din 36 de persoane: preşedintele F.D.G.B.M., Karl Ludwig Lupşiasca, locţiitorul său, E. J. Ţigla, trio „Banatul Montan", echipa de dansuri „Enzian" Reşiţa / Reschitza şi preşedinţii unor forumuri locale. Aceştia au participat în 27.05. la spectacolul pentru aniversarea celor 50 de ani de activitate a Uniunii Culturale din Zona Alpină a Südmark (Alpenländischer Kulturverband Südmark.

De aici, delegaţia a plecat în Tirolul de Sud (Italia) şi apoi spre Reşiţa / Reschitza.

 

13.06.2002, Bucureşti / Bukarest. Semnarea acordului de colaborare dintre P.S.D. şi F.D.G.R.

Acordul a fost semnat de Adrian Năstase, preşedinte la P.S.D şi prim-ministru al României şi Klaus Johannis, preşedintele F.D.G.R şi primarul municipiului Sibiu / Hermannstadt. În cele 11 pagini ale acordului sunt menţionate obiectivele comune ale celor două părţi, până la alegerile din 2004. P.S.D şi guvernul s-au angajat să sprijine şcolile cu limba de predare maternă germană, instituţiile culturale ale F.D.G.R, restituirea bunurilor germanilor expropriate după 1944. F.D.G.R se angajează să sprijine guvernul pe plan intern şi internaţional în acţiunile sale. Organizaţiile locale ale celor două părţi semnatare trebuiau să semneze acorduri similare în următoarele 30 de zile.

 

13-15.06.2002, Gleisdorf (Austria). Participarea trupei de teatru şcolar „Rolf Bossert" Reşiţa / Reschitza la festivalul de teatru

Trupa este a Liceului „Diaconovici-Tietz" Reşiţa / Reschitza şi participă pentru a doua oară la acest festival. Elevii reşiţeni au prezentat piesa „Max & Moritz" de Wilhelm Busch. A fost singura trupă din afara Austriei la acest festival al teatrului pentru copii şi tineret. Tinerii actori reşiţeni au participat la celelalte activităţi din cadrul festivalului şi au vizitat oraşul Graz.

 

15-16.06.2002, Palota / Neupalota (judeţul Bihor). A II-a Întâlnire a şvabilor din Bihor

Festivităţile au început cu un serviciu divin celebrat de episcopul diocezei catolice de Oradea / Großwardein, Josef Tempfli. Apoi participanţii au mărşăluit prin sat. Au fost prezente grupuri culturale din aşezările şvăbeşti ale judeţului Bihor. A participat şi o delegaţie a Forumului Democrat German din Banatul Montan, care a făcut o vizită la invitaţia Forumului judeţean Bihor. Au fost prezenţi preşedintele Forumului Regional Transilvania de Nord, Johann Schwarz, şi al Forumului judeţean Bihor.

 

23.06.2002, Cârţa / Kerz (judeţul Sibiu). Sărbătoarea coroanei

Sărbătoarea nu a mai fost organizată din 1992. În acest an, preotul Michael Reger şi soţia sa au avut iniţiativa organizării. El a ţinut liturghia în dialectul săsesc. După-masă fanfara din Alţâna / Alzen şi cea din Stejărişu / Probstdorf au condus marşul copiilor şi al tinerilor grupei de dansuri a Forumului de tineret din Sibiu / Hermannstadt. Pomul coroanei a fost apoi în centrul atenţiei, potrivit obiceiului. Au participat şi locuitori români şi romi din sat.

 

29.06.2002, Reşiţa / Reschitza. A XI-a ediţie a Paradei portului german de la Reşiţa / Reschitza

La paradă au participat formaţiile de dansuri din Reşiţa / Reschitza, Anina / Steierdorf, Bocşa / Bokschan, Caransebeş / Karansebesch, Oraviţa / Orawitza, Oţelu Roşu / Ferdinandsberg, fanfara din Anina / Steierdorf, corul „Franz Stürmer". De la biserica romano-catolică „Maria Zăpezii", unde participanţii au asistat la o liturghie, ei au străbătut oraşul într-un şir de perechi, însoţite de muzica fanfarei, până în piaţa centrală. Aici fiecare echipă de dansuri a executat câte două dansuri pe scena în aer liber. Cei 250 de participanţi au fost de toate vârstele, de la copii de grădiniţă până la adulţi, toţi îmbrăcaţi în port naţional. Organizatorii au fost: F.D.G.B.M, Asociaţia Germană de Cultură şi Educaţie a Adulţilor Reşiţa / Reschitza, Primăria Reşiţa / Reschitza, Departamentul pentru Relaţii Interetnice.

 

11-14.07.2002, Cisnădie / Heltau. Festivalul culturii germane „Vise de vară"

Organizatorii manifestării sunt Forumul Sibiu / Hermannstadt, Forumul de Tineret Sibiu / Hermannstadt, Ambasada Germaniei la Bucureşti / Bukarest. Festivalul a debutat cu concertul ansamblului baroc „Transilvania" din Cluj-Napoca / Klausenburg, condus de Erich Türk, în salonul baroc de la Palatul Brukenthal. A doua zi a urmat oratoriul „Der Allmacht Wunder" de Johann Lukas Hedwig, „un Haydn sas", de la naşterea căruia se împlinesc 200 de ani. În 12.07., Teatrul „Radu Stanca" din Sibiu / Hermannstadt a prezentat un spectacol de Dario Fo, iar Carmen Puchianu a citit din creaţia sa. În următoarele două zile au fost în program: parada portului popular german din România, workshop-uri, concerte.

 

12-14.07.2002, Neumarkt (Austria). O delegaţie din Banatul Montan la Forumul european de la Neumarkt

Casa Europei „Karl Brunner" din Neumarkt (Austria) şi-a aniversat 45 de ani de existenţă cu prilejul Forumului Europa din acest an, desfăşurat sub deviza „Imperativul reformei pentru extinderea U.E.". Din Banatul Montan a participat o delegaţie de 9 persoane; E. J. Ţigla a prezentat conferinţa lui Vasile Puşcaş, ministru delegat, şeful echipei de negocieri a României cu U.E., despre „Viitorul Europei - o perspectivă românească". Delegaţia bănăţeană a avut o întâlnire cu primul ministru al landului Steiermark, a vizitat Carintia şi Austria de Jos. La Böheimkirchen a avut loc vernisajul expoziţiei de icoane a artistei Maria Tudur din Reşiţa / Reschitza; totodată, a fost înmânat premiul câştigat la concursul internaţional „Copiii desenează ţinutul natal" (Reşiţa / Reschitza), unui participant din acest oraş.

 

14.07-03.08.2002, Gărâna / Wolfsberg. „Germana la Gărâna / Wolfsberg", ediţia a XI-a

În acest an au participat 11 tineri din Anina / Steierdorf, Bucureşti / Bukarest, Ghiarmata, Reşiţa / Reschitza, Suceava. Ei şi-au perfecţionat cunoştinţele de limba germană pe care o folosesc în şcoli cu limba maternă germana. Au predat prof. univ. Eleonora Pascu de la Universitatea de Vest Timişoara / Temeswar, învăţătoarea Yvonne Demenyi şi Josef Ertl din Austria. La editura InterGraf din Reşiţa / Reschitza a apărut şi o broşură, Deutsch in Wolfsberg 2002 (Germana la Gărâna / Wolfsberg 2002), în care au scris despre acest seminar propunătorii şi cursanţii. Broşura este bogat ilustrată şi a fost finanţată de guvernul Landului Stiria.

 

18-28.07.2002, Buziaş / Busiasch. Seminar pentru tineretul german din Banat

În seminar au fost 26 de tineri din Anina / Steierdorf, Bocşa / Bokschan, Biled, Caransebeş / Karansebesch, Oţelu Roşu / Ferdinandsberg, Timişoara / Temeswar. Proiectul a fost coordonat de Felix Sinitean-Singer, de la Forumul German pentru Tineret din Banat. Participanţii au activat în 4 ateliere, conduse de invitaţi din ţară, din Elveţia şi Austria. Temele abordate au fost: comunicare, conflict, management de proiect, întărirea apartenenţei la grup, activitatea în asociaţiile de tineret.

 

18-28.07.2002, Rusca Montană / Rußwald (judeţul Caraş-Severin). „Germana cu haz" la o nouă ediţie

Tabăra de vacanţă „Germana cu haz" a avut 23 de copii şi tineri, membri ai grupelor de dans din Reşiţa / Reschitza, Oraviţa / Orawitza şi Oţelu Roşu / Ferdinandsberg. Conducătoarea taberei a fost Elisabeth Bell, coregrafa grupei de dansuri „Enzian" Reşiţa / Reschitza. Copiii au învăţat dansuri din Stiria, de la invitatul Gerhard Krajcek (Austria). A avut loc şi un concurs de dans şi s-au făcut excursii în împrejurimi. În acelaşi timp, tinerii şi-au perfecţionat cunoştinţele de limbă germană.

 

26-28.07.2002, Vişeu de Sus / Oberwischau. Prima ediţie a festivalului cântecului si dansului german „Droben in Wassertal" (Sus pe Valea Vaserului)

Organizator: Forumul Democrat German local, prin preşedintele său , Augustin Olear. Au participat grupuri culturale locale din Oradea / Großwardein, Satu Mare / Sathmar, Beltiug / Bildegg şi Foeni / Fienen. Perechile de dansatori în port naţional au străbătut oraşul şi au asistat la o liturghie solemnă. Apoi perechile au mers la Casa de Cultură pentru programul festiv: dansuri, coruri, trupa de copii balerini, recitări în dialectul ţipţperilor. Participanţii au făcut o excursie cu „mocăniţa" pe Valea Vaserului. Ca oaspeţi, au fost prezenţi: Erwin Josef Ţigla, vicepreşedinte al F.D.G.B.M şi Franz Pech, membru al conducerii Forumului Regional Transilvania de Nord.

 

05.08.2002, Reşiţa / Reschitza. Sărbătoarea de Kirchweih (hramul bisericii)

Pentru prima dată după al Doilea Război Mondial a avut loc sărbătoarea hramului bisericii „Maria Zăpezii" din Reşiţa / Reschitza. Liturghia solemnă a fost celebrată de preoţi din Banat dar şi de colegi ai lor din Austria şi Germania. Perechile de tineri în port naţional german şi grupul de dansuri „Enzian" al forumului Reşiţa / Reschitza au dansat, după liturghie, în faţa bisericii.

 

11-12.08.2002, Cârţa / Kerz (judeţul Sibiu). 800 de ani de la întemeierea Mănăstirii cisterciene

Iniţiatorul şi organizatorul principal al aniversării a 8 secole de la întemeierea mănăstirii a fost Fritz Schuster, cercetător al etnografiei şi folclorului săsesc, originar din Cârţa / Kerz şi lucrând la Institutul „Transilvania" din Gundelsheim. El a format un comitet de organizare „Iniţiativa Cârţa / Kerz, Germania". La festivităţile de la Cârţa / Kerz au sosit numeroşi oaspeţi, încât biserica era neîncăpătoare. Ministerul Culturii a fost reprezentat de subsecretarul de stat Ioan Opriş şi directoarea Tereza Sinigalia. I. Opriş a apreciat efortul organizatoric şi importanţa mănăstirii în istoria Transilvaniei şi a saşilor. Referenta pentru cultură a Forumului Transilvania a transmis salutul preşedintelui acestei organizaţii, iar Fr. Schuster pe cel al saşilor din Cârţa / Kerz care trăiesc în străinătate. După liturghie au avut loc şi 4 comunicări ştiinţifice. Conferinţa festivă a fost susţinută de dr. h.c. Cristoph Machat, preşedintele Consiliului Cultural Săsesc din Germania, care a vorbit despre începuturile abaţiei. Dr. arh. Hanna Derer (Bucureşti / Bukarest) s-a ocupat de istoria locuinţelor baroc din Transilvania secolului al XVIII-lea, Manfred Wittstock a abordat iradierea culturală a abaţiei şi a ruinelor sale. La casa parohială, Fr. Schuster a organizat o expoziţie din propria colecţie: cărţi poştale, portrete, scrieri despre Cârţa / Kerz, fotografii. Festivitatea a coincis apoi cu întâlnirile anuale ale saşilor din Cârţa / Kerz, acompaniate de muzică (fanfara din Hălchiu / Heldsdorf) şi dans.

 

15.09.2002, Oraviţa / Orawitza. Sărbătoarea de Kirchweih (hramul bisericii)

Organizatori: Forumul Democrat German local si parohia romano-catolică. Oaspeţi: fanfara din Anina / Steierdorf, trupa de dansuri „Enzian" Reşiţa / Reschitza. Participanţii au asistat la o liturghie festivă la sfârşitul căreia a fost sfinţit buchetul de Kirchweih. Programul cultural a avut loc în faţa bisericii, unde era ridicat pomul de Kirchweih.

 

20-22.09.2002, Gărâna / Wolfsberg. A IV-a ediţie a Zilelor muzicii, dansului şi picturii de la Gărâna / Wolfsberg

Festivalul este organizat sub egida F.D.G.B.M. Au participat din Reşiţa / Reschitza corul „Franz Stürmer", grupul „Enzian", trio „Banatul Montan", cercul de pictură şi cioplit în lemn al F.D.G.B.M. Spectacolul a avut loc la căminul cultural. Corul „Franz Stürmer" a cântat pentru prima dată pe trei voci, dirijat de Fritz Drexler din Austri. Edith Guip-Cobilanschi a citit din poeziile proprii.

 

21.09.2002, Biertan / Birthälm. A XII-a Întâlnire a saşilor

În centrul manifestării a stat meşteşugul. Motto: „Mâini harnice". Au participat cercurile de lucru ale femeilor din cadrul Bisericii Evanghelice şi al F.D.G.R. şi meseriaşi sprijiniţi de Forum. Liturghia festivă a fost însoţită de muzica la fierăstrău interpretată de Nikolaus Pilly din Călan / Kalan. Episcopul Cristoph Klein a vorbit despre rolul femeii din Transilvania în societate, în viaţa saşilor. Importanţa muncii femeilor a fost subliniată şi de conferinţa festivă susţinută de referenta pentru cultură a Forumului Transilvania, Beatrice Ungar. Standurile cu lucrul de mână al femeilor s-au bucurat de atenţia participanţilor. În piaţă a avut loc parada portului popular şi dansul grupelor din Bistriţa, Braşov / Kronstadt, Mediaş / Mediasch, Sibiu / Hermannstadt, Sighişoara / Schäßburg, Reghin / Sächsisch-Reen, Tg.Mureş / Neumarkt. Fanfara „Ţara Bârsei" a fost prezentă şi în acest an. Medalia „Honterus" a fost oferită profesoarei Inge Jekeli din Mediaş / Mediasch, care a fost în serviciul şcolii aproape 50 de ani, a participat la construirea căminului pentru elevi, a Şcolii „Obert" din Mediaş / Mediasch. La încheierea părţii oficiale s-a cântat Imnul Transilvaniei.

 

27-28.09.2002, Reşiţa / Reschitza. Liceul „Diaconovici-Tietz" Reşiţa / Reschitza la 125 de ani

Liceul trilingv „Diaconovici-Tietz" Reşiţa / Reschitza a sărbătorit 125 de ani de învăţământ liceal în oraş. Între manifestări: lansarea a două volume: Auch ich war Schuler der Bastilia/Şi eu am fost elev la Bastilia, coord. Ana Kremm şi monografia şcolii coordonată de Boris Vatzulik, expoziţii, întâlniri cu foştii elevi, între care personalităţi ca Hildegard Puwak, ministru pentru integrare europeană, senatorul Antonie Iorgovan, pictorul Hans Stendl, criticul literar Mircea Martin ş.a. În final, a avut loc un simpozion despre istoria învăţământului din Reşiţa / Reschitza şi un program artistic prezentat de elevi.

 

04-13.10.2002, Reşiţa / Reschitza. A XII-a ediţie a Decadei Culturii Germane din Banatul Montan

Această ediţie a debutat cu Ziua ţinutului natal a germanilor din Banatul Montan, desfăşurată la Văliug / Franzdorf, aşezare care a sărbătorit hramul bisericii cu numărul 141. Întreaga Decadă a stat sub semnul aniversării celor 285 de ani de la colonizarea Banatului Montan cu germani. Preşedintele F.D.G.B.M, Karl Ludwig Lupşiasca, a susţinut, în mai multe aşezări, o conferinţă pe această temă. În 15 aşezări: Anina / Steierdorf, Dognecea / Dognatschka, Drobeta-Turnu-Severin, Caransebeş / Karansebesch, Poiana Mărului / Apfelalm, Oraviţa / Orawitza, Orşova / Orschowa, Bocşa / Bokschan, Poiana Rusca / Russberg, Oţelu Roşu / Ferdinandsberg, Tirol, Gărâna / Wolfsberg, Reşiţa / Reschitza, Sasca Montană / Saska şi Văliug / Franzdorf au avut loc 54 de manifestări: conferinţe, concerte, coruri, spectacole de dans şi teatru, sărbătoarea hramului bisericii, lansări de cărţi, vernisaje, întâlniri cu oaspeţi din Austria, întâlniri cu scriitori. Organizatorii Decadei au fost: Asociaţia Germană pentru Cultură şi Educaţie a Adulţilor Reşiţa / Reschitza, Ministerul Culturii, Departamentul pentru Relaţii Interetnice, Consiliul Judeţean Caraş-Severin, F.D.G.R, F.D.G.B.M. ş.a.

 

13.10.2002, Mediaş / Mediasch. Adunarea reprezentantelor femeilor din Biserica Evanghelică C.A. din România

La Casa Schuller s-au reunit 70 de reprezentante ale Muncii femeilor din Biserica Evanghelică C.A. din România. A participat episcopul Bisericii Evanghelice, Christoph Klein. Lucrările au avut loc în plen, unde a prezentat un referat, întocmit de Cornelia Schlarb, preşedinta Muncii femeilor, Ilse Philippi (Sibiu / Hermannstadt). În acelaşi cadru, Anne Junesch (Sebeş / Mühlbach) a vorbit despre iniţiativa femeilor din Sebeş / Mühlbach de a înfiinţa o asociaţie a celor care se ocupă cu lucrul de mână. În final, Margit Csapó a prezentat un raport despre activitatea depusă de la ultima adunare a reprezentantelor.

 

15.10.2002, Mediaş / Mediasch. Seminar internaţional al pedagogilor teatrului de amatori în limba germană

Au participat 47 pedagogi ai teatrului de amatori în limba germană din România, Ungaria, Bulgaria, Slovenia, Croaţia. S-a constatat o bună colaborare cu şcolile şi inspectoratele şcolare. Participanţii au asistat la un spectacol al trupei de teatru a elevilor de la Liceul „Joseph Haltrich" Sighişoara / Schäßburg, sub conducerea Ulrikăi Luck. Apoi, participanţii înşişi au jucat teatru. S-au fixat apoi datele reuniunilor şi festivalurilor din 2003. Asociaţia amatorilor de teatru în limba germană (laientheaterverein in deutscher Sprache) şi-a ales o nouă conducere pentru 2003: Franz Kattesch (preşedinte), Lilly Kraus-Kalmár, Adriana mariş, Lu Knobloch, Horst Schuller.

 

19.10.2002, Cluj-Napoca / Klausenburg. Ziua învăţătorului din Transilvania

Au participat 125 de membri ai corpului didactic. Manifestarea a avut loc la Liceul „G.Coşbuc", unde s-a discutat despre folosirea internetului în procesul educativ. Referatul principal a fost prezentat de Wilfried Dutkowski (Bucureşti / Bukarest). S-a discutat apoi pe grupe de lucru, iar corul liceului gazdă a prezentat un scurt program.

 

09.11.2002, Caransebeş / Karansebesch. Sărbătoarea de Kirchweih (hramul bisericii) la Carasebeş / Karansebesch

De Sf. Elisabeta, Forumul local, parohia romano-catolică, filiala Uniunii „Caritas" a diocezei Timişoara / Temeswar au organizat sărbătoarea la capela din cimitirul Caransebeşului Nou. La programul cultural au participat: grupa germană de la grădiniţa nr. 5, clasele germane de la Liceul „C. Diaconovici-Loga", trupele de dansuri germane din Caransebeş / Karansebesch şi Satu Mare / Sathmar, orchestra din Oţelu Roşu / Ferdinandsberg.

 

14-17.11.2002, Reşiţa / Reschitza. A VI-a ediţie a seminarului cu redactorii revistelor şcolare germane din România

Organizatori: Asociaţia Germană de Cultură şi Educaţie a Adulţilor, redacţia „Allgemeine Deutsche Zeitung für Rumänien" (ADZ) , Donauschwäbische Kulturstiftung des Landes Baden-Württemberg Stuttgart, F.D.G.B.M., Departamentul pentru Relaţii Interetnice. Conducătorii seminarului: Hans Frank (redactor la ADZ), Werner Kremm (redactor responsabil al „Banater Zeitung"), Siegfried Thiel (redactor la „Banater Zeitung"), Anett Müller (asistentă media la IFA Stuttgart), Zoltan Pazmany (fotograf la ADZ). Participanţii: 26 de elevi din Arad, Bistriţa, Bucureşti / Bukarest, Braşov / Kronstadt, Deva / Diemrich, Oradea / Großwardein, Reşiţa / Reschitza, Timişoara / Temeswar, Târgu-Mureş / Neumarkt, Satu Mare / Sathmar, profesori, 10 însoţitori. Elevii au fost instruiţi asupra interviului, layout-ului etc.şi au redactat foaia „Tolles-Team" a seminarului.

 

17-18.11.2002, Sibiu / Hermannstadt. Şedinţa conducerii F.D.G.R.

Au fost examinate proiectele pentru 2003 care vor fi realizate din fondurile Ministerului de interne german: proiecte obşteşti (sedii pentru organizaţiile F.D.G.R.), economice (încurajarea meseriilor, agriculturii), sociale (întreţinerea azilurilor de bătrâni). Se apreciază sprijinul din Germania la 2,6 milioane de euro. S-a aprobat apoi o listă cu 140 manifestări culturale şi obiceiuri şi 35 de cărţi, care vor fi finanţate. De asemenea, au raportat despre activitatea lor preşedintele klaus Johannis, deputatul Wolfgang Wittstock, subsecretarul de stat Ovidiu ganţ.

 

19.11.2002, Reşiţa / Reschitza. Aniversarea a 15 ani de la înfiinţarea Asociaţiei Germane de Cultură şi Educaţie a Adulţilor Reşiţa / Reschitza / Deutsche Vortragsreihe Reschitza

În 1987 s-a reînfiinţat secţia în limba germană a Universităţii populare din Reşiţa / Reschitza a cărei activitate a continuat după 1989, ca Deutsche Vortragsreihe, membru al F.D.G.B.M care şi-a extins mult activitatea, conferinţele constituind doar o mică parte din manifestările culturale organizate. Aniversarea a început cu liturghia festivă la Biserica „Maria Zăpezii", în cadrul căreia a fost sfinţită icoana Sfintei Elisabeta, dăruită Asociaţiei de pictoriţa Maria Tudur din Reşiţa / Reschitza. A urmat un program artistic la Centrul Social „Frederic Ozananam": corul „Franz Stürmer", trio „Banatul Montan", grupul de dansuri „Enzian", trupa de teatru „Rolf Bossert" - toate din Reşiţa / Reschitza. Cu acest prilej, Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional a judeţului Caraş-Severin a conferit Asociaţiei Diploma de excelenţă iar preşedintelui său, Erwin Josef Ţigla, diploma de merit. Concomitent, Asociaţia l-a primit ca membru de onoare pe Ladislaus Duboszky (Graz), pentru sprijinul constant acordat activităţilor organizate. În cei 15 ani, Asociaţia singură sau în colaborare a organizat 1.422 de manifestări culturale (conferinţe, concerte, vernisaje, lansări de cărţi şi întâlniri cu autorii, spectacole muzicale, teatrale, de dans, concursuri etc.).

 

28.11.2002, Sibiu / Hermannstadt. Semnarea protocolului de cooperare între Forumul Sibiu / Hermannstadt şi organizaţia judeţeană Sibiu / Hermannstadt a P.S.D.

Un protocol de 6 pagini a fost semnat între cele două organizaţii, de către preşedinţii Hans Klein, respectiv ioan Cindrea. Protocolul prevede sprijin reciproc în aplicarea proiectelor şi modificarea legilor în domeniile politic, învăţământ, protecţia minorităţilor, retrocedarea proprietăţilor, descentralizarea administraţiei comunale. De asemenea, se va colabora în vederea refacerii staţiunii Păltiniş, la refacerea monumentelor săseşti, a bisericilor fortificate. Pentru Sibiu / Hermannstadt se prevede canalizarea în Turnişor şi Guşteriţa şi refacerea Pieţei Mari. Primarul Klaus Johannis va fi sprijinit în eforturile sale pentru administrarea oraşului, în interesul cetăţenilor. Protocolul rezultă din protocolul semnat în 13.06 de K.Johannis şi Adrian Năstase.

 

11.2002, Sibiu / Hermannstadt. Înfiinţarea corului „Sälwerfäddem"

Sofia Weinhold, cunoscută pentru grija sa faţă de portul săsesc, a avut iniţiativa constituirii unei grupări care să interpreteze cântece populare, îndeosebi în dialectul săsesc. Erau mai ales vârstnici care cântau săptămânal, care şi-au luat apoi numele „Sälwerfäddem", după un cunoscut cântec săsesc. Repetiţiile au avut loc la sediul Forumului local din Sibiu / Hermannstadt. Membrii corului sunt îmbrăcaţi în costume populare şi evoluează la serbări, vernisaje, lansări de cărţi, baluri, întâlnirile saşilor sibieni. În toamna anului 2009, corul a întreprins un turneu în 5 oraşe din Bavaria.

 

09.12.2002, Reşiţa / Reschitza. Instituirea premiului de poezie „Rolf Bossert"

Cu ocazia împlinirii a 50 de ani de la naşterea poetului „Rolf Bossert", la Reşiţa / Reschitza a avut loc lansarea volumului său Im Dickicht der Sprache, apărut în Editura ADZ, iar trupa de teatru care îi poartă numele, a liceului „Diaconovici-Tietz", a prezentat un spectacol. Cu acelaşi prilej, Asociaţia Germană de Cultură şi Educaţie a Adulţilor Reşiţa / Reschitza a instituit un concurs de poezie pentru debutanţi dotat cu premiul „Rolf Bossert", care va fi conferit în aprilie 2003, pentru prima dată. Concursul se va desfăşura în fiecare an şi este deschis tinerilor poeţi germani din România.

 

14.12.2002, Sibiu / Hermannstadt. Cerere de retrocedare a Muzeului Brukenthal

Secretarul general al Consistoriului Bisericii Evanghelice din România, friedrich Gunesch, a citit o declaraţie de presă, însoţit de Wolfgang Wittstock, deputat F.D.G.R., Hermann fabini, senator liberal, Hans Klein, vicar episcopal şi preşedinte al Forumului Sibiu / Hermannstadt, paul Philippi, preşedinte de onoare al F.D.G.R., Kilian Dörr, paroh al oraşului. Declaraţia cere retrocedarea Muzeului Brukenthal comunităţii Bisericii Evanghelice C.A. din Sibiu / Hermannstadt, de la care a fost expropriat în 1948 şi trecut în proprietatea statului român.

 

20.12.2002, Bodelshausen bei tübingen (Germania). Decesul scriitorului georg Scherg

Georg Scherg s-a născut la Braşov / Kronstadt, în 19.01.1917. A studiat germanistica şi a fost profesor în oraşul natal şi la Hărman / Honigberg. În anii 1958-1962 a fost arestat, implicat într-un proces şi condamnat la închisoare de regimul comunist din România. A scris piese de teatru, romane, povestiri. A devenit apoi profesor universitar la Facultatea de Litere din Sibiu / Hermannstadt şi în 1980 a emigrat. Şi-a continuat activitatea în Germania. A decedat în 20.12.